Specerijen & Kruiden

6 Wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen van Moringa oleifera

Moringa oleifera is een plant die al duizenden jaren wordt geprezen om zijn gezondheidsvoordelen.

Ze is zeer rijk aan gezonde antioxidanten en bioactieve plantaardige stoffen.

Tot nu toe hebben wetenschappers slechts een fractie van de vele vermeende gezondheidsvoordelen onderzocht.

Hier zijn 6 gezondheidsvoordelen van Moringa oleifera die worden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

1. Moringa oleifera is zeer voedzaam

Moringa oleifera is een vrij grote boom die oorspronkelijk uit Noord-India komt.

Het kent verschillende namen, zoals drumstickboom, mierikswortelboom of ben olieboom.

Bijna alle delen van de boom worden gegeten of gebruikt als ingrediënt in traditionele kruidengeneesmiddelen.

Dit geldt vooral voor de bladeren en peulen, die in delen van India en Afrika veel worden gegeten(1).

Moringa bladeren zijn een uitstekende bron van vele vitaminen en mineralen. Een 21 gram verse gehakte bladeren bevat (2):

  • Eiwit: 2 gram
  • Vitamine B6: 19% van de ADH
  • Vitamine C: 12% van de ADH
  • IJzer: 11% van de ADH
  • Riboflavine (B2): 11% van de ADH
  • Vitamine A (uit bètacaroteen): 9% van de ADH
  • Magnesium: 8% van de ADH

In Westerse landen worden de gedroogde bladeren verkocht als voedingssupplementen, in poedervorm of in capsulevorm.

Vergeleken met de bladeren bevatten de peulen over het algemeen minder vitaminen en mineralen. Ze zijn echter uitzonderlijk rijk aan vitamine C. Een 100 gram verse, in plakjes gesneden peulen bevat 157% van de dagelijkse behoefte.

Het voedsel van mensen in ontwikkelingslanden bevat soms een tekort aan vitaminen, mineralen en eiwitten. In deze landen kan Moringa oleifera een belangrijke bron zijn van veel essentiële voedingsstoffen.

Er is echter één nadeel: Moringa bladeren kunnen ook hoge gehaltes aan antinutriënten bevatten, die de opname van mineralen en eiwitten kunnen verminderen(34).

Een ander ding om in gedachten te houden is dat het nemen van Moringa oleifera supplementen in capsules niet zal zorgen voor een groot aantal voedingsstoffen.

De hoeveelheden zijn verwaarloosbaar vergeleken met wat je binnenkrijgt als je een uitgebalanceerd maaltijd eet op basis van volwaardige voeding.

Moringa bladeren zijn rijk aan vele belangrijke voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vitamine B6, vitamine C, riboflavine en ijzer.

2. Moringa oleifera is rijk aan antioxidanten

Antioxidanten zijn verbindingen die vrije radicalen in je lichaam tegengaan.

Hoge niveaus van vrije radicalen kunnen oxidatieve stress veroorzaken, die in verband wordt gebracht met chronische ziekten zoals hartaandoeningen en diabetes type 2 (56).

In de bladeren van Moringa oleifera zijn verschillende antioxidant plantaardige stoffen gevonden(789).

Naast vitamine C en bètacaroteen omvatten deze ( 10 , 11 ):

  • Quercetine : Deze krachtige antioxidant kan helpen de bloeddruk te verlagen (1213).
  • Chlorogeenzuur : Chlorogeenzuur wordt ook in grote hoeveelheden aangetroffen in koffie en kan de bloedsuikerspiegel na maaltijden helpen verlagen (1415).

Een studie bij vrouwen wees uit dat het nemen van 1,5 theelepels (7 gram) moringa bladpoeder per dag gedurende drie maanden de antioxidantspiegels in het bloed aanzienlijk verhoogde ( 16 ).

Moringa bladextract kan ook gebruikt worden als een conserveringsmiddel. Het verlengt de houdbaarheid van vlees door oxidatie tegen te gaan ( 17 ).

Moringa oleifera is rijk aan verschillende antioxidanten, waaronder quercetine en chlorogeenzuur. Moringa bladpoeder kan het antioxidantgehalte in het bloed verhogen.

3. Moringa kan de bloedsuikerspiegel verlagen

Een hoge bloedsuikerspiegel kan een ernstig gezondheidsprobleem zijn. In feite is het het belangrijkste kenmerk van diabetes.

Na verloop van tijd verhogen hoge bloedsuikerspiegels het risico op veel ernstige gezondheidsproblemen, waaronder hartaandoeningen. Daarom is het belangrijk om uw bloedsuiker binnen gezonde grenzen te houden.

