Specerijen & Kruiden

Fenegriek: een kruid met indrukwekkende gezondheidsvoordelen

Fenegriek

Dit kruid kan tal van gezondheidsvoordelen hebben.

Dit artikel legt alles uit wat u moet weten over fenegriek, inclusief de voordelen, de bijwerkingen en het gebruik ervan.

Wat is fenegriek?

Fenegriek (Trigonella foenum-graecum) is een plant die ongeveer 60-90 cm hoog is. Het heeft groene bladeren, kleine witte bloemen en peulen die kleine, goudbruine zaadjes bevatten(1).

Al duizenden jaren wordt fenegriek in de alternatieve en Chinese geneeskunde gebruikt voor de behandeling van huidaandoeningen en vele andere ziekten(1).

De laatste tijd is het een veel voorkomende keukenkruid en verdikkingsmiddel geworden. Het is ook te vinden in producten, zoals zeep en shampoo.

Fenegriekzaden en -poeder worden ook gebruikt in veel Indiase gerechten voor hun voedingsprofiel en lichtzoete, nootachtige smaak.

Fenegriek is een interessant kruid met diverse toepassingen en veel potentiële voordelen voor de gezondheid.

Voedingswaarde Fenegriek

Een eetlepel (11,1 gram) hele fenegriekzaden bevat 35 calorieën en verschillende voedingsstoffen (2):

 • Vezels: 3 gram
 • Eiwit: 3 gram
 • Koolhydraten: 6 gram
 • Vet: 1 gram
 • IJzer: 20% van de dagelijkse waarde (ADH)
 • Mangaan: 7% van de ADH
 • Magnesium: 5% van de ADH

Fenegriekzaden hebben een gezond voedingsprofiel en bevatten een goede hoeveelheid vezels en mineralen, waaronder ijzer en magnesium.

Effecten op de productie van moedermelk

Moedermelk is de beste voedingsbron voor de ontwikkeling van uw baby(3).

Sommige moeders kunnen echter moeite hebben met het produceren van voldoende hoeveelheden(3).

Hoewel medicijnen op recept vaak worden gebruikt om de productie van moedermelk te stimuleren, suggereert onderzoek dat fenegriek een veilig, natuurlijk alternatief kan zijn.

Een 14-daagse studie bij 77 nieuwe moeders ontdekte dat het drinken van kruidenthee met fenegriekzaden de productie van moedermelk verhoogde, wat de baby’s hielp om meer gewicht te krijgen ( 4 ).

Een andere studie splitste 66 moeders in drie groepen. De ene kreeg fenegriekenthee, de tweede een placebo, en de derde niets.

Het volume afgekolfde moedermelk nam toe van ongeveer 34 ml in de controlegroep en de placebogroep tot 73 ml in de fenegriekgroep (5).

In deze studies werd fenegriek kruidenthee gebruikt in plaats van supplementen, maar supplementen hebben waarschijnlijk vergelijkbare effecten (56).

Hoewel dit onderzoek bemoedigend is, moet u eventuele zorgen over de productie van moedermelk met uw verloskundige of arts bespreken.

Onderzoek suggereert dat fenegriek de productie van moedermelk en de snelheid van gewichtstoename bij pasgeborenen kan verhogen.

Effecten op het testosterongehalte bij mannen

Eén van de meest voorkomende redenen waarom mannen fenegriek supplementen gebruiken is om testosteron te stimuleren.

Sommige studies hebben aangetoond dat het gunstige effecten heeft, waaronder een verhoogd libido.

In een 8 weken durend onderzoek voerden 30 mannen van middelbare leeftijd 4 keer per week gewichtheffen uit, waarvan de helft 500 mg fenegriek per dag kreeg (7).

Hoewel de niet-suppletiegroep een lichte daling van testosteron kende, vertoonde de fenegriekgroep een stijging. Deze groep had ook een afname van 2% van het lichaamsvet (7).

Een 6 weken durende studie voorzag 30 mannen van 600 mg fenegriek-extract om veranderingen in de seksuele functie en het libido te beoordelen. De meeste deelnemers meldden een toename van de kracht en een verbetering van de seksuele functie (8).

Er is echter meer onderzoek nodig.

Het eerste onderzoek suggereert dat fenegriek het testosterongehalte en de seksuele functie bij mannen kan verhogen.

Kan helpen om diabetes en bloedsuikerspiegels onder controle te houden

Fenegriek kan helpen bij metabolische aandoeningen, zoals diabetes.

Het lijkt zowel diabetes type 1 als type 2 te beïnvloeden, samen met een toenemende algemene koolhydraat-tolerantie bij mensen zonder deze aandoeningen (91011).

In een studie namen mensen met type 1 diabetes 50 gram fenegriekzaadpoeder mee tijdens de lunch en het diner. Na 10 dagen ervoeren de deelnemers een betere bloedsuikerspiegel en een verlaging van het totale en LDL (slechte) cholesterolgehalte(12).

In een ander onderzoek namen mensen zonder diabetes fenegriek. Zij ervoeren een verlaging van de bloedsuikerspiegel met 13,4% 4 uur na inname (13).

