Overige

Cassave: Voordelen en gevaren

Cassave is een knolgewas dat veel wordt gegeten in ontwikkelingslanden. Het levert een aantal belangrijke voedingsstoffen en resistent zetmeel, die gezondheidsvoordelen kunnen hebben.

Aan de andere kant kan cassave ook gevaarlijke effecten hebben, vooral als het rauw en in grote hoeveelheden wordt gegeten.

Dit artikel gaat in op de unieke eigenschappen van cassave om te bepalen of het een gezond en veilig voedingsmiddel is voor jou om in je voeding op te nemen.

Wat is cassave?

Cassave is een zetmeelrijke wortel of knol met een nootachtige smaak. Het komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is een belangrijke bron van calorieën en koolhydraten voor mensen in ontwikkelingslanden.

Het wordt geteeld in tropische gebieden van de wereld vanwege zijn vermogen om moeilijke groeiomstandigheden te weerstaan – in feite is het één van de meest droogtetolerante gewassen(1).

In de Verenigde Staten wordt cassave vaak yuca genoemd en kan het ook maniok of Braziliaanse arrowroot worden genoemd.

Het meest geconsumeerde deel van cassave is de wortel, die zeer veelzijdig is. Hij kan in zijn geheel worden gegeten, geraspt of tot meel worden vermalen om er brood en crackers van te maken.

ovendien is cassavewortel bekend als de grondstof voor de productie van tapioca en garri, een product dat lijkt op tapioca.

Mensen met voedselallergieën hebben vaak baat bij het gebruik van cassavewortel bij het koken en bakken, omdat het glutenvrij, graanvrij en notenvrij is.

Een belangrijke kanttekening is dat cassavewortel gekookt moet worden voordat het gegeten wordt. Rauwe cassave kan giftig zijn, wat in een later hoofdstuk zal worden besproken.

Cassave is een veelzijdige knolgewas dat in verschillende delen van de wereld wordt geconsumeerd. Het moet worden gekookt voordat het wordt gegeten.

Bevat een paar belangrijke voedingsstoffen

Een portie van 100 gram gekookte cassave bevat 112 calorieën. 98% hiervan zijn koolhydraten en de rest is afkomstig van een kleine hoeveelheid eiwit en vet.

Deze portie biedt ook vezels, evenals een paar vitamines en mineralen ( 2 ).

De volgende voedingsstoffen zijn te vinden in 100 gram gekookte cassave ( 2 ):

 • Calorieën: 112
 • Koolhydraten: 27 gram
 • Vezels: 1 gram
 • Thiamine: 20% van de ADH
 • Fosfor: 5% van de ADH
 • Calcium: 2% van de ADH
 • Riboflavine: 2% van de ADH

Gekookte cassavewortel bevat ook kleine hoeveelheden ijzer, vitamine C en niacine ( 2 ).

Over het algemeen is het voedingsprofiel van cassave niet opmerkelijk. Hoewel het enkele vitaminen en mineralen levert, zijn de hoeveelheden minimaal.

Er zijn veel andere knolgewassen die je kunt eten die aanzienlijk meer voedingsstoffen leveren – bieten en zoete aardappelen, om er twee te noemen.

Cassave is een belangrijke bron van koolhydraten en levert ook een kleine hoeveelheid vezels, vitaminen en mineralen.

Het verwerken van cassave vermindert de voedingswaarde

Het verwerken van cassave door het te schillen, hakken en koken vermindert de voedingswaarde aanzienlijk( 2 ).

Dit komt omdat veel van de vitaminen en mineralen vernietigd worden door het verwerken, evenals het grootste deel van de vezels en resistent zetmeel ( 2 ).

Daarom hebben de meer populaire, verwerkte vormen van cassave – zoals tapioca en garri – een zeer beperkte voedingswaarde.

Bijvoorbeeld, 1 ons (28 gram) tapioca parels levert niets anders dan calorieën en een kleine hoeveelheid van een paar mineralen ( 3 ).

Het koken van cassavewortel is een kookmethode waarvan is aangetoond dat de meeste voedingsstoffen behouden blijven, met uitzondering van vitamine C, die gevoelig is voor hitte en gemakkelijk weglekt in water( 2 ).

Hoewel cassave verschillende voedingsstoffen bevat, verlagen verwerkingsmethoden de voedingswaarde aanzienlijk door het vernietigen van vitaminen en mineralen.

Het bevat veel calorieën

Cassave bevat 112 calorieën per 100 gram portie, wat vrij hoog is in vergelijking met andere knolgewassen ( 2 ).

Eenzelfde portie zoete aardappelen levert bijvoorbeeld 76 calorieën, en eenzelfde hoeveelheid bieten slechts 44 ( 4 , 5 ).

