Fruit

8 Indrukwekkende gezondheidsvoordelen van ananas

Ananas (Ananas comosus) is een ongelooflijk lekkere en gezonde tropische vrucht.

De vrucht is afkomstig uit Zuid-Amerika, waar de vroege Europese ontdekkingsreizigers hem noemden naar de gelijkenis met een dennenappel ( 1 ).

Deze populaire vrucht zit vol met voedingsstoffen, antioxidanten en andere nuttige stoffen, zoals enzymen die ontstekingen en ziekten kunnen bestrijden.

De ananas en zijn verbindingen zijn gekoppeld aan vele gezondheidsvoordelen, waaronder het bevorderen van de spijsvertering, het versterken van de immuniteit en het versnellen van het herstel van chirurgische ingrepen.

Hier zijn 8 indrukwekkende gezondheidsvoordelen van ananas.

1. Vol met voedingsstoffen

Ananas bevatten weinig calorieën, maar hebben een ongelooflijk indrukwekkend voedingsprofiel.

Een kopje (165 gram) ananasstukjes bevat het volgende( 2 ):

 • Calorieën: 82,5
 • Vetten: 1,7 gram
 • Protein: 1 gram
 • Koolhydraten: 21,6 gram
 • Vezels: 2,3 gram
 • Vitamine C: 131% van de ADH
 • Mangaan: 76% van de ADH
 • Vitamine B6: 9% van de ADH
 • Koper: 9% van de ADH
 • Thiamine: 9% van de ADH
 • Foliumzuur: 7% van de ADH
 • Kalium: 5% van de ADH
 • Magnesium: 5% van de ADH
 • Niacine: 4% van de ADH
 • Pantotheenzuur: 4% van de ADH
 • Riboflavine: 3% van de ADH
 • IJzer: 3% van de ADH

Ananassen bevatten ook sporen van vitamine A en K, fosfor, zink en calcium.

Ze zijn bijzonder rijk aan vitamine C en mangaan en leveren respectievelijk 131% en 76% van de dagelijkse aanbevelingen.

Vitamine C is essentieel voor de groei en ontwikkeling, een gezond immuunsysteem en helpt bij de opname van ijzer uit de voeding. Ondertussen is mangaan een natuurlijk voorkomend mineraal dat de groei bevordert, een gezonde stofwisseling in stand houdt en antioxiderende eigenschappen heeft ( 3 ,4).

Ananassen zitten vol met verschillende vitaminen en mineralen. Ze zijn vooral rijk aan vitamine C en mangaan.

2. Bevat ziektebestrijdende antioxidanten

Ananas is niet alleen rijk aan voedingsstoffen, ze zitten ook boordevol gezonde antioxidanten.

Antioxidanten zijn moleculen die uw lichaam helpen bij het bestrijden van oxidatieve stress.

Oxidatieve stress is een toestand waarin er te veel vrije radicalen in het lichaam zijn. Deze vrije radicalen hebben een wisselwerking met de lichaamscellen en veroorzaken schade die verband houdt met chronische ontstekingen, een verzwakt immuunsysteem en vele schadelijke ziekten (56).

Ananas is bijzonder rijk aan antioxidanten die bekend staan ​​als flavonoïden en fenolzuren (7).

Bovendien zijn veel van de antioxidanten in ananas bindend. Dit zorgt ervoor dat de antioxidanten de hardere omstandigheden in het lichaam kunnen overleven en een langer durend effect hebben (89).

Ananassen zijn een goede bron van antioxidanten, die het risico op chronische ziekten zoals hartziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker kunnen verkleinen. Veel van de antioxidanten in ananas zijn bindend, waardoor ze een langer durend effect kunnen hebben.

3. De enzymen kunnen de spijsvertering vergemakkelijken

Ananassen bevatten een groep van spijsverteringsenzymen die bekend staan als bromelaïne (10).

Ze functioneren als proteasen, die eiwitmoleculen afbreken in hun bouwstenen, zoals aminozuren en kleine peptiden (11).

Zodra de eiwitmoleculen zijn afgebroken, worden ze gemakkelijker geabsorbeerd in de dunne darm. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen met alvleesklierinsufficiëntie, een aandoening waarbij de alvleesklier niet genoeg spijsverteringsenzymen kan aanmaken (1213).

Zo toonde een studie aan dat deelnemers met alvleesklierinsufficiëntie een betere vertering ervaren na inname van een verteringsenzym supplement met bromelaïne, in vergelijking met inname van hetzelfde verteringsenzym supplement zonder bromelaïne (14).

