Overige

Glucomannan – Is het een effectief supplement voor gewichtsverlies?

Gewichtsverlies is niet altijd gemakkelijk, en succes op lange termijn vereist toewijding en doorzettingsvermogen.

Talloze supplementen en dieetplannen worden op de markt gebracht als effectieve strategieën voor gewichtsverlies, waarbij wordt beweerd dat ze het gemakkelijker maken.

Eén ervan wordt glucomannaan genoemd, een natuurlijke voedingsvezel die wordt gepromoot als een effectief afslanksupplement.

Dit artikel gaat uitgebreid in op de wetenschap achter glucomannan en of het iets is dat je zou moeten nemen.

Wat is glucomannan?

Glucomannan is een natuurlijke, in water oplosbare voedingsvezel die wordt gewonnen uit de wortels van de olifantenyam, ook wel konjac genoemd.

Het is beschikbaar als supplement, in drankmixen en wordt ook toegevoegd aan voedingsmiddelen, zoals pasta en meel. Het is ook het belangrijkste ingrediënt in shirataki noedels.

Glucomannan maakt 40% uit van het droge gewicht van de olifantsyam, die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt. Het heeft een lange geschiedenis van gebruik in kruidenmengsels en traditionele voedingsmiddelen zoals tofu, noedels en konjac-gelei.

Naast de verkoop als voedingssupplement wordt het gebruikt als een voedingsadditief – een emulgator en verdikkingsmiddel aangeduid met het E-nummer E425-ii.

Glucomannan heeft een uitzonderlijk vermogen om water te absorberen en is een van de meest stroperige voedingsvezels die bekend zijn.

Het absorbeert zoveel vloeistof dat een kleine hoeveelheid glucomannan, toegevoegd aan een glas water, de hele inhoud verandert in een gel. Deze unieke eigenschappen worden verondersteld de effecten op het gewichtsverlies te bewerkstelligen.

Glucomannan is een in water oplosbare voedingsvezel, gewonnen uit de wortels van de olifantsyam. 

Het heeft veel aandacht gekregen als afslanksupplement.

Hoe helpt Glucomannan bij het afvallen?

Glucomannan is een in water oplosbare voedingsvezel.

Net als andere oplosbare vezels wordt aangenomen dat het gewichtsverlies op verschillende manieren bevordert( 1 ):

  • Het bevat heel weinig calorieën .
  • Het neemt ruimte in beslag in je maag en bevordert een vol gevoel (verzadiging), waardoor de voedselinname bij een volgende maaltijd afneemt
  • Het vertraagt het legen van de maag, wat bijdraagt aan een verhoogde verzadiging (2).
  • Net als andere oplosbare vezels vermindert het de opname van eiwitten en vetten (3).

Het voedt ook de vriendelijke bacteriën in je darm, die het veranderen in korte-keten vetzuren zoals butyraat, aangetoond te beschermen tegen de vetaanwinst in sommige dierlijke studies(45).

Het voeden van uw darmbacteriën kan ook andere voordelen hebben. Sommige studies hebben aangetoond dat er een verband bestaat tussen de veranderde darmbacteriën en het lichaamsgewicht (67).

Glucomannan verschilt van de meeste andere oplosbare vezels, omdat het uitzonderlijk stroperig is, waardoor het bijzonder effectief is voor gewichtsverlies.

Net als andere oplosbare vezels absorbeert glucomannan water in je maag en draagt het bij aan een vol gevoel. Bovendien kan het een verminderde calorie-inname en gewichtsverlies op andere manieren bevorderen.

Werkt het echt?

Verschillende gerandomiseerde gecontroleerde proeven hebben de effecten van glucomannan op het gewichtsverlies bestudeerd. Dit soort studies zijn de gouden standaard van wetenschappelijk onderzoek bij de mens.

In de grootste studie werden 176 gezonde mensen met overgewicht op een caloriearm dieet willekeurig een glucomannan supplement of een placebo toegewezen(8).

Drie verschillende glucomannaan supplementen met verschillende doseringen werden getest. Sommige bevatten ook andere vezels.

