Overige

10 Tekenen en symptomen van voedselvergiftiging

Voedselvergiftiging is een ziekte die wordt veroorzaakt door het consumeren van voedsel of dranken die schadelijke bacteriën, virussen of parasieten bevatten.

Voedselvergiftiging komt veel voor en treft naar schatting 9,4 miljoen Amerikanen per jaar (12).

Hoewel veel voedingsmiddelen mogelijk schadelijke organismen bevatten, worden deze meestal vernietigd tijdens het koken.

Als je echter geen goede hygiëne in acht neemt en voedsel niet op de juiste manier bewaart, zoals je handen wassen en rauw vlees onderin je koelkast bewaren, kan zelfs bereid voedsel besmet raken en je ziek maken.

Het eten van voedsel dat giftige stoffen bevat, kan ook voedselvergiftiging veroorzaken. Deze giftige stoffen kunnen van nature in voedsel aanwezig zijn, zoals in sommige paddenstoelen soorten, of worden geproduceerd door bacteriën in voedsel dat bedorven is.

Omdat er veel verschillende soorten organismen zijn die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken, kunnen de symptomen en de ernst ervan variëren (3).

Bovendien kan de tijd die verstrijkt tussen het moment dat je voedselvergiftiging oploopt en het moment dat de symptomen beginnen, variëren van een paar uur tot een paar dagen, wat het identificeren van het voedsel dat de vergiftiging heeft veroorzaakt behoorlijk moeilijk maakt.

Sommige voedingsmiddelen brengen een groter risico op voedselvergiftiging met zich mee dan andere. Dit zijn onder meer onvoldoende verhit vlees en kip, eieren, ongepasteuriseerde zuivelproducten, schaaldieren en ongewassen fruit en groenten.

In dit artikel staan 10 symptomen van voedselvergiftiging en wat u moet doen als u denkt dat u het heeft.

1. Buikpijn en krampen

Buikpijn wordt gevoeld rond de romp van het lichaam, of het gebied onder je ribben maar boven je bekken.

Bij voedselvergiftiging kunnen schadelijke organismen gifstoffen produceren die het slijmvlies van uw maag en darmen irriteren. Dit kan resulteren in een pijnlijke ontsteking in uw maag, die pijn in uw buik kan veroorzaken.

Mensen met voedselvergiftiging kunnen ook krampen ervaren, omdat de buikspieren samentrekken om de natuurlijke bewegingen van uw darmen te versnellen en zo de schadelijke organismen zo snel mogelijk kwijt te raken.

Buikpijn en krampen komen echter vaak voor en kunnen om verschillende redenen optreden. Daarom zijn deze symptomen op zichzelf misschien geen teken van voedselvergiftiging (45).

Bovendien zullen niet alle gevallen van voedselvergiftiging leiden tot buikpijn of krampen.

Buikpijn en krampen kunnen optreden wanneer het slijmvlies van uw maag en darmen ontstoken raakt. U kunt ook krampen krijgen omdat uw lichaam probeert zich zo snel mogelijk te ontdoen van de schadelijke organismen.

2. Diarree

Diarree wordt gekenmerkt door waterige, losse ontlasting en wordt gedefinieerd als drie of meer van dit soort stoelgang in een periode van 24 uur.

Het is een typisch symptoom van voedselvergiftiging.

Het treedt op als de darm door een ontsteking minder goed in staat is het water en andere vloeistoffen die hij tijdens de spijsvertering afscheidt, weer op te nemen (6).

Diarree kan ook gepaard gaan met andere symptomen, zoals een gevoel van aandrang wanneer je naar het toilet moet, een opgeblazen gevoel of buikkrampen (7).

Omdat je meer vocht verliest dan normaal wanneer je het hebt, loop je het risico op uitdroging. Daarom is het belangrijk om vocht te blijven drinken om gehydrateerd te blijven.

Naast water kan nippen aan vloeibaar voedsel zoals bouillon en soep uitdroging tegengaan en je wat energie geven als je geen vast voedsel kunt verdragen.

Om te controleren of u uitgedroogd bent, controleert u de kleur van uw urine, die lichtgeel of helder moet zijn. Als uw urine donkerder is, kan dat wijzen op uitdroging(8).

Diarree bestaat uit drie of meer losse, waterige ontlasting binnen 24 uur. Het grootste gezondheidsrisico van diarree is uitdroging, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u voldoende vloeistoffen drinkt.

3. Hoofdpijn

Hoofdpijn komt zeer vaak voor.

Mensen kunnen er om allerlei redenen last van hebben, zoals stress, te veel alcohol drinken, uitdroging en vermoeidheid.

