Overige

Hoe verse aloë vera te gebruiken

Wat is aloë vera?

Aloë vera is een geneeskrachtige plant die al duizenden jaren wordt gebruikt voor de behandeling van verschillende gezondheidsproblemen. Het is meestal veilig om aloë vera direct van de plant te gebruiken of je kunt het in gelvorm kopen.

Aloë vera crèmes, gels en zalven bevatten de heldere gel van de aloë vera bladeren. Deze producten kunnen plaatselijk worden aangebracht om diverse huidaandoeningen te behandelen. Aloë wordt verkocht in capsule- of vloeibare vorm om inwendig in te nemen ter bevordering van gezondheid en welzijn.

Lees verder om te leren hoe u aloë vera gebruikt en wat de mogelijke voordelen en risico’s zijn.

Hoe de plant te gebruiken

Het is relatief eenvoudig om een aloë plant te gebruiken voor gel en sap. U heeft een volwassen plant nodig die minstens een paar jaar oud is. Dit zorgt voor een hogere concentratie van de actieve ingrediënten.

Je moet ook een paar weken wachten voordat je bladeren van dezelfde plant afknipt. Als u van plan bent om vaak aloë te gebruiken, kunt u het beste een paar planten rouleren.

Om uw aloë plant te gebruiken voor gel en sap:

 1. Verwijder 3-4 bladeren per keer, kies dikke bladeren van de buitenste delen van de plant.
 2. Zorg ervoor dat de bladeren gezond zijn en vrij van schimmel of beschadigingen.
 3. Snijd ze dicht bij de stengel. De meeste van de gunstige voedingsstoffen bevinden zich aan de basis van de bladeren.
 4. Vermijd de wortels.
 5. Was en droog de bladeren.
 6. Snijd de stekelige randen af ​​met een mes.
 7. Gebruik een mes of je vingers om de binnenste gel van de buitenkant van het blad te scheiden. De gel aan de binnenkant is het deel van de aloë dat je gaat gebruiken.
 8. Laat het gele sap uit het blad lopen. Dit is de latex van de aloë vera. Als u van plan bent de latex te gebruiken, kunt u dit opvangen in een bakje. Als je niet van plan bent om de latex te gebruiken, kun je het weggooien.
 9. Snijd de aloë-gel in plakjes of blokjes.

Als u gladde aloë gel wilt, kunt u na het scheiden van de aloë van het buitenste deel van het blad, de aloë in een blender doen en vervolgens de substantie zeven om de pulp te verwijderen.

Hoe verse aloë gel gebruiken

U kunt verse aloë gel direct op uw huid aanbrengen of een recept volgen om een zelfgemaakt schoonheidsproduct te maken. Het kan ook worden toegevoegd aan voedsel, smoothies en drankjes.

Om aloë sap te maken, gebruikt u 1 kopje vloeistof voor elke 2 eetlepels aloë gel. Voeg eventueel andere ingrediënten toe, zoals fruit, en gebruik een blender of keukenmachine om uw drankje te mixen.

Als u van plan bent om de verse plakjes aloë gel te consumeren, zijn ze in de koelkast een paar dagen houdbaar, maar het beste is om ze zo snel mogelijk te consumeren. U kunt aloë vera gel altijd in de vriezer bewaren als u het niet meteen wilt gebruiken.

Hoe aloë te gebruiken

Er zijn tal van manieren waarop u aloë vera kunt gebruiken, zowel uitwendig als inwendig.

1. Geneest brandwonden

Vanwege de verzachtende, hydraterende en verkoelende eigenschappen, wordt aloë vera vaak gebruikt om brandwonden te behandelen.

Een Studie uit 2013 met 50 deelnemers ontdekten dat mensen die aloë vera-gel gebruikten om oppervlakkige en gedeeltelijke brandwonden te behandelen, betere resultaten vertoonden dan de groep die een 1 procent zilversulfadiazinecrème gebruikte.

