Vitamines

8 Tekenen en symptomen van vitamine A-tekort

Vitamine A is een vetoplosbare vitamine die belangrijk is voor veel lichaamsfuncties, waaronder een goed gezichtsvermogen, een sterk immuunsysteem, de voortplanting en een goede gezondheid van de huid.

Er zijn twee soorten vitamine A in voedingsmiddelen: voorgevormde vitamine A en provitamine A ( 1 ).

Voorgevormde vitamine A staat ook bekend als retinol en wordt veel aangetroffen in vlees, vis, eieren en zuivelproducten.

Aan de andere kant zet het lichaam carotenoïden in plantaardig voedsel, zoals rood, groen, geel en oranje fruit en groenten om in vitamine A(2).

Hoewel een tekort zeldzaam is in ontwikkelde landen, krijgen veel mensen in ontwikkelingslanden niet genoeg vitamine A binnen.

De mensen met het hoogste risico op een tekort zijn zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven, zuigelingen en kinderen. Cystische fibrose en chronische diarree kunnen ook het risico op een tekort verhogen.

Hier zijn 8 tekenen en symptomen van vitamine A-tekort.

1. Droge huid

Vitamine A is belangrijk voor de aanmaak en het herstel van de huidcellen. Het helpt ook bij het bestrijden van ontstekingen als gevolg van bepaalde huidproblemen (3).

Het niet krijgen van voldoende vitamine A kan de oorzaak zijn van het ontstaan van eczeem en andere huidproblemen (4).

Eczeem is een aandoening die een droge, jeukende en ontstoken huid veroorzaakt. Verschillende klinische studies hebben aangetoond dat alitretinoïne, een medicijn op recept met vitamine A-activiteit, effectief is bij de behandeling van eczeem (356).

In een 12 weken durend onderzoek ervoeren mensen met chronisch eczeem die 10-40 mg alitretinoïne per dag gebruikten tot 53% vermindering van hun symptomen (6).

Houd er rekening mee dat een droge huid vele oorzaken kan hebben, maar dat een chronisch vitamine A-tekort de oorzaak kan zijn.

Vitamine A speelt een belangrijke rol bij het herstel van de huid en helpt ontstekingen te bestrijden. Een tekort aan deze voedingsstof kan leiden tot ontstekingen in de huid.

2. Droge ogen

Oogproblemen zijn enkele van de meest bekende problemen die verband houden met vitamine A-tekort.

In extreme gevallen kan het niet krijgen van voldoende vitamine A leiden tot volledige blindheid of afstervende hoornvliezen, die worden gekenmerkt door vlekken die Bitotsvlekken worden genoemd (78).

Droge ogen, of het onvermogen om tranen te produceren, is een van de eerste tekenen van vitamine A-tekort.

Jonge kinderen in India, Afrika en Zuidoost-Azië met een voeding zonder vitamine A lopen het grootste risico om droge ogen te krijgen (9).

Suppletie met vitamine A kan deze toestand verbeteren.

Een studie toonde aan dat hoge doses vitamine A de prevalentie van droge ogen met 63% verminderde bij zuigelingen en kinderen die gedurende 16 maanden supplementen gebruikten (10).

Een tekort aan vitamine A kan leiden tot droge ogen, blindheid of afstervende hoornvliezen, ook wel bekend als de vlekken van Bitot. Een van de eerste tekenen van een tekort is vaak een onvermogen om tranen te produceren.

3. Nachtblindheid

Een ernstig tekort aan vitamine A kan leiden tot nachtblindheid (11).

Verschillende observationele studies hebben een hoge prevalentie van nachtblindheid in ontwikkelingslanden gerapporteerd (12131415).

Vanwege de omvang van dit probleem hebben gezondheidsprofessionals gewerkt aan het verbeteren van het vitamine A-gehalte bij mensen die een risico op nachtblindheid lopen.

In één studie kregen vrouwen met nachtblindheid vitamine A in de vorm van voedsel of supplementen. Beide vormen van vitamine A verbeterden de conditie. Het vermogen van de vrouwen om zich aan te passen aan de duisternis nam toe met meer dan 50% gedurende zes weken behandeling (16).

Het krijgen van voldoende hoeveelheden vitamine A is cruciaal voor de gezondheid van de ogen. Enkele van de eerste tekenen van een tekort aan vitamine A zijn droge ogen en nachtblindheid.