Bromelaïne wordt ook veel gebruikt als commerciële vleesvermalser vanwege het vermogen om taaie vleeseiwitten af ​​te breken (13).

Ananassen bevatten bromelaïne, een groep van spijsverteringsenzymen die eiwitten afbreken. Dit kan de spijsvertering bevorderen, vooral bij mensen met alvleesklier problemen.

4. Kan helpen het risico op kanker te verkleinen

Kanker is een chronische ziekte die wordt gekenmerkt door ongecontroleerde celgroei.

De progressie ervan wordt vaak in verband gebracht met oxidatieve stress en chronische ontstekingen.

Verschillende studies hebben aangetoond dat ananas en zijn verbindingen het risico op kanker kunnen verminderen. Dit komt omdat ze oxidatieve stress kunnen minimaliseren en ontstekingen kunnen verminderen.

Eén van deze verbindingen is de groep van spijsverteringsenzymen die bromelaïne wordt genoemd. Studies met proefbuisjes hebben aangetoond dat bromelaïne ook kan helpen bij de bestrijding van kanker(1516).

Zo hebben twee proefbuisonderzoeken aangetoond dat bromelaïne de groei van borstkankercellen onderdrukte en de celdood stimuleerde (1718).

Andere tests tonen aan dat bromelaïne onder andere kanker in de huid, galwegen, het maag- en darmstelsel onderdrukt(19202122).

Proefbuis- en dierstudies hebben aangetoond dat bromelaïne het immuunsysteem kan stimuleren om moleculen te produceren die witte bloedcellen effectiever maken bij het onderdrukken van de groei van kankercellen en het elimineren van kankercellen (16).

Ananas bevat echter veel minder bromelaïne dan supplementen. Er is meer onderzoek op menselijke basis nodig voordat er conclusies kunnen worden getrokken.

Ananas bevat verbindingen die oxidatieve stress en ontstekingen verminderen, die beide in verband worden gebracht met kanker. Eén van deze verbindingen is het enzym bromelaïne, dat de celdood in bepaalde kankercellen kan stimuleren en de werking van de witte bloedcellen kan bevorderen.

5. Kan de immuniteit verhogen en de ontsteking onderdrukken.

Ananassen maken al eeuwenlang deel uit van de traditionele geneeskunde (13).

Ze bevatten een grote verscheidenheid aan vitaminen, mineralen en enzymen, zoals bromelaïne, die gezamenlijk de immuniteit kunnen versterken en ontstekingen kunnen onderdrukken( 23 ).

Een negen weken durende studie voedde 98 gezonde kinderen ofwel geen ananas, wat ananas (140g) of veel ananas (280g) per dag om te zien of het hun immuniteit verhoogde.

Kinderen die ananas aten hadden een significant lager risico op zowel virale als bacteriële infecties. Ook hadden kinderen die de meeste ananas aten bijna vier keer zoveel ziektebestrijdende witte bloedcellen (granulocyten) als de andere twee groepen(24).

Een andere studie toonde aan dat kinderen met een sinusinfectie aanzienlijk sneller herstelden tijdens het nemen van een bromeline supplement in vergelijking met een standaardbehandeling of een combinatie van de twee( 25 ).

Bovendien hebben studies aangetoond dat bromelaïne, markers van ontstekingen kan verminderen (262728).

Er wordt aangenomen dat deze ontstekingsremmende eigenschappen het immuunsysteem ondersteunen.

Ananassen hebben ontstekingsremmende eigenschappen die het immuunsysteem kunnen versterken.

6. Kan symptomen van artritis verlichten

Artritis treft alleen al in de VS meer dan 54 miljoen volwassenen (29).

Er zijn vele soorten artritis, maar de meeste daarvan hebben te maken met ontstekingen in de gewrichten.

Aangezien ananassen bromelaïne bevatten, dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft, wordt algemeen gedacht dat ze pijn kunnen verlichten voor mensen met gewrichtsontsteking(30).

In feite blijkt uit onderzoek uit de jaren ’60 dat bromelaïne al werd gebruikt om de symptomen van reumatische artritis te verlichten, een type artritis waarbij sprake is van ontsteking van de gewrichten(31).

Verschillende recente studies hebben de effectiviteit van bromelaïne voor de behandeling van artritis onderzocht.

