Specerijen & Kruiden

8 Verrassende gezondheidsvoordelen van kruidnagel

Kruidnagel zijn de bloemknoppen van de kruidnagelboom, een groenblijvende plant ook wel bekend als Syzygium aromaticum (1).

Deze veelzijdige specerij is zowel in hele als in gemalen vorm te vinden en kan worden gebruikt om stoofvlees op smaak te brengen, smaak toe te voegen aan warme dranken en pittige warmte te geven aan koekjes en cakes.

Misschien kent u kruidnagel als een van de hoofdingrediënten in ontbijtkoek gebakken producten of een hoofdbestanddeel van de Indiase keuken.

Kruidnagel is vooral bekend als een zoete en aromatische specerij, maar wordt ook in de traditionele geneeskunde gebruikt.

In feite hebben dierstudies aangetoond dat de verbindingen in kruidnagels verschillende gezondheidsvoordelen kunnen hebben, waaronder het ondersteunen van de gezondheid van de lever en het helpen stabiliseren van de bloedsuikerspiegel(23).

Dit artikel bespreekt 8 van de meest indrukwekkende gezondheidsvoordelen van het eten van kruidnagel.

1. Bevat belangrijke voedingsstoffen

Kruidnagel bevat vezels, vitamines en mineralen, dus het gebruik van hele of gemalen kruidnagels om smaak aan je eten te geven, kan een aantal belangrijke voedingsstoffen opleveren.

Een theelepel (2 gram) gemalen kruidnagel bevat (4):

  • Calorieën: 6
  • Koolhydraten: 1 gram
  • Vezels: 1 gram
  • Mangaan: 55% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
  • Vitamine K: 2% van de ADH

Mangaan is een essentieel mineraal voor het behouden van de hersenfunctie en het opbouwen van sterke botten (56).

Behalve dat het een rijke bron van mangaan is, worden kruidnagels slechts in kleine hoeveelheden gebruikt en leveren ze geen significante hoeveelheden voedingsstoffen.

Kruidnagel is caloriearm maar een rijke bron van mangaan. Ze zijn anders een onbelangrijke bron van voedingsstoffen.

2. Rijk aan antioxidanten

Naast verschillende belangrijke vitamines en mineralen, zijn kruidnagel rijk aan antioxidanten (7).

Antioxidanten zijn verbindingen die oxidatieve stress verminderen , die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van chronische ziekten (8).

Kruidnagels bevatten ook een verbinding die eugenol wordt genoemd en waarvan is aangetoond dat het een natuurlijke antioxidant is.

In feite bleek uit een proefbuisstudie dat eugenol de oxidatieve schade veroorzaakt door vrije radicalen vijf keer effectiever stopte dan vitamine E, een andere krachtige antioxidant (9).

Het opnemen van kruidnagels in je voeding, samen met andere antioxidantrijke voedingsmiddelen, kan je algemene gezondheid helpen verbeteren.

Kruidnagel bevat veel antioxidanten, waaronder eugenol, die oxidatieve stress kunnen helpen verminderen.

3. Kan helpen beschermen tegen kanker

Sommige onderzoeken suggereren dat de verbindingen die in kruidnagels worden gevonden, kunnen helpen bij de bescherming tegen kanker.

Een reageerbuisstudie wees uit dat kruidnagel extract hielp de groei van tumoren te stoppen en celdood in kankercellen bevorderde (10).

In een andere reageerbuisstudie werden vergelijkbare resultaten waargenomen, die aantonen dat geconcentreerde hoeveelheden kruidnagelolie celdood veroorzaakten in 80% van de slokdarmkankercellen (11).

Van het eugenol dat in kruidnagel wordt aangetroffen, is ook aangetoond dat het eigenschappen tegen kanker heeft.

Een proefbuisstudie toonde aan dat eugenol de celdood in baarmoederhals kankercellen(12).

Houd er echter rekening mee dat deze reageerbuisstudies zeer geconcentreerde hoeveelheden kruidnagelextract, kruidnagelolie en eugenol gebruikten.

Eugenol is giftig in hoge hoeveelheden en een overdosis kruidnagelolie kan leiden tot leverschade, vooral bij kinderen. Verder onderzoek is nodig om te bepalen hoe lagere hoeveelheden de mens kunnen beïnvloeden(13).

