Specerijen & Kruiden

Cat’s Claw: voordelen, bijwerkingen en dosering

Cat’s claw ook kattenkruid genoemd is een populair kruidensupplement dat is afgeleid van een tropische klimplant.

Het zou naar verluidt helpen bij het bestrijden van een reeks aandoeningen, waaronder infecties, kanker, artritis en de ziekte van Alzheimer (1).

Slechts enkele van deze voordelen worden echter ondersteund door de wetenschap.

Dit artikel vertelt u alles wat u moet weten over kattenklauw, inclusief de voordelen, bijwerkingen en dosering.

Wat is Cat’s Claw?

Cat’s claw ( Uncaria tomentosa ) is een tropische klimplant die wel 30 meter hoog kan worden. De naam komt van de haakvormige doornen, die lijken op de klauwen van een kat.

Het komt voornamelijk voor in het Amazone-regenwoud en in andere tropische gebieden van Zuid- en Midden-Amerika.

De twee meest voorkomende soorten zijn Uncaria tomentosa en Uncaria guianensis . De eerste is het soort dat vaak wordt gebruikt in supplementen in de Verenigde Staten(2).

De schors en wortel worden in Zuid-Amerika al eeuwenlang gebruikt als een traditioneel medicijn voor veel aandoeningen, zoals ontstekingen, kanker en infecties.

Cat’s claw (Kattenklauw) supplementen kunnen worden ingenomen als een vloeibaar extract, capsule, poeder of thee .

Cat’s claw is een tropische klimplant die al eeuwenlang als traditioneel medicijn wordt gebruikt. Vandaag de dag wordt het vaak geconsumeerd als een aanvulling vanwege de vermeende voordelen voor de gezondheid.

Potentiële gezondheidsvoordelen

Cat’s claw is enorm populair geworden als kruidensupplement vanwege de vermeende gezondheidsvoordelen – hoewel alleen de onderstaande claims worden ondersteund door voldoende onderzoek.

Kan uw immuunsysteem versterken

Cat’s claw (Kattenklauw) kan uw immuunsysteem ondersteunen en mogelijk helpen om infecties effectiever te bestrijden.

Een kleine studie bij 27 mannen wees uit dat het consumeren van 700 mg kattenklauwextract gedurende 2 maanden hun aantal witte bloedcellen verhoogde, die betrokken zijn bij het bestrijden van infecties(3).

Een andere kleine studie bij vier mannen die gedurende zes weken kattenklauwextract kregen, leverde dezelfde resultaten op (4).

Kattenklauw lijkt te werken door zowel uw immuunrespons te versterken als een overactief immuunsysteem te kalmeren (35).

De ontstekingsremmende eigenschappen zouden verantwoordelijk kunnen zijn voor de voordelen van het immuunsysteem (6).

Ondanks deze veelbelovende resultaten is er meer onderzoek nodig.

Kan symptomen van artrose verlichten

Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening in Nederland en veroorzaakt pijnlijke en stijve gewrichten (7).

In één onderzoek bij 45 mensen met artrose in de knie, resulteerde het innemen van 100 mg kattenklauwextract gedurende 4 weken in verminderde pijn tijdens lichamelijke activiteit. Er werden geen bijwerkingen gemeld.

Er was echter geen verandering in pijn in rust of zwelling van de knie (8).

In een acht weken durend onderzoek verminderde een supplement van cat’s clawen maca-wortel – een Peruaanse medicinale plant – pijn en stijfheid bij mensen met artrose. Daarnaast hadden deelnemers minder vaak pijnmedicatie nodig (9).

In een andere proef werd een dagelijks mineraal supplement getest naast 100 mg kattenklauwextract bij mensen met osteoporose. Na 1-2 weken verbeterden de gewrichtspijn en -functie in vergelijking met degenen die de supplementen niet innamen(10).

Na acht weken waren de voordelen echter niet meer aanwezig.

Het moet ook worden opgemerkt dat het moeilijk kan zijn om de specifieke werking van de cat’s claw te bepalen in studies die meerdere supplementen tegelijk testen.

Wetenschappers geloven dat cat’s claw de symptomen van artrose kan verlichten vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen (68).

Houd er rekening mee dat er meer onderzoek nodig is naar cat’s claw en artrose (11).

Kan symptomen van reumatoïde artritis verlichten

Reumatoïde artritis is een langdurige auto-immuunziekte die warme, gezwollen, pijnlijke gewrichten veroorzaakt. Het komt vaker voor in de VS, waar het meer dan 1,28 miljoen volwassenen treft (12).

Sommige onderzoeken suggereren dat cat’s claw de symptomen kan helpen verlichten.

Een studie bij 40 mensen met reumatoïde artritis heeft bijvoorbeeld aangetoond dat 60 mg van het extract van de cat’s claw per dag naast de reguliere medicatie resulteerde in een vermindering van 29% van het aantal pijnlijke gewrichten in vergelijking met een controlegroep (13).

Net als bij artrose, wordt aangenomen dat cat’s claw ontstekingen in uw lichaam vermindert, waardoor de symptomen van reumatoïde artritis worden verlicht (6).