De aloë vera groep toonde een snellere wondgenezing en pijnverlichting. Bovendien had aloë vera het voordeel dat het niet duur was.

Er is meer onderzoek nodig, maar het beschikbaar bewijs suggereert dat aloë gel gunstig kan zijn voor de genezing van brandwonden.

Als u een zonnebrand of een andere milde brandwond hebt, breng dan een paar keer per dag aloë vera aan op de plek. Als u een ernstige brandwond heeft, zoek dan medische hulp voordat u aloë aanbrengt.

2. Verbetert de spijsvertering

Het consumeren van aloë vera kan je spijsverteringskanaal ten goede komen en helpen bij het verzachten en genezen van maagkwalen, waaronder het prikkelbare darmsyndroom (PDS).

In een review uit 2018 keek naar drie studies met 151 mensen. Resultaten van de studies toonden aan dat aloë vera de symptomen van IBS aanzienlijk verbeterde in vergelijking met een placebo. Er werden geen nadelige effecten gerapporteerd, hoewel meer onderzoek nodig is met behulp van een grotere studieomvang.

Daarnaast kan aloë vera helpen de groei van de H. pylori bacterie te remmen, die in het spijsverteringskanaal voorkomt en kan leiden tot maagzweren.

Houd er rekening mee dat dit advies alleen geldt voor aloë vera. Andere aloëplanten kunnen giftig zijn en mogen niet inwendig worden ingenomen.

3. Bevordert de mondgezondheid

Aloë vera tandpasta en mondwater zijn natuurlijke opties voor het verbeteren van de mondhygiëne en het verminderen van tandplak.

Resultaten van een Onderzoek uit 2017 ontdekten dat mensen die een aloë vera tandpasta gebruikten significante verbeteringen vertoonden in hun mondgezondheid.

De studie omvatte 40 adolescenten die werden verdeeld in twee groepen. Elke groep gebruikte ofwel tweemaal daags een aloë vera tandpasta of een traditionele tandpasta met triclosan.

Na 30 dagen bleek de aloë tandpasta effectiever dan de triclosan tandpasta in het verlagen van het niveau van candida, tandplak en gingivitis.

Mensen die de aloë vera tandpasta gebruikten vertoonden een betere algemene mondhygiëne zonder nadelige effecten te ondervinden.

4. Verwijdert acne

Het gebruik van verse aloë op uw gezicht kan helpen om acne te verhelpen. U kunt ook aloë producten kopen die speciaal ontwikkeld zijn voor acne, zoals reinigers, toners en crèmes. Deze kunnen het extra voordeel hebben dat ze ook andere effectieve ingrediënten bevatten.

Acne producten op basis van aloë kunnen minder irriterend zijn voor de huid dan traditionele acnebehandelingen.

Uit een klein onderzoek uit 2014 bleek dat een crème die conventionele acne-medicatie combineerde met aloë vera gel significant effectiever was dan acne-medicatie alleen of een placebo bij de behandeling van milde tot matige acne.

In deze studie werden verbeteringen gezien in lagere niveaus van ontsteking en minder laesies in de groep die de combinatiecrème gebruikte over een periode van acht weken.

5. Verlicht anale kloofjes

Als je anale kloven hebt, kan het aanbrengen van een aloë vera crème op het getroffen gebied meerdere keren gedurende de dag helpen de genezing te bevorderen.

Een Studie uit 2014 vond dat het gebruik van een crème met aloë vera sap poeder effectief was bij de behandeling van chronische anale fissuren. Mensen gebruikten de aloë crème drie keer per dag gedurende zes weken.

Er werden verbeteringen aangetoond op het gebied van pijn, bloedingen bij afscheiding, en wondgenezing. Deze resultaten waren significant verschillend van die van de controlegroep. Hoewel dit onderzoek veelbelovend is, zijn verdere studies nodig om dit onderzoek uit te breiden.

Is aloë vera veilig?

