Specerijen & Kruiden

Echinacea: Voordelen toepassingen, bijwerkingen en dosering

Microsoft Office Proplus 2019

Normaal €99,- tijdelijk slechts  €21,95

BESTEL HIER!

Echinacea, ook wel paarse zonnehoed genoemd, is één van de meest populaire kruiden ter wereld.

Inheemse Amerikanen hebben het eeuwenlang gebruikt om verschillende kwalen te behandelen.

Vandaag de dag is het vooral bekend als een vrij verkrijgbaar kruidenmiddel tegen verkoudheid en griep. Het wordt echter ook gebruikt tegen pijn, ontstekingen, migraine en andere gezondheidsproblemen.

In dit artikel worden de voordelen, het gebruik, de bijwerkingen en de dosering van echinacea besproken.

Wat is echinacea

Echinacea is de naam van een groep bloeiende planten in de madeliefjesfamilie.

Ze zijn inheems in Noord-Amerika waar ze groeien in prairies en open, beboste gebieden.

In totaal telt deze groep negen soorten, maar slechts drie ervan worden in kruidensupplementen gebruikt – Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia en Echinacea pallida (1).

Zowel de bovenste delen als de wortels van de plant worden gebruikt in tabletten, tincturen, extracten en theeën.

Echinacea planten bevatten een indrukwekkende verscheidenheid aan actieve bestanddelen, zoals cafeïnezuur, alkamiden, fenolzuren, rozemarijnzuur, polyacetylenen en nog veel meer( 2 ).

Bovendien hebben studies echinacea en de bestanddelen ervan in verband gebracht met vele gezondheidsvoordelen, zoals verminderde ontsteking, verbeterde immuniteit en lagere bloedsuikerspiegel.

Echinacea is een groep bloeiende planten die wordt gebruikt als een populair kruidenmiddel. Ze worden in verband gebracht met vele gezondheidsvoordelen, zoals verminderde ontsteking, verbeterde immuniteit en lagere bloedsuikerspiegel.

Hoog in antioxidanten

Echinacea planten zitten vol met plantaardige stoffen die fungeren als antioxidanten.

Antioxidanten zijn moleculen die je cellen helpen verdedigen tegen oxidatieve stress, een toestand die in verband is gebracht met chronische ziekten, zoals diabetes, hartziekten en vele andere.

Enkele van deze antioxidanten zijn flavonoïden, cichoreizuur en rozemarijnzuur (3).

Deze antioxidanten lijken hoger te zijn in extracten van de vruchten en bloemen van de planten, vergeleken met andere delen, zoals de bladeren en de wortel ( 4 , 5 , 6 ).

Bovendien bevatten echinacea planten stoffen die alkamiden worden genoemd, die de antioxidantwerking verder kunnen versterken. Alkamiden kunnen versleten antioxidanten vernieuwen en antioxidanten helpen beter moleculen te bereiken die gevoelig zijn voor oxidatieve stress ( 7 ).

Echinacea zit vol met antioxidanten, zoals flavonoïden, cichoreizuur en rozemarijnzuur, die kunnen helpen het lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress.

Kan verschillende gezondheidsvoordelen bieden

Onderzoek naar echinacea suggereert dat het verschillende indrukwekkende gezondheidsvoordelen biedt.

Positief effect op het immuunsysteem

Echinacea is vooral bekend om zijn gunstige effecten op het immuunsysteem.

Talrijke studies hebben aangetoond dat deze plant uw immuunsysteem kan helpen infecties en virussen te bestrijden, waardoor u sneller zou kunnen herstellen van ziekte(8910).

Dat is een van de redenen waarom echinacea vaak wordt gebruikt om verkoudheid te voorkomen of te behandelen.

Uit een review van 14 studies bleek zelfs dat het innemen van echinacea het risico op verkoudheid met meer dan 50% kan verlagen en de duur van verkoudheid met anderhalve dag kan verkorten (11).

Veel studies over dit onderwerp zijn echter slecht opgezet en laten geen echt voordeel zien. Dit maakt het moeilijk om te weten of eventuele voordelen bij verkoudheid afkomstig zijn van het nemen van echinacea of gewoon uit toeval (12).

Kortom, hoewel echinacea de immuniteit kan stimuleren, zijn de effecten op verkoudheid onduidelijk.

Kan de bloedsuikerspiegel verlagen

Een hoge bloedsuikerspiegel kan uw risico op ernstige gezondheidsproblemen verhogen.

Dit omvat type 2 diabetes, hart-en vaatziekten en diverse andere chronische aandoeningen.

Uit reageerbuisonderzoek is gebleken dat echinacea planten kunnen helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen.

