Dranken

Gezondheidsvoordelen van brandnetelthee

Ben je ooit nauw in contact geweest met een brandnetel? En had u last van jeuk? Dit komt omdat brandnetelbladeren en -stengels fijne haren hebben die irriterende chemicaliën afgeven wanneer ze in nauw contact met de huid komen. U zal worden verrast om te weten dat het drinken van een kopje brandnetel thee zal u fris en onmiddellijk energieker voelen!

Brandnetel wordt in het Latijn ook wel Urtica dioica genoemd en heeft een rijke plantaardige erfenis. Het wordt al sinds de middeleeuwen in Europa als vochtafdrijvend middel gebruikt en is een geweldige tonicum voor vrouwen. Als u toegang heeft tot verse planten, kunt u de brandnetelbladeren gewoon in de zon drogen voor uw kopje brandnetelthee. Elk kopje brandnetel thee bevat vitamine A, B en K, riboflavine, niacine, folaat, (71.33%), vet (2,36%) en eiwitten (25,8%). Het is ook rijk aan mineralen zoals calcium, ijzer, kalium, fosfor, mangaan, zink, koper en magnesium.

Brandnetel wordt sterk aanbevolen vanwege de voedings- en medicinale waarden, maar wat zijn de voordelen van brandnetelthee? Laten we dat uitzoeken.

1. Het voorkomen van nierstenen en andere urine- en blaasproblemen.

Brandnetelthee is een natuurlijk vochtafdrijvend middel dat een goede vloeistofstroom in de nieren en de blaas mogelijk maakt, waardoor de vorming van nierstenen wordt voorkomen. In het Journal of Herbal farmacotherapie  staat dat brandnetelthee giftige stoffen uit de urinewegen kan wegspoelen en ook de medicijnen voor de behandeling van urineweginfecties kan ondersteunen.

2. Het werkt als een natuurlijke pijnstiller die artritis pijn en spierpijn verlicht.

Brandnetel is gebruikt sinds mensenheugenis voor de behandeling van artritis, aldus de het Medisch Centrum van de Universiteit van Maryland . Studies ondersteunen de bevinding dat de uitwendige toepassing van brandnetelbladeren extracten kan helpen om gewrichtspijnen te verlichten. Ook helpt het innemen van brandnetelbladerthee en -extracten naast niet-steroïdale ontstekingsremmende middelen (NSAID’s) mensen om hun NSAID-dosis te verminderen.

3. Het kan eczeem en andere huidziekten genezen.

Weet u dat het drinken van brandnetelthee helpt om giftige stoffen uit het lichaam te spoelen? Dit geeft je een smetvrije huid en helpt bij de behandeling van eczeem.

4. Gebruik het als een natuurlijke remedie tegen allergieën.

Brandnetelthee voorkomt en geneest allergieën die optreden bij seizoensveranderingen, zoals jeuk, allergische rhinitis en niezen. Brandnetel helpt de hoeveelheid histamine die het lichaam produceert als reactie op het allergeen te verlagen, dus artsen schrijven gevriesdroogde brandnetel voor om het ontstaan van hooikoorts te voorkomen.

5. Behandeling van goedaardige prostaathyperplasie (BPH).

Het Medisch Centrum van de Universiteit van Maryland wijst erop dat brandnetelwortel wordt gebruikt voor de behandeling van BPH in Europa. Laboratoriumstudies tonen aan dat brandnetel als finasteride (een medicijn voor de behandeling van BPH) kan werken bij het vertragen van de vermenigvuldiging van prostaatcellen, hoewel het de grootte van de prostaatklier niet verkleint. Wetenschappers weten niet zeker hoe brandnetel de symptomen van BPH vermindert, dus is er meer onderzoek nodig op dit gebied.

6. Een goed tonicum voor vrouwen.

Brandnetelthee is rijk aan ijzer en helpt bij de bestrijding van bloedarmoede. Zwangere vrouwen moeten brandnetelthee drinken om bloedingen te voorkomen en de foetus sterk te maken. Brandnetel functioneert ook als een galactagoog, dat wil zeggen een stof die de melkproductie bij zogende moeders stimuleert. Jonge vrouwen kunnen ook brandnetelthee drinken om een opgeblazen gevoel en krampen te voorkomen die gepaard gaan met het begin van de menstruatiecyclus. Het vermindert fibroïden en reguleert de menstruatiestroom en voorkomt de menopauze symptomen bij vrouwen door het verwerken van oestrogeen.

7. Het is goed voor de spijsvertering.

Drink brandnetelthee om verlichting te krijgen bij indigestie, misselijkheid, overtollig gas, misselijkheid, colitis en coeliakie. Het voorkomt ook diarree door het doden van darmwormen en parasieten.

8. Het verlaagt cholesterolgehalte in het bloed.

Brandnetel bevat beta sitosterol, dit helpt bij het verlagen van de opname van cholesterol in het lichaam en zorgt zo voor een gezond hart en gezonde slagaders.

9. Het handhaaft de juiste celstructuur

Brandnetel is rijk aan flavonoïden zoals quercetine, die antioxiderende eigenschappen hebben. Brandnetelthee-extracten helpen uw DNA en celmembranen te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.

10. Preventie van diabetes en bloeddruk problemen.

Het drinken van brandnetelthee zal de bloedsuikerspiegel of het glycemiegehalte doen dalen. De natuurlijke diuretische eigenschappen helpen ook de bloeddruk op peil te houden.

11. Het vermindert interne bloedingen.

Het drinken van brandnetelthee staat bekend om het verminderen van baarmoederbloedingen, neusbloedingen en bloedingen in de darm, hoewel u niet mag nalaten om een medische professional te raadplegen als u een onverklaarbare interne bloeding heeft! U kunt brandnetelthee ook gebruiken om kleine kneuzingen te behandelen.

12. Het is goed voor de mondhygiëne.

Uw mond onthult veel over uw gezondheid en een slechte mondhygiëne kan echt een negatieve invloed hebben op uw welzijn. Tandvleesproblemen zoals gingivitis en tandplak kunnen leiden tot halitosis en zweren in de mond. Voorkom gingivitis door brandnetelthee-extracten te gebruiken met uw mondwater terwijl u gorgelt.

Voorbereiding en bijwerkingen.

Brandnetelbladeren kunnen uitwendig worden gebruikt als zalf en ook als brandnetelthee worden geconsumeerd. Om brandnetelthee te maken, steekt u één tot twee theelepels gedroogde brandnetelblaadjes 5-10 minuten in kokend water en uw heerlijke kopje brandnetelthee is klaar! U kunt brandnetel-tincturen toevoegen voor extra voordelen. U kunt uw kopje brandnetelthee ook op smaak brengen met limoen en honing. Dit kruidengeneesmiddel is een one-stop oplossing voor bijna alle gezondheidsproblemen!

Zoals bij elke kruiden- of medische behandeling, werkt het niet altijd voor iedereen goed, en het drinken van brandnetelthee kan bij sommigen maagpijn veroorzaken. Zwangere vrouwen en zogende moeders moeten ook een arts raadplegen voordat ze brandnetelthee uitproberen. Hoewel het veilig is om het bij kinderen te gebruiken, moet u toch een kinderarts raadplegen voordat u het aan hun voeding toevoegt.

Neem de theezakjes met brandnetelbladeren mee op reis. Maak er een constante metgezel van voor een gezonde toekomst!