Specerijen & Kruiden

8 Indrukwekkende gezondheidsvoordelen van cayennepeper

Veel mensen beschouwen cayennepeper als de koning van geneeskrachtige kruiden.

In feite worden deze pepers al duizenden jaren gebruikt om veel gezondheidsproblemen te helpen behandelen.

Niet alleen hebben ze medicinale eigenschappen, maar cayennepepers zijn ook zeer geschikt om in te koken en bevatten verschillende nuttige voedingsstoffen.

Wat zijn cayennepepers?

Cayennepepers zijn een soort chilipeper. Ze behoren tot de nachtschadefamilie van de bloeiende planten en zijn nauw verwant aan de paprika’s en jalapeños.

Ze werden oorspronkelijk gekweekt in Midden- en Zuid-Amerika, maar werden in de 15e eeuw naar Europa gebracht door Christoffel Columbus.

Cayennepepers zijn een populair specerij dat in veel verschillende regionale kookstijlen wordt gebruikt, en ze worden al duizenden jaren medicinaal gebruikt.

Deze pepers hebben een indrukwekkend voedingsprofiel, met een verscheidenheid aan antioxidanten die gunstig zijn voor de gezondheid.

Een eetlepel (5 gram) cayennepeper bevat het volgende ( 1 ):

 • Calorieën: 17
 • Vet: 1 gram
 • Koolhydraten: 3 gram
 • Vezels: 1,4 gram
 • Eiwit: 0,6 gram
 • Vitamine A: 44% van de ADH
 • Vitamine E: 8% van de ADH
 • Vitamine C: 7% van de ADH
 • Vitamine B6: 6% van de ADH
 • Vitamine K: 5% van de ADH
 • Mangaan: 5% van de ADH
 • Kalium: 3% van de ADH
 • Riboflavine: 3% van de ADH

Capsaïcine, het actieve ingrediënt in cayennepepers, is wat hen hun geneeskrachtige eigenschappen geeft.

Het geeft hen ook hun hete smaak. Hoe heet een cayennepeper is, hangt in feite af van het capsaïcinegehalte. Hoe meer capsaïcine het bevat, hoe heter het is.

Hier zijn 8 wetenschappelijk onderbouwde voordelen van cayennepeper.

1. Kan uw metabolisme stimuleren

De capsaïcine in cayennepeper heeft metabolisme-stimulerende eigenschappen.

Het helpt de hoeveelheid warmte die je lichaam produceert te verhogen, waardoor je meer calorieën per dag verbrandt (2).

Het doet dit door middel van een proces dat dieet-geïnduceerde thermogenese wordt genoemd, wat een verhoging van uw metabolisme veroorzaakt.

In een studie verbrandden mensen die een ontbijt aten met capsaïcine en middellange-keten triglycerideolie 51% meer calorieën tijdens die maaltijd, vergeleken met mensen die geen van beide hadden voor het ontbijt(3).

Maar hoewel capsaïcine het metabolisme helpt stimuleren, is het totale effect klein.

In een ander onderzoek verbrandden mensen die 1 gram rode cayennepeper aten slechts 10 calorieën meer in vier en een half uur, vergeleken met mensen die geen cayennepeper aten( 4 ).

Het is ook belangrijk om te weten dat mensen die regelmatig cayennepeper consumeren, er na verloop van tijd niet meer dezelfde voordelen uit halen, aangezien hun lichaam zich aanpast aan de effecten( 4 ).

De capsaïcine in cayennepepers kan je metabolisme stimuleren. Het effect ervan is echter klein en u kunt een tolerantie opbouwen.

2. Kan helpen de eetlust te verminderen

Interessant is dat cayennepepers uw eetlust kunnen verminderen, waardoor u minder eet en zich langer voller voelt.

Veel studies tonen aan dat de capsaïcine in cayennepepers helpt de eetlust te verminderen (5678).

Hoe dit in zijn werk gaat is niet helemaal duidelijk, maar één studie toonde aan dat het de productie van het hongerhormoon ghreline vermindert (9).