Interessant is dat verschillende studies hebben aangetoond dat Moringa oleifera kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Het meeste bewijs is echter gebaseerd op dierstudies. Er bestaan slechts een paar op mensen gebaseerde studies, en die zijn over het algemeen van lage kwaliteit (181920).

Een studie bij 30 vrouwen toonde aan dat het nemen van 1,5 theelepels (7 gram) moringa bladpoeder per dag gedurende drie maanden de nuchtere bloedsuikerspiegel verlaagde met gemiddeld 13,5% ( 16 ).

Een andere kleine studie bij zes mensen met diabetes toonde aan dat toevoeging van 50 gram moringabladeren aan een maaltijd de stijging van de bloedsuikerspiegel met 21% verminderde ( 21 ).

Wetenschappers denken dat deze effecten worden veroorzaakt door plantaardige stoffen zoals isothiocyanaten(22).

Moringa bladeren kunnen leiden tot een verlaagde bloedsuikerspiegel, maar meer onderzoek is nodig voordat er gedegen aanbevelingen kunnen worden gedaan.

4. Moringa oleifera kan ontstekingen verminderen

Ontsteking is de natuurlijke reactie van het lichaam op een infectie of verwonding.

Het is een essentieel beschermingsmechanisme, maar kan een groot gezondheidsprobleem worden als het gedurende een lange periode aanhoudt.

Aanhoudende ontstekingen worden in verband gebracht met veel chronische gezondheidsproblemen, waaronder hartaandoeningen en kanker (2324).

De meeste hele vruchten, groenten, kruiden en specerijen hebben ontstekingsremmende eigenschappen. De mate waarin ze kunnen helpen hangt echter af van de soorten en hoeveelheden ontstekingsremmende verbindingen die ze bevatten.

Wetenschappers geloven dat isothiocyanaten de belangrijkste ontstekingsremmende stoffen zijn in moringa bladeren, peulen en zaden25 ,2627).

Maar tot nu toe is het onderzoek beperkt gebleven tot reageerbuis- en dierstudies. Het valt nog te bezien of Moringa oleifera vergelijkbare ontstekingsremmende effecten heeft bij mensen.

In dier- en reageerbuisstudies is aangetoond dat Moringa oleifera ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Dit effect is niet bij mensen onderzocht.

5. Moringa kan het cholesterol verlagen

Het hebben van een hoog cholesterolgehalte is in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Gelukkig kunnen veel plantaardige voedingsmiddelen effectief cholesterol verlagen. Deze omvatten lijnzaad, haver en amandelen.

Zowel op dieren als op mensen gebaseerde studies hebben aangetoond dat Moringa oleifera een vergelijkbaar cholesterolverlagend effect kan hebben (7182829).

Moringa oleifera kan uw cholesterolgehalte verlagen, waardoor het risico op hart- en vaatziekten mogelijk afneemt.

6. Moringa oleifera kan beschermen tegen arseenvergiftiging

Arseenverontreiniging van voedsel en water is een probleem in vele delen van de wereld. Bepaalde soorten rijst kunnen bijzonder hoge niveaus bevatten (30).

Langdurige blootstelling aan hoge arseengehaltes kan na verloop van tijd tot gezondheidsproblemen leiden.

Studies hebben langdurige blootstelling bijvoorbeeld in verband gebracht met een verhoogd risico op kanker en hartaandoeningen (3132).

Interessant is dat verschillende studies bij muizen en ratten hebben aangetoond dat de bladeren en zaden van Moringa oleifera kunnen beschermen tegen sommige van de effecten van arseentoxiciteit(333435).

Deze resultaten zijn veelbelovend, maar het is nog niet bekend of dit ook voor mensen geldt.

Dierstudies suggereren dat Moringa oleifera mogelijk beschermt tegen arseentoxiciteit. Dit is echter nog niet bij mensen onderzocht.

Tot slot

Moringa oleifera is een Indiase boom die al duizenden jaren in de traditionele geneeskunde wordt gebruikt.

Slechts enkele van de vele bekende gezondheidsvoordelen zijn echter wetenschappelijk onderzocht (1).

Tot op heden tonen onderzoeken aan dat Moringa oleifera kan leiden tot een bescheiden verlaging van de bloedsuikerspiegel en het cholesterol. Het kan ook antioxiderende en ontstekingsremmende effecten hebben en beschermen tegen arseenvergiftiging.

Moringa bladeren zijn ook zeer voedzaam en zouden heilzaam moeten zijn voor mensen die een tekort hebben aan essentiële voedingsstoffen.(bron)