Overige

9 Op bewijs gebaseerde gezondheidsvoordelen van avocado olie

De avocado is een bijzondere vrucht .

In tegenstelling tot de meeste vruchten is hij rijk aan gezonde vetten en wordt hij vaak gebruikt om olie te produceren( 1 ).

Hoewel avocado olie niet zo bekend is als olijfolie, is het net zo lekker.

Avocado olie heeft ook tal van voordelen, grotendeels gerelateerd aan het gehalte aan antioxidanten en gezonde vetten.

Hier zijn 9 wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen van avocado olie.

1. Rijk aan oliezuur, een zeer gezond vet

Avocado olie is de natuurlijke olie die uit het vruchtvlees van een avocado wordt geperst.

Bijna 70% van de avocado olie bestaat uit hart-gezond oliezuur, een enkelvoudig onverzadigd omega-9 vetzuur ( 2 ).

Dit vetzuur is ook het hoofdbestanddeel van olijfolie en wordt verondersteld mede verantwoordelijk te zijn voor de gezondheidsvoordelen ervan (3).

Bovendien is ongeveer 12% van de avocado olie verzadigd vet en ongeveer 13% meervoudig onverzadigd vet.

Hoewel avocado olie een hoge omega-6 tot omega-3-verhouding (13:1) heeft, zou dit geen probleem moeten zijn omdat de totale hoeveelheid omega-6 relatief laag is.

Het meest voorkomende vetzuur in avocado olie is oliezuur, een vetzuur dat tal van gezondheidsvoordelen biedt.

2. Verlaagt het cholesterolgehalte en verbetert de gezondheid van het hart.

Verschillende studies bij dieren hebben voordelen voor de gezondheid van het hart gemeld.

Een konijnenstudie vergeleek avocado olie met kokos-, olijf- en maïsolie. Het bleek dat avocado olie een gunstig effect heeft op het cholesterolgehalte in het bloed (4V).

Bovendien bleek avocado olie en olijfolie het meest effectief te zijn in het verhogen van HDL, de “goede” cholesterol.

Bij ratten kan avocado olie het triglyceriden- en LDL-cholesterolgehalte in het bloed verlagen en de bloeddruk verlagen (56).

Enkele studies bij dieren tonen aan dat avocado olie de gezondheid van het hart ten goede kan komen, waaronder een verlaging van de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed.

3. Hoog in Luteïne, een antioxidant die voordelen heeft voor de ogen.

Avocado olie is een relatief goede bron van luteïne, een carotenoïde die van nature in je ogen voorkomt(7).

Het werkt als een antioxidant die voordelen heeft voor de gezondheid van de ogen(8).

Het eten van veel luteïne kan het risico op staar en macula-degeneratie verminderen, wat veel voorkomende leeftijdsgebonden oogziekten zijn (910).

Uw lichaam produceert geen luteïne, dus u moet het uit uw voeding halen. (11).

Luteïne is een carotenoïde die voorkomt in avocado olie. Deze voedingsstof verbetert de gezondheid van de ogen en kan het risico op ouderdomsgerelateerde oogziekten verlagen.

4. Verbetert de opname van belangrijke voedingsstoffen

Sommige voedingsstoffen hebben vet nodig om door je lichaam te worden opgenomen.

Hiertoe behoren de carotenoïde antioxidanten, dit zijn pigmenten die in veel plantaardig voedsel worden aangetroffen.

Fruit en groenten die rijk zijn aan carotenoïden zijn echter meestal vetarm.

Een kleine studie wees uit dat het toevoegen van avocado olie aan een salade met wortelen , snijsla en spinazie de opname van carotenoïden verhoogde(12).

De toename was aanzienlijk, oftewel 4,3 tot 17,4-voudig, in vergelijking met een salade zonder vet.

Er is een goede reden om een gezonde vetbron zoals avocado olie op te nemen bij het eten van groenten, omdat het de absorptie van carotenoïde antioxidanten kan verhogen tot het 17-voudige.

5. Kan symptomen van artritis verminderen

Artritis is een ziekte die gepaard gaat met een pijnlijke ontsteking van de gewrichten. Het komt veel voor en treft miljoenen mensen wereldwijd.

Artrose is de meest voorkomende vorm van artritis. Het wordt geassocieerd met de afbraak van kraakbeen in de gewrichten.

Talrijke studies hebben aangetoond dat extracten van avocado- en sojaolie , avocado / onverzeepbare sojabonen genaamd, de pijn en stijfheid die gepaard gaan met artrose kunnen verminderen (13141516).

Het extract lijkt vooral gunstig te zijn voor mensen met heup- en knie-artritis(17).

