Overige

22 Voordelen en toepassingen voor baking soda

Baking Soda, ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat genoemd, wordt veel gebruikt bij het bakken.

Het heeft namelijk rijzende eigenschappen, wat betekent dat het deeg stijgt door de productie van kooldioxide.

Naast het koken heeft baking Soda een verscheidenheid aan extra huishoudelijk gebruik en voordelen voor de gezondheid.

Hier zijn 23 voordelen en toepassingen van baking soda.

1. Behandel van brandend maagzuur

Brandend maagzuur wordt ook wel zure reflux genoemd. Het is een pijnlijk, branderig gevoel dat ontstaat in het bovenste gedeelte van je maag en zich kan verspreiden in je keel (1).

Het wordt veroorzaakt door zure refluxen uit de maag en de slokdarm, de buis die je maag met je mond verbindt.

Enkele veel voorkomende oorzaken van reflux is overeten, stress en het eten van vettig of pikant voedsel.

Baking soda kan helpen bij de behandeling van maagzuur door het neutraliseren van maagzuur. Los een theelepel baking soda op in een glas koud water en drink het mengsel langzaam op.

Er zijn nadelen aan deze behandeling waar u zich bewust van moet zijn (2345):

 • Er is enige discussie over de vraag of iedereen met maagzuurklachten daadwerkelijk een hoog maagzuurgehalte heeft.
 • Baking soda is zeer hoog in natrium met 629 mg per 1/2 theelepel.
 • Voortdurend gebruik kan leiden tot metabole alkalose en hartproblemen.

2. Mondwater

Mondwater is een geweldige aanvulling op een goede mondhygiëne routine. Het bereikt de mondhoeken en spleten van de tanden, het tandvlees en de tong, die tijdens het poetsen gemist kunnen worden.

Veel mensen gebruiken baking soda als vervanging voor mondwater. Sommige studies hebben aangetoond dat het kan helpen uw adem te verfrissen en zelfs antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen te bieden (678).

Een studie heeft echter aangetoond dat een mondspoelmiddel met baking soda het niveau van de mondbacteriën niet significant verlaagt, hoewel het wel leidt tot een verhoogde pH-waarde van het speeksel, wat belangrijk is voor het remmen van de groei van bacteriën(9).

Het recept voor baking soda mondwater is eenvoudig. Voeg 1/2 theelepel baking soda toe aan een half glas warm water en spoel dan zoals gewoonlijk.

3. Verzacht aften

Aften zijn kleine pijnlijke zweren die zich in uw mond kunnen vormen. In tegenstelling tot koortsblaasjes, vormen zich geen aften op de lippen en zijn ze niet besmettelijk.

Hoewel er meer bewijs nodig is, heeft enig onderzoek aangetoond dat mondwater met baking soda geweldig is voor het verzachten van pijn veroorzaakt door aften (1011).

U kunt mondwater met baking soda maken volgens het recept in het vorige hoofdstuk. Spoel uw mond één keer per dag met dit mengsel totdat de aften zijn genezen.

4. Maak uw tanden witter

Baking soda is een populair huismiddel om tanden te bleken.

Veel studies hebben aangetoond dat tandpasta met baking soda beter is voor het bleken van de tanden en het verwijderen van tandplak dan tandpasta zonder baking soda(12131415).

Dit komt waarschijnlijk omdat baking soda milde schurende eigenschappen heeft waardoor het de bindingen van moleculen die vlekken op de tanden maken verbreekt. Het heeft ook antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen die kunnen helpen bij het bestrijden van schadelijke bacteriën (1617).

5. Deodorant

Verrassend genoeg is menselijk zweet geurloos.

Zweet krijgt pas een geur nadat het is afgebroken door bacteriën in je oksels. Deze bacteriën zetten je zweet om in zure afvalproducten die het zweet zijn geur geeft (1819).

Baking soda kan de geur van zweet elimineren door de geuren minder zuur te maken. Probeer baking soda op je oksels te kloppen en je kan een verschil merken ( 20 ).

6. Kan de trainingsprestaties verbeteren

Baking soda ook bekend als natriumbicarbonaat, is een populair supplement onder atleten.

Sommige studies tonen aan dat baking soda u kan helpen om langer te presteren op uw piek, vooral tijdens anaërobe oefeningen of intensieve trainingen en sprints(2122).

Tijdens intensieve oefeningen beginnen uw spiercellen melkzuur te produceren, dat verantwoordelijk is voor het branderige gevoel dat u tijdens de training krijgt. Melkzuur verlaagt ook de pH-waarde in uw cellen, waardoor uw spieren vermoeid kunnen raken.

Baking soda heeft een hoge pH-waarde, wat de vermoeidheid kan vertragen, waardoor je langer kunt trainen op je hoogtepunt(2324).