Omdat voedselvergiftiging kan leiden tot vermoeidheid en uitdroging, kan het ook leiden tot hoofdpijn.

Hoewel de precieze oorzaak nog niet helemaal duidelijk is, wordt wel gesuggereerd dat uitdroging direct invloed kan hebben op je hersenen, waardoor ze vocht verliezen en tijdelijk krimpen (9).

Je kunt vooral hoofdpijn krijgen als je moet overgeven en diarree hebt, die beide het risico op uitdroging vergroten.

Je kunt hoofdpijn krijgen als je een voedselvergiftiging hebt, vooral als je uitgedroogd raakt.

4. Braken

Het is normaal dat mensen die een voedselvergiftiging hebben braken.

Dit gebeurt wanneer uw buikspieren en middenrif zich sterk samentrekken, waardoor u onwillekeurig de inhoud van uw maag naar boven moet brengen en via uw mond naar buiten moet laten stromen.

Het is een beschermingsmechanisme dat optreedt wanneer uw lichaam probeert zich te ontdoen van de gevaarlijke organismen of toxines die het als schadelijk beschouwt.

In feite resulteert voedselvergiftiging vaak in een eerste aanval van krachtig projectiel braken.

Bij sommige mensen neemt dit af, terwijl anderen met tussenpozen blijven braken (10).

Als u voortdurend moet braken en geen vocht binnenkrijgt, moet u de hulp van een arts of apotheker inroepen om uitdroging te voorkomen.

Veel mensen met voedselvergiftiging braken. Het is een beschermingsmechanisme dat uw lichaam helpt zich te ontdoen van schadelijke organismen die u hebt gegeten.

5. Over het algemeen ziek voelen

Mensen met voedselvergiftiging hebben vaak een verminderde eetlust en andere ziekteverschijnselen zoals vermoeidheid.

Dit gebeurt omdat je immuunsysteem reageert om de infectie die je lichaam is binnengedrongen te bestrijden(1112).

Als onderdeel van deze reactie laat uw lichaam chemische boodschappers vrij die cytokinen worden genoemd.

Cytokinen hebben veel verschillende functies, maar een belangrijke is het reguleren van de immuunreactie van je lichaam op een infectie. Ze doen dit door uw immuuncellen te vertellen waar ze heen moeten en hoe ze zich moeten gedragen.

Cytokinen helpen je lichaam niet alleen bij het bestrijden van een infectie zoals voedselvergiftiging, maar sturen ook signalen naar de hersenen en veroorzaken veel van de symptomen die we doorgaans associëren met ziek zijn, zoals gebrek aan eetlust, vermoeidheid en pijn(1314).

Deze verzameling symptomen kan resulteren in wat soms “ziektegedrag” wordt genoemd, omdat je je terugtrekt uit sociale interacties, rust en stopt met eten.

Ziektegedrag is een teken dat uw lichaam zijn aandacht afleidt van andere lichaamsprocessen zoals de spijsvertering om prioriteit te geven aan het bestrijden van een infectie(15).

Cytokinen zijn chemische boodschappers die een belangrijke rol spelen bij het reguleren van je immuunrespons. Hun aanwezigheid veroorzaakt ook enkele van de typische symptomen van ziekte, zoals verlies van eetlust.

6. Koorts

U heeft koorts als de temperatuur van uw lichaam hoger wordt dan normaal, namelijk 36-37 ° C.

Koorts komt bij veel ziekten voor en maakt deel uit van de natuurlijke afweer van uw lichaam tegen infecties.

Koortsverwekkende stoffen pyrogenen genaamd, veroorzaken de temperatuurstijging. Ze worden afgegeven door uw immuunsysteem of door de infectiebacterie die uw lichaam is binnengedrongen (16).

Ze veroorzaken koorts door boodschappen te sturen die je hersenen doen geloven dat je lichaam kouder is dan het is. Dit leidt ertoe dat je lichaam meer warmte produceert en minder warmte verliest, waardoor je temperatuur stijgt.

Deze temperatuurstijging verhoogt de activiteit van uw witte bloedcellen, die u helpen de infectie te bestrijden.

Koorts is een veelvoorkomend symptoom van ziekte veroorzaakt door schadelijke organismen, zoals in het geval van voedselvergiftiging. Het helpt de infectie te bestrijden door uw lichaam te warm te maken voor de bacteriën of virussen die de infectie hebben veroorzaakt om te gedijen.

7. Koude rillingen

Een koude rilling kan optreden als uw lichaam rilt om uw temperatuur te verhogen.

