Specerijen & Kruiden

11 Bewezen gezondheidsvoordelen van gember

Gember is een bloeiende plant die zijn oorsprong vindt in Zuidoost-Azië. Het is een van de gezondste (en lekkerste) kruiden ter wereld.

Het behoort tot de Zingiberaceae- familie en is nauw verwant aan kurkuma, kardemom en laos.

De wortelstok (ondergronds deel van de stam) is het deel dat gewoonlijk als specerij wordt gebruikt. Het wordt vaak gemberwortel of gewoon gember genoemd.

Gember kan vers, gedroogd, in poedervorm of als olie of sap worden gebruikt. Het is een veel voorkomend ingrediënt in recepten. Het wordt soms toegevoegd aan bewerkte voedingsmiddelen en cosmetica.

Hier zijn 11 gezondheidsvoordelen van gember die worden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

1. Bevat gingerol, dat krachtige geneeskrachtige eigenschappen heeft

Gember heeft een zeer lange geschiedenis van gebruik in verschillende vormen van traditionele en alternatieve geneeskunde. Het wordt gebruikt om de spijsvertering te bevorderen, misselijkheid te verminderen en de griep en verkoudheid te bestrijden, om er maar een paar te noemen.

De unieke geur en smaak van gember komt van de natuurlijke oliën, waarvan de belangrijkste gingerol is.

Gingerol is de belangrijkste bioactieve stof in gember. Het is verantwoordelijk voor veel van de medicinale eigenschappen van gember.

Gingerol heeft een krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende werking, zo blijkt uit onderzoek. Zo kan het helpen bij het verminderen van oxidatieve stress, die het gevolg is van een overmaat aan vrije radicalen in het lichaam(12).

Gember is rijk aan gingerol, een stof met krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen.

2. Kan vele vormen van misselijkheid behandelen, vooral ochtendmisselijkheid

Gember lijkt zeer effectief te zijn tegen misselijkheid (3).

Het kan helpen bij het verlichten van misselijkheid en braken voor mensen die bepaalde soorten operaties ondergaan. Gember kan ook helpen bij misselijkheid in verband met chemotherapie, maar er zijn grotere menselijke onderzoeken nodig(4567).

Het kan echter het meest effectief zijn als het gaat om zwangerschapsgerelateerde misselijkheid, zoals ochtendmisselijkheid.

Volgens een overzicht van 12 studies die in totaal 1.278 zwangere vrouwen omvatten, kan 1,1-1,5 gram gember de symptomen van misselijkheid aanzienlijk verminderen.

In deze rapportage werd echter geconcludeerd dat gember geen effect had op het braken (8).

Hoewel gember als veilig wordt beschouwd, moet u met uw arts praten voordat u grote hoeveelheden inneemt als u zwanger bent.

Het wordt aanbevolen dat zwangere vrouwen die dicht bij de bevalling zijn of die miskramen hebben gehad, gember vermijden.(9).

Slechts 1-1,5 gram gember kan helpen bij het voorkomen van verschillende soorten misselijkheid, waaronder misselijkheid in verband met chemotherapie, misselijkheid na een operatie en ochtendmisselijkheid.

3. Kan helpen bij het afvallen

Gember kan een rol spelen in het gewichtsverlies, volgens studies uitgevoerd bij mens en dier.

Een literatuurstudie uit 2019 concludeerde dat gember supplementen het lichaamsgewicht, de taille/heup verhouding bij mensen met overgewicht of obesitas significant verminderden.(10).

Een studie van 2016 bij 80 vrouwen met obesitas toonde aan dat gember ook zou kunnen helpen om de body mass index (BMI) en de insulinespiegel in het bloed te verminderen. Hoge bloedinsulinespiegels worden in verband gebracht met obesitas.

Deelnemers aan de studie kregen relatief hoge dagelijkse doses – 2 gram – gemberpoeder gedurende 12 weken( 11 , 12 ).

