Specerijen & Kruiden

6 Op wetenschap gebaseerde gezondheidsvoordelen van oregano

Oregano wordt in veel keukens over de hele wereld beschouwd als een basiskruid.

Het heeft een sterke smaak en brengt warmte in gerechten, samen met een vleugje subtiele zoetheid.

Het kan vers, gedroogd of als olie worden gebruikt, en er wordt gezegd dat het allemaal aanzienlijke voordelen voor de gezondheid heeft.

Hoewel het meestal in kleine hoeveelheden wordt gebruikt, verpakt oregano in enkele belangrijke voedingsstoffen. Slechts één theelepel gedroogde oregano kan ongeveer 8% van uw dagelijkse vitamine K-behoeften vervullen( 1 ).

Van het helpen bestrijden van bacteriën tot het verminderen van ontstekingen, studies hebben enkele van de indrukwekkende potentiële voordelen blootgelegd.

Dit artikel gaat in op 6 wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen van oregano.

1. Rijk in Antioxidanten

Oregano is rijk aan antioxidanten, dat zijn verbindingen die helpen bij het bestrijden van schade door schadelijke vrije radicalen in het lichaam.

De opbouw van vrije radicalen is in verband gebracht met chronische ziekten zoals kanker en hartziekten(23).

Verschillende proefbuisonderzoeken hebben aangetoond dat oregano en oregano olie rijk zijn aan antioxidanten (45).

Oregano etherische olie is vooral rijk aan carvacrol en thymol, twee antioxidanten die schade aan cellen door vrije radicalen kunnen helpen voorkomen(6).

In combinatie met andere voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan antioxidanten, zoals fruit en groenten, kan oregano zorgen voor een stevige dosis antioxidanten die uw gezondheid kunnen helpen verbeteren.

Oregano heeft een hoog gehalte aan antioxidanten, die schade kunnen helpen voorkomen door het neutraliseren van ziekteveroorzakende vrije radicalen.

2. Kan helpen bij het bestrijden van bacteriën

Oregano bevat bepaalde verbindingen die krachtige antibacteriële eigenschappen hebben.

Een proefbuisstudie toonde aan dat oregano etherische olie de groei van Escherichia coli en Pseudomonas aeruginosa, twee bacteriestammen die een infectie kunnen veroorzaken (7).

Een andere proefbuisstudie toonde aan dat oregano effectief was tegen 23 soorten bacteriën(8).

Bovendien werd in een proefbuisstudie de antimicrobiële werking van oregano, salie en tijm etherische oliën vergeleken. Oregano was een van de meest efficiënte etherische oliën tegen bacteriën, tweede voor tijm (9).

Het huidige onderzoek beperkt zich tot proefbuisjesstudies die geconcentreerde hoeveelheden van dit kruid hebben gebruikt. Er is dus verder onderzoek nodig om te bepalen hoe deze resultaten de mens zouden kunnen beïnvloeden.

Uit onderzoek met proefbuisjes is gebleken dat oregano en zijn bestanddelen effectief kunnen zijn tegen bepaalde bacteriestammen.

3. Kan eigenschappen tegen kanker hebben

Oregano is rijk aan antioxidanten. Deze verbindingen kunnen niet alleen de schade door vrije radicalen neutraliseren, maar ze kunnen ook helpen bij de preventie van kanker(2).

Sommige tests hebben aangetoond dat oregano en zijn bestanddelen kunnen helpen bij het doden van kankercellen.

Een proefbuisstudie behandelde menselijke dikke darmkankercellen met oregano-extract en ontdekte dat het de groei van kankercellen stopte en hielp om ze te doden (10).

Een andere proefbuisstudie toonde aan dat carvacrol, een van de componenten in oregano, ook hielp bij het onderdrukken van de groei en verspreiding van dikke darmkankercellen (11).

Houd er echter rekening mee dat dit proefbuisjesstudies waren waarbij grote hoeveelheden van het kruid en zijn verbindingen werden gebruikt. Menselijke studies die gebruik maken van typische doses zijn nodig om de effecten ervan te bepalen.