Het is voor de meeste mensen veilig om aloë vera uitwendig te gebruiken voor kleine huidproblemen. Over het algemeen wordt het goed verdragen, hoewel huidirritaties en allergische reacties mogelijk zijn. Gebruik aloë vera nooit bij ernstige snijwonden of brandwonden.

Let goed op hoe uw lichaam op aloë reageert. Merk op of u gevoeligheden of bijwerkingen ervaart. Gebruik geen aloë als u allergisch bent voor knoflook, uien, of tulpen. Vermijd het gebruik van aloë vera binnen twee weken voor een geplande operatie.

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven en kinderen jonger dan 12 jaar dienen het oraal gebruik van aloë vera te vermijden.

Volg zorgvuldig de doseringsinformatie bij het inwendig gebruik van aloë vera gel of latex. Beperk het gebruik tot kleine perioden. Neem na een paar weken gebruik een pauze van ten minste een week. Koop altijd van een gerenommeerd merk om de veiligheid en kwaliteit te waarborgen.

Het laxerende effect van aloë vera latex kan diarree en buikkrampen veroorzaken. Deze effecten kunnen de absorptie van orale geneesmiddelen belemmeren en hun werkzaamheid verminderen.

Gebruik aloë vera niet inwendig in als u de volgende aandoeningen heeft:

 • aambeien
 • nieraandoeningen
 • nieraandoening
 • hartaandoening
 • ziekte van Crohn
 • colitis ulcerosa
 • darmobstructie
 • diabetes

Mogelijke bijwerkingen van aloë vera zijn onder meer:

 • nierproblemen
 • bloed in de urine
 • laag kaliumgehalte
 • spierzwakte
 • diarree
 • misselijkheid of buikpijn
 • verstoring van de elektrolytenbalans

Overleg met uw arts voordat u aloë vera gebruikt als u ook de volgende geneesmiddelen gebruikt, omdat aloë vera een wisselwerking met deze geneesmiddelen kan hebben:

 • plaspillen (diuretica)
 • kruiden en supplementen
 • corticosteroïden
 • digoxine (Lanoxin)
 • warfarine (Coumadin, Jantoven)
 • sevofluraan (ultaan)
 • stimulerende laxeermiddelen
 • diabetes medicijnen
 • anticoagulantia

Hoe verzorgt u een aloë vera plant?

U kunt aloë planten vinden in tuincentra, bloemenwinkels en zelfs online. Ze zijn meestal vrij gemakkelijk te kweken, mits ze voldoende zonlicht en warmte krijgen.

Aloë planten hebben ongeveer zes tot acht uur zonlicht per dag nodig. Jongere planten hebben minder direct zonlicht nodig dan meer volwassen planten. Aloë planten worden meestal in warmere klimaten gekweekt, maar ze kunnen ook binnenshuis worden gekweekt tijdens koudere maanden.

Geef uw aloë plant water wanneer de grond droog is voor ongeveer twee centimeter onder het oppervlak. U kunt uw vinger gebruiken om te bepalen hoe droog de grond is.

Afhankelijk van uw klimaat, moet u misschien een keer per week water geven of zelfs minder. Geef altijd minder water om te voorkomen dat u te veel water geeft, waardoor de uiteinden van de aloë-bladeren bruin kunnen verkleuren.

Zorg ervoor dat uw bloempot op de bodem afvoergaatjes heeft, zodat overtollig water eruit kan lopen.

Houd de gezondheid van uw plant in de gaten, zodat u eventuele problemen kunt opmerken en adequaat kunt behandelen.

Tot slot

Aloë vera planten zijn relatief eenvoudig te verzorgen en te verwerken, en er zijn veel mogelijke toepassingen voor de plant.

Aloë is over het algemeen veilig voor de meeste mensen, maar als je een onderliggende gezondheidstoestand hebt of medicijnen of kruiden gebruikt, praat dan met je arts voordat je aloë gebruikt, omdat het kan reageren met andere medicijnen en stoffen.(bron)