Een studie toonde aan dat mensen die capsaïcine innamen minder voedsel aten gedurende de dag dan mensen die geen capsaïcine innamen. Met name mensen die capsaïcine supplementen innamen aten 10% minder, terwijl mensen die een capsaïcine bevattende drank dronken 16% minder aten (10).

Mensen in dezelfde studie meldden ook dat ze zich voller voelden, terwijl ze minder calorieën aten(10).

De capsaïcine in cayennepepers kan helpen uw eetlust te verminderen, waardoor u de hele dag minder eet.

3. Kan de bloeddruk verlagen

Hoge bloeddruk is wereldwijd een enorm gezondheidsrisico. In feite heeft meer dan 40% van de volwassenen boven de 25 jaar een hoge bloeddruk(11).

Interessant is dat dierstudies hebben aangetoond dat de capsaïcine in cayennepepers de hoge bloeddruk kan verlagen.

Een studie bij muizen met een hoge bloeddruk toonde aan dat de langdurige consumptie van dieetkruiden die capsaïcine bevatten, de bloeddruk heeft helpen verlagen (12).

Een andere studie toonde aan dat capsaïcine hielp bij het ontspannen van de bloedvaten van varkens, wat leidde tot een lagere bloeddruk ( 13 ).

Het is belangrijk om op te merken dat bovenstaande bevindingen gebaseerd zijn op dieren en dat de effecten van capsaïcine bij mensen kunnen verschillen. Het is het beste om deze bevindingen met een korreltje zout te nemen.

Capsaïcine lijkt de bloeddruk te verlagen in dierstudies. Menselijke studies zijn nodig alvorens een aanbeveling te doen.

4. Kan helpen bij de spijsvertering

Voedingsspecerijen en hun actieve bestanddelen kunnen vele voordelen bieden voor uw maag..

Zo kan cayennepeper bijvoorbeeld helpen om de bescherming van de maag tegen infecties te verbeteren, de productie van spijsverteringsvloeistof te verhogen en om enzymen aan de maag te leveren die de spijsvertering ondersteunen (14).

Het doet dit door het stimuleren van de zenuwen in de maag die een signaal geven voor bescherming tegen letsel (15).

Hoewel sommigen geloven dat gekruid voedsel maagzweren kan veroorzaken, heeft een overzichtsartikel aangetoond dat de capsaïcine in cayennepepers daadwerkelijk kan helpen het risico op maagzweren te verminderen (15).

Cayennepeper kan helpen om uw spijsvertering te verbeteren en het risico op maagzweren te verminderen.

5. Kan helpen de pijn te verlichten

Capsaïcine heeft krachtige pijnverlichtende eigenschappen wanneer het in een crème op de huid wordt aangebracht.

Dit komt omdat capsaïcine helpt de hoeveelheid stof P te verminderen, een neuropeptide die wordt geproduceerd door het lichaam dat naar de hersenen beweegt om pijn te signaleren (16).

Wanneer er minder substance P wordt geproduceerd, kunnen pijnsignalen de hersenen niet meer bereiken en neemt het pijngevoel af(17).

Capsaïcine is verkrijgbaar als huidcrème en wordt vaak aanbevolen voor de volgende aandoeningen (1819):

 • Gewrichts- en spierpijn
 • Onder rug pijn
 • Pijn na een operatie
 • Pijn door zenuwaandoeningen zoals gordelroos

Daarnaast is het belangrijk op te merken dat capsaïcine crème niet moet worden aangebracht op een open wond of een beschadigde huid.

Capsaïcine heeft krachtige pijnverlichtende eigenschappen. Het verlicht de pijn door de hoeveelheid stof P die uw lichaam produceert te verminderen.

6. Kan psoriasis verbeteren

Auto-immuunziekten zijn aandoeningen waarbij je lichaam zichzelf aanvalt.

Psoriasis is een voorbeeld van een auto-immuunziekte die verschijnt als rode, jeukende en schilferende huidvlekken.

Op dit moment is er geen genezing voor psoriasis. Capsaïcine crèmes kunnen echter wel helpen de jeuk te verlichten en het uiterlijk van door psoriasis aangetaste gebieden te verbeteren (2021).