Oregano heeft een hoog gehalte aan antioxidanten en bevat verbindingen waarvan is aangetoond dat ze de groei van kankercellen verminderen in sommige reageerbuisonderzoeken.

4. Kan helpen bij het verminderen van virale infectie

Naast het tegengaan van bacteriën, hebben sommige tests aangetoond dat oregano en zijn componenten ook bescherming kunnen bieden tegen bepaalde virussen.

Met name carvacrol en thymol zijn twee verbindingen in oregano die in verband worden gebracht met antivirale eigenschappen.

In één reageerbuisstudie werd carvacrol geïnactiveerd door het norovirus, een virale infectie die binnen een uur na de behandeling diarree, misselijkheid en maagpijn veroorzaakt (12).

Een ander proefbuisonderzoek wees uit dat thymol en carvacrol 90% van het herpes simplexvirus binnen een uur geïnactiveerd hebben(13).

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, is aanvullend onderzoek nodig naar hoe oregano invloed kan hebben op virale infecties bij de mens.

Carvacrol en thymol zijn twee verbindingen die in oregano zijn gevonden en waarvan is aangetoond dat ze de activiteit van virussen in sommige reageerbuisonderzoeken verminderen.

5. Kan ontstekingen verminderen

Ontsteking is een normale immuunrespons die optreedt als gevolg van ziekte of letsel.

Chronische ontsteking wordt echter verondersteld bij te dragen aan de ontwikkeling van ziekten zoals hartziekten, diabetes en auto-immuunziekten(14).

Oregano is rijk aan antioxidanten, die kunnen helpen om vrije radicalen te neutraliseren en ontstekingen te verminderen (15).

Het bevat ook verbindingen zoals carvacrol waarvan is aangetoond dat ze ontstekingsremmende eigenschappen hebben. In een dierstudie verminderde carvacrol de zwelling in de poten van muizen tot 57%(16Vertrouwde bron).

Een andere dierlijke studie toonde aan dat een mengsel van tijm en oregano etherische oliën het aantal ontstekingsmerkers verminderde bij muizen met colitis of een ontstoken darm (17).

Vergeet niet dat deze studies keken naar de effecten van oregano en zijn componenten in sterk geconcentreerde hoeveelheden. Studies zijn nodig om te bepalen hoe een normale dosis de ontsteking bij de mens zou kunnen beïnvloeden.

Oregano heeft een hoog gehalte aan antioxidanten, wat de ontsteking kan verminderen. Dierstudies tonen aan dat oregano olie en zijn componenten kunnen helpen de ontsteking te verminderen.

6. Gemakkelijk toe te voegen aan uw dieet

Hoewel u misschien denkt aan oregano als een topping die alleen voor pizza’s en pastagerechten is gereserveerd, kan dit veelzijdige kruid op vele manieren worden gebruikt.

Probeer eens hele oreganoblaadjes te mengen in andere groentesoorten voor een voedzame salade of strooi de blaadjes in chili, soepen of stoofschotels.

U kunt het ook gebruiken om verse pesto of saladedressing te maken, vleesgerechten op smaak te brengen of de smaak van zelfgemaakte sauzen op te krikken.

Oregano is vers, gedroogd of als olie verkrijgbaar, waardoor het super gemakkelijk toe te voegen is aan uw dieet.

Oregano is zowel vers, gedroogd als in olie verkrijgbaar en kan worden toegevoegd aan stoofschotels, dressings, sauzen, vleeswaren en meer.

Tot slot

Oregano is een kruid dat een aantal vrij krachtige voordelen heeft als het gaat om uw gezondheid.

Het is rijk aan antioxidanten en kan helpen bacteriën en virussen te bestrijden, de groei van kankercellen te verminderen en ontstekingen te verlichten.

Het huidige onderzoek is echter beperkt tot proefbuisjes en dierstudies. Verder onderzoek is nodig om de mogelijke effecten bij de mens te bepalen.

Gelukkig is oregano veelzijdig, gemakkelijk toe te voegen aan uw dieet en kan het worden opgenomen in een grote verscheidenheid aan recepten in verse, gedroogde of olieachtige vorm. (Bron)