Dranken

10 Voordelen van gouden (kurkuma) melk en hoe je het kunt maken

Gouden melk – ook bekend als kurkumamelk – is een Indiase drank die aan populariteit wint in westerse culturen.

Deze felgele drank wordt traditioneel gemaakt door koemelk of plantaardige melk op te warmen met kurkuma en andere specerijen, zoals kaneel en gember.

Het wordt geprezen om zijn vele gezondheidsvoordelen en wordt vaak gebruikt als een alternatieve remedie om de immuniteit te stimuleren en ziekte te voorkomen.

Hier zijn 10 op wetenschap gebaseerde voordelen van gouden melk – en een recept om het zelf te maken.

1. De hoofdingrediënten zitten vol met antioxidanten

Het belangrijkste ingrediënt in gouden melk is kurkuma, een gele specerij die populair is in de Aziatische keuken en die curry zijn gele kleur geeft.

Curcumine, het actieve bestanddeel van kurkuma, wordt al eeuwenlang in de Ayurvedische geneeskunde gebruikt vanwege zijn sterke antioxiderende eigenschappen(1).

Antioxidanten zijn verbindingen die celschade tegengaan en je lichaam beschermen tegen oxidatieve stress.

Ze zijn essentieel voor het functioneren van je cellen, en studies tonen regelmatig aan dat voeding rijk aan antioxidanten kan helpen je risico op infecties en ziekte te verlagen( 2 ,3).

De meeste gouden melk recepten bevatten ook kaneel en gember – die beide ook indrukwekkende antioxiderende eigenschappen hebben(45).

Gouden melk is rijk aan antioxidanten, die helpen cellen te beschermen tegen schade, ziekten en infecties te bestrijden en bijdragen aan je algehele gezondheid.

2. Kan helpen ontstekingen en gewrichtspijn te verminderen

De ingrediënten in gouden melk hebben krachtige ontstekingsremmende eigenschappen.

Chronische ontsteking zou een belangrijke rol spelen bij chronische ziekten, waaronder kanker, het metabool syndroom, Alzheimer en hartziekten. Daarom kunnen voedingen rijk aan ontstekingsremmende stoffen uw risico op deze aandoeningen verminderen.

Onderzoek toont aan dat gember, kaneel en curcumine – het actieve ingrediënt in kurkuma – krachtige ontstekingsremmende eigenschappen hebben (678).

Studies suggereren zelfs dat de ontstekingsremmende effecten van curcumine vergelijkbaar zijn met die van sommige farmaceutische medicijnen, zonder de bijwerkingen (910).

Deze ontstekingsremmende effecten kunnen gewrichtspijn als gevolg van osteoartritis en reumatoïde artritis verminderen.

Een studie bij 45 mensen met reumatoïde artritis ontdekte bijvoorbeeld dat 500 milligram curcumine per dag de gewrichtspijn meer verminderde dan 50 gram van een veelgebruikt artritismedicijn of een combinatie van curcumine en het medicijn (11).

Op dezelfde manier, in een 6 weken durende studie bij 247 mensen met osteoartritis, ervoeren degenen die gemberextract kregen minder pijn en hadden minder pijnmedicatie nodig dan degenen die een placebo kregen (12).

Kurkuma, gember en kaneel, de belangrijkste ingrediënten in gouden melk, hebben sterke ontstekingsremmende eigenschappen die ontstekingen en gewrichtspijn kunnen verminderen.

3. Kan het geheugen en hersenfunctie verbeteren

Gouden melk kan ook goed zijn voor je hersenen.

Studies tonen aan dat curcumine het niveau van de brain-derived neurotrophic factor (BDNF) kan verhogen. BDNF is een stof die uw hersenen helpt nieuwe verbindingen te vormen en de groei van hersencellen bevordert(13).

Lage BDNF-niveaus kunnen in verband worden gebracht met hersenaandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer(1415).

Andere ingrediënten kunnen ook voordelen bieden.

Een van de kenmerken van de ziekte van Alzheimer is bijvoorbeeld de ophoping van een specifiek eiwit in de hersenen, het zogenaamde tau-eiwit. Testbuis- en dierstudies wijzen uit dat verbindingen in kaneel deze ophoping kunnen helpen verminderen(161718).

