Specerijen & Kruiden

Hoe verhelpt gember een zere keel?

Gember is een kruid dat wordt gebruikt om te koken en te genezen. Een medicinaal gebruik van gember, ondersteund door zowel wetenschappelijke studies als traditie, is voor de behandeling van keelpijn.

Gember kan op verschillende manieren helpen bij keelpijn. Zo kan het bijvoorbeeld enige pijnverlichting geven als ontstekingsremmend middel. Het verhoogt ook de immuniteit om infecties die keelpijn veroorzaken te helpen bestrijden.

Er is nog meer wat gember kan doen om keelpijn te helpen. Dit artikel legt de voordelen van gember uit voor de behandeling en verlichting van keelpijn, en hoe je gember kunt innemen.

Medicinale eigenschappen van gember

Gember bevat bioactieve bestanddelen. Bioactieve bestanddelen zijn fytonutriënten die in bepaalde voedingsmiddelen voorkomen en die een gunstig effect hebben op de gezondheid. De meest opvallende bioactieve stoffen in gember zijn gingerolen en shogaolen (12).

Studies tonen aan dat deze stoffen ontstekingsremmende eigenschappen hebben die kunnen helpen bij het beheersen of verminderen van uw risico voor vele aandoeningen, waaronder keelpijn. Er is echter meer gecontroleerd, wetenschappelijk onderzoek nodig om de rol van gember in de behandeling en verzachting van keelpijn volledig te begrijpen(3).

Gember wordt ook verondersteld antimicrobiële eigenschappen te hebben die kunnen helpen bij het bestrijden van infecties (bacteriële of virale), waaronder die welke keelpijn veroorzaken (45).

In een in vitro (reageerbuis) studie werd een oplossing met 10 procent gemberextract gevonden om Streptococcus mutans, Candida albicans en Enterococcus faecalis te remmen. Deze drie micro-organismen zijn vaak verantwoordelijk voor orale infecties. Er is meer onderzoek nodig om specifiek te kijken naar de effecten van gember op bacteriën en virussen waarvan bekend is dat ze keelpijn veroorzaken (6).

Tenslotte heeft gember antioxiderende eigenschappen. Antioxidanten kunnen een beschermend en genezend effect hebben op de ziekte. In een studie werd vastgesteld dat verse gember meer antioxidatieve voordelen biedt dan gedroogde gember ( 7 , 8 ,9).

Gember heeft vele gezondheidseigenschappen die zorgen voor een veelzijdige natuurlijke benadering van de behandeling van keelpijn. Het kan helpen bij het verlichten en bestrijden van infecties, terwijl het ook de immuniteit versterkt om keelpijn te voorkomen.

Gember heeft ontstekingsremmende effecten

De pijn die je ervaart bij keelpijn komt door de ontsteking en jeuk in je keel. Deze ontsteking kan het gevolg zijn van de immuunreactie van uw lichaam op een infectie, of door een irriterend middel, zoals postnasale infusie.

De ontstekingsremmende werking van gember kan helpen een zere keel te verzachten door de ontsteking te verlichten. Onderzoek suggereert dat gember dit kan doen door het blokkeren van ontstekingsbevorderende eiwitten in het lichaam. Deze eiwitten veroorzaken ontstekingspijn en jeuk(4).

Daarnaast toont onderzoek in twee verschillende studies aan dat gember amandelontsteking en faryngitispijn in combinatie met andere kruiden heeft geholpen. In één studie zagen 7 van de 10 deelnemers met chronische amandelontsteking een vermindering van de symptomen van acute amandelontsteking. De andere studie werd gedaan in reageerbuizen in een laboratorium, maar toonde veelbelovende resultaten (1011).

Een zere keel is een immuunreactie op een infectie. Gember kan helpen de pijn die het veroorzaakt te verminderen door het verminderen van pijnlijke ontstekingsreacties bij het bestrijden van een infectie.

Gember stimuleert het immuunsysteem

Gember kan helpen keelpijn te verzachten en uw hersteltijd te verbeteren. De reden: De gemberverbindingen kunnen de immuniteit verbeteren(4).

De meeste keelpijn wordt veroorzaakt door virussen. Dit omvat verkoudheid, griep en mononucleose. Verkoudheidsmedicijnen kunnen geen virussen doden. Maar gember wel.

