Overige

6 Wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen van Krillolie

Krillolie is een supplement dat snel aan populariteit wint als alternatief voor visolie.

Het wordt gemaakt van krill, een klein schaaldier dat gegeten wordt door walvissen, pinguïns en andere zeedieren.

Net zoals visolie is het een bron van docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA), soorten omega-3-vetten die alleen voorkomen in zeewaterbronnen. Ze hebben belangrijke functies in het lichaam en zijn gekoppeld aan verschillende gezondheidsvoordelen (1234).

Daarom is het een goed idee om een ​​supplement met EPA en DHA te nemen als u niet de aanbevolen 250 ml zeevruchten per week consumeert (5).

Krill olie wordt soms op de markt gebracht als zijnde superieur aan visolie, hoewel daar meer onderzoek naar nodig is. Hoe dan ook, het kan een aantal belangrijke voordelen voor de gezondheid hebben.

Hier zijn zes wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen van krill olie.

1. Uitstekende bron van gezonde vetten

Zowel krillolie als visolie bevatten de omega-3 vetten EPA en DHA.

Er zijn echter aanwijzingen dat de vetten die in krillolie worden gevonden voor het lichaam gemakkelijker te gebruiken zijn dan die uit visolie, aangezien de meeste omega-3-vetten in visolie worden opgeslagen in de vorm van triglyceriden (6).

Aan de andere kant kan een groot deel van de omega-3-vetten in krillolie worden gevonden in de vorm van moleculen die fosfolipiden worden genoemd en die gemakkelijker kunnen worden opgenomen in de bloedsomloop(6).

Enkele studies hebben aangetoond dat krillolie effectiever is dan visolie bij het verhogen van het omega-3-gehalte en veronderstellen dat hun verschillende vormen van omega-3-vetten de oorzaak hiervan zouden kunnen zijn (67).

Een andere studie bracht zorgvuldig de hoeveelheden EPA en DHA in krillolie en visolie overeen en ontdekte dat de oliën even effectief waren bij het verhogen van het gehalte aan omega-3 vetzuren in het bloed (8).

Er is meer onderzoek nodig om te bepalen of krillolie daadwerkelijk een effectievere, biologisch beschikbare bron van omega-3-vetten is dan visolie.

Krillolie is een uitstekende bron van gezonde vetten. De omega-3 vetten in krillolie zijn misschien makkelijker te absorberen dan die in visolie, maar er zijn meer onderzoeken nodig om dit zeker te kunnen zeggen.

2. Kan helpen bij het bestrijden van ontstekingen

Omega-3-vetzuren zoals die in krillolie daarvan is aangetoond dat ze belangrijke ontstekingsremmende functies in het lichaam hebben(9).

In feite kan krillolie zelfs effectiever zijn bij het bestrijden van ontstekingen dan andere omega-3-bronnen in de zee, omdat het voor het lichaam gemakkelijker te gebruiken lijkt te zijn.

Bovendien bevat krillolie een rooskleurig pigment, astaxanthine genaamd, dat een ontstekingsremmende en antioxiderende werking heeft(9).

Een paar studies zijn begonnen met het onderzoeken van de specifieke effecten van krillolie op ontstekingen.

Een proefbuisstudie toonde aan dat het de productie van ontstekingsveroorzakende moleculen verminderde toen schadelijke bacteriën werden geïntroduceerd in menselijke darmcellen (9).

Een studie van 25 mensen met een licht verhoogd vetgehalte in het bloed toonde aan dat het dagelijks innemen van 1.000 mg krillolie een marker van de ontsteking nog effectiever verbeterde dan een dagelijks supplement van 2.000 mg gezuiverde omega-3s(10).

Bovendien bleek uit een studie onder 90 mensen met een chronische ontsteking dat de inname van 300 mg krillolie per dag voldoende was om een marker van de ontsteking na een maand met wel 30% te verminderen(11).

Hoewel er slechts enkele studies zijn die krillolie en -ontsteking onderzoeken, hebben ze potentieel gunstige resultaten laten zien.

Krillolie bevat ontstekingsremmende omega-3 vetten en een antioxidant die astaxanthine wordt genoemd. Slechts enkele studies hebben specifiek de effecten van krillolie op de ontsteking onderzocht, maar ze hebben allemaal gunstige effecten gevonden.

3. Kan artritis en gewrichtspijn verminderen

Omdat krillolie lijkt te helpen de ontsteking te verminderen, kan het ook de artritissymptomen en de gewrichtspijn, die vaak het gevolg zijn van de ontsteking, verbeteren.

In feite heeft een studie waarin krillolie een marker van de ontsteking significant verminderde, ook gevonden dat krillolie stijfheid, functionele beperkingen en pijn verminderde bij patiënten met reumatoïde of osteoartritis(11).

Een tweede, kleine maar goed opgezette studie van 50 volwassenen met lichte kniepijn vond dat het innemen van krillolie gedurende 30 dagen de pijn van de deelnemers significant verminderde terwijl ze sliepen en stonden. Het verhoogde ook hun bewegingsvrijheid(12).

Daarnaast bestudeerden onderzoekers de effecten van krillolie bij muizen met artritis. Toen de muizen krillolie innamen, hadden ze betere artritis-scores, minder zwellingen en minder ontstekingscellen in hun gewrichten (13).

Hoewel er meer studies nodig zijn om deze resultaten te ondersteunen, lijkt krillolie een goed potentieel te hebben als aanvullende behandeling voor artritis en gewrichtspijn.

Verschillende dierlijke en menselijke studies hebben ontdekt dat het nemen van krillolie supplementen helpt bij het verbeteren van gewrichtspijn en artritissymptomen, hoewel er meer studies nodig zijn.

