Overige

Werken Detox Diëten en Ontgiften ze Echt?

Microsoft Office Proplus 2019

Normaal €99,- tijdelijk slechts  €21,95

BESTEL HIER!

Ontgiftings (detox) diëten zijn populairder dan ooit.

Deze diëten beweren dat ze uw bloed reinigen en schadelijke gifstoffen uit uw lichaam verwijderen.

Het is echter niet helemaal duidelijk hoe ze dit doen, welke specifieke verbindingen ze verondersteld worden te elimineren en of ze zelfs werken.

Dit is een gedetailleerd overzicht van detox diëten en hun gezondheidseffecten.

Wat is een detox?

Detox diëten zijn over het algemeen korte-termijn dieet interventies ontworpen om gifstoffen te elimineren uit je lichaam.

Een typisch detox dieet omvat een periode van vasten, gevolgd door een strikt dieet van fruit, groenten, vruchtensappen en water. Soms omvat een detox ook kruiden, theeën, supplementen en dikke darm reinigingskuren of klysma’s.

Dit wordt beweerd:

Je organen rust te geven door te vasten
Je lever te stimuleren zich te ontdoen van gifstoffen
De afvoer van gifstoffen te bevorderen via ontlasting, urine en zweet
de bloedsomloop te verbeteren
Uw lichaam te voorzien van gezonde voedingsstoffen


Detox-therapieën worden meestal aanbevolen vanwege mogelijke blootstelling aan giftige chemicaliën in het milieu of uw voeding. Hieronder vallen vervuilende stoffen, synthetische chemicaliën, zware metalen en andere schadelijke verbindingen.

Van deze diëten wordt ook beweerd dat ze helpen bij verschillende gezondheidsproblemen, waaronder zwaarlijvigheid, spijsverteringsproblemen, auto-immuunziekten, ontstekingen, allergieën, een opgeblazen gevoel en chronische vermoeidheid (1).

Menselijk onderzoek naar detox diëten ontbreekt echter, en de handvol studies die er zijn vertonen ernstige gebreken(23).

Detoxen zijn kortdurende interventies die zijn ontworpen om giftige stoffen uit je lichaam te verwijderen. Er wordt beweerd dat ze helpen bij verschillende gezondheidsproblemen.

De meest gebruikelijke manieren Om te detoxen

Er zijn vele manieren om een detox dieet te doen – variërend van totale uithongering vasten tot eenvoudigere aanpassingen van voedsel.

De meeste detox diëten omvatten ten minste een van de volgende (1):

 • 1–3 dagen vasten.
 • Het drinken van vers fruit en groentesappen, smoothies, water en thee.
 • Alleen bepaalde vloeistoffen drinken, zoals gezouten water of citroensap.
 • Het elimineren van voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan zware metalen, verontreinigende stoffen en allergenen.
 • Het innemen van supplementen of kruiden.
 • Het vermijden van alle allergene voedingsmiddelen, en ze dan langzaam weer te introduceren.
 • Het gebruik van laxeermiddelen, darmreinigers, of klysma’s.
 • Regelmatig sporten .
 • Het volledig elimineren van alcohol, koffie, sigaretten, en geraffineerde suiker.

Detox-diëten variëren in intensiteit en duur.

Er zijn vele soorten detoxen. Ze omvatten bijna altijd vasten, het eten van specifiek voedsel, het vermijden van schadelijke ingrediënten, en/of het nemen van supplementen.

Welke gifstoffen worden verwijderd?

Detox diëten identificeren zelden de specifieke gifstoffen die ze beogen te verwijderen. De mechanismen waarmee ze werken zijn ook onduidelijk.

In feite is er weinig tot geen bewijs dat detox diëten giftige stoffen uit je lichaam verwijderen.

Bovendien is je lichaam in staat om zichzelf te reinigen via de lever, ontlasting, urine en zweet. Je lever maakt giftige stoffen onschadelijk en zorgt er vervolgens voor dat ze uit je lichaam worden vrijgelaten ( 3 ,4567).

Desondanks zijn er een paar chemische stoffen die niet zo gemakkelijk door deze processen worden verwijderd, waaronder persistente organische verontreinigende stoffen (POP’s), ftalaten, bisfenol A (BPA) en zware metalen ( 3 ,891011).

Deze hebben de neiging zich op te hopen in vetweefsel of bloed en het kan heel lang duren – zelfs jaren – voordat je lichaam ze heeft weggespoeld (121314).

Over het algemeen worden deze stoffen echter verwijderd uit of beperkt in commerciële producten(15).

Over het algemeen is er weinig bewijs dat detox diëten helpen bij het elimineren van een van deze stoffen.

Detox diëten identificeren zelden de specifieke gifstoffen die ze beweren te verwijderen, en bewijs dat ze überhaupt gifstoffen verwijderen is er niet. Je lichaam kan zichzelf van de meeste gifstoffen ontdoen via de lever, ontlasting, urine en zweet.

Hoe effectief zijn deze diëten?

Sommige mensen geven aan zich meer gefocust en energiek te voelen tijdens en na een detox dieet.

Dit verbeterde welzijn kan echter eenvoudig te wijten zijn aan het elimineren van bewerkte voedingsmiddelen, alcohol en andere ongezonde stoffen uit uw dieet.

Het kan ook zijn dat je vitaminen en mineralen binnenkrijgt die voorheen ontbraken.

Veel mensen melden echter ook dat ze zich tijdens het detoxen erg onwel voelen.

Effecten op gewichtsverlies

Zeer weinig wetenschappelijke studies hebben onderzocht hoe detox diëten het gewichtsverlies beïnvloeden (2).