Proefbuisonderzoeken tonen aan dat de verbindingen in kruidnagels de groei van kankercellen kunnen verminderen en de dood van kankercellen kunnen bevorderen. Meer onderzoek is nodig om deze effecten bij de mens te bevestigen.

4. Kan bacteriën doden

Van kruidnagel is aangetoond dat ze antimicrobiële eigenschappen hebben, wat betekent dat ze de groei van micro-organismen zoals bacteriën kunnen helpen stoppen (14).

Een reageerbuisstudie toonde aan dat etherische olie van kruidnagel drie veel voorkomende soorten bacteriën doodde, waaronder E. coli , een bacteriestam die voedselvergiftiging kan veroorzaken (15).

Bovendien kunnen de antibacteriële eigenschappen van kruidnagel zelfs de mondgezondheid helpen bevorderen .

In één reageerbuisstudie bleken de verbindingen die uit kruidnagel werden geëxtraheerd de groei van twee soorten bacteriën die bijdragen aan tandvleesaandoeningen te stoppen (16).

Een andere studie bij 40 mensen testte de effecten van een kruidenmondspoeling bestaande uit theeboomolie, kruidnagel en basilicum.

Na 21 dagen gebruik van het kruidenmondwater, lieten ze verbeteringen zien in de gezondheid van het tandvlees, evenals de hoeveelheid plak en bacteriën in de mond (17).

In combinatie met regelmatig poetsen en een goede mondhygiëne, kunnen de antibacteriële effecten van kruidnagel uw mondgezondheid ten goede komen.

Studies tonen aan dat kruidnagel de mondgezondheid kan bevorderen, dankzij hun antimicrobiële eigenschappen, die kunnen helpen bij het doden van schadelijke bacteriën.

5. Kan de gezondheid van de lever verbeteren

Studies tonen aan dat de heilzame verbindingen in kruidnagel de gezondheid van de lever kunnen helpen bevorderen.

De verbinding eugenol kan vooral gunstig zijn voor de lever.

In één dierstudie werden ratten gevoed met mengsels van leververvetting die kruidnagelolie of eugenol bevatten.

Beide mengsels verbeterden de leverfunctie, reduceerden de ontsteking en verminderden de oxidatieve stress(18).

Een andere dierstudie toonde aan dat het eugenol dat in kruidnagel werd aangetroffen, de tekenen van levercirrose of littekens in de lever hielp (2).

Helaas is onderzoek naar de leverbeschermende effecten van kruidnagel en eugenol bij mensen beperkt.

Een kleine studie ontdekte echter dat het innemen van eugenol supplementen voor 1 week het niveau van glutathione-S-transferases (GST’s), een familie van enzymen die betrokken zijn bij de ontgifting die vaak een marker van leverziekte is deed afnemen. (1920).

Kruidnagels zijn ook rijk aan antioxidanten, die kunnen helpen bij het voorkomen van leveraandoeningen vanwege hun vermogen om oxidatieve stress te helpen verminderen (21).

Toch is eugenol in hoge hoeveelheden giftig. Een casestudy bij een 2-jarige jongen toonde aan dat 5-10 mL kruidnagelolie ernstige leverschade veroorzaakte (22).

Sommige onderzoeken tonen aan dat kruidnagel en de verbindingen die ze bevatten, oxidatieve stress kunnen helpen verminderen en de lever kunnen beschermen.

6. Kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel

Onderzoek toont aan dat de verbindingen die in kruidnagels worden aangetroffen, kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Een dierlijk onderzoek heeft aangetoond dat kruidnagelextract helpt om de bloedsuikerspiegel bij muizen met diabetes te matigen(3).

In een andere reageerbuis- en dierstudie werd gekeken naar de effecten van kruidnagel-extract en nigericine, een stof die in kruidnagel voorkomt, zowel op menselijke spiercellen als bij muizen met diabetes.

Kruidnagel en nigericine bleken de opname van suiker uit het bloed in cellen te verhogen, de afscheiding van insuline te verhogen en de functie te verbeteren van cellen die insuline produceren (23).