Meerdere studies hebben gemeld dat een combinatie van avocado- en sojaolie-extract de symptomen van artrose kan verlichten.

6. Kan helpen bij het voorkomen van tandvleesaandoeningen

Extracten van avocado- en sojaolie kunnen niet alleen gunstig zijn tegen artritis.

Er zijn aanwijzingen dat deze combinatie ook kan helpen bij het voorkomen van parodontale aandoeningen, ook wel tandvleesaandoeningen genoemd.

Deze ontstekingsaandoening kan symptomen zoals rood en bloedend tandvlees, slechte adem en de afbraak van botten en weefsel rond de tanden omvatten (18).

In het ergste geval kan dit tandverlies veroorzaken.

Volgens een onderzoek in botcellen en parodontaal weefsel kunnen onverzeepbare avocado’s / sojabonen het eiwit IL1B geblokkeerd raken (19).

Dit eiwit bevordert ontstekingen en is de belangrijkste oorzaak van weefselvernietiging en botverlies bij tandvleesaandoeningen.

Avocado- en sojaolie-extracten vertonen ontstekingsremmende effecten door het blokkeren van een eiwit dat weefsel- en botverlies veroorzaakt.

7. Verbetert de huid en verbetert de wondgenezing

De vetzuren in avocado olie blijken gunstig te zijn voor de huid.

Een studie bij 13 patiënten vond dat een crème met avocado olie en vitamine B12 de symptomen van psoriasis verbeterde na 12 weken behandeling(20).

Avocado olie is ook onderzocht op zijn vermogen om huidletsels te behandelen, en studies bij ratten hebben aangetoond dat het de wondgenezing kan versnellen(2122).

Een kleine studie bij de mens heeft aangetoond dat een vitamine B12-crème met avocado olie de symptomen van psoriasis verbetert. Studies bij ratten hebben aangetoond dat avocado olie een snellere genezing van wonden bevordert.

8. Neutraliseert vrije radicalen

Antioxidanten bestrijden cellulaire schade veroorzaakt door vrije radicalen, die afvalproducten van de stofwisseling zijn.

Hoge niveaus ervan kunnen leiden tot oxidatieve stress, die kan bijdragen tot ziekten zoals diabetes type 2 en hartaandoeningen(2324).

Door elektronen aan vrije radicalen te geven, kunnen antioxidanten ze neutraliseren, waardoor ze geen schade kunnen aanrichten.

Er bestaan veel soorten vrije radicalen, maar van zuurstof afgeleide radicalen die bekend staan als reactieve zuurstofsoorten (ROS) zijn het meest verontrustend.

Mitochondriën, de celorganen die energie produceren zijn belangrijke bronnen van ROS (25).

Volgens een studie bij diabetische ratten kan avocado olie beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen door het binnendringen van de mitochondriën (26).

Eenmaal daar is het in staat om vrije radicalen te neutraliseren en te voorkomen dat ze dit belangrijke celorgaan beschadigen.

Bij ratten is avocado olie in staat om de celmitochondriën binnen te dringen en de productie van schadelijke vrije radicalen te reduceren.

9. Is zeer gemakkelijk te gebruiken

Dat laatste is geen gezondheidsvoordeel, maar het blijft wel heel belangrijk.

Het is het feit dat avocado olie zeer veelzijdig is en gemakkelijk in je voeding op te nemen.

Zo kan het bijvoorbeeld koud worden geconsumeerd, maar het is ook een veilige en gezonde bakolie omdat de vetzuren stabiel zijn bij hoge temperaturen (27).

Hier zijn een paar manieren om avocado olie toe te voegen aan uw voeding:

  • Voeg een eetlepel toe aan een smoothie.
  • Sprenkel over een salade.
  • Gebruik het als marinade om vlees te grillen .
  • Voeg het toe bij het bakken.
  • Gebruik het in zelfgemaakte mayo.
  • Besprenkel het met groenten voor het roosteren.
  • Top hummus eraf.
  • Sprenkel het over koude soepen, zoals gazpacho.

Daarnaast wordt avocado olie soms gebruikt in cosmetica en huidverzorgingsproducten ( 28 ).

Avocado olie kan op vele manieren worden gebruikt. Het kan koud worden toegevoegd aan salades of smoothies, en is ook zeer geschikt om te koken, grillen of te bakken.

Tot slot

Als u avocado vet wilt proberen, zorg er dan voor dat u een koudgeperste versie koopt om de volledige gezondheidsvoordelen die in dit artikel worden genoemd te benutten.

Als je ten slotte meer wilt weten over de gezondheidsvoordelen van de avocadofruit zelf, lees dan dit artikel: 12 bewezen voordelen van avocado .