Een laboratoriumstudie toonde aan dat gember het immuunsysteem stimuleerde om virussen te doden. Deze resultaten suggereren dat gember de potentie heeft om keelpijn te verminderen, snellere symptoomverlichting te bieden en de hersteltijd te verbeteren. Tests bij mensen zijn nodig om deze resultaten te bevestigen (12).

Gember bevordert de immuunreacties om virussen te doden. Veel keelpijn wordt veroorzaakt door virale infecties die niet met antibiotica kunnen worden behandeld. Gember kan keelpijn verlichten en de hersteltijd versnellen.

Gember beschermt tegen ziekteverwekkers en gifstoffen

Gember kan helpen bij keelpijn door bescherming tegen bacteriën, ziekteverwekkers en giftige stoffen. Deze staan bekend als microben(13).

Sommige van deze microben veroorzaken keelpijn. Dit geldt ook voor keelpijn die wordt veroorzaakt door de Streptococcus pyogenes-bacteriën.

Een studie vergeleek de effectiviteit van gemberextract versus antibiotica op strep-veroorzakende bacteriën. Als onderdeel van de studie werd gember in verschillende hoeveelheden uit de wortel en de bladeren van de plant geëxtraheerd en verdund met water of ethanol( 14 ).

Oplosmiddelen gemaakt van de bladeren en de wortel waren even effectief in het remmen van de bacteriën, en waren vergelijkbaar met de antibiotica. De oplosmiddelen op ethanolbasis waren effectiever dan de oplosmiddelen op waterbasis. Dit onderzoek werd allemaal uitgevoerd in reageerbuizen. Er is meer onderzoek nodig om de antimicrobiële effecten van gember bij mensen te begrijpen( 14 ).

Gember heeft antimicrobiële eigenschappen. Het kan helpen bij het remmen van ziekteverwekkers die keelpijn veroorzaken, en kan een alternatief zijn voor antibiotica voor de behandeling van sommige bacteriële infecties.

Gember gebruiken voor keelpijn

Om keelpijn te behandelen, kunt u gember op een aantal manieren gebruiken.

Rauwe gemberwortel

Rauwe gemberwortel is te vinden in de productensectie van sommige kruidenierswinkels. Het ziet er uit als een lichtbruine wortel, en kan worden gekocht in verschillende maten.

Om te gebruiken, begin met het verwijderen van het buitenste, schorsachtige schil. U kunt dit doen door zachtjes een lepel over het oppervlakte van de wortel te wrijven.

Snijd vervolgens een stuk verse, rauwe gemberwortel van 2,5 cm af en kauw erop. Het is oké om de wortel door te slikken als deze in pulp verandert, of u kunt hem uitspugen als de pulp u irriteert.

Kauw twee tot drie keer per dag op een stuk gemberwortel voor verlichting.

Dit is de meest intense manier om gember in te nemen vanwege de pittige smaak van het kruid. Het is misschien niet voor iedereen weggelegd.

Gembersnoepjes, kauwen, of een zuigtablet

Een minder intensieve manier om gember te consumeren is het zuigen op een gembertablet. U kunt deze kopen bij uw plaatselijke levensmiddelenwinkel of apotheek.

Lees de aanwijzingen en waarschuwingen op de verpakking aandachtig door en volg de aanwijzingen met betrekking tot de portiegrootte.

Zorg er ook voor dat het product dat u koopt echte gember bevat. Rauwe gember is het beste.

Gemberthee

Het drinken van hete gemberthee is een populair en effectief huismiddel tegen keelpijn. De warme vloeistof kan kalmerend werken voor een ontstoken keel, en de thee is een makkelijke manier om gember te consumeren en in contact te laten komen met je keel.

Gemberthee is gemakkelijk te maken. U kunt ook voorverpakte gembertheezakjes kopen.

Om thuis gemberthee te maken, combineer je 2 theelepels (9,8 ml) verse of gedroogde gember in 1 kopje kokend water. Laat het vijf minuten trekken en zeef dan de vloeistof om de gember te verwijderen voor het drinken. Drink gemberthee tot drie keer per dag ter verlichting.

Gemberpoeder of kruiden

U kunt gemberpoeder gebruiken om uw maaltijden op smaak te brengen. Gemberpoeder is verkrijgbaar bij de kruidenafdeling bij veel supermarkten.

Voeg voor gebruik ongeveer twee theelepels (9,8 ml) per maaltijd toe. U kunt meer toevoegen als u van de smaak geniet. U kunt ook 2 theelepels poeder (9,8 ml) zonder voedsel innemen, tot drie keer per dag. Door het te mengen met warm water is het makkelijker door te slikken.