Zo bleek uit een onderzoek dat mensen die baking soda hebben gebruikt gemiddeld 4,5 minuten langer trainden dan mensen die geen baking soda hadden gebruikt(25).

Een studie beveelt aan om 300 mg baking soda te nemen per 33,8 ons(1 liter) water 1-2 uur voor het sporten(26).

Een andere studie voegde eraan toe dat het nemen van 3 uur voor de training resulteert in minder gastro-intestinaal ongemak (27).

7. Verlicht jeukende huid en zonnebrand

Een bad met baking soda wordt vaak aanbevolen om de jeukende huid te kalmeren. Deze baden zijn een veelgebruikt middel tegen jeuk door insectenbeten en bijensteken ( 28 , 29 ).

Daarnaast kan baking soda helpen om de jeuk van zonnebrand te verzachten. Sommige mensen beweren dat het effectiever kan zijn wanneer het gecombineerd wordt met andere ingrediënten zoals maïszetmeel en havermout30 , 31 ).

Om een baking soda bad te maken, voeg je 1-2 kopjes baking soda toe aan een lauwwarm bad. Zorg ervoor dat het aangetaste gebied goed is doordrenkt.

Voor meer specifieke gebieden kunt u een pasta maken met baking soda en een beetje water. Breng een dikke laag pasta aan op het aangetaste gebied.

8. Kan de progressie van chronische nierziekte vertragen

Mensen met een chronische nierziekte (CKD) verliezen langzaam de functie van hun nieren.

De nieren zijn ongelooflijk belangrijk omdat ze helpen bij het verwijderen van overtollig afval en water uit het bloed. Tegelijkertijd helpen ze belangrijke mineralen zoals kalium, natrium en calcium(32).

Uit een onderzoek onder 134 volwassenen met CKD bleek dat mensen die natriumbicarbonaat ( baking soda) supplementen innamen 36% minder kans hadden op een snelle ziekteprogressie dan mensen die de supplementen niet innamen ( 33 ).

Zorg ervoor dat u met uw arts bespreekt voordat u baking soda inneemt.

9. Kan bepaalde kankerbehandelingen verbeteren

Kanker is de tweede belangrijkste doodsoorzaak wereldwijd(34).

Het wordt vaak behandeld met chemotherapie, die werkt door de groei van kankercellen te vertragen of te stoppen. Normaal gesproken groeien en delen kankercellen in een snel tempo (35).

Sommige onderzoeken tonen aan dat baking soda kan helpen bij het effectiever werken van chemotherapie. Baking soda kan de omgeving voor tumoren minder zuur maken, wat gunstig is voor chemotherapie behandelingen (363738).

Het bewijs is echter beperkt tot voorlopige indicaties van dier- en celstudies, dus er is meer onderzoek op menselijke basis nodig.

10. Neutraliseert koelkastgeuren

Heb je ooit je koelkast geopend en ben je een verrassend vieze geur tegengekomen?

De kans is groot dat sommige etenswaren in je koelkast te lang zijn blijven liggen en zijn gaan bederven. Deze vieze geur kan lang blijven hangen nadat je de koelkast hebt leeggemaakt en grondig hebt schoongemaakt.

Gelukkig kan baking soda helpen om een stinkende koelkast te verfrissen door slechte geuren te neutraliseren. Het werkt samen met de geurdeeltjes om ze te elimineren, in plaats van alleen hun geur te maskeren(39).

Vul een kopje met baking soda en plaats het achterin je koelkast om slechte geuren te neutraliseren.

11. Luchtverfrisser

Niet alle commerciële luchtverfrissers elimineren slechte geuren. In plaats daarvan laten sommige gewoon geurmoleculen los die slechte geuren maskeren.

Bovendien vertellen minder dan 10% van de luchtverfrissers wat ze bevatten. Dit kan problematisch zijn als u gevoelig bent voor chemische stoffen die in luchtverfrissers kunnen voorkomen( 40 ).

Baking soda is een uitstekend en veilig alternatief voor commerciële luchtverfrissers. Het werkt samen met geurdeeltjes en neutraliseert ze in plaats van ze te maskeren(40).

Om een baking soda luchtverfrisser te maken, heeft u dit nodig:

 • een kleine pot
 • 1/3 kopje bakpoeder
 • 10-15 druppels van uw favoriete etherische oliën
 • een stuk stof of papier
 • koord of lint

Voeg de baking soda en etherische oliën toe aan de pot. Bedek het met een doek of papier en zet het dan vast met het touwtje. Als de geur begint te vervagen, schud je de pot.

12. Kan uw wasgoed wit maken

Baking soda is een goedkope manier om uw wasgoed te witten en schoon te maken.

