Overige

Zijn cranberry pillen goed voor u? Voordelen, bijwerkingen en dosering

Cranberries zijn kleine, wrange, felrode bessen die vooral in het vakantieseizoen een populaire lekkernij zijn.

Ze zitten vol met antioxidanten en bieden veel voordelen voor de gezondheid.

De cranberry pillen die gemaakt zijn van gedroogde, vermaalde cranberry’s bieden een makkelijke manier om van deze voordelen te genieten zonder elke dag cranberry’s te hoeven eten.

Dit artikel bespreekt de meest voorkomende toepassingen van cranberry pillen, hun mogelijke gezondheidsvoordelen en bijwerkingen, en de aanbevolen dosering.

Wat zijn cranberry pillen?

Cranberry pillen zijn kleine tabletten of capsules gemaakt van gedroogde, vermalen cranberry’s.

Ze bieden veel van dezelfde gezondheidsvoordelen als verse veenbessen.

Sommige cranberry pillen bevatten ook andere ingrediënten, zoals vitamine C of probiotica, om hun effecten te versterken.

De samenstelling verschilt per merk, maar een portie cranberry pillen is meestal gelijk aan een 237 ml glas puur cranberrysap.

Cranberry pillen zijn zonder recept verkrijgbaar bij drogisterijen of kunnen online worden gekocht.

De cranberry pillen worden gemaakt van gedroogde, gemalen cranberry’s en kunnen extra ingrediënten bevatten om het effect ervan te versterken. Ze kunnen zonder recept worden gekocht en bieden veel van dezelfde voordelen als verse cranberry’s of cranberrysap.

Ze helpen voorkomen dat urineweginfecties ontstaan.

De cranberry pillen kunnen een effectieve manier zijn om terugkerende urineweginfecties (UTI’s) te voorkomen.

Cranberries bevatten verbindingen die proanthocyanidinen worden genoemd en die voorkomen dat E. coli-bacteriën zich aan de voering van uw plasbuis en blaas vasthechten(12).

Als bacteriën zich niet aan het weefsel kunnen hechten, kunnen ze zich niet vermenigvuldigen en een infectie veroorzaken.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het innemen van cranberry pillen met 36 mg proanthocyanidinen per dag gedurende twee maanden de frequentie van UTI’s aanzienlijk kan verminderen, vooral bij vrouwen (3 456).

Andere studies hebben geen gunstige effecten gevonden in verschillende populaties, waaronder ouderen die in verpleeghuizen wonen of mensen met blaasproblemen (78910).

Het is onduidelijk of cranberry pillen net zo effectief zijn als traditionele antibiotica om UTI’s te voorkomen, omdat studies tegenstrijdige resultaten hebben gevonden (1112).

Deze verschillende conclusies kunnen het gevolg zijn van verschillen in de opzet van het onderzoek of van het feit dat cranberry’s mogelijk niet zo effectief zijn in het voorkomen van 25-35% van de UTI’s die worden veroorzaakt door andere schimmels of bacteriën dan E. coli (13141516).

Cranberry pillen bevatten proanthocyanidinen, die voorkomen dat de E. coli bacterie zich aan de urinewegen vasthecht en pijnlijke infecties veroorzaakt.

Ze bevatten krachtige antioxidanten

Cranberries zitten vol met antioxidanten, die uw lichaam beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.

Schade door vrije radicalen is in verband gebracht met vele chronische ziekten, waaronder hartziekten en diabetes(1718).

Interessant is dat cranberries meer antioxidanten bevatten dan veel andere veel gegeten vruchten en bessen(19).

Sommige van de verbindingen in cranberries zijn zelfs effectiever dan vitamine E, een van de belangrijkste antioxidanten van het lichaam, in de strijd tegen vrije radicalen (2021).

Omdat cranberry pillen gemaakt worden van gedroogde, vermalen cranberry’s, bevatten ze een nog hogere concentratie aan antioxidanten dan vers fruit of bereide producten zoals cranberrysaus of cranberrygelei (22).

Hoewel cranberry pillen worden gemaakt van gedroogde, vermalen cranberry’s, blijft hun gehalte aan antioxidanten actief. In feite is aangetoond dat het innemen van cranberry supplementen elke dag gedurende acht weken de oxidatieve stress in het lichaam aanzienlijk vermindert (23).

Cranberries en cranberry pillen bevatten zeer hoge gehaltes aan antioxidanten, die uw lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen in verband met verschillende chronische ziekten.

Andere potentiële voordelen

Hoewel het onderzoek naar cranberry pillen enigszins beperkt is, suggereren studies naar cranberrysap en cranberry extracten dat ze de volgende voordelen hebben:

  • Verbeterde gezondheid van het hart: Het regelmatig drinken van cranberrysap kan het risico op hartziekten verlagen door het verhogen van “goede” HDL-cholesterol, het verminderen van ontstekingen en het voorkomen van cholesteroloxidatie (24252627).
  • Bescherming tegen maagzweren: Bepaalde verbindingen in cranberrysap kunnen helpen bij het elimineren van H. pylori bacteriële infecties in de maag, waardoor het risico op maagzweren afneemt(28293031).
  • Betere beheersing van de bloedsuikerspiegel: Verschillende studies hebben aangetoond dat cranberrysap de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes aanzienlijk kan verlagen (323334).
  • Bescherming tegen kanker : Proefbuis- en dierstudies hebben aangetoond dat verbindingen die in cranberry’s worden gevonden, kunnen beschermen tegen kanker en de groei van tumoren kunnen vertragen (35363738).
  • Gezondere tanden en tandvlees: Dezelfde cranberry verbindingen die voorkomen dat bacteriën zich aan de urinewegen vasthechten, voorkomen ook dat bacteriën in de mond overgroeien, waardoor gaatjes en tandvlees problemen worden verminderd(39).
  • Verhoogde immuniteit: Verschillende kleine onderzoeken hebben aangetoond dat verbindingen in cranberrysap de immuniteit kunnen verhogen en de symptomen van de griep kunnen verminderen(404142).