Je kunt gemberpoeder ook vervangen door gehakte rauwe wortel als je dat wilt.

Gemberpoeder supplement

Gember is verkrijgbaar als supplementpillen of capsules. Gember supplementen worden gemaakt met gemberpoeder.

Lees de aanwijzingen op het etiket goed door. Doseringsaanbevelingen op het etiket zijn mogelijk niet gebaseerd op menselijke proeven. De optimale dosering voor supplementen is vaak onbekend en varieert afhankelijk van het product dat in de proeven wordt gebruikt. Bespreek dit met een arts of apotheker om de beste dosering voor u te bepalen.

Er zijn veel manieren om gember te nemen voor keelpijn. Kies de methode die het beste past bij uw levensstijl en behoeften. Sommige methoden kunnen effectiever zijn dan andere.

Gember en honing voor keelpijn

Het toevoegen van honing aan gember kan helpen de smaak te verzachten en de smaak te verbeteren. Honing heeft ook antimicrobiële eigenschappen, dus het kan extra genezende voordelen bieden( 15 ).

Veel studies hebben onderzocht de antimicrobiële voordelen van honing, en het heeft aangetoond belofte in het remmen van een reeks van bacteriën en virussen. De meeste studies zijn echter in vitro studies geweest. Meer onderzoek is nodig om het gebruik van honing als een breed spectrum van antimicrobiële stoffen te ondersteunen( 15 ).

Uit één studie bleek dat er aanwijzingen zijn dat de antimicrobiële effecten van gember en honing kunnen worden versterkt wanneer ze samen worden gebruikt. In de studie werd gekeken naar de effecten van gember en honing op de gaatjes die bacteriën in de tanden veroorzaken. De resultaten waren gemengd, maar toonden veelbelovend voor verbeterde effecten op het afremmen van sommige bacteriën( 16 ).

Neem gember en honing samen in juices, koude dranken of andere recepten. U kunt ook 1 eetlepel (5 ml) honing toevoegen aan hete gemberthee.

Gember en honing zijn samen effectiever dan gember alleen. Honing helpt ook gember beter te laten smaken.

Wat u moet weten voordat u gember inneemt

Gember wordt als veilig beschouwd voor de meeste mensen, maar het is mogelijk om een gemberallergie te hebben. Het is ook belangrijk om op te merken dat gember niet mag worden gebruikt als vervanging voor door een arts aanbevolen of voorgeschreven verkoudheid, griep of antibiotica.

Wees voorzichtig met het regelmatig gebruiken van thee en supplementen als je zwanger bent. Soms veroorzaakt gember maagklachten. Stop het gebruik als dit gebeurt (1718).

Gemberproducten worden niet beoordeeld door de FDA. Hun veiligheid, kwaliteit en zuiverheid worden niet beoordeeld.

Koop daarom gemberproducten alleen van betrouwbare bedrijven. Zoek naar kwaliteitscertificeringszegels van de USP (United States Pharmacopeia), NSF International of Consumer Lab. Deze zegels geven aan dat de producten voldoen aan de kwaliteitsnormen van derden. ( 19 ).

U kunt zich ook houden aan merken die uw arts of apotheker aanbeveelt. Zorg ervoor dat de producten die u kiest, echte gember bevatten. (20Vertrouwde bron).

Als u medicijnen gebruikt, bespreek dit dan altijd met uw arts voordat u gember of andere supplementen gebruikt. Interacties zijn mogelijk( 18 ).

Gember tegen keelpijn is over het algemeen een veilig huismiddel. Als u zwanger bent of medicijnen gebruikt, bespreek dit dan altijd met uw arts voordat u gember of andere supplementen gebruikt.

Tot slot

Gember kan wat verlichting brengen tegen keelpijn. Het kan ook helpen keelpijn te voorkomen vanwege de antioxiderende en antimicrobiële eigenschappen.

Klinische studies zijn beperkt, maar in vitro studies tonen veel belofte aan voor het medicinale gebruik van dit kruid. Gember mag niet worden gebruikt als vervanging van door artsen aanbevolen of voorgeschreven medicijnen, maar het kan een holistisch behandelplan ondersteunen.

Er zijn veel manieren om gember te consumeren. Experimenteer met verschillende methoden om te vinden wat voor u het beste werkt. (Bron)