Overige

Druivenpitolie – Is het een gezonde bakolie?

Druivenpitolie is de laatste decennia steeds populairder geworden.

Het wordt vaak gepromoot als gezond vanwege de hoge hoeveelheden meervoudig onverzadigde vetten en vitamine E.

De marketeers beweren dat het allerlei gezondheidsvoordelen heeft, waaronder verlaging van het cholesterolgehalte in het bloed en een lager risico op hartaandoeningen.

In dit artikel wordt het beschikbare onderzoek onder de loep genomen om de feiten van de fictie te scheiden.

Wat is druivenpitolie en hoe wordt het gemaakt?

Druivenpitolie wordt gemaakt van de pitten van druiven, die een bijproduct zijn van de wijnbouw.

Vanuit een zakelijk perspectief is het produceren van deze olie een briljant idee. Duizenden jaren lang hebben wijnproducenten tonnen van dit nutteloze bijproduct overgehouden.

Dankzij de technologische vooruitgang kunnen de fabrikanten nu de olie uit de zaden extraheren en winst maken.

De oliën worden meestal in fabrieken gewonnen door de zaden te pletten en oplosmiddelen te gebruiken, maar de gezondere soorten zaad- en plantaardige oliën worden koudgeperst of geperst.

Sommige mensen zijn bezorgd dat sporen van giftige oplosmiddelen, zoals hexaan, schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Vrijwel alle oplosmiddelen worden echter tijdens het productieproces uit plantaardige oliën verwijderd.

Het is momenteel niet bekend of sporen van hexaan in plantaardige oliën op termijn schadelijk zijn voor mensen, maar de nadelige milieueffecten van hexaan zijn zorgwekkender. Onderzoek richt zich nu op het ontwikkelen van groenere alternatieven (1).

Als bij uw olie niet expliciet staat hoe deze is verwerkt, dan moet u ervan uitgaan dat de olie is gewonnen met chemicaliën zoals hexaan.

Druivenpitolie wordt gewonnen uit druivenpitten, een bijproduct van de wijnbouw. Bij dit proces worden meestal diverse chemicaliën gebruikt, waaronder het giftige oplosmiddel hexaan.

Druivenpitolie is laag in voedingsstoffen, maar hoog in Omega-6 vetzuren

De gezondheidsclaims voor druivenpitolie zijn gebaseerd op de veronderstelde hoge hoeveelheden voedingsstoffen, antioxidanten en meervoudig onverzadigde vetten(2).

De vetzuursamenstelling van druivenpitolie is als volgt:

  • Verzadigd: 10%
  • Enkelvoudig onverzadigd: 16%
  • Meervoudig onverzadigd: 70%

Het gehalte aan meervoudig onverzadigde vetten, voornamelijk omega-6, is zeer hoog. Wetenschappers hebben gespeculeerd dat een hoge inname van omega-6 vetten, in verhouding tot omega-3 vetten, ontstekingen in het lichaam kan verhogen( 3 ).

Deze theorie wordt ondersteund door verschillende observationele studies die een hoge inname van voedingsmiddelen met omega-6-vetzuren in verband brengen met een verhoogd risico op chronische ziekten(45).

Uit gecontroleerde studies blijkt echter dat linolzuur – het type omega-6-vetzuur in druivenpitolie – de bloedwaarden van ontstekingsmarkers niet verhoogt (67).

Of een hoge inname van omega-6-vetzuren ziekten bevordert, is momenteel onbekend. Er zijn studies van hoge kwaliteit nodig die de effecten van omega-6-vetzuren op harde eindpunten zoals hartaandoeningen onderzoeken (8).

Druivenpitolie bevat ook aanzienlijke hoeveelheden vitamine E. Een eetlepel levert 3,9 mg vitamine E, dat is 19% van de ADH( 9 ).

Calorie voor calorie is druivenpitolie echter geen indrukwekkende bron van vitamine E.