4. Kan bloedlipiden en hartgezondheid verbeteren

Omega-3 vetten, en DHA en EPA in het bijzonder, worden beschouwd als gezond voor het hart (2).

Onderzoek heeft aangetoond dat visolie het vetgehalte in het bloed kan verbeteren, en krillolie lijkt ook effectief te zijn. Studies hebben aangetoond dat het bijzonder effectief kan zijn bij het verlagen van het gehalte aan triglyceriden en andere bloedvetten (214151617).

Een studie vergeleek de effecten van krillolie en gezuiverde omega-3s op het cholesterol- en triglyceridengehalte.

Alleen krillolie verhoogde “goede” HDL-cholesterol ( hoog-dichtheid-lipoproteïne). Het was ook effectiever bij het verlagen van een marker van ontsteking, ook al was de dosering veel lager. Aan de andere kant waren de pure omega-3s effectiever in het verlagen van triglyceriden(10).

Een recent overzicht van zeven studies concludeerde dat krillolie effectief is bij het verlagen van “slechte” LDL-cholesterol en triglyceriden, en ook “goede” HDL-cholesterol kan verhogen(17).

Een andere studie vergeleek krillolie met olijfolie en vond dat krillolie de insulineresistentie-scores aanzienlijk verbeterde, evenals de functie van het slijmvlies van de bloedvaten(18).

Er zijn meer lange termijn studies nodig om te onderzoeken hoe krill olie het risico op hartziekten beïnvloedt. Maar op basis van de gegevens tot nu toe lijkt het effectief om bepaalde bekende risicofactoren te verbeteren.

Studies hebben aangetoond dat krillolie, net als andere bronnen van omega-3-vetten, effectief kan zijn bij het verbeteren van het vetgehalte in het bloed en andere risicofactoren voor hartaandoeningen.

5. Kan helpen PMS-symptomen te verbeteren

In het algemeen kan het consumeren van omega-3-vetten helpen om pijn en ontstekingen te verminderen ( 19 ).

Verschillende studies hebben aangetoond dat het innemen van omega-3 of visolie supplementen kan helpen bij het verminderen van periodepijn en symptomen van het premenstrueel syndroom (PMS), in sommige gevallen genoeg om het gebruik van pijnmedicatie te verminderen (2021222324).

Het lijkt erop dat krillolie, die dezelfde soorten omega-3-vetten bevat, net zo effectief kan zijn.

Een studie vergeleek de effecten van krillolie en visolie bij vrouwen met de diagnose PMS(25).

De studie vond dat, terwijl beide supplementen resulteerden in een statistisch significante verbetering van de symptomen, vrouwen die krillolie innamen significant minder pijnmedicatie gebruikten dan vrouwen die visolie innamen(25).

Deze studie suggereert dat krillolie minstens zo effectief kan zijn als andere bronnen van omega-3-vetten bij het verbeteren van PMS-symptomen.

Verschillende studies hebben aangetoond dat omega-3-vetten kunnen helpen bij het verbeteren van periodepijn en PMS. Tot nu toe heeft slechts één studie de effecten van krillolie op PMS onderzocht, maar de resultaten waren veelbelovend.

6. Het is gemakkelijk om toe te voegen aan uw eten

Het nemen van krillolie is een eenvoudige manier om uw EPA- en DHA-inname te verhogen.

Het is op grote schaal beschikbaar en kan online of bij de meeste apotheken worden gekocht. De capsules zijn meestal kleiner dan die van visolie supplementen, en kunnen minder snel leiden tot een oprisping of een visachtige nasmaak.

Krill olie wordt meestal ook beschouwd als een meer duurzame keuze dan visolie, omdat krill zo overvloedig is en zich snel voortplant. In tegenstelling tot visolie bevat het ook astaxanthine.

Helaas hangt er ook een beduidend hoger prijskaartje aan.

Gezondheidsorganisaties adviseren doorgaans een inname van 250-500 mg per dag van DHA en EPA samen( 26 ).

Er zijn echter meer studies nodig voordat een ideale dosis krillolie kan worden aanbevolen. Volg de instructies op de verpakking of bespreek het met uw arts.

Het wordt niet aanbevolen om meer dan 5.000 mg EPA en DHA samen per dag te gebruiken, uit een voeding of uit supplementen ( 26 ).

Houd er ten slotte rekening mee dat sommige mensen geen krillolie moeten innemen zonder hun arts te raadplegen. Dit omvat iedereen die bloedverdunners neemt, mensen die zich voorbereiden op een operatie of vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven ( 4 ).

Dit komt omdat omega-3-vetten bij hoge doses een anti-stollingseffect kunnen hebben, hoewel het huidige bewijs suggereert dat dit niet schadelijk kan zijn. Krillolie is niet onderzocht op veiligheid tijdens zwangerschap of borstvoeding.

U moet ook het gebruik van krillolie vermijden als u allergisch bent voor zeevruchten.

Krilloliecapsules zijn op grote schaal verkrijgbaar en hebben de neiging om kleiner te zijn dan visoliecapsules. Zorg ervoor dat u de doseringsaanbevelingen op de verpakking volgt.

In het kort

Krillolie verwerft snel de naam als alternatief voor visolie.

Het kan unieke voordelen bieden zoals een kleinere dosering, antioxidanten, duurzame bronnen en minder bijwerkingen.

Of het echt superieure kwaliteiten heeft ten opzichte van visolie valt nog te bezien, en er zijn meer studies nodig om de gezondheidseffecten en de ideale dosering te verduidelijken.

Het bewijs tot nu toe suggereert echter dat krillolie een effectieve bron van omega-3-vetten is die verschillende wetenschappelijk onderbouwde voordelen biedt.(Bron)