Baking soda is een alkali – een oplosbaar zout – dat kan helpen bij het verwijderen van vuil en vlekken. Wanneer het opgelost is in water, kan een alkali zoals baking soda een wisselwerking aangaan met zuren uit vlekken en helpen bij het verwijderen van vlekken( 41 ).

Voeg 1/2 kop baking soda toe aan uw normale hoeveelheid wasmiddel. Het helpt ook om het water te verzachten, wat betekent dat u mogelijk minder wasmiddel nodig heeft dan normaal.

13. Keukenreiniger

De veelzijdigheid van baking soda maakt het een geweldige keukenreiniger. Het kan niet alleen hardnekkige vlekken verwijderen, maar ook helpen om vieze geuren te elimineren( 40 ).

Om baking soda in uw keuken te gebruiken, maakt u een pasta door baking soda te mengen met een kleine hoeveelheid water. Breng de pasta aan op het gewenste oppervlak met een spons of doek en schrob grondig.

Hier zijn een paar dingen in de keuken die u kunt reinigen met baking soda:

 • ovens
 • bevlekte koffiekopjes
 • gekleurd marmer
 • vetvlekken
 • keukentegels
 • verstopte afvoeren
 • aangetast zilver
 • microgolven

14. Elimineer de geur van afval

Vuilniszakken hebben vaak een vieze geur omdat ze verschillende rottende afvalproducten bevatten. Helaas kan deze geur zich verspreiden naar uw keuken en andere delen van uw huis.

Gelukkig kan baking soda helpen om afvalgeuren te elimineren. Deze geuren zijn vaak zuur, dus baking soda kan een wisselwerking hebben met geurmoleculen en deze neutraliseren.

Wetenschappers ontdekten zelfs dat het verspreiden van baking soda op de bodem van afvalbakken de afvalgeur met 70% kan neutraliseren (42).

15. Verwijdert hardnekkige tapijtvlekken

Een combinatie van baking soda en azijn kan de meest hardnekkige tapijtvlekken verwijderen.

Wanneer baking soda en azijn worden gemengd, ontstaat er een verbinding die koolzuur wordt genoemd, wat een veel voorkomend ingrediënt is in schoonmaakproducten. Deze reactie zorgt voor dat het gaat bruisen, wat kan helpen bij het afbreken van hardnekkige vlekken ( 43 ).

Hier is hoe u hardnekkige tapijtvlekken kunt verwijderen met alleen baking soda en azijn:

 1. Bedek de tapijtvlek met een dunne laag baking soda.
 2. Vul een lege spuitfles met een 1-op-1 mengsel van azijn en water en spuit het over het bevlekte gebied.
 3. Wacht maximaal 1 uur of totdat het oppervlak droog is.
 4. Boen de baking soda los met een borstel en zuig het residu op.
 5. De vlek is nu volledig verwijderd. Als er resten baking soda op het tapijt achterblijven, veeg dit dan op met een vochtige handdoek weg.

16. Multifunctionele badkamerreiniger

Net als keukens kunnen badkamers moeilijk schoon te maken zijn. Ze hebben een verscheidenheid aan oppervlakken die vaak worden gebruikt en dus vaak moeten worden gereinigd.

Hoewel er verschillende commerciële badkamerreinigers beschikbaar zijn, geven veel mensen de voorkeur aan een meer natuurlijke en kosteneffectieve schoonmaakoptie. Baking soda is handig omdat het veel badkameroppervlakken wit maakt en desinfecteert, hoewel het minder effectief is dan commerciële reinigingsmiddelen (44).

Hier zijn een paar oppervlakken die u kunt reinigen met baking soda:

 • badkamertegels
 • Toiletten
 • douchekoppen
 • badkuipen
 • wastafels in de badkamer

Maak een pasta met behulp van baking soda en een beetje water. Wrijf het mengsel met een spons of een doek goed in op het te reinigen oppervlak.

Veeg het oppervlak 15–20 minuten later af met een vochtige doek.

17. Maakt fruit en groenten schoon

Veel mensen maken zich zorgen over pesticiden op voedsel. Pesticiden worden gebruikt om te voorkomen dat gewassen worden beschadigd door insecten, ziektekiemen, knaagdieren en onkruid.

Fruit schillen is de beste manier om pesticiden te verwijderen. Het betekent echter ook dat u niet de belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vezels, vitamines en mineralen, die in de schil van veel fruit voorkomen.

Interessant is dat recent onderzoek heeft uitgewezen dat het weken van fruit en groenten in een sodamiddel de meest effectieve manier is om pesticiden te verwijderen zonder ze te schillen.

Eén studie vond dat het weken van appels in een oplossing van baking soda en water gedurende 12-15 minuten bijna alle pesticiden verwijderde( 45 ).