Dit maakt cassave zo’n belangrijk gewas voor ontwikkelingslanden, omdat het een belangrijke bron van calorieën is ( 2 ).

Het hoge aantal calorieën kan echter meer kwaad dan goed doen voor de algemene bevolking.

Regelmatige consumptie van calorierijk voedsel wordt in verband gebracht met gewichtstoename en zwaarlijvigheid, dus consumeer cassave met mate en in redelijke porties. Een geschikte portiegrootte is ongeveer 1 / 3–1 / 2 kop (73–113 gram).(67)​ 

Cassave bevat een aanzienlijk aantal calorieën, dus consumeer het met mate en in de juiste portiegrootte.

Hoog in resistent zetmeel

Cassave is rijk aan resistent zetmeel, een type zetmeel dat de spijsvertering omzeilt en eigenschappen heeft die vergelijkbaar zijn met oplosbare vezels.

Het consumeren van voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan resistent zetmeel kan verschillende voordelen hebben voor de algehele gezondheid(8).

Allereerst voedt resistent zetmeel de nuttige bacteriën in je darmen, wat kan helpen ontstekingen te verminderen en de spijsvertering te bevorderen (89).

Resistent zetmeel is ook onderzocht op zijn vermogen om bij te dragen aan een betere metabole gezondheid en het risico op obesitas en diabetes type 2 te verlagen.

Dit komt door zijn potentieel om de bloedsuikerspiegel te verbeteren, naast zijn rol bij het bevorderen van volheid en het verminderen van eetlust (10111213).

De voordelen van resistent zetmeel zijn veelbelovend, maar het is belangrijk op te merken dat veel verwerkingsmethoden het gehalte aan resistent zetmeel van cassave kunnen verlagen( 14 , 15 ).

Producten gemaakt van cassave, zoals meel, hebben de neiging om lager te zijn in resistent zetmeel dan cassave wortel die is gekookt en vervolgens gekoeld in zijn hele vorm ( 14 , 15 ).

Cassave in zijn hele vorm is hoog in resistent zetmeel, dat bekend staat om zijn rol bij het voorkomen van bepaalde metabole aandoeningen en het bevorderen van de darmgezondheid.

Bevat antinutriënten

Eén van de grootste nadelen van cassave is het gehalte aan antinutriënten.

Antinutriënten zijn plantaardige stoffen die de spijsvertering kunnen verstoren en de opname van vitaminen en mineralen in het lichaam kunnen belemmeren.

Voor de meeste gezonde mensen zijn deze stoffen geen probleem, maar het is wel belangrijk dat men de effecten ervan in het oog houdt.

Het is waarschijnlijker dat ze gevolgen hebben voor bevolkingsgroepen die het risico lopen ondervoed te raken. Interessant is dat dit ook bevolkingsgroepen omvat die cassave als basisvoedsel gebruiken.

Hier zijn de belangrijkste antinutriënten gevonden in cassave:

 • Saponinen: Antioxidanten die nadelen kunnen hebben, zoals verminderde absorptie van sommige vitaminen en mineralen(16).
 • Fytaat: Deze antinutriënt kan de absorptie van magnesium, calcium, ijzer en zink verstoren( 2 ,17).
 • Tannines: Bekend om het verminderen van de verteerbaarheid van eiwitten en het verstoren van de opname van ijzer, zink, koper en thiamine ( 2 ).

De effecten van antinutriënten zijn prominenter wanneer ze vaak worden geconsumeerd en als onderdeel van een voeding die niet voldoet aan de voedingsbehoeften.

Zolang je slechts af en toe cassave consumeert, hoeven de antinutriënten geen grote reden tot bezorgdheid te zijn.

In feite kunnen antinutriënten zoals tanninen en saponinen onder bepaalde omstandigheden zelfs gunstige gezondheidseffecten hebben( 18 ,1920).

De antinutriënten in cassave kunnen de absorptie van sommige vitaminen en mineralen verstoren en kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken. Dit is vooral een probleem voor bevolkingsgroepen die afhankelijk zijn van cassave als basisvoedsel.

Kan in bepaalde omstandigheden gevaarlijke effecten hebben

Cassave kan gevaarlijk zijn als het rauw of in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd, of als het niet goed wordt bereid.

Dit komt omdat rauwe cassave chemische stoffen bevat, cyanogene glycosiden genaamd, die cyanide in het lichaam kunnen vrijmaken wanneer ze worden geconsumeerd (21).

Wanneer deze vaak worden gegeten, verhogen ze het risico op cyanidevergiftiging, die de schildklier- en zenuwfunctie kan aantasten. Het wordt geassocieerd met verlamming en orgaanbeschadiging, en kan fataal zijn (2122).

