Overige

7 Indrukwekkende voordelen van Eucalyptus bladeren

Eucalyptus is een groenblijvende boom die veel wordt gebruikt om zijn geneeskrachtige eigenschappen.

Hoewel deze populaire boom oorspronkelijk uit Australië komt, groeit hij nu in vele gebieden over de hele wereld.

Hij heeft een met gom doordrenkte schors, lange stengels en ronde bladeren die moeilijk te verteren zijn als ze in hun geheel worden gegeten. Van eucalyptus bladeren kan echter een thee worden gemaakt die veilig is voor consumptie.

Bovendien kunnen de bladeren worden verwerkt tot etherische olie voor uitwendig gebruik of inhalatie.

Hier zijn 7 indrukwekkende voordelen van eucalyptusbladeren.

1. Hoog in antioxidanten

Hoewel je geen verse, hele eucalyptus bladeren kunt eten, kunnen gedroogde bladeren tot thee worden verwerkt.

Let op dat u deze thee niet verwart met eucalyptusolie, die giftig kan zijn als ze wordt geconsumeerd. Kies een thee met het label “eucalyptus bladeren thee” en voeg geen essentiële eucalyptusolie toe aan uw thee.

Eucalyptus bladeren zijn een geweldige bron van antioxidanten, met name flavonoïden, die uw lichaam beschermen tegen oxidatieve stress en schade door vrije radicalen.

De belangrijkste flavonoïden in eucalyptus zijn catechinen, isorhamnetine, luteoline, kaempferol, phloretine, en quercetine. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze stoffen kunnen bescherming bieden tegen bepaalde vormen van kanker, hartziekten en dementie (12).

Uit een groot onderzoek onder 38.180 mannen en 60.289 vrouwen bleek bijvoorbeeld dat een voeding met veel flavonoïden werd geassocieerd met een 18% lager risico op dodelijke hartziekten(3).

Eucalyptusthee is een goede bron van deze antioxidanten en algemeen erkend als veilig voor volwassenen. Kinderen lopen echter een hoog risico op eucalyptusvergiftiging en moeten toestemming krijgen van een gezondheidsdeskundige voordat ze deze thee drinken( 4 ).

Eucalyptusthee is rijk aan flavonoïden, antioxidanten die het risico op bepaalde vormen van kanker, hartaandoeningen en dementie kunnen verlagen.

2. Kan symptomen van verkoudheid verlichten

Eucalyptus wordt veel gebruikt als een natuurlijk middel tegen verkoudheid en is een veelgebruikt ingrediënt in verkoudheids- en hoestproducten.

Onderzoek heeft aangetoond dat het slijm kan verminderen en de bronchiën en bronchiolen van uw longen kan verwijden. Het is ook een natuurlijk ontstekingsremmend middel (56).

Het belangrijkste ingrediënt dat verantwoordelijk is voor deze eigenschappen is eucalyptol, ook bekend als cineole, wat een stof is die voorkomt in eucalyptusolie (567).

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat eucalyptol verkoudheidssymptomen zoals hoestfrequentie, verstopte neus en hoofdpijn verlicht door ontstekingen en slijmophoping te verminderen (56).

Bovendien kan eucalyptol helpen bij het verbeteren van astmasymptomen.

Een 12 weken durende studie gaf 32 mensen met bronchiale astma ofwel 600 mg eucalyptol of een placebo per dag. De mensen in de eucalyptolgroep hadden 36% minder medicatie nodig om hun astmasymptomen onder controle te houden, vergeleken met de mensen in de controlegroep, die 7% minder nodig hadden (8).

Eucalyptusolie kan via de neus worden geïnhaleerd en kan de symptomen van verkoudheid wat verlichten. Het zit ook in veel topische decongestiva. Maar omdat zelfs kleine doses van de olie giftig kunnen zijn, moet u het consumeren ervan vermijden (9).

Raadpleeg uw arts voordat u eucalyptol gebruikt of uw medicatie verandert.

Eucalyptus bevat een stof genaamd eucalyptol, waarvan is vastgesteld dat het verstopte neus, hoestfrequentie en verkoudheidsgerelateerde hoofdpijn vermindert. Het kan ook astmasymptomen verbeteren, hoewel meer onderzoek nodig is.

3. Kan een droge huid behandelen

Het gebruik van eucalyptus kan de droge huid verbeteren door het ceramidegehalte te verhogen.