Houd er rekening mee dat deze methode geen pesticiden verwijdert die in de schil van de vrucht zijn doorgedrongen. Er is meer onderzoek nodig om te zien of dit werkt voor andere soorten producten.

18. Poetsen van zilverwerk

Baking soda is een handig alternatief voor commerciële zilverpoetsmiddelen.

Hiervoor heb je nodig:

 • een aluminium bakvorm of ovenschaal bekleed met aluminiumfolie
 • 1 kopje kokend water
 • 1 eetlepel baking soda
 • 1/2 kopje witte azijn

Voeg de baking soda toe aan de aluminium bakplaat en giet er langzaam de azijn bij. Giet vervolgens het kokende water erin en plaats het zilver in de bakvorm.

Bijna onmiddellijk zou de aanslag moeten verdwijnen en u kunt het meeste zilverwerk binnen dertig seconden uit de pan halen. Het kan echter nodig zijn om sterk aangetast zilverwerk tot 1 minuut in het mengsel te laten zitten.

In dit mengsel ondergaat het zilver een chemische reactie met de aluminium pan en baking soda. Het brengt de aanslag van het zilverwerk over op de aluminium pan of kan lichte gele resten op de bodem van de pan veroorzaken ( 46 ).

19. Red de aangebrande pan

Veel mensen hebben per ongeluk de bodem van een pot verbrand tijdens het koken.

Dit kan een nachtmerrie zijn om schoon te maken, maar je kunt een verbrande pan gemakkelijk redden met baking soda en water.

Strooi een royale hoeveelheid baking soda over de bodem van de pan en voeg voldoende water toe om de verbrande plekken te bedekken. Breng het mengsel aan de kook en leeg de pan zoals gewoonlijk.

Als er hardnekkige vlekken achterblijven, pak dan een schuursponsje voeg een kleine hoeveelheid afwasmiddel toe en verwijder voorzichtig de resterende verbrande delen.

20. Blussen van olie en vetbranden

Interessant is dat sommige brandblussers baking soda bevatten.

Deze types staan bekend als droge chemische brandblussers en worden gebruikt om olie, vet en elektrische branden te blussen. Baking soda reageert met de hitte om kooldioxide te produceren, dat het vuur verstikt en dooft.

Als zodanig kan baking soda worden gebruikt om kleine olie- en vetbranden te blussen.

Verwacht echter niet dat baking soda grotere woningbranden blust. Grotere branden trekken meer zuurstof aan en kunnen de effecten van baking soda tegengaan.

21. Zelfgemaakte onkruidverdelger

Onkruid zijn vervelende planten die kunnen groeien in de scheuren van uw looppaden en opritten. Ze hebben vaak diepe wortels, waardoor ze moeilijk te doden zijn zonder een chemische onkruidverdelger te gebruiken.

Gelukkig kun je baking soda gebruiken als een goedkoper en veiliger alternatief. Dat komt omdat baking soda veel natrium bevat, wat een moeilijk milieu voor onkruid oplevert.

Strooi een paar handen vol baking soda over onkruid dat in de scheuren van je stoep, opritten en andere met onkruid geteisterde gebieden groeit.

Vermijd echter het gebruik van baking soda om onkruid te doden in je bloemperken en tuinen omdat het ook je andere planten kan doden.

22. Deodorant voor schoenen

Het hebben van stinkende schoenen is een veelvoorkomend probleem dat nogal gênant kan zijn.

Gelukkig is baking soda een geweldige remedie voor het opfrissen van stinkende schoenen.

Giet twee eetlepels baking soda in twee kaasdoeken of dunne stukjes stof. Zet de doeken vast met een elastiekje of touwtje en plaats er een in elke schoen.

Verwijder de zakjes baking soda als u uw schoenen wilt dragen.

Tot slot

Baking soda is een veelzijdig ingrediënt dat naast het koken vele toepassingen kent.

Het blinkt uit als het gaat om het neutraliseren van geurtjes en het reinigen. Dit huishoudelijk hoofdbestanddeel kan helpen bij het verwijderen van hardnekkige vlekken, het elimineren van vieze geuren en het schoonmaken van moeilijke gebieden zoals de oven, de magnetron en tegelvoegen.

Bovendien heeft baking soda een verscheidenheid aan voordelen voor de gezondheid. Het kan bijvoorbeeld helpen bij de behandeling van brandend maagzuur, het verzachten van zweren en zelfs het bleken van uw tanden.

Bovendien is baking soda goedkoop en op grote schaal verkrijgbaar. U kunt een pakje baking soda halen bij uw plaatselijke supermarkt.

De volgende keer dat u een hardnekkige vlek of geur moet verwijderen, grijpt u naar het baking soda.(Bron)