Een literatuurstudie van 2019 over functionele voedingsmiddelen concludeerde ook dat gember een zeer positief effect had op overgewicht en gewichtsverlies. Er zijn echter aanvullende studies nodig( 13 ).

Het bewijs ten gunste van de rol van gember in het helpen voorkomen van obesitas is sterker in dierstudies. Ratten en muizen die gember water of gemberextract consumeerden zagen consequent een afname van hun lichaamsgewicht, zelfs in gevallen waar ze ook vetrijke diëten kregen(141516).

Het vermogen van gember om het gewichtsverlies te beïnvloeden kan verband houden met bepaalde mechanismen, zoals de mogelijkheid om het aantal verbrande calorieën te verhogen of de ontsteking te verminderen( 13 , 16 ).

Volgens studies bij dieren en mensen kan gember helpen bij het verbeteren van gewicht gerelateerde metingen. Deze omvatten het lichaamsgewicht en de taille-heup verhouding.

4. Kan helpen bij artrose

Artrose is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem.

Het gaat om degeneratie van de gewrichten in het lichaam, wat leidt tot symptomen zoals gewrichtspijn en stijfheid.

Uit een literatuurstudie bleek dat mensen die gember gebruikten om hun artrose te behandelen, een aanzienlijke vermindering van pijn en invaliditeit zagen( 17 ).

Alleen milde bijwerkingen, zoals ontevredenheid over de smaak van gember, werden waargenomen. De smaak van gember, samen met maagklachten, leidde echter nog steeds tot een uitval van bijna 22% van de deelnemers aan het onderzoek.

Deelnemers aan de studie kregen elke dag tussen de 500 milligram (mg) en 1 gram gember gedurende 3 tot 12 weken. Bij de meerderheid van hen was de diagnose knieartrose vastgesteld ( 17 ).

Deelnemers aan het onderzoek ontvingen tussen 500 milligram (mg) en 1 gram gember per dag gedurende 3 tot 12 weken. Een meerderheid van hen was gediagnosticeerd met artrose van de knie (18).

Er zijn enkele studies die aantonen dat gember effectief is bij het verminderen van de symptomen van artrose, met name artrose van de knie.

5. Kan de bloedsuikers drastisch verlagen en de risicofactoren voor hartziekten verbeteren.

Dit onderzoeksgebied is relatief nieuw, maar gember kan krachtige anti-diabetische eigenschappen hebben.

In een onderzoek uit 2015 onder 41 deelnemers met diabetes type 2 kreeg 2 gram gemberpoeder per dag en verlaagde de nuchtere bloedsuikerspiegel met 12% (1).

Het verbeterde ook de hemoglobine A1c (HbA1c), een marker voor de lange termijn bloedsuikerspiegel. HbA1c werd met 10% verlaagd over een periode van 12 weken.

Er was ook een 28% reductie in de Apolipoproteïne B/ApolipoproteinA-I ratio en een 23% reductie in malondialdehyde (MDA), wat een bijproduct is van oxidatieve stress. Een hoge ApoB/ApoA-I-verhouding en een hoog MDA-gehalte zijn beide belangrijke risicofactoren voor hartaandoeningen (19).

Hou er echter rekening mee dat dit slechts één kleine studie was. De resultaten zijn ongelooflijk indrukwekkend, maar ze moeten worden bevestigd in grotere studies voordat er aanbevelingen kunnen worden gedaan.

In enigszins bemoedigend nieuws concludeerde een literatuuroverzicht van 2019 ook dat gember HbA1c bij mensen met diabetes type 2 aanzienlijk verminderde. Er werd echter ook vastgesteld dat gember geen effect had op de nuchtere bloedsuikerspiegel( 20 ).

Het is aangetoond dat gember de bloedsuikerspiegel verlaagt en verschillende risicofactoren voor hartaandoeningen bij mensen met diabetes type 2 verbetert.