Degenen die een algehele slechte voedingstoestand en een lage eiwitinname hebben, lopen meer kans om deze effecten te ervaren, omdat eiwit helpt het lichaam te ontdoen van cyanide (21).

Dit is de reden waarom cyanidevergiftiging door cassave een grotere zorg is voor mensen die in ontwikkelingslanden wonen. Veel mensen in deze landen hebben een tekort aan eiwitten en zijn afhankelijk van cassave als een belangrijke bron van calorieën (21).

Bovendien is in sommige gebieden van de wereld aangetoond dat cassave schadelijke chemicaliën uit de bodem absorbeert, zoals arsenicum en cadmium. Dit kan het risico op kanker verhogen bij mensen die afhankelijk zijn van cassave als basisvoedsel (23).

Veelvuldige consumptie van cassave wordt in verband gebracht met cyanidevergiftiging, vooral als het rauw wordt geconsumeerd en verkeerd wordt bereid.

Hoe kan ik cassave veiliger maken voor consumptie?

Cassave is over het algemeen veilig als het op de juiste manier wordt bereid en af en toe in matige hoeveelheden wordt gegeten. Een redelijke portiegrootte is ongeveer 1/3-1/2 kopje.

Hier zijn enkele manieren waarop je cassave veiliger kunt maken voor consumptie (2124):

 • Schil het: De schil van maniokwortel bevat de meeste cyanide-producerende verbindingen.
 • Laat het weken : Door cassave 48-60 uur in water onder te dompelen voordat het wordt gekookt en gegeten, kan de hoeveelheid schadelijke chemicaliën die het bevat worden verminderd.
 • Kook het: Aangezien de schadelijke chemicaliën worden aangetroffen in rauwe cassave, is het essentieel om het grondig te koken – bijvoorbeeld door koken, roosteren of bakken.
 • Combineer het met eiwitten: Het eten van wat eiwitten samen met cassave kan gunstig zijn, aangezien eiwitten het lichaam helpen ontdoen van giftige cyanide (21).
 • Zorg voor een evenwichtig voedingspatroon: Je kunt nadelige effecten van cassave voorkomen door een verscheidenheid aan voedingsmiddelen in je dieet op te nemen en er niet op te vertrouwen als je enige voedingsbron.

Het is belangrijk op te merken dat producten gemaakt van cassavewortel, zoals cassavemeel en tapioca, zeer weinig tot geen cyanideveroorzakende verbindingen bevatten en veilig zijn voor menselijke consumptie.

Je kunt cassave veiliger maken voor consumptie met verschillende strategieën, waaronder het gebruik van bepaalde bereidingsmethoden en het consumeren in redelijke porties.

Hoe Cassave te gebruiken

Er zijn vele manieren waarop je cassave in je recept kunt opnemen.

Je kunt verschillende snacks en gerechten bereiden met de wortel als zodanig. Het wordt meestal in plakjes gesneden en dan gebakken of geroosterd, vergelijkbaar met de manier waarop je een aardappel zou bereiden.

Bovendien kan cassavewortel worden gepureerd of gemengd met roerbakgerechten, omeletten en soepen. Het wordt soms ook vermalen tot meel en gebruikt in brood en crackers.

Je kunt er ook van genieten in de vorm van tapioca, een zetmeel dat wordt gewonnen uit de cassavewortel door middel van wassen en verpulveren.

Tapioca wordt vaak gebruikt als verdikkingsmiddel voor puddingen, taarten en soepen.

Cassave wordt meestal op dezelfde manier gebruikt als aardappelen en is een uitstekende aanvulling op vrijwel elk gerecht. 

Het kan ook worden vermalen tot meel of worden genoten in de vorm van tapioca.

Tot slot

Cassave bevat enkele gezonde eigenschappen, maar de negatieve effecten lijken op te wegen tegen de voordelen.

Het bevat niet alleen veel calorieën en antinutriënten, het kan cyanidevergiftiging veroorzaken als het op de verkeerde manier wordt bereid of in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd.

Hoewel dit vooral een punt van zorg is voor degenen die cassave als hoofdvoedsel gebruiken, is het toch belangrijk om in gedachten te houden.

Bovendien zijn op cassave gebaseerde producten zoals tapioca en garri voldoende verwerkt om de giftige chemicaliën te verwijderen en zijn ze niet gevaarlijk om te consumeren.

Over het algemeen is cassave geen voedingsmiddel dat een vast onderdeel van uw dieet moet zijn. Als je het toch eet, bereid het dan goed voor en eet het in redelijke porties.(bron)