Dit waren de resultaten na 5 weken:

nul

Zoals u kunt zien, was het gewichtsverlies significant groter bij degenen die glucomannan kregen.

Verschillende andere studies zijn het eens met deze resultaten. Glucomannan veroorzaakte een bescheiden gewichtsverlies bij overgewicht en obesitas bij regelmatige inname voor de maaltijd(91011).

Het is vooral effectief in combinatie met een afslankdieet.

Hetzelfde geldt voor alle afslankmethoden – ze werken het beste in combinatie.

Bij inname voor de maaltijd kan glucomannan leiden tot een bescheiden gewichtsverlies bij personen met overgewicht, voornamelijk door het creëren van een gevoel van volheid en het verminderen van de calorie-inname.

Andere gezondheidsvoordelen

Naast het bevorderen van gewichtsverlies, kan glucomannan sommige risicofactoren voor hartziekten verbeteren.

Volgens een systematische overzicht van 14 onderzoeken kan glucomannan (10):

  • Totaal cholesterol met 19 mg / dl (0,5 mmol / l).
  • “Slechte” LDL-cholesterol met 16 mg / dL (0,4 mmol / L).
  • Triglyceriden met 11 mg / dl (0,12 mmol / l).
  • Nuchtere bloedsuikerspiegel met 7,4 mg / dL (0,4 mmol / L).

Het verlaagt vooral het cholesterolgehalte in het bloed door de opname van cholesterol in de darm te verminderen.

Volgens dit onderzoek kan het toevoegen van glucomannan aan uw voeding uw risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en diabetes type 2 mogelijk verlagen.

Als wateroplosbare vezel is glucomannan ook met succes gebruikt voor de behandeling van constipatie(1213).

Glucomannan kan verschillende belangrijke risicofactoren voor hartziekten verbeteren, waaronder het totale cholesterolgehalte, “slechte” LDL-cholesterol, triglyceriden en de nuchtere de bloedsuikerspiegel.

Dosering en bijwerkingen

Voor gewichtsverlies wordt een dosering van 1 gram, 3 keer per dag voldoende geacht (14).

Gemengd met water zet glucomannan uit en kan tot 50 keer zijn gewicht absorberen. Daarom is de aanbevolen dosering van glucomannan lager in vergelijking met andere vezelsupplementen.

Glucomannan heeft geen effect op het gewichtsverlies, tenzij het voor de maaltijd wordt ingenomen. De aanbevolen dosering varieert van 15 minuten tot 1 uur voor de maaltijd(148).

Glucomannan wordt goed verdragen en wordt over het algemeen als veilig beschouwd.

Als glucomannan echter uitzet voordat het de maag bereikt, kan het leiden tot verstikking of verstopping van de keel en slokdarm, de buis die het voedsel van de mond naar de maag brengt.

Om dit te voorkomen, moet het worden weggespoeld met 1-2 glazen water of een andere vloeistof.

Sommige mensen kunnen lichte bijwerkingen ervaren, zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, zachte ontlasting of diarree, maar deze negatieve effecten zijn ongewoon.

Glucomannan kan ook de absorptie van orale medicijnen verminderen zoals sulfonylureum, een diabetes medicijn. Dit kan worden vermeden door de medicatie ten minste vier uur na of een uur voor het innemen van glucomannan in te nemen.

Glucomannan wordt over het algemeen als veilig beschouwd. De voorgestelde dosering is 1 gram, 3 keer per dag met water ingenomen. Zorg ervoor dat u het voor de maaltijd inneemt, want anders heeft het geen effect op het gewichtsverlies.

Moet u glucomannaan proberen?

Te oordelen naar het bewijs is glucomannan een effectief afslanksupplement. Maar zoals bij elke strategie voor gewichtsverlies, werkt het niet op zichzelf.

De enige bekende manier om gewicht te verliezen op de lange termijn is het maken van een permanente verandering in uw levensstijl.

Glucomannan kan helpen om dat gemakkelijker te maken, maar het zal op zichzelf geen wonderen verrichten.(Bron)