6. Kan helpen bij de behandeling van chronische indigestie

Chronische indigestie wordt gekenmerkt door terugkerende pijn en ongemak in het bovenste deel van de maag.

Men gelooft dat het vertraagd legen van de maag een belangrijke drijfveer is voor de indigestie. Interessant is dat gember heeft aangetoond het legen van de maag te versnellen (21).

Mensen met functionele dyspepsie, wat indigestie is zonder bekende oorzaak, kregen ofwel gembercapsules ofwel een placebo in een kleine studie van 2011. Een uur later kregen ze allemaal soep.

Het duurde 12,3 minuten voordat de maag leeg was bij mensen die gember kregen. Het duurde 16,1 minuten bij de mensen die de placebo kregen (22).

Deze effecten zijn ook gezien bij mensen zonder indigestie. In een studie uit 2008 door enkele leden van hetzelfde onderzoeksteam kregen 24 gezonde personen gembercapsules of een placebo. Ze kregen allemaal een uur later soep.

Het consumeren van gember in tegenstelling tot een placebo versnelde het legen van de maag aanzienlijk. Het duurde 13,1 minuten voor mensen die gember kregen en 26,7 minuten voor mensen die de placebo kregen (23).

Gember lijkt het legen van de maag te versnellen, wat gunstig kan zijn voor mensen met indigestie en aanverwante maagklachten.

7. Kan menstruatiepijn aanzienlijk verminderen

Dysmenorroe verwijst naar de pijn die gevoeld wordt tijdens de menstruatiecyclus.

Een van de traditionele toepassingen van gember is voor het verlichten van pijn, waaronder menstruatiepijn.

In een studie uit 2009 kregen 150 vrouwen de opdracht om gember of een niet-steroïde ontstekingsremmend middel (NSAID) in te nemen gedurende de eerste 3 dagen van de menstruatieperiode.

De drie groepen kregen vier dagelijkse doses gemberpoeder (250 mg), mefenaminezuur (250 mg) of ibuprofen (400 mg). Gember slaagde erin om de pijn net zo effectief te verminderen als de twee NSAID’s(24).

Meer recente studies hebben ook geconcludeerd dat gember effectiever is dan een placebo en even effectief is als medicijnen zoals mefenaminofen/caffeïne/ibuprofen (Novafen) ( 25 , 26 ,27).

Hoewel deze bevindingen veelbelovend zijn, zijn studies van hogere kwaliteit met grotere aantallen deelnemers aan de studie nog steeds nodig (27).

Gember blijkt zeer effectief te zijn tegen menstruatiepijn bij inname aan het begin van de menstruatieperiode.

8. Kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen

Hoge niveaus van LDL (slechte) cholesterol zijn gekoppeld aan een verhoogd risico op hartziekten.

De voedingsmiddelen die je eet kunnen een sterke invloed hebben op het LDL-gehalte.

In een studie van 2018 onder 60 mensen met hyperlipidemie zagen de 30 mensen die elke dag 5 gram gemberpoeder kregen hun LDL (slechte) cholesterolgehalte in een periode van 3 maanden met 17,4% dalen( 28 ).

Hoewel de daling van LDL indrukwekkend is, is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat de deelnemers aan de studie zeer hoge doses gember kregen.

Velen noemden een slechte smaak in de mond als reden om te stoppen met een artroseonderzoek waarin ze doses van 500 mg – 1 gram gember kregen ( 17 ).

De doses die tijdens de hyperlipidemiestudie werden ingenomen zijn 5-10 keer hoger. Het is waarschijnlijk dat de meeste mensen moeite hebben om een dosis van 5 gram lang genoeg in te nemen om resultaten te zien( 28 ).

In een eerdere studie uit 2008 zagen mensen die 3 gram gemberpoeder (in capsulevorm) per dag kregen, ook een aanzienlijke verlaging van de meeste cholesterolmarkers. Hun LDL (slechte) cholesterolgehalte daalde met 10% over 45 dagen( 29 ).

