Brandnetelthee is een heerlijke en heilzame drank die oxidatieve stress helpt verminderen, pijn en ontstekingen verlicht en de bloeddruk, bloedsuikerspiegel en cholesterol verlaagt. Het geeft ook verlichting van urineproblemen, verzacht allergieën en netelroos, jicht en verbetert de gezondheid van huid, haar en botten. De thee is een detoxdrank die onder andere hooikoorts helpt verminderen, het immuunsysteem stimuleert, het hart beschermt en de spijsvertering optimaliseert.

Brandnetelthee kan een behoorlijk sterke drank zijn en heeft een snel effect op het lichaam, voornamelijk door de flavonoïden, carotenoïden, vitamines en mineralen die in de plant worden aangetroffen. Brandnetel is rijk aan vitamine A, B, C, D en K. In vergelijking met groene bladgroenten is het rijker aan calcium en magnesium.

Voordelen van brandnetelthee

De krachtige gezondheidsvoordelen van brandnetelthee zijn onder meer:

 1. Gezondheid van de urinewegen

Brandnetel kan helpen om schadelijke bacteriën uit de urinewegen te spoelen. Dit kan gunstig zijn voor mensen met urinewegaandoeningen, zoals goedaardige prostaathyperplasie (BPH). BPH veroorzaakt een vergrote prostaat bij mannen. Dit kan pijn of andere problemen bij het plassen veroorzaken.

Volgens een onderzoek uit 2013 hadden mannen met BPH die brandnetelextract namen minder klinische symptomen dan degenen die dat niet deden.

Brandnetel kan ook helpen bij het ondersteunen van alle medicijnen die u gebruikt voor infecties of aandoeningen die verband houden met de urinewegen. Praat eerst met uw arts over mogelijke interacties tussen kruidengeneesmiddelen en medicijnen die u gebruikt.

 1. Verhoogt Libido

Brandnetelthee kan een krachtige seksuele stimulans zijn. Lignanen, gevonden in brandnetel, combineren met het geslachtshormoon-bindende globuline (SHBG) om de testosteronniveaus bij mannen te bevorderen. Seksuele gezondheidsvoordelen zijn onder meer een verhoogde zin in seks, uithoudingsvermogen en het voorkomen van voortijdige ejaculatie.

 1. Vermindert pijn en ontstekingen

Brandnetel is van oudsher gebruikt om pijn en pijnlijke spieren te behandelen, vooral in verband met artritis. Of u deze thee nu gebruikt om de pijn van een verrekte spier, een pijnlijke rug, hoofdpijn of een bult of blauwe plek te verzachten, u kunt vaak verlichting krijgen voordat u uw kopje leegmaakt. Externe toepassing van brandnetelthee kan net zo effectief en directer zijn, maar deze effecten zijn ook voelbaar wanneer de thee wordt geconsumeerd. De Arthritis Foundation suggereert dat brandnetelthee ook de ontsteking en pijn die gepaard gaat met artrose kan verminderen.

 1. Verbetert de spijsvertering

Een etnobotanisch onderzoek gepubliceerd in de Journal of Ethnopharmacology noemt brandnetel onder de wilde planten die veel worden gebruikt om verschillende gastro-intestinale aandoeningen te genezen. De antioxiderende en ontstekingsremmende aard van brandnetelthee maakt het geweldig voor het omgaan met spijsverteringsproblemen, zoals prikkelbare darmsyndroom (IBS), constipatie, diarree en algemene maagklachten veroorzaakt door bacteriële onevenwichtigheden in de darmen. Het kan ook helpen bij het doden van darmwormen en parasieten, waardoor uw gastro-intestinale gezondheid weer op het goede spoor komt en de groei van nuttige bacteriën wordt bevorderd.

 1. Bloedsuikerregeling

Brandnetel heeft een aantal veelbelovende effecten op de bloedglucosewaarden laten zien. Het kan de alvleesklier helpen om meer insuline aan te maken of af te geven, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel verlaagt.

In een onderzoek uit 2013 verlaagde brandnetelbladextract de bloedglucose en A1C bij een groep mensen met diabetes type 2 die zowel insuline als orale diabetesmedicatie gebruikten.

 1. De kracht van polyfenolen

Brandnetel bevat veel plantaardige chemicaliën, polyfenolen genaamd. Een overzicht van het onderzoek naar polyfenolen suggereert dat deze krachtige verbindingen een rol kunnen spelen bij de preventie en behandeling van chronische ziekten die verband houden met ontstekingen, zoals diabetes, obesitas, kanker en hartaandoeningen.

Met name polyfenolen uit brandnetelextract hebben een opwindend potentieel laten zien voor de behandeling van borstkanker en prostaatkanker. Planten zoals brandnetel bevatten ook krachtige antioxidanten, dit zijn stoffen die het lichaam beschermen tegen veroudering en celbeschadiging.

 1. Verbetert de gezondheid van de nieren

Het meest veelbelovende en goed onderzochte voordeel van brandnetelthee heeft te maken met het effect op de nieren. Brandnetel is een krachtig diureticum. Dit betekent dat brandnetelthee kan helpen bij het stimuleren van gezond, consistent urineren. Dit wordt bevestigd in een rapport van dr. Eric Yarnell, kruidkundige en professor aan de Bastyr University, VS. Brandnetel wordt vaak onder medisch toezicht gebruikt in combinatie met andere geneeskrachtige kruiden zoals saw palmetto en pompoen om nier- en plasproblemen te behandelen. Het helpt bij het verwijderen van nierstenen omdat het overtollig urinezuur uit het bloed spoelt.