4. Onvruchtbaarheid en problemen bij het bedenken

Vitamine A is noodzakelijk voor de voortplanting bij zowel mannen als vrouwen en voor een goede ontwikkeling van de baby.

Als je moeite hebt om zwanger te worden, kan een gebrek aan vitamine A één van de redenen zijn. Een tekort aan vitamine A kan leiden tot onvruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen.

Studies tonen aan dat vrouwelijke ratten met een vitamine A-tekort moeite hebben om zwanger te worden en embryo’s met geboorteafwijkingen kunnen hebben( 17 ).

Ander onderzoek suggereert dat onvruchtbare mannen mogelijk een grotere behoefte aan antioxidanten hebben als gevolg van hogere niveaus van oxidatieve stress in hun lichaam. Vitamine A is een van de voedingsstoffen die fungeert als antioxidant in het lichaam(18).

Een tekort aan vitamine A is ook gerelateerd aan miskramen.

Een studie die de bloedwaarden van verschillende voedingsstoffen analyseerde bij vrouwen die terugkerende miskramen hadden, toonde aan dat ze een laag gehalte aan vitamine A hadden(19).

Zowel mannen als vrouwen die niet voldoende vitamine A krijgen, kunnen vruchtbaarheidsproblemen hebben. Een laag vitamine A gehalte bij de ouders kan ook leiden tot miskramen of geboorteafwijkingen.

5. Vertraagde groei

Kinderen die niet genoeg vitamine A krijgen, kunnen een groeiachterstand ervaren. Dit komt omdat vitamine A nodig is voor een goede ontwikkeling van het menselijk lichaam.

Verschillende studies hebben aangetoond dat vitamine A supplementen, alleen of met andere voedingsstoffen, de groei kunnen verbeteren. De meeste van deze studies zijn uitgevoerd bij kinderen in ontwikkelingslanden(20212223).

Uit een onderzoek onder meer dan 1.000 kinderen in Indonesië bleek zelfs dat degenen met vitamine A-tekort die gedurende vier maanden hooggedoseerde supplementen gebruikten 0,39 cm meer groeiden dan kinderen die een placebo namen (20).

Uit een overzicht van onderzoeken is echter gebleken dat suppletie met vitamine A in combinatie met andere voedingsstoffen een grotere invloed op de groei kan hebben dan suppletie met alleen vitamine A (22).

Kinderen met groeiachterstand in Zuid-Afrika die meerdere vitamines en mineralen kregen, scoorden bijvoorbeeld een halve punt beter dan degenen die alleen vitamine A kregen (23).

Vitamine A-tekort kan leiden tot een belemmerde groei bij kinderen. Aanvulling met vitamine A in combinatie met andere voedingsstoffen kan de groei meer verbeteren dan het aanvullen met alleen vitamine A.

6. Keel- en borstinfecties

Frequente infecties, vooral in de keel of op de borst, kunnen een teken zijn van een vitamine A-tekort.

Vitamine A-supplementen kunnen helpen bij luchtweginfecties, maar de onderzoeksresultaten zijn nogal wisselend.

Een onderzoek bij kinderen in Ecuador toonde aan dat kinderen met ondergewicht die 10.000 IE vitamine A per week slikten, minder luchtweginfecties hadden dan degenen die een placebo kregen (24).

Aan de andere kant bleek uit een overzicht van onderzoeken bij kinderen dat vitamine A-supplementen het risico op keel- en luchtweginfecties met 8% kunnen verhogen (25).

De onderzoekers stelden voor om alleen supplementen te geven aan mensen met een echt tekort (25).

Bovendien kan volgens een studie bij ouderen een hoge bloedspiegel van de provitamine A carotenoïde bèta-caroteen beschermen tegen luchtweginfecties (26).

Vitamine A supplementen kunnen kinderen met ondergewicht beschermen tegen infecties, maar verhogen het risico op infecties in andere groepen. Volwassenen met hoge bloedspiegels van vitamine A kunnen minder last hebben van keel- en borstinfecties.

7. Slechte wondgenezing

Wonden die na een blessure of operatie niet goed genezen, kunnen in verband worden gebracht met een laag vitamine A-gehalte.

Dit komt omdat vitamine A de aanmaak van collageen bevordert, een belangrijk onderdeel van een gezonde huid. Onderzoek suggereert dat zowel orale als actuele vitamine A de huid kan versterken.