Deze bevindingen worden ondersteund door een studie bij ratten met hypothyreoïdie of diabetes. Gember extract verlaagde LDL (slechte) cholesterol in een vergelijkbare mate als de cholesterolverlagende medicijn atorvastatine (30Vertrouwde bron).

De proefpersonen uit alle 3 de studies hebben ook een daling van het totale cholesterol ervaren. Deelnemers aan de studie van 2008, evenals de laboratoriumratten, zagen ook reducties in hun bloed triglyceriden( 28 , 29 ,30).

Er is enig bewijs, zowel bij mensen als bij dieren, dat gember kan leiden tot aanzienlijke verlagingen van het LDL (slechte) cholesterol, het totale cholesterolgehalte en het triglyceridengehalte in het bloed.

9. Bevat een stof die kan helpen bij het voorkomen van kanker

Gember is bestudeerd als een alternatief middel voor verschillende vormen van kanker.

De anti-kanker eigenschappen worden toegeschreven aan gingerol, dat in grote hoeveelheden wordt aangetroffen in rauwe gember. Een vorm die bekend staat als [6]-gemberol wordt als bijzonder krachtig beschouwd (3132).

In een 28-daagse studie van individuen met een normaal risico op colorectale kanker, verminderde 2 gram gemberextract per dag de ontstekingsbevorderende signaalmoleculen in de dikke darm aanzienlijk( 33 ).

Een vervolgstudie bij individuen met een hoog risico op colorectale kanker leverde echter niet dezelfde resultaten op(34).

Er is enig bewijs, zij het beperkt dat gember effectief kan zijn tegen andere maag- en darmkankers zoals alvleesklierkanker en leverkanker (3536).

Het kan ook effectief zijn tegen borstkanker en eierstokkanker. In het algemeen is meer onderzoek nodig(3738).

Gember bevat de stof gingerol, die een beschermende werking lijkt te hebben tegen kanker. Er zijn echter meer studies nodig.

10. Kan de hersenfunctie verbeteren en beschermen tegen de ziekte van Alzheimer

Oxidatieve stress en chronische ontstekingen kunnen het verouderingsproces versnellen.

Ze worden verondersteld te behoren tot de belangrijkste drijfveren van de ziekte van Alzheimer en leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang.

Sommige dierstudies suggereren dat de antioxidanten en bioactieve stoffen in gember de ontstekingsreacties in de hersenen kunnen remmen (39).

Er is ook enig bewijs dat gember de hersenfunctie direct kan helpen verbeteren. In een studie van 2012 bij gezonde vrouwen van middelbare leeftijd werd aangetoond dat dagelijkse doses gemberextract de reactietijd en het werkgeheugen verbeteren (40).

Bovendien blijkt uit tal van studies bij dieren dat gember kan helpen bij de bescherming tegen leeftijdsgebonden achteruitgang van de hersenfunctie (414243).

Dierstudies suggereren dat gember kan beschermen tegen leeftijdsgebonden schade aan de hersenen. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de hersenfunctie bij vrouwen van middelbare leeftijd.

11. Kan helpen bij het bestrijden van infecties

Gingerol kan helpen het risico op infecties te verlagen.

In feite kan gemberextract de groei van veel verschillende soorten bacteriën remmen (4445).

Volgens een studie uit 2008 is het zeer effectief tegen de orale bacteriën die verband houden met gingivitis en parodontitis. Dit zijn beide ontstekingsziekten van het tandvlees(46).

Verse gember kan ook effectief zijn tegen het respiratoire syncytiaal virus (RSV), een veel voorkomende oorzaak van luchtweginfecties(47).

Gember kan schadelijke bacteriën en virussen bestrijden, wat het risico op infecties kan verminderen.

Tot slot

Gember zit vol met voedingsstoffen en bioactieve stoffen die krachtige voordelen hebben voor uw lichaam en hersenen.

Het is één van de weinige superfoods die die term eigenlijk waardig is. (Bron)