Insuline is een hormoon dat verantwoordelijk is voor het transport van suiker uit het bloed naar de cellen. De goede werking van insuline is essentieel voor het handhaven van een stabiele bloedsuikerspiegel.

In combinatie met een evenwichtig voedingsschema kunnen kruidnagels helpen om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Proefbuis- en dierstudies hebben aangetoond dat de verbindingen in kruidnagels de insulineproductie kunnen helpen bevorderen en de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen.

7. Kan de gezondheid van de botten bevorderen

Een lage botmassa is een aandoening die alleen al in de Verenigde Staten naar schatting 43 miljoen oudere volwassenen treft (24).

Het kan leiden tot de ontwikkeling van osteoporose , wat het risico op breuken en fracturen kan vergroten.

Van sommige van de verbindingen in kruidnagel is aangetoond dat ze de botmassa helpen behouden in dierstudies.

Uit een dierstudie bleek bijvoorbeeld dat kruidnagelextract met een hoog eugenolgehalte verschillende markers van osteoporose verbeterde en de botdichtheid en sterkte verhoogde (25).

Kruidnagel is ook rijk aan mangaan en levert een indrukwekkende 30% van de ADH in slechts 1 theelepel (2 gram) gemalen kruidnagel (4).

Mangaan is een mineraal dat betrokken is bij de vorming van bot en ongelooflijk belangrijk is voor de gezondheid van de botten .

Een dierstudie wees uit dat het innemen van mangaan supplementen gedurende 12 weken de botmineraaldichtheid en botgroei verhoogde (26).

Het huidige onderzoek naar de effecten van kruidnagel op de botmassa is echter meestal beperkt tot dier- en reageerbuisstudies. Meer onderzoek is nodig om te bepalen hoe het de botvorming bij mensen kan beïnvloeden.

Dierstudies tonen aan dat kruidnagel-extract en mangaan de botmineraaldichtheid kunnen helpen verhogen. 

Meer onderzoek is nodig om deze effecten te bevestigen.

8. Kan maagzweren verminderen

Sommige onderzoeken geven aan dat de verbindingen die in kruidnagels worden gevonden, kunnen helpen bij de behandeling van maagzweren.

Ook bekend als maagzweren, zijn maagzweren pijnlijke zweren die zich vormen in het slijmvlies van de maag, de twaalfvingerige darm of de slokdarm.

Ze worden meestal veroorzaakt door verminderingen in de beschermende slijmlaag van de maag, die te wijten zijn aan factoren zoals stress, infecties en genetica (27).

In één dierstudie werd aangetoond dat etherische olie uit kruidnagel de productie van maagslijm verhoogt (28).

Maagslijm fungeert als een barrière en helpt erosie van het maagslijmvlies door spijsverteringszuren te voorkomen (29).

Een andere dierlijke studie toonde aan dat kruidnagel extract hielp bij de behandeling van maagzweren en effecten vertoonde die vergelijkbaar zijn met die van verschillende anti-ulcer medicijnen(30).

Hoewel de anti-maagzweer effecten van kruidnagel en hun verbindingen veelbelovend kunnen zijn, zijn verdere studies nodig naar hun effecten bij mensen.

Sommige dierstudies tonen aan dat kruidnagel-extract en kruidnagelolie de productie van maagslijm kunnen verhogen en helpen beschermen tegen maagzweren. 

Meer onderzoek bij mensen is nodig.

Tot slot

Kruidnagel heeft veel potentiële gezondheidsvoordelen, waaronder het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel en het helpen blokkeren van de groei van bacteriën.

Zoals bij veel gezonde voedingsmiddelen zijn ze het meest effectief wanneer ze worden opgenomen als onderdeel van een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Probeer een paar porties kruidnagel per week te integreren in uw maaltijden.

U kunt gemalen kruidnagel gemakkelijk in veel gerechten verwerken. Ze geven een warme, onderscheidende smaak aan desserts, curries of chutneys.

Je kunt ook hele kruidnagel in kokend water 5-10 minuten laten sudderen om een ​​rustgevende kop kruidnagelthee te maken.

Kruidnagel is heerlijk en kan veel belangrijke gezondheidsvoordelen bieden.(bron)