 1. Goedaardige prostaathyperplasie

Veel mensen lijden aan goedaardige prostaathyperplasie (BPH), die een aantal urinaire en seksuele aspecten van hun leven kan beïnvloeden, en er zijn een paar betrouwbare behandelingen voor. Een acht weken durend onderzoek bij BPH-patiënten toont aan dat brandnetel effectief is bij het verminderen van de BPH-symptomen. De patiënten beschouwden brandnetelthee ook als een veiligere optie in vergelijking met andere medicijnen. Brandnetelthee verbetert de gezondheid van de prostaat, terwijl het ook de testosteronspiegel in het lichaam verhoogt. Dit helpt bij bepaalde seksuele bijwerkingen van de aandoening.

 1. Bestrijdt oxidatieve stress

Brandnetelthee heeft sterke schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen. Een studie uit 2003 suggereert dat brandnetelthee rijk is aan carotenoïden. De flavonoïden en carotenoïden die erin worden aangetroffen, samen met de hoge concentratie vitamine C, maken deze drank tot een effectieve booster voor het immuunsysteem. Door je immuunsysteem vrij te maken van het bestrijden van oxidatieve stress, kan brandnetelthee werken als je eerste verdedigingslinie.

 1. De voordelen voor de schoonheid
  Vanwege de voedende, diuretische en ontstekingsremmende eigenschappen is brandnetelthee een natuurlijke verfraaiing voor huid en haar. Van brandnetelthee is aangetoond dat het acne en eczeem verwijdert en dikker, glanzender haar en nieuwe haargroei stimuleert.

Wat is brandnetelthee?

De brandnetel is afkomstig uit Midden-Europa, maar komt anno 2020 bijna overal in de wereld. De wetenschappelijke naam is Urtica dioica. De thee wordt gemaakt door verse of gedroogde bladeren in kokend water te weken. De bloemen van de plant worden ook vaak gebruikt bij de bereiding van thee. De brandnetelplant heeft een antioxiderende en ontstekingsremmende, antibacteriële en een bloedzuiverende en stimulerende tonicum.
Wat deze drank bijzonder interessant maakt, is dat vijf van de zes belangrijkste variëteiten van deze plant bedekt zijn met kleine stekels en trichomen, die effectief histamine en andere irriterende stoffen in de huid afgeven wanneer ze in contact komen met mensen en andere dieren. Dit verdedigingsmechanisme voorkomt dat mensen deze plant eten of plukken. Als je brandnetels in water laat weken, worden de chemicaliën die pijnlijke steken veroorzaken geneutraliseerd, waardoor de plant onschadelijk wordt.

Bijwerkingen van Brandnetelthee

Hoewel brandnetelthee veel voordelen heeft voor de gezondheid, zijn er enige zorgen. Deze omvatten:

 • Zwangerschapsproblemen: het wordt niet aangeraden voor zwangere vrouwen, omdat het kan leiden tot hormonale schommelingen die gevaarlijk kunnen zijn voor de ontwikkeling van de foetus. Het kan ook samentrekkingen van de baarmoeder en een miskraam veroorzaken.
 • Nierstenen: Als u brandnetelbladeren wilt plukken voor persoonlijk gebruik, wacht dan niet te laat in het seizoen, aangezien de concentratie van bepaalde schadelijke stoffen op dat moment toeneemt, namelijk die welke uw nieren kunnen beschadigen en de kans op nierstenen ontwikkelen.
 • Bloedsuiker: dit kan het beste worden vermeden als u diabetes of hypoglycemisch bent, omdat het de bloedsuikerspiegel verlaagt.
 • Verlaagt de bloeddruk: Als u hartaandoeningen heeft of bloeddrukmedicatie gebruikt, kunt u het beste uw arts raadplegen voordat u brandnetelthee gebruikt.
 • Bloedverdunners: Brandnetelthee heeft een hoog vitamine K-gehalte en kan interfereren met anticoagulantia (bloedverdunners).
 • Maagproblemen: het kan misselijkheid, braken of maagpijn veroorzaken.
 • Slapeloosheid: Brandnetelthee mag niet met kalmerende middelen worden ingenomen, omdat een teveel ervan slaperigheid veroorzaakt.
 • Waterpillen: vanwege het diuretische vermogen kan brandnetelthee het beste worden vermeden door mensen die waterpillen gebruiken voor oedeem. Voordat u een nieuw kruidengeneesmiddel aan uw voedingsschema toevoegt, is het altijd een goed idee om eerst met uw arts te overleggen.

Veel mensen hebben het gevoel dat een deel van de magie van thee uitsluitend voortkomt uit het ritueel van het zetten ervan. Genieten van een hete, dampende mok kan je een moment van reflectie of rust geven. Met zijn voedings- en gezondheidsvoordelen, kan het drinken van een kopje brandnetelthee af en toe een slimme toevoeging zijn aan je routine. (bron)

Write A Comment