In een reageerbuisstudie werd aangetoond dat een extract van Echinacea purpurea enzymen onderdrukt die koolhydraten verteren. Hierdoor zou bij consumptie de hoeveelheid suiker die in het bloed terechtkomt verminderen (13).

Andere reageerbuisstudies toonden aan dat echinacea-extracten de cellen gevoeliger maken voor de effecten van insuline door de PPAR-y-receptor te activeren, een veelvoorkomend doelwit van diabetesmedicijnen (1415).

Deze specifieke receptor werkt door het verwijderen van overtollig vet in het bloed, wat een risicofactor is voor insulineresistentie. Hierdoor kunnen cellen gemakkelijker reageren op insuline en suiker (16).

Toch ontbreekt op mensen gebaseerd onderzoek naar de effecten van echinacea op de bloedsuikerspiegel.

Kan gevoelens van angst verminderen

Angst is een veelvoorkomend probleem dat bijna een op de vijf Nederlanders volwassenen treft( 17 ).

In de afgelopen jaren zijn echinacea planten naar voren gekomen als een potentieel hulpmiddel bij angst.

Onderzoek heeft uitgewezen dat echinacea-planten stoffen bevatten die angstgevoelens kunnen verminderen. Deze omvatten alkamiden, rosmarinezuur en cafeïnezuur (18).

In een muizenstudie hielpen drie van de vijf echinacea-monsters om angstgevoelens te verminderen. Bovendien maakten ze de muizen niet minder actief, in tegenstelling tot hogere doses van standaardbehandelingen(18).

Uit een andere studie bleek dat Echinacea angustifolia-extract gevoelens van angst snel verminderde bij zowel muizen als mensen (19).

Tot nu toe bestaan er echter slechts een handvol studies over echinacea en angst. Meer onderzoek is nodig voordat echinacea producten kunnen worden aanbevolen als een mogelijke behandeling.

Ontstekingsremmende eigenschappen

Ontsteking is de natuurlijke manier van je lichaam om genezing te bevorderen en zichzelf te verdedigen.

Soms kunnen ontstekingen uit de hand lopen en langer duren dan nodig en verwacht. Dit kan uw risico op chronische ziekten en andere gezondheidsproblemen verhogen.

Verschillende studies hebben aangetoond dat echinacea kan helpen overtollige ontsteking te verminderen.

In een muizenstudie hielpen bestanddelen van echinacea belangrijke ontstekingsmarkers en geheugenverlies als gevolg van ontsteking te verminderen (20).

In een andere 30-daagse studie, vonden volwassenen met artrose dat het nemen van een supplement met echinacea-extract ontstekingen, chronische pijn en zwelling aanzienlijk verminderde.

Interessant is dat deze volwassenen niet goed reageerden op conventionele niet-steroïde ontstekingsmedicijnen (NSAIDS), maar het supplement met echinacea-extract wel nuttig vonden (21).

Kan helpen bij de behandeling van huidproblemen

Onderzoek heeft aangetoond dat echinacea planten kunnen helpen bij de behandeling van veel voorkomende huidproblemen.

In een reageerbuisstudie ontdekten wetenschappers dat de ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen van echinacea de groei van Propionibacterium te onderdrukken, een veelvoorkomende oorzaak van acne (22).

In een andere studie bij 10 gezonde mensen tussen 25-40 jaar bleken huidverzorgingsproducten met echinacea-extract de hydratatie van de huid te verbeteren en rimpels te verminderen (23).

Evenzo bleek een crème met Echinacea purpurea extract de symptomen van eczeem te verbeteren en de dunne, beschermende buitenlaag van de huid te helpen herstellen (24).

Echinacea-extract lijkt echter een korte houdbaarheid te hebben, waardoor het moeilijk te verwerken is in commerciële huidverzorgingsproducten.

Kan bescherming bieden tegen kanker

Kanker is een ziekte waarbij cellen ongecontroleerd groeien.

Uit reageerbuisonderzoek is gebleken dat echinacea-extract de groei van kankercellen kan onderdrukken en zelfs de dood van kankercellen kan veroorzaken (2526).

In één reageerbuisstudie werd aangetoond dat een extract van Echinacea purpurea en chicoreïnezuur (dat van nature voorkomt in echinacea-planten) kankercellen doet afsterven (25).

In een andere reageerbuisstudie doodden extracten van echinacea planten (Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia en Echinacea pallida) menselijke kankercellen van de alvleesklier en de dikke darm door het stimuleren van een proces dat apoptose of gecontroleerde celdood wordt genoemd (26).

Aangenomen wordt dat dit effect optreedt als gevolg van de immuunstimulerende eigenschappen van echinacea (27).