Er zijn meer onderzoeken nodig om vast te stellen of cranberry pillen dezelfde voordelen zouden hebben, maar onderzoeken naar andere cranberry producten zijn veelbelovend.

Cranberrysap en -extracten kunnen de immuniteit verhogen, de bloedsuikerspiegel verlagen bij mensen met diabetes en beschermen tegen kanker, hartziekten, maagzweren, gaatjes en tandvleesaandoeningen. Cranberry pillen kunnen vergelijkbare effecten hebben, maar er is meer onderzoek nodig.

Cranberry pillen bevatten geen toegevoegde suiker

Omdat cranberry’s zo wrang zijn, bevatten veel cranberry’s recepten en producten veel suiker.

De American Heart Association beveelt aan dat vrouwen en mannen niet meer dan respectievelijk 25 en 37,5 gram toegevoegde suikers per dag consumeren (43).

Slechts een vierde kopje cranberrysaus uit blik of een kopje cranberrysapcocktail bevat meer dan 10 gram toegevoegde suiker, waardoor het moeilijk is om aan deze richtlijnen te houden.

Het eten van grote hoeveelheden toegevoegde suiker is gekoppeld aan de ontwikkeling van hartziekten en diabetes, dus het is verstandig om je inname in toom te houden (444546).

Cranberry pillen kunnen een geweldige manier zijn om te genieten van de gezondheidsvoordelen van cranberry’s zonder de negatieve effecten van toegevoegde suiker.

Veel cranberry producten bevatten veel suiker om de natuurlijke wrange smaak van cranberry’s te maskeren, maar het eten van te veel toegevoegde suiker is slecht voor de gezondheid. Met cranberry pillen kunt u de gezondheidsvoordelen van cranberry’s ervaren zonder extra suiker te consumeren.

Bijwerkingen en interacties

Cranberry pillen worden relatief goed verdragen, maar een handjevol mensen heeft maagklachten, buikpijn of vaker plassen gemeld na het innemen van deze pillen (9112347).

Cranberries bevatten ook veel salicylzuur, een van nature voorkomende ontstekingsremmende stof (4849).

Iedereen die allergisch of gevoelig is voor salicylaten , inclusief aspirine wil misschien cranberry pillen vermijden, omdat een bijwerking theoretisch mogelijk is (50).

Bovendien moeten mensen met een geschiedenis van nierstenen hun arts raadplegen voordat ze cranberry supplementen nemen. Sommige onderzoeken suggereren dat ze het risico op het ontwikkelen van calciumoxalaat stenen kunnen verhogen (515253).

Er zijn ook enkele gevallen gemeld van cranberry supplementen die de effecten van het bloedverdunnende middel Warfarin verhogen, dus het is belangrijk om uw arts of apotheker te raadplegen voordat u nieuwe supplementen gaat gebruiken (5455).

De cranberry pillen zijn relatief veilig, maar kunnen bij sommige mensen maagklachten veroorzaken. Iedereen met een gevoeligheid of allergie voor salicylaten, een geschiedenis van nierstenen of mensen die de bloedverdunnende medicijn Warfarin nemen, willen misschien cranberry supplementen vermijden.

Aanbevolen doseringen

Er is geen standaarddosering voor cranberry pillen, en de dosering kan sterk verschillen tussen de merken.

In het algemeen is uit onderzoek gebleken dat het innemen van 500-1.500 mg gedroogd cranberrypoeder per dag urineweginfecties voorkomt. Bovendien kan 1.200 mg gedroogd cranberrysappoeder oxidatieve stress verminderen (11235657).

Recent onderzoek heeft zich gericht op de concentratie van proanthocyanidinen, omdat deze een van de belangrijkste werkzame stoffen zijn in cranberry pillen.

Producten die minstens 25% proanthocyanidinen of 36 mg per portie bevatten, blijken het meest effectief te zijn om urineweginfecties te voorkomen(58596061).

Er is meer onderzoek nodig om de ideale dosering voor cranberry pillen voor verschillende doeleinden te bepalen.

Er is geen officiële aanbevolen dosering voor cranberry pillen, maar het nemen van ten minste 500 mg cranberrypoeder of 36 mg proanthocyanidinen per dag lijkt om urineweginfecties te voorkomen.

In het kort

De cranberry pillen zijn een geweldige optie voor mensen die enkele van de gezondheidsvoordelen van cranberry’s willen ervaren zonder ze elke dag te moeten eten.

Ze zitten vol met antioxidanten en kunnen helpen de frequentie van urineweginfecties bij sommige mensen te verminderen.

Ook kunnen ze de gezondheid van het hart bevorderen, de bloedsuikerspiegel verbeteren, de immuniteit stimuleren en beschermen tegen kanker, gaatjes en maagzweren.

Doseringen tot 1500 mg per dag zijn voor de meesten veilig.

Cranberry pillen kunnen de moeite waard zijn om te proberen voor mensen die regelmatig urineweginfecties krijgen of die wat extra antioxidant ondersteuning willen.(bron)