Er worden vrijwel geen andere vitaminen of mineralen gevonden in druivenpitolie.

Druivenpitolie is rijk aan vitamine E en fenolische antioxidanten. Het is ook een rijke bron van omega-6 meervoudig onverzadigde vetten. Wetenschappers hebben getheoretiseerd dat het eten van te veel omega-6 schadelijk kan zijn.

Wat is de invloed van druivenpitolie op uw gezondheid?

Zeer weinig studies hebben de effecten van druivenpitolie op de menselijke gezondheid onderzocht.

Een twee maanden durend onderzoek bij 44 vrouwen met overgewicht of obesitas vergeleek de gezondheidseffecten van het dagelijks innemen van druivenpit- of zonnebloemolie.

Vergeleken met zonnebloemolie verbeterde druivenpitolie de insulineresistentie en verlaagde het de niveaus van C-reactief proteïne (CRP), een veelvoorkomende ontstekingsmarker (10).

Het lijkt ook anti-plaatjes effecten te hebben, wat betekent dat het de neiging van uw bloed om te stollen vermindert (11).

Sommige druivenpitoliën kunnen echter mogelijk schadelijke hoeveelheden polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) bevatten, waarvan bekend is dat ze kanker veroorzaken bij dieren( 12 ).

Het is niet bekend hoe wijdverbreid dit probleem is en of het echt een reden tot bezorgdheid is. Andere plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie kunnen ook verontreinigd zijn met PAK’s (13).

Hoewel er aanwijzingen zijn dat druivenpitolie van hoge kwaliteit een aantal voordelen kan hebben, kunnen er op dit moment geen sterke beweringen worden gedaan.

Er is een gebrek aan onderzoek naar de gezondheidseffecten van druivenpitolie bij mensen. Het huidige bewijs suggereert echter dat het de bloedstolling kan verminderen en ontstekingen kan tegengaan.

Is het een goede olie om mee te bakken?

Druivenpitolie heeft een matig hoog rookpunt.

Om deze reden wordt het geadverteerd als een goede keuze voor bakken op hoog vuur, zoals frituren.

Dit kan echter een slecht advies zijn, aangezien druivenpitolie ook rijk is aan meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze vetten hebben de neiging om bij hoge temperaturen te reageren met zuurstof, waarbij ze schadelijke verbindingen en vrije radicalen vormen ( 14 ,15).

Omdat druivenpitolie ongelooflijk hoog is in meervoudig onverzadigde vetten, is het echt een van de slechtste oliën die je zou kunnen gebruiken om te frituren.

De gezondste oliën voor frituren op hoog vuur zijn oliën die voornamelijk verzadigde vetten of enkelvoudig onverzadigde vetten bevatten zoals olijfolie, omdat deze minder snel met zuurstof reageren als ze verhit worden.

Om deze reden moet u het gebruik van druivenpitolie voor frituren vermijden. In plaats daarvan kunt u het gebruiken als saladedressing of als ingrediënt in mayonaise en gebakken producten.

Druivenpitolie is gevoelig voor hoge temperaturen en kan beter niet worden gebruikt om in te bakken. Het kan echter veilig worden gebruikt als dressing voor salades of in gebakken producten.

Tot slot

Druivenpitolie wordt gemaakt van druivenpitten, die een overvloedig bijproduct van de wijnbouw zijn.

Het is relatief hoog in vitamine E en fenolische antioxidanten, en een rijke bron van omega-6 vetzuren. Helaas is er een gebrek aan onderzoek naar druivenpitolie, dus de gezondheidseffecten zijn niet volledig begrepen.

Hoewel er niets mis is met het gebruik van druivenpitolie in saladedressings of bakwaren, is het door het hoge gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren ongeschikt om op een hoog vuur te bereiden, zoals frituren.

Als u op zoek bent naar een gezonde bakolie, is olijfolie wellicht één van uw beste keuzes.(bron)