Deze voordelen kunnen te wijten zijn aan de rol van fenegriek in het verbeteren van de insulinefunctie. Dit gezegd zijnde, kunnen de effecten die gezien worden in studies die gebruik maken van heel fenegriekpoeder of -zaden gedeeltelijk te wijten zijn aan het hoge vezelgehalte(14).

Bewijs ondersteunt de rol van fenegriek in de beheersing van de bloedsuikerspiegel en de behandeling van diabetes type 1 en 2.

Andere gezondheidsvoordelen van fenegriek

Fenegriek is gebruikt voor de behandeling van verschillende aandoeningen. Veel van deze toepassingen zijn echter niet goed genoeg bestudeerd om tot sterke conclusies te komen.

Voorlopig onderzoek suggereert dat fenegriek kan helpen:

 • Eetlustbeheersing. Tot nu toe hebben 3 studies een vermindering van de vetinname en de eetlust aangetoond. Een 14-daagse studie toonde aan dat deelnemers spontaan hun totale vetinname met 17% verminderden (151617).
 • Cholesterolgehalte. Er zijn aanwijzingen dat fenegriek het cholesterol- en triglyceridengehalte kan verlagen (1819).
 • Maagzuur. Een 2 weken durende pilootstudie bij mensen met frequent brandend maagzuur toonde aan dat fenegriek hun symptomen vermindert. In feite kwamen de effecten ervan overeen met die van maagzuurremmers(20).
 • Ontsteking. Dit kruid heeft een ontstekingsremmende werking aangetoond bij ratten en muizen. Meer onderzoek is nodig om dit te bevestigen bij mensen(2122).

Daarnaast suggereren sommige reviews en anekdotische rapporten uit de traditionele geneeskunde dat fenegriek kan helpen bij ulceratieve colitis, huidproblemen en tal van andere aandoeningen( 23 ,24).

Hoewel er meer onderzoek nodig is, stellen de eerste resultaten dat fenegriek nog verschillende andere voordelen voor de gezondheid heeft.

Hoe fenegriek te gebruiken

Fenegriek is een ingrediënt in veel supplementen. Aangezien de formuleringen verschillen, is de aanbevolen dosis afhankelijk van het supplement. Er is geen enkele aanbevolen dosis.

Bovendien kan de dosering variëren afhankelijk van het voordeel dat u zoekt.

De meeste onderzoek op basis van testosteron gebruikt slechts ongeveer 500 mg fenegriek extract, terwijl onderzoek op andere gebieden ongeveer 1.000-2.000 mg heeft gebruikt.

Als het gebruik van het hele zaad, doses van ongeveer 2-5 gram lijken effectief, maar het varieert van studie tot studie.

Supplementen moeten in het algemeen vóór of bij een maaltijd worden ingenomen. Omdat dit kruid de bloedsuikerspiegel bevordert , is het misschien het beste om het in te nemen bij uw koolhydraatrijke maaltijd van de dag.

Volg altijd de doseerinstructies op het etiket. Als u het niet zeker weet, raadpleeg dan uw arts.

Uw dosering van fenegriek is afhankelijk van het type supplement en van uw gezondheidsdoel.

Veiligheid en bijwerkingen

Fenegriek lijkt relatief veilig voor gezonde mensen.

Zoals bij de meeste supplementen zijn echter minder ernstige bijwerkingen zoals diarree en indigestie anekdotisch gemeld.

Mensen kunnen ook een verminderde eetlust ervaren, wat schadelijk kan zijn als je een eetstoornis hebt of probeert aan te komen(16).

Bovendien melden sommige mensen een vreemde en lichtzoete lichaamsgeur bij het supplementeren, maar dit is onbevestigd.

Gezien het effect op de bloedsuikerspiegel, moet fenegriek voorzichtig worden gebruikt als je diabetes medicatie of andere supplementen gebruikt die de bloedsuikerspiegel verlagen.

Dierstudies suggereren dat zeer hoge doses tal van nadelige bijwerkingen veroorzaken, waaronder DNA-schade, verminderde vruchtbaarheid, neurologische problemen en een verhoogd risico op een miskraam.

Hoewel de meeste van deze bijwerkingen niet bevestigd zijn bij mensen, en de gebruikte doseringen ongewoon hoog zijn, maken sommige wetenschappers zich zorgen over het gebruik van fenegriek supplementen(25).

Het is altijd een goed idee om een arts te raadplegen voordat u een nieuw supplement gaat gebruiken. Het belangrijkste is dat u er zeker van bent dat u een veilige dosis neemt.

Bij de mens kan fenegriek lichte bijwerkingen veroorzaken, hoewel het bij de juiste dosering relatief veilig lijkt.

In het kort

Fenegriek is een uniek kruid dat al lang wordt gebruikt in de alternatieve geneeskunde.

Gebaseerd op het beschikbare bewijs, heeft fenegriek voordelen voor het verlagen van de bloedsuikerspiegel, het stimuleren van testosteron en het verhogen van de melkproductie bij moeders die borstvoeding geven.

Fenegriek kan ook het cholesterolgehalte verlagen, ontstekingen verminderen en helpen bij het beheersen van de eetlust, maar er is meer onderzoek nodig op deze gebieden.(Bron)