Overige

Geitenkaas: voeding, voordelen en receptideeën

Geitenkaas heeft een romige en onderscheidend van smaak en is een zuivelproduct dat over de hele wereld wordt genoten.

Geitenkaas is er in een grote verscheidenheid aan smaken en texturen, van zachte en smeerbare verse kaas tot zoute, kruimelig gerijpte kaas.

Hoewel de kaas wordt gemaakt met behulp van hetzelfde stollings- en scheidingsproces als kaas die wordt gemaakt van koemelk, verschilt de geitenkaas wat betreft het gehalte aan voedingsstoffen.

Bovendien wordt geitenkaas anders verteerd dan koemelk en is het een hypo-allergeen alternatief voor de mensen die allergisch zijn voor kaas van koemelk.

Dit artikel legt de voedingsvoordelen van geitenkaas uit en biedt creatieve manieren om deze heerlijke kaas aan uw voeding toe te voegen.

De voedingswaarde van geitenkaas

Geitenkaas, ook wel chèvre genoemd, verwijst naar elke kaas die gemaakt is van geitenmelk. Het is verkrijgbaar in vele vormen, waaronder verse kaasblokken, gerijpte cheddar en zelfs brie.

De voedingswaarde van geitenkaas varieert afhankelijk van de gebruikte verwerkingsmethode, zoals veroudering of rijping.

Alle soorten geitenkaas bevatten voedingsstoffen die gunstig zijn voor de gezondheid, zoals gezonde vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen.

Hoewel de aanbevolen portiegrootte voor geitenkaas klein is, levert het eten van slechts 28 gram indrukwekkende hoeveelheden voedingsstoffen op.

Een portie zachte geitenkaas van 28 gram levert ( 1 ):

 • Calorieën: 102
 • Eiwit: 6 gram
 • Vet: 8 gram
 • Vitamine A: 8% van de ADH
 • Riboflavine (vitamine B2): 11% van de ADH
 • Calcium: 8% van de ADH
 • Fosfor: 10% van de ADH
 • Koper: 8% van de ADH
 • IJzer: 3% van de ADH

Het is ook een goede bron van selenium, magnesium en niacine (vitamine B3).

Een portie geitenkaas levert 6 gram vullend eiwit samen meteen krachtige combinatie van calcium, fosfor en koper – voedingsstoffen die essentieel zijn voor gezonde botten (2).

Bovendien levert geitenkaas gezonde vetten, waaronder middellange-keten-vetzuren, die de verzadiging kunnen verbeteren en het gewichtsverlies kunnen bevorderen (3).

Bovendien bevat geitenmelk meer middellange-keten-vetzuren dan koemelk. Deze worden snel afgebroken en geabsorbeerd door het lichaam en worden minder snel opgeslagen als vet (4).

Bepaalde vetten in geitenmelk kunnen ook op andere manieren de gezondheid bevorderen.

Zo bevat geitenmelk bijvoorbeeld caprinezuur, een vetzuur met een middellange keten waarvan is aangetoond dat het antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen heeft.

Proefbuis- en dierstudies hebben aangetoond dat caprinezuur effectief is in de strijd tegen P. acnes, een soort bacterie die de ontsteking verhoogt en betrokken kan zijn bij de ontwikkeling van acne (5).

Geitenkaas is een goede bron van eiwitten, gezonde vetten, vitaminen en mineralen. De vetzuren in geitenmelk hebben antibacteriële eigenschappen en kunnen helpen de verzadiging te verhogen.

Het bevat probiotica

Probiotica zijn vriendelijke bacteriën die uw gezondheid op vele manieren ten goede komen.

Afhankelijk van het type kan geitenkaas een grote verscheidenheid aan probiotica bevatten, waaronder L. acidophilus en L. plantarum (6).

Het is aangetoond dat voedingen die rijk is aan probiotica de gezondheid van de spijsvertering bevordert, ontstekingen vermindert en de immuniteit versterkt (7).