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, is het bewijs zwak. Er zijn grotere onderzoeken van betere kwaliteit nodig om deze voordelen te bevestigen.

Onderzoek suggereert dat extract van cat’s claw uw immuunsysteem kan helpen en de symptomen van artrose en reumatoïde artritis kan verminderen. 

Er zijn echter meer studies nodig.

Ongegronde gezondheidsclaims

Cat’s claw (kattenklauw) bevat verschillende krachtige verbindingen – zoals fenolzuren, alkaloïden en flavonoïden – die de gezondheid kunnen bevorderen (1415).

Er is momenteel echter niet genoeg onderzoek om veel van de veronderstelde voordelen te ondersteunen, onder meer voor de volgende aandoeningen:

 • kanker
 • virale infecties
 • angst
 • allergieën
 • hoge bloeddruk
 • jicht
 • maag- en darmaandoeningen
 • astma
 • ovariële cysten
 • AIDS

Vanwege het gebrek aan onderzoek is het onduidelijk of cat’s claw een effectieve of veilige behandelingsoptie is voor een van deze aandoeningen.

Ondanks vele marketingclaims is er onvoldoende bewijs om het gebruik van de cat’s claw voor aandoeningen als kanker, allergieën en AIDS te ondersteunen.

Veiligheid en bijwerkingen

Hoewel er zelden melding wordt gemaakt van bijwerkingen van cat’s claw, is de beschikbare informatie om de algemene veiligheid ervan te bepalen momenteel onvoldoende.

Het hoge gehalte aan tannines in cat’s claw kan enkele bijwerkingen veroorzaken – waaronder misselijkheid , maagklachten en diarree – als het in grote hoeveelheden wordt ingenomen (1).

Praktijkvoorbeelden en tests ondersteunen andere mogelijke bijwerkingen, waaronder lage bloeddruk, verhoogd risico op bloedingen, zenuwbeschadiging, anti-estrogen effecten en negatieve effecten op de nierfunctie (161718).

Deze symptomen zijn echter zeldzaam.

Over het algemeen wordt aangeraden dat de volgende groepen mensen cat’s claw vermijden of beperken:

 • Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Cat’s claw wordt niet als veilig beschouwd om in te nemen tijdens zwangerschap of borstvoeding vanwege een gebrek aan veiligheidsinformatie.
 • Mensen met bepaalde medische aandoeningen. Degenen met bloedingsstoornissen, auto-immuunziekte, nierziekte, leukemie, problemen met de bloeddruk of die wachten op een operatie, moeten cat’s claw vermijden (11920).
 • Mensen die bepaalde medicijnen gebruiken. Aangezien cat’s claw de werking van bepaalde geneesmiddelen kan verstoren, zoals die voor bloeddruk, cholesterol, kanker en bloedstolling, dient u uw arts te raadplegen voordat u hem inneemt (19).

Het gebrek aan veiligheidsbewijs betekent dat u cat’s claw altijd voorzichtig moet gebruiken.

Er is onvoldoende onderzoek gedaan naar de risico’s van kattenklauwen, hoewel er zelden sprake is van bijwerkingen. Bepaalde populaties, zoals zwangere vrouwen of vrouwen met een bepaalde medische aandoening, moeten kattenklauw vermijden.

Doseringsinformatie

Als u besluit cat’s claw (kattenklauw) te nemen, houd er dan rekening mee dat er geen doseringsrichtlijnen zijn opgesteld.

De WHO zegt echter dat een gemiddelde dagelijkse dosis 20-350 mg gedroogde stamschors is voor extracten of 300-500 mg voor capsules, verdeeld over 2-3 afzonderlijke doses gedurende de dag ( 21 ).

Studies hebben dagelijkse doses van 60 en 100 mg kattenklauwextract gebruikt voor de behandeling van reumatoïde artritis en artrose van de knie (8n13).

Een potentieel risico is dat veel kruidensupplementen – waaronder cat’s claw – niet streng gereguleerd zijn door de FDA. Het is daarom het beste om kattenklauw te kopen van een gerenommeerde leverancier om het risico op besmetting te beperken.

Let op merken die onafhankelijk zijn getest door bedrijven zoals ConsumerLab.com , USP of NSF International.

De beschikbare informatie voor het ontwikkelen van doseerrichtlijnen voor cat’s claw is onvoldoende. De gemiddelde dagelijkse dosering varieert echter van 20-350 mg gedroogd schorsextract of 300-500 mg in capsulevorm.

Tot slot

Cat’s claw is een populair kruidensupplement dat is afgeleid van een tropische klimplant.

Hoewel onderzoek ter ondersteuning van veel van de veronderstelde gezondheidsvoordelen beperkt is, suggereert enig bewijs dat cat’s claw kan helpen uw immuunsysteem te stimuleren en de symptomen van artrose en reumatoïde artritis te verlichten.

Omdat er geen veiligheids- en doseringsrichtlijnen zijn opgesteld, kan het het beste zijn om uw arts te raadplegen voordat u cat’s claw gaat gebruiken.(bron)