Hoewel sommige mensen snel veel gewicht verliezen, lijkt dit effect eerder te wijten te zijn aan het verlies van vocht en koolhydraten dan aan vet. Dit gewicht komt meestal snel weer terug als je van de kuur af bent.

Eén studie bij Koreaanse vrouwen met overgewicht onderzocht het citroen detox dieet, waarbij je je gedurende zeven dagen beperkt tot een mengsel van biologische ahorn- of palmsiroop en citroensap.

Dit dieet verminderde het lichaamsgewicht, de BMI, het vetpercentage, de verhouding taille/heup, de tailleomtrek, ontstekingsmarkers, de insulineresistentie en de circulerende leptinespiegel aanzienlijk (16).

Als een detox dieet gepaard gaat met ernstige caloriebeperking, zal het zeker leiden tot gewichtsverlies en verbeteringen in de metabolische gezondheid – maar het is onwaarschijnlijk dat het je helpt om op de lange termijn gewicht te behouden.

Detox diëten, vasten op korte termijn en stress

Verschillende soorten detox diëten kunnen effecten hebben die vergelijkbaar zijn met die van kortdurend of intermitterend vasten.

Kortdurend vasten kan bij sommige mensen verschillende ziektemarkers verbeteren, waaronder een verbeterde leptine- en insulinegevoeligheid (1718).

Deze effecten gelden echter niet voor iedereen. Studies bij vrouwen tonen aan dat zowel een 48-uurs vasten als een 3-weekse periode van verminderde calorie-inname je stresshormoonspiegels kan verhogen (1920).

Daar komt nog bij dat crashdiëten een stressvolle ervaring kan zijn, omdat je verleidingen moet weerstaan en extreme honger moet voelen (2122).

Detox diëten kunnen helpen bij gewichtsverlies op korte termijn, hoewel er meer studies nodig zijn. Sommige detox diëten kunnen lijken op intermitterende vasten regimes, die sommige biomarkers van de gezondheid kan verbeteren.

Mogelijke voordelen

Een paar aspecten van detox diëten kunnen voordelen hebben voor de gezondheid, zoals (4):

 • Het vermijden van voedingsbronnen van zware metalen en POP’s
 • Het verliezen van overmatig vet
 • Regelmatig sporten en zweten
 • Het eten van volwaardige, voedzame, gezonde voeding
 • Het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen
 • Water en groene thee drinken
 • Beperken van stress, ontspannen en goed slapen

Het volgen van deze richtlijnen is over het algemeen gekoppeld aan een betere gezondheid – ongeacht of je een detox dieet volgt.

Verschillende aspecten van detox diëten kunnen uw gezondheid bevorderen. Deze omvatten het vermijden van giftige stoffen in het milieu, lichaamsbeweging, het eten van voedzaam voedsel, het drinken van water, het beperken van stress, en ontspanning.

Veiligheid en bijwerkingen

Voordat je gaat detoxen, is het belangrijk om rekening te houden met mogelijke bijwerkingen.

Ernstige caloriebeperking

Verschillende detox diëten bevelen vasten of ernstige caloriebeperking aan. Kortdurend vasten en beperkte calorie-inname kan leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en slechte adem.

Langdurig vasten kan leiden tot energie-, vitamine- en mineralen tekorten, evenals een verstoring van het elektrolytenevenwicht en zelfs de dood(23).

Bovendien kunnen reinigingsmethoden voor de dikke darm, die soms worden aanbevolen tijdens detoxen, uitdroging, krampen, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en overgeven veroorzaken(24).

Overdosering

Sommige detox diëten kunnen het risico van overdosering van supplementen, laxeermiddelen, diuretica, en zelfs water.

Er is een gebrek aan regulering en controle in de detox industrie, en veel detox voedingsmiddelen en supplementen hebben mogelijk geen wetenschappelijke basis.

In het ergste geval kunnen de ingrediëntenlabels van detox producten onnauwkeurig zijn. Dit kan het risico op overdosering verhogen, met mogelijk ernstige – en zelfs dodelijke – gevolgen (25).

Populaties met een verhoogd risico

Bepaalde mensen kunnen beter niet beginnen met detoxen of calorie beperkende programma’s zonder eerst een arts te raadplegen.

Tot de risicogroepen behoren kinderen, adolescenten, oudere volwassenen, mensen die ondervoed zijn, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen die problemen hebben met de bloedsuikerspiegel, zoals diabetes of een eetstoornis.

Detox diëten kunnen de inname van energie en voedingsstoffen ernstig beperken, wat verschillende risico’s voor uw gezondheid met zich meebrengt. Sommige groepen mensen zouden nooit een detox dieet moeten volgen.

Tot slot

Uw lichaam wordt regelmatig blootgesteld aan giftige stoffen. In de meeste gevallen kan het deze stoffen echter zonder extra hulp verwijderen.

Hoewel detox diëten verleidelijk lijken, hebben hun voordelen waarschijnlijk niets te maken met het overwinnen van giftige stoffen, maar eerder met het elimineren van verschillende ongezonde voedingsmiddelen.

Een veel slimmere aanpak is om gezonder te eten en je levensstijl te verbeteren in plaats van op een potentieel gevaarlijke kuur uit te voeren.(bron)

Microsoft Office Proplus 2019

Normaal €99,- tijdelijk slechts  €21,95

BESTEL HIER!
close-link

Microsoft Visio 2019 Professional

BEPERKT AANTAL OP= OP VAN €139,-VOOR €29,95
SHOP NOW
Geen maandelijkse of jaarlijkse kosten aan verbonden.
close-link
Microsoft Office 2021 en 2019 voor PC en MAC, Office 365 Family, Adobe, Windows 10 Pro, VMWare Workstation licenties nu tot 80% aan voordeel!! 
NAAR AANBIEDINGEN