Een onderzoek bij ratten wees uit dat orale vitamine A de productie van collageen verbeterde. De vitamine had dit effect ook al slikten de ratten steroïden, die de wondgenezing kunnen remmen (27).

Aanvullend onderzoek bij ratten wees uit dat het behandelen van de huid met actuele vitamine A wonden die geassocieerd zijn met diabetes (28).

Onderzoek bij mensen laat vergelijkbare resultaten zien. Oudere mannen die wonden behandelden met topische vitamine A hadden een vermindering van 50% in de grootte van hun wonden, vergeleken met mannen die de crème niet gebruikten (29).

Orale en lokale vormen van vitamine A kunnen de wondgenezing bevorderen, vooral bij bevolkingsgroepen die gevoelig zijn voor wonden.

8. Acne en puistjes

Aangezien vitamine A de ontwikkeling van de huid bevordert en ontstekingen bestrijdt, kan het helpen om acne te voorkomen of te behandelen.

Meerdere studies hebben een laag vitamine A-gehalte gekoppeld aan de aanwezigheid van acne (3031).

In één onderzoek onder 200 volwassenen waren de vitamine A-spiegels bij mensen met acne meer dan 80 mcg lager dan bij mensen zonder de aandoening (30).

Topische en orale vitamine A kan acne behandelen. Onderzoek toont aan dat crèmes die vitamine A bevatten het aantal acneletsels met 50% kunnen verminderen (32).

De meest bekende vorm van orale vitamine A die wordt gebruikt om acne te behandelen, is isotretinoïne of Accutane. Dit medicijn kan zeer effectief zijn bij de behandeling van acne, maar kan een aantal bijwerkingen hebben, waaronder stemmingswisselingen en geboorteafwijkingen (33).

Acne is in verband gebracht met lage vitamine A-spiegels. 

Zowel orale als plaatselijke vormen van vitamine A zijn vaak effectief bij de behandeling van acne, maar kunnen ongewenste bijwerkingen hebben.

Gevaren van te veel vitamine A

Vitamine A is waardevol voor de algemene gezondheid. Te veel ervan kan echter gevaarlijk zijn.

Hypervitaminose A, of vitamine A-toxiciteit, is meestal het gevolg van het langdurig innemen van hooggedoseerde supplementen. Mensen krijgen zelden teveel vitamine A binnen via alleen een dieet ( 34 ).

Overtollige vitamine A wordt opgeslagen in de lever en kan leiden tot toxiciteit en problematische symptomen, zoals veranderingen in het gezichtsvermogen, zwelling van de botten, droge en ruwe huid, mondzweren en verwardheid.

Zwangere vrouwen moeten er vooral op letten niet te veel vitamine A te consumeren om mogelijke geboorteafwijkingen te voorkomen.

Raadpleeg altijd uw arts voordat u vitamine A-supplementen start.

Mensen met bepaalde gezondheidsproblemen hebben mogelijk een grotere hoeveelheid vitamine A nodig. De meeste gezonde volwassenen hebben echter 700-900 mcg per dag nodig. Vrouwen die borstvoeding geven, hebben meer nodig, terwijl kinderen minder nodig hebben ( 1 ).

Vitamine-A-toxiciteit is meestal het gevolg van een te grote inname van de vitamine in de vorm van een supplement. Het kan ernstige problemen veroorzaken, waaronder veranderingen in het gezichtsvermogen, zweren in de mond, verwarring en geboorteafwijkingen.

Belangrijkste punten

Vitamine A-tekort komt veel voor in ontwikkelingslanden, maar is zeldzaam in Amerika en andere ontwikkelde landen.

Te weinig vitamine A kan leiden tot een ontstoken huid, nachtblindheid, onvruchtbaarheid, groeiachterstand en luchtweginfecties.

Mensen met wonden en acne kunnen een lagere vitamine A-spiegel in het bloed hebben en baat hebben bij behandeling met hogere doses van de vitamine.

Vitamine A komt voor in vlees, zuivelproducten en eieren, maar ook in rood, oranje, geel en groen plantaardig voedsel. Eet verschillende van deze voedingsmiddelen om ervoor te zorgen dat u voldoende vitamine A binnenkrijgt.

Als u vermoedt dat u een vitamine A-tekort heeft, praat dan met uw arts of zorgverlener. Met de juiste voeding en supplementen kan het verhelpen van een tekort eenvoudig zijn..(bron)