Er was enige bezorgdheid dat echinacea een wisselwerking zou kunnen hebben met conventionele kankerbehandelingen, zoals doxorubicine, maar nieuwere studies hebben geen wisselwerking gevonden (2829).

Dat gezegd hebbende, zijn studies bij mensen nodig voordat er aanbevelingen kunnen worden gedaan.

Van Echinacea is aangetoond dat het de immuniteit, bloedsuikerspiegel, angst, ontstekingen en de gezondheid van de huid verbetert. Het zou zelfs kankerremmende eigenschappen kunnen hebben. Op mensen gebaseerd onderzoek naar deze voordelen is echter vaak beperkt.

Mogelijke bijwerkingen

Echinacea-producten lijken veilig te zijn en goed te worden verdragen bij kortdurend gebruik.

Er zijn gevallen geweest waarin mensen bijwerkingen ondervonden, zoals (3):

  • Huiduitslag
  • Jeukende huid
  • Netelroos
  • Zwelling
  • Buikpijn
  • Misselijkheid
  • Kortademigheid

Deze bijwerkingen komen echter vaker voor bij mensen met allergieën voor andere bloemen, zoals madeliefjes, chrysanten, goudsbloemen, ambrosia en meer ( 30 ,31).

Omdat echinacea het immuunsysteem lijkt te stimuleren, moeten mensen met auto-immuunziekten of mensen die immunosuppressieve medicijnen gebruiken het vermijden of eerst hun arts raadplegen (3).

Hoewel het veilig lijkt te zijn voor kortdurend gebruik, zijn de langetermijneffecten nog relatief onbekend.

Echinacea lijkt veilig te zijn en goed te worden verdragen op de korte termijn, maar de effecten op de lange termijn zijn relatief onbekend. Het is mogelijk niet veilig voor mensen met bepaalde gezondheidsaandoeningen of die bepaalde medicijnen gebruiken.

Aanbevolen dosering

Er is momenteel geen officieel doseringsadvies voor echinacea.

Eén van de redenen hiervoor is dat de resultaten van onderzoek naar echinacea sterk uiteenlopen.

Bovendien bevatten echinacea-producten vaak niet wat er op het etiket staat. Uit één onderzoek bleek dat 10% van de monsters van echinacea-producten geen echinacea bevatte(32).

Dit is de reden waarom u echinacea-producten van vertrouwde merken moet kopen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de volgende doses effectief zijn om de immuniteit te bevorderen (11):

  • Droog extract in poedervorm: 300-500 mg Echinacea purpurea , driemaal daags.
  • Vloeibare extracttincturen: 2,5 ml, driemaal daags of tot 10 ml per dag.

Het is echter het beste om de instructies te volgen die bij uw specifieke supplement worden geleverd.

Houd in gedachten dat deze aanbevelingen voor kortdurend gebruik zijn, omdat de langetermijneffecten van echinacea op het lichaam nog relatief onbekend zijn.

Echinacea-producten zijn zeer variabel, waardoor het moeilijk is om een standaard aanbevolen dosering vast te stellen. De doseringen variëren met de vorm van echinacea die u gebruikt.

Tot slot

Van echinacea is aangetoond dat het de immuniteit, bloedsuikerspiegel, angst, ontstekingen en de gezondheid van de huid verbetert. Het kan zelfs kankerbestrijdende eigenschappen hebben. Op mensen gebaseerd onderzoek is echter vaak beperkt.

Het wordt beschouwd als veilig en goed verdraagbaar voor kortdurend gebruik.

De aanbevolen doseringen variëren, afhankelijk van de vorm van echinacea die u gebruikt.

Hoewel het vaak wordt gebruikt om verkoudheid te behandelen, zijn de resultaten op dit gebied verdeeld. Hoewel onderzoek heeft aangetoond dat het kan helpen verkoudheden te voorkomen, de duur ervan te verkorten of verlichting van de symptomen te bieden, zijn veel studies slecht opgezet of hebben ze geen echt voordeel aangetoond.

Dat gezegd hebbende, er zijn niet veel producten zoals echinacea met vergelijkbare potentiële immuunversterkende effecten, dus het kan de moeite waard zijn om het uit te proberen.(bron)

Microsoft Office Proplus 2019

Normaal €99,- tijdelijk slechts  €21,95

BESTEL HIER!
close-link

Microsoft Visio 2019 Professional

BEPERKT AANTAL OP= OP VAN €139,-VOOR €29,95
SHOP NOW
Geen maandelijkse of jaarlijkse kosten aan verbonden.
close-link
Microsoft Office 2021 en 2019 voor PC en MAC, Office 365 Family, Adobe, Windows 10 Pro, VMWare Workstation licenties nu tot 80% aan voordeel!! 
NAAR AANBIEDINGEN