Interessant is dat kaas een uitstekende drager is van probiotica vanwege het hoge vetgehalte en de harde textuur, die bescherming biedt aan de bacteriën.

Het is gebleken dat kaas probiotica beschermt tijdens het verteringsproces, waardoor grotere hoeveelheden aan de darm kunnen worden geleverd waar de bacteriën bijdragen aan de gezondheid(8).

Kies bij het zoeken naar geitenkazen met de hoogste probiotica voor oude kazen of kazen gemaakt van rauwe, ongepasteuriseerde melk(9).

Bepaalde soorten geitenkaas, zoals soorten gemaakt van rauwe, ongepasteuriseerde melk, bevatten nuttige bacteriën die probiotica worden genoemd.

Het is gemakkelijker verteerbaar dan koemelk

Veel mensen vinden dat het overschakelen van koemelk producten naar producten op basis van geitenmelk makkelijker is voor hun spijsverteringsstelsel.

Dit komt omdat geitenmelk producten, waaronder kaas, een andere eiwitstructuur hebben dan koemelk producten. Ook zijn ze van nature lager in lactose.

Lactose is het belangrijkste koolhydraat in melk dat door zoogdieren wordt geproduceerd.

Geschat wordt dat tot 70% van de wereldbevolking moeite heeft met het verteren van lactose, wat symptomen veroorzaakt zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid en diarree(10).

Deskundigen suggereren dat de meeste mensen met lactose malabsorptie een kleine hoeveelheid (tot ongeveer 12 gram) lactose kunnen consumeren voordat ze de spijsverteringssymptomen ervaren (11).

Aangezien geitenmelk minder lactose bevat dan koemelk, kunnen producten op basis van geitenmelk, waaronder yoghurt en kaas, een betere keuze zijn voor mensen met lactose-intolerantie.

Mensen met lactose-intolerantie moeten er echter rekening mee houden dat zachtere kazen meer lactose bevatten dan harde gerijpte kazen, ongeacht van welke melk de kaas is gemaakt.

Geitenmelk heeft ook lagere gehaltes aan A1-caseïne dan koemelk, een type eiwit dat bij sommige mensen symptomen van melkgevoeligheid kan veroorzaken door ontstekingen in de darm te veroorzaken (1213).

Geitenmelk producten bevatten voornamelijk A2-caseïne, een type eiwit waarvan is aangetoond dat het minder allergeen en minder ontstekingsgevoelig is dan de A1-variant.

Zo bleek uit een studie bij 45 mensen met lactose-intolerantie dat het drinken van melk met A1-caseïne leidt tot spijsverteringsstoornissen en een toename van de ontstekingsmarkers.

Toen deze mensen overstapten op melk die alleen A2 caseïne bevatte, werden de spijsverteringsverschijnselen niet verergerd en verbeterde de darmontsteking aanzienlijk (14).

Geitenkaas heeft minder lactose en beduidend minder A1-caseïne dan koemelk, waardoor het een betere keuze is voor mensen die intolerant zijn voor zuivelproducten op basis van koemelk.

Het kan meer vullend zijn dan andere kazen

Geitenmelk bevat een uniek vetzuurprofiel dat in verband wordt gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen.

Zo is bijvoorbeeld aangetoond dat zuivelproducten op basis van geitenmelk ontstekingsremmende eigenschappen hebben en zelfs kunnen helpen de honger te stillen.

Geitenmelk bevat meer korte- en middellange-keten-vetzuren dan koemelk. Met name geitenmelk bevat grote hoeveelheden van de middellange-keten-vetzuren caprinezuur en caprylzuur.

Deze vetzuren worden snel verteerd, waardoor ze een directe bron van energie zijn die leidt tot een verhoogd gevoel van verzadiging.