Ceramiden zijn een soort vetzuren in de huid die verantwoordelijk zijn voor het behoud van de barrière en het vasthouden van vocht. Mensen die last hebben van een droge huid, roos of huidaandoeningen zoals dermatitis en psoriasis hebben meestal een lager ceramidegehalte(10).

Van plaatselijk eucalyptusbladextract is aangetoond dat het de ceramideproductie van de huid, het vochtvasthoudend vermogen en de bescherming van de huidbarrière stimuleert. Het bevat een verbinding genaamd macrocarpal A, die de ceramideproductie lijkt te stimuleren (10).

In een studie bij 34 mensen verminderde het gebruik van een hoofdhuidlotion met eucalyptusbladextract en synthetische ceramide de roodheid, jeuk, droogheid en schilferigheid van de hoofdhuid aanzienlijk (11).

Vandaar dat veel haar- en huidproducten eucalyptusbladextract bevatten.

Van eucalyptusbladextract is aangetoond dat het de ceramideproductie in de huid verhoogt, wat een droge huid en roos zou kunnen verbeteren. Meer onderzoek is nodig om dit te bevestigen.

4. Kan pijn verminderen

Het inademen van etherische olie van eucalyptus kan de pijn verminderen.

Eucalyptus bevat veel ontstekingsremmende verbindingen, zoals cineole en limoneen, die kunnen werken als pijnstillers (12).

Een 3-daagse studie bij 52 mensen die een knievervangende operatie hadden ondergaan, toonde aan dat het dagelijks inademen van eucalyptusolie opgelost in amandelolie gedurende 30 minuten de waargenomen pijn en bloeddruk aanzienlijk verminderde, vergeleken met het inademen van pure amandelolie (12).

Een andere studie bij 123 mensen met kanker vond echter geen verbeteringen in de ervaren pijn na het inhaleren van eucalyptusolie gedurende 3 minuten voorafgaand aan een medische procedure, wat suggereert dat meer onderzoek nodig is(13).

Het inhaleren van eucalyptusolie kan helpen de pijn te verminderen. Meer onderzoek is echter nodig.

5. Kan ontspanning bevorderen

Eucalyptus wordt algemeen aangenomen dat het symptomen van stress vermindert.

In één onderzoek ervoeren 62 gezonde mensen een significante vermindering van de angst vóór de operatie na het inademen van eucalyptusolie. Eucalyptus bevat eucalyptol, waarvan is vastgesteld dat het anti-angst eigenschappen bezit (14).

Bovendien werd het inhaleren van eucalyptusolie gedurende 30 minuten in verband gebracht met een lagere bloeddruk bij patiënten na een knieoperatie, wat suggereert dat het een kalmerend effect heeft(12).

Onderzoekers geloven dat het de activiteit van je sympathische zenuwstelsel – je stressresponssysteem – vermindert en de activiteit van je parasympathische zenuwstelsel verhoogt, wat ontspanning bevordert(12).

Eucalyptusolie wordt in verband gebracht met verlaagde bloeddruk en angst. Men gelooft dat het het parasympatische zenuwstelsel activeert, wat ontspanning bevordert.

6. Kan helpen uw tanden gezond te houden

Eucalyptusbladextract, bekend als eucalyptol, kan de gezondheid van het gebit verbeteren.

Eucalyptus bladeren bevatten hoge hoeveelheden ethanol en macrocarpaal C – een soort polyfenol. Deze verbindingen worden in verband gebracht met lagere niveaus van bacteriën die gaatjes en tandvleesaandoeningen kunnen veroorzaken (15).

Een studie bij 97 mensen toonde aan dat degenen die 5 keer per dag gedurende tenminste 5 minuten kauwgom met eucalyptusbladextract kauwden, een significante afname hadden in de opbouw van tandplak, tandvleesbloedingen en tandvleesontstekingen, terwijl de controlegroep geen verbeteringen ondervond(15).

Om deze reden wordt eucalyptol vaak toegevoegd aan mondwater.

Van kauwgom met eucalyptusbladextract is aangetoond dat het de opbouw van tandplak en tekenen van tandvleesontsteking aanzienlijk vermindert. Het wordt toegevoegd aan veel soorten mondwater en andere mondverzorgingsproducten.

7. Kan fungeren als een natuurlijk insectenwerend middel

Eucalyptusolie is een natuurlijk insectenwerend middel, voornamelijk vanwege het eucalyptolgehalte.