Een studie toonde aan dat psoriasispatiënten die behandeld werden met capsaïcine crème significant minder schilfering, roodheid en vlekkerigheid hadden dan patiënten die een placebo-crème kregen (22).

Men denkt dat stof P een rol speelt bij psoriasis. Zoals eerder vermeld, helpt capsaïcine bij het verminderen van de hoeveelheid stof P die door uw lichaam wordt geproduceerd (23).

Capsaïcine crèmes kunnen helpen de symptomen van psoriasis te verbeteren door de hoeveelheid stof P die door uw lichaam wordt geproduceerd te verminderen.

7. Kan het risico op kanker verminderen

Kanker is een ziekte die wordt gekenmerkt door oncontroleerbare celgroei.

De capsaïcine in cayennepeper is veelbelovend bij het verminderen van het risico op kanker. Het kan dit doen door veel verschillende routes in het groeiproces van kankercellen aan te vallen ( 24 ,25).

In feite hebben studies aangetoond dat capsaïcine de groei van kankercellen kan vertragen en zelfs celdood kan veroorzaken bij veel verschillende soorten kanker, waaronder prostaat-, alvleesklier- en huidkanker( 26 ).

Hoewel de effecten van capsaïcine op kankercellen veelbelovend lijken, is het belangrijk op te merken dat de huidige bevindingen gebaseerd zijn op laboratorium- en dierstudies.

De effecten van capsaïcine op kanker bij de mens zijn nog niet onderzocht, dus is het verstandig om deze informatie met een korreltje zout te nemen.

Capsaïcine is veelbelovend gebleken in kankeronderzoek, hoewel er eerst menselijke studies nodig zijn voordat er conclusies kunnen worden getrokken.

8. Gemakkelijk toe te voegen aan uw voeding

Cayennepeper is gemakkelijk in uw dagelijkse voeding op te nemen. Het is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder als heel voedingsmiddel, als specerij en als supplement.

U kunt een snufje cayennepeper toevoegen aan veel van uw favoriete etenswaren, zoals eieren, zelfgemaakte frietjes en zelfs marinades.

Je kunt ook hele cayennepepers in plakjes snijden en aan salades toevoegen.

Als u nog niet eerder een cayennepeper hebt gegeten, doe dan een kleine smaaktest om te zien of u de hitte kunt verdragen, want ze zijn erg pittig.

Cayennepepers zijn gemakkelijk in uw voeding op te nemen. Probeer een snufje toe te voegen aan enkele van uw favoriete maaltijden.

Risico’s en voorzorgsmaatregelen

Cayennepeper wordt algemeen erkend als veilig om te eten (27).

Het eten van te veel cayennepeper in één keer kan echter leiden tot buikpijn en een ziek gevoel( 28 ).

Als u medicijnen voor hoge bloeddruk gebruikt, zoals ACE-remmers neem dan contact op met uw arts voordat u capsaïcine crème probeert, omdat dit hoesten kan veroorzaken (29).

Als u een bloedverdunner zoals warfarine gebruikt, neem dan contact op met uw arts voordat u cayennepepers probeert, omdat deze het risico op bloedingen kan verhogen (30).

Ten slotte, wanneer u capsaïcine crème op uw huid aanbrengt, breng deze dan niet aan op een open wond of een beschadigde huid.

Cayennepepers zijn over het algemeen veilig om te eten. Als u echter bloedverdunners of bloeddrukmedicatie neemt, neem dan contact op met uw arts voordat u cayennepepers of capsaïcine crème probeert.

Conclusie

Cayennepepers kunnen veel gezondheidsvoordelen hebben die het resultaat zijn van hun actieve component, capsaïcine.

Ze kunnen uw eetlust verminderen en helpen uw bloeddruk te verlagen, naast vele andere voordelen.

Als u zich zorgen maakt dat cayennepeper een wisselwerking kan hebben met uw huidige medicatie, kunt u het beste contact opnemen met uw arts.

Voor de meeste mensen zijn cayennepepers een geweldige manier om een kick aan uw eten toe te voegen.(Bron)