In een studie bij patiënten met artrose werd vastgesteld dat het innemen van een verteringsenzym supplement met bromelaïne de pijn net zo effectief verlichtte als gewone artritis geneesmiddelen zoals diclofenac( 32 ).

Bovendien analyseerde een review het vermogen van bromelaïne om artrose te behandelen. De conclusie was dat bromelaïne het potentieel heeft om artritissymptomen te verlichten, vooral op de korte termijn (30).

Het is echter niet duidelijk of bromelaïne een langdurige behandeling kan zijn voor symptomen van artritis. Langere studies zijn nodig voordat bromelaïne wordt aanbevolen om de symptomen van artritis te verlichten.

De ontstekingsremmende eigenschappen van de ananas kunnen op korte termijn verlichting brengen voor mensen met veelvoorkomende artritis.

7. Kan het herstel na een operatie of zware inspanning versnellen

Het eten van ananas kan de tijd die nodig is om te herstellen van een operatie of inspanning verkorten.

Dit komt grotendeels door de ontstekingsremmende eigenschappen van bromelaïne.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat bromelaïne de ontsteking, zwelling, blauwe plekken en pijn kan verminderen die vaak optreden na een operatie. Het lijkt ook de markers van ontsteking te verminderen (33).

Een studie toonde bijvoorbeeld aan dat degenen die bromelaïne consumeerden voor een tandheelkundige ingreep de pijn aanzienlijk hadden verminderd en zich gelukkiger voelden dan mensen die dat niet deden. In feite bleek het een vergelijkbare hoeveelheid verlichting te geven als gewone ontstekingsremmende medicijnen(34).

Zware inspanning kan ook spierweefsel beschadigen en omliggende ontstekingen veroorzaken. Aangetaste spieren kunnen niet zoveel kracht produceren en zijn tot drie dagen pijnlijk.

Van proteasen zoals bromelaïne wordt aangenomen dat ze het herstel van schade veroorzaakt door zware inspanning versnellen door ontsteking rond het beschadigde spierweefsel te beperken(35).

Een studie testte deze theorie door de deelnemers een verteringsenzym supplement te geven dat bromelaïne bevatte na 45 minuten inspannende training op de loopband. Degenen die het supplement innamen hadden minder ontstekingen en hielden daarna meer kracht over (35).

Verschillende andere studies hebben aangetoond dat bromelaïne het herstel van schade veroorzaakt door zware inspanning kan versnellen (3637).

De bromelaïne in ananas kan de ontsteking, zwelling, kneuzingen en de pijn die na de operatie ontstaan, verminderen. De ontstekingsremmende eigenschappen van bromelaïne kunnen ook helpen bij het herstel na een zware inspanning door het verminderen van de weefselontsteking.

8. Heerlijk en gemakkelijk toe te voegen aan het eten

Ananassen zijn zoet, handig en gemakkelijk te verwerken in uw maaltijd.

Ze zijn zeer betaalbaar en het hele jaar door verkrijgbaar in veel supermarkten, omdat ze vers, ingeblikt of ingevroren kunnen worden gekocht.

Je kunt ze op zichzelf eten of in smoothies, salades of op zelfgemaakte pizza’s.

Hier zijn een paar eenvoudige recept ideeën die verse ananas gebruiken:

 • Ontbijt: smoothie met ananas, bosbessen en Griekse yoghurt
 • Salade: Gebraden kip, amandel-, bosbessen- en ananassalade
 • Lunch: Zelfgemaakte Hawaiiaanse hamburgers (rundvleesburgers met een ananasring)
 • Diner: Gebakken ham met ananas en kersen
 • Dessert: Ananas fruitsalade

Ananassen zijn heerlijk, toegankelijk en gemakkelijk toe te voegen aan het eten.

Conclusie

Ananassen zijn heerlijk, bevatten weinig calorieën en zitten vol met voedingsstoffen en antioxidanten.

Hun voedingsstoffen en verbindingen zijn gekoppeld aan indrukwekkende gezondheidsvoordelen, waaronder een verbeterde spijsvertering, lager risico op kanker, verbeterde immuniteit, verlichting van artritissymptomen en een verbeterd herstel na een operatie en inspannende lichaamsbeweging.

Ananassen zijn ook ongelooflijk veelzijdig en kunnen op verschillende manieren worden geconsumeerd.

Om de voordelen voor de gezondheid te ervaren, kunt u proberen de ananas in uw voeding op te nemen.(bron)