Een studie bij 33 volwassenen toonde aan dat het consumeren van een ontbijt op basis van geitenmelk de eetlust aanzienlijk vermindert en leidt tot minder honger in vergelijking met een ontbijt op basis van koemelk (15).

Het verminderen van de honger en het verhogen van de volheid zijn belangrijke factoren die kunnen helpen bij het bevorderen van gewichtsverlies.

Naast het verhogen van de volheid, hebben studies aangetoond dat geitenmelk producten kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in uw lichaam.

Een studie toonde aan dat geitenmelk, in vergelijking met schapenmelk, het niveau van de ontstekingseiwitten interleukine-8 en interleukine-6 bij gezonde oudere mensen aanzienlijk verminderde(16).

Producten op basis van geitenmelk, waaronder kaas kunnen helpen de volheid te vergroten en het hongergevoel te verminderen, wat gewichtsverlies kan bevorderen.

Geitenkaas Receptideeën

Naast de vele gezondheidsvoordelen is geitenkaas een heerlijke aanvulling op vele gerechten.

Omdat de kaas afhankelijk van de variëteit qua smaak verschilt, is het misschien de beste keuze om een ​​mildere kaas te kopen die in een breed scala aan recepten kan worden verwerkt.

Hier zijn enkele creatieve manieren om geitenkaas toe te voegen aan uw gerechten:

 • Verkruimel zachte geitenkaas op verse groenten als een romige en bevredigende salade-topper.
 • Strooi geitenkaas op toast samen met avocado, gebakken groenten en eieren voor een winnende ontbijtcombinatie.
 • Vul minitaartjes met opgeklopte geitenkaas en in plakjes gesneden vijg voor een gezellig aperitief.
 • Bedek je favoriete crackers met geitenkaas en gesneden appels voor een lekkere snack.
 • Vul kipfilets met geitenkaas en verse kruiden en rooster ze in de oven voor een diner waar het hele gezin van zal genieten.
 • Voeg geitenkaas toe aan je favoriete quiche- of frittata recept.
 • Combineer geitenkaas met gekookte havermout en bedek met zoete of hartige ingrediënten zoals fruit of groenten.
 • Vul paprika’s met gekookte quinoa, groenten en geitenkaas voor het braden of grillen.
 • Vervang mozzarella of ricotta voor geitenkaas bij het maken van zelfgemaakte pizza of platbrood.
 • Maak een omelet met geitenkaas, champignons en verse kruiden.
 • Voeg geitenkaas toe aan aardappelpuree voor een unieke smaak.
 • Gebruik geitenkaas in plaats van slagroom of boter bij het maken van soepen om textuur en smaak toe te voegen.
 • Combineer opgeklopte geitenkaas met een beetje honing en serveer met gesneden fruit voor een gezonder dessert.

Zoals u kunt zien, kan geitenkaas aan veel recepten worden toegevoegd.

Geitenkaas is niet alleen flexibel, maar ook een veilige keuze om te gebruiken bij het koken voor vrienden en familie die intolerant zijn voor koemelkproducten.

Geitenkaas kan worden toegevoegd aan zowel zoete als hartige gerechten om de smaak en textuur te verbeteren. Het heeft een grote verscheidenheid aan toepassingen en is een heerlijke aanvulling op vele recepten.

Belangrijkste punten

Geitenkaas is een voedzaam zuivelproduct dat vol zit met vitaminen, mineralen en gezonde vetten.

Het eten van geitenkaas kan uw gezondheid op verschillende manieren ten goede komen, waaronder het verhogen van de verzadiging en het verminderen van ontstekingen.

Bovendien maken de eiwitstructuur en het lagere lactosegehalte het een betere keuze voor mensen met een intolerantie voor koemelk.

Door dit veelzijdige product in uw keuken op te slaan, kunt u er zeker van zijn dat u altijd een uniek en heerlijk ingrediënt in zowel zoete als hartige gerechten kunt verwerken.(bron)