Deze rillingen zijn het gevolg van het snel samentrekken en ontspannen van uw spieren, waardoor warmte vrijkomt. Het gaat vaak samen met koorts, omdat pyrogenen uw lichaam laten denken dat het koud is en moet opwarmen.

Koorts kan optreden bij veel verschillende ziekten, waaronder voedselvergiftiging, waarbij koude rillingen een van de meest voorkomende symptomen zijn.

Koude rillingen gaan vaak gepaard met koorts, die kan optreden bij voedselvergiftiging. Omdat u denkt dat het te koud is, rilt uw lichaam in een poging om op te warmen.

8. Zwakte en vermoeidheid

Zwakte en vermoeidheid zijn andere symptomen van voedselvergiftiging.

Deze symptomen ontstaan door het vrijkomen van chemische boodschappers, cytokinen genaamd.

Bovendien kunt u zich moe voelen als u minder eet door gebrek aan eetlust.

Zowel zwakte als vermoeidheid zijn symptomen van ziektegedrag, waardoor uw lichaam rust en prioriteit geeft aan beter worden.

In feite kunnen het ook symptomen zijn van veel andere ziekten.

Dus als u zich zwak of moe voelt, kunt u het beste naar uw lichaam luisteren en rusten.

Zwakte en vermoeidheid zijn veel voorkomende bijwerkingen van voedselvergiftiging. Ze worden veroorzaakt door chemische boodschappers, cytokinen genaamd, die door uw lichaam worden vrijgegeven wanneer u ziek bent.

9. Misselijkheid

Misselijkheid is het onaangename gevoel dat u op het punt staat over te geven, hoewel u dat misschien wel of misschien niet echt doet.

Hoewel het normaal is om je misselijk te voelen bij voedselvergiftiging, kan misselijkheid om vele andere redenen optreden, waaronder migraine, reisziekte en te veel eten (17).

Misselijkheid als gevolg van voedselvergiftiging treedt meestal op tussen één en acht uur na een maaltijd.

Het werkt als een waarschuwingssignaal om uw lichaam te laten weten dat het iets binnengekregen heeft dat mogelijk schadelijk is. De misselijkheid kan worden verergerd door een tragere darmwerking, die optreedt wanneer uw lichaam probeert het gif in uw maag op te sluiten.

Als u zich misselijk voelt, kunt u een aantal van deze natuurlijke remedies proberen om uw symptomen te verlichten.

Misselijkheid is het slopende gevoel van misselijkheid voordat je ziek wordt. Het dient als een waarschuwingssignaal voor voedselvergiftiging.

10. Spierpijn

Uw spieren kunnen pijn doen als u een infectie zoals voedselvergiftiging oploopt.

Dit komt doordat je immuunsysteem is geactiveerd, waardoor ontstekingen ontstaan.

Tijdens dit proces laat je lichaam histamine vrij, een chemische stof die helpt je bloedvaten wijder te maken, zodat meer witte bloedcellen kunnen doordringen om de infectie te bestrijden.

Histamine helpt de bloedstroom naar de geïnfecteerde delen van uw lichaam te vergroten. Samen met andere stoffen die betrokken zijn bij de immuunreactie, zoals cytokinen, kan histamine naar andere delen van uw lichaam gaan en pijnreceptoren triggeren(1819).

Dit kan bepaalde delen van uw lichaam gevoeliger maken voor pijn en leiden tot de doffe pijnen die u vaak associeert met ziek zijn.

Je lichaam kan pijn hebben als je een infectie hebt zoals voedselvergiftiging. Deze pijn wordt veroorzaakt door ontstekingen in uw lichaam als uw immuunsysteem reageert op de bedreiging.

Tot slot

Om voedselvergiftiging te voorkomen, moet u zorgen voor een goede persoonlijke en voedselhygiëne.

Dit houdt in dat u ervoor zorgt dat uw keuken schoon is, dat u uw handen regelmatig wast en dat u voedsel op de juiste manier bewaart, bereidt en kookt.

De meeste gevallen van voedselvergiftiging zijn niet ernstig en lossen in de loop van een paar dagen vanzelf op.

Als u merkt dat u enkele van de bovenstaande symptomen hebt en vermoedt dat u voedselvergiftiging hebt, probeer dan te rusten en blijf gehydrateerd.

Het kan ook nuttig zijn de hulp van een apotheker in te roepen, die u medicijnen kan voorstellen om uw symptomen te verlichten.

Sommige vormen van voedselvergiftiging kunnen echter ernstig zijn. Als u zich zorgen maakt, moet u zich laten controleren door een arts.(bron)