Onderzoek heeft aangetoond dat het effectief is bij het afweren van muggen en andere bijtende insecten tot acht uur na een topische toepassing. Hoe hoger het eucalyptolgehalte van eucalyptusolie, hoe langer en effectiever het werkt als afweermiddel ( 16 ).

IHet Center for Disease Control and Prevention noemt citroen eucalyptus olie – afgeleid van de citroen eucalyptus boom – als een goedgekeurd en krachtig insectenwerend middel( 17 ).

Bovendien kan eucalyptusolie hoofdluizen behandelen. In een gerandomiseerde studie was deze olie twee keer zo effectief als een populaire hoofdluisbehandeling bij het bestrijden van hoofdluizen. Een recent overzicht suggereert echter dat meer onderzoek nodig is (1819).

Eucalyptusolie bevat een stof genaamd eucalyptol, waarvan is aangetoond dat het muggen en andere bijtende insecten verjaagt. Het kan ook een effectieve behandeling zijn tegen hoofdluis, maar meer onderzoek is nodig.

Hoe eucalyptus te gebruiken

Eucalyptus bladeren kunnen online worden gevonden en op verschillende manieren worden gebruikt, waaronder:

  • Thee. Gebruik theezakjes gemaakt van gemalen eucalyptus bladeren.
  • Aromatherapie. Voeg een paar druppels etherische olie van eucalyptus toe aan een diffuser of stoomschaal.
  • Hele bladeren. Hang de bladeren in je douche of voeg ze toe aan je bad voor een ontspannende spa-achtige ervaring.
  • Afweermiddel tegen insecten. Koop of maak een insectenverdrijvend middel met etherische olie van citroen-eucalyptus.
  • Actueel. Voeg een paar druppels eucalyptusolie toe aan een dragerolie, zoals gefractioneerde kokosolie, en breng het op je borst aan om congestie te verminderen.

Veel vrij verkrijgbare producten bevatten ook eucalyptus, zoals mondwater, dampwrijven en kauwgom.

Eucalyptus bladeren kunnen in hun geheel, gemalen of als olie worden gebruikt. U kunt eucalyptusbladthee drinken en de olie gebruiken voor aromatherapie of als zalf of natuurlijke insectenspray. Let er wel op dat u de essentiële olie niet consumeert.

Voorzorgsmaatregelen voor eucalyptus

Hoewel eucalyptus bladeren over het algemeen als veilig worden beschouwd, zijn er enkele ernstige gezondheidsrisico’s verbonden aan het consumeren van eucalyptusolie, omdat het kan leiden tot vergiftiging.

Het is ook belangrijk op te merken dat kinderen een hoger risico lopen op vergiftiging. Aanvallen, ademhalingsmoeilijkheden, een verlaagd bewustzijnsniveau en zelfs de dood zijn gemeld (2021).

Bovendien is er niet genoeg bewijs om te bepalen of eucalyptusolie veilig is voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Het moet dus worden vermeden door deze bevolkingsgroepen ( 4 ).

Sommige mensen krijgen huiduitslag als ze eucalyptusolie op hun huid aanbrengen. Gebruik een draagolie, zoals gefractioneerde kokosolie of jojobaolie, om het risico op huidirritatie te verminderen. Doe voordat je de olie gebruikt een patch test om er zeker van te zijn dat je geen reactie krijgt(22).

Ten slotte kan eucalyptusolie een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen, zoals die voor diabetes, hoge cholesterol, zure reflux en psychiatrische stoornissen. Raadpleeg uw arts voordat u het gebruikt (23).

Het consumeren van eucalyptusolie kan giftig zijn en moet worden vermeden. Kinderen lopen een hoger risico op vergiftiging. In sommige gevallen kunnen mensen contact dermatitis krijgen van de olie, dus doe een patch test voordat je het gebruikt als een behandeling.

Tot slot

Eucalyptus bladeren hebben veel indrukwekkende voordelen. Ze kunnen helpen pijn te verminderen, ontspanning te bevorderen en verkoudheidssymptomen te verlichten.

Veel vrij verkrijgbare producten gebruiken ook eucalyptusextract om uw adem te verfrissen, geïrriteerde huid te kalmeren en insecten te weren.

Eucalyptusthee is veilig om te drinken, maar het innemen van eucalyptusolie kan in relatief lage doses giftig zijn. Raadpleeg altijd uw arts voordat u eucalyptusolie gebruikt als u medicijnen gebruikt.(bron)