Bovendien lijkt kaneel in dierstudies de symptomen van de ziekte van Parkinson te verminderen en de hersenfunctie te verbeteren (19).

Gember kan ook de hersenfunctie stimuleren door het reactievermogen en het geheugen te verbeteren. Bovendien lijkt gember in dierstudies bescherming te bieden tegen leeftijdsgerelateerd verlies van hersenfuncties (202122).

Dit gezegd hebbende, is verder onderzoek bij mensen nodig om de effecten van deze ingrediënten op het geheugen en de hersenfunctie volledig te begrijpen.

Sommige ingrediënten in gouden melk kunnen helpen het geheugen te behouden en de achteruitgang van de hersenfunctie als gevolg van de ziekte van Alzheimer en Parkinson te beperken.

4. Curcumine in kurkuma kan de stemming verbeteren

Het lijkt erop dat kurkuma – meer specifiek de actieve stof curcumine – de stemming kan verbeteren en de symptomen van depressie kan verminderen.

In een 6 weken durend onderzoek namen 60 mensen met depressieve stoornissen curcumine, een antidepressivum of een combinatie van beide.

Degenen die alleen curcumine kregen, ondervonden vergelijkbare verbeteringen als degenen die antidepressiva kregen, terwijl de combinatiegroep de meeste voordelen ondervond(23).

Depressie kan ook in verband worden gebracht met lage niveaus van brain-derived neurotrophic factor (BDNF). Omdat curcumine de niveaus van BDNF lijkt te verhogen, zou het de symptomen van depressie kunnen verminderen (24).

Dat gezegd hebbende, zijn er weinig studies uitgevoerd op dit gebied en er zijn er meer nodig voordat er sterke conclusies kunnen worden getrokken.

Curcumine, het actieve ingrediënt in kurkuma, kan de symptomen van depressie helpen verminderen. Meer onderzoek is echter nodig.

5. Kan beschermen tegen hartaandoeningen

Hartaandoeningen zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. Interessant is dat kaneel, gember en kurkuma – de belangrijkste ingrediënten in gouden melk – allemaal in verband zijn gebracht met een lager risico op hartaandoeningen(25).

Een overzicht van 10 studies concludeerde bijvoorbeeld dat 120 mg kaneel per dag het totale cholesterolgehalte, het triglyceridengehalte en het “slechte” LDL-gehalte kan verlagen en het “goede” HDL-gehalte kan verhogen (26).

In een andere studie kregen 41 deelnemers met diabetes type 2 2 gram gemberpoeder per dag. Aan het einde van de 12 weken durende studie waren de gemeten risicofactoren voor hartaandoeningen 23-28% lager (27).

Bovendien kan curcumine de functie van uw bloedsvatwand verbeteren – bekend als endotheelfunctie. Een goede endotheelfunctie is belangrijk voor een gezond hart(28).

In één onderzoek kregen mensen die een hartoperatie ondergingen 4 gram curcumine of een placebo, een paar dagen voor en na hun operatie.

Degenen die curcumine kregen hadden 65% minder kans op een hartaanval tijdens hun verblijf in het ziekenhuis dan mensen in de placebogroep (29).

Deze ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen kunnen ook beschermen tegen hartaandoeningen. Er zijn echter maar weinig studies en er zijn er meer nodig voordat er sterke conclusies kunnen worden getrokken.

Kurkuma, gember en kaneel – de belangrijkste ingrediënten van gouden melk – hebben allemaal eigenschappen die de hartfunctie kunnen bevorderen en beschermen tegen hartaandoeningen. Toch zijn er meer studies nodig om deze effecten te bevestigen.

6. Kan de bloedsuikerspiegel verlagen

De ingrediënten in gouden melk, met name gember en kaneel, kunnen helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Zo kan 1-6 gram kaneel per dag de nuchtere bloedsuikerspiegel tot 29% verlagen. Bovendien kan kaneel de insulineresistentie verminderen(303132).

Insulineresistente cellen zijn minder goed in staat om suiker uit het bloed op te nemen, dus verlaging van de insulineresistentie verlaagt over het algemeen de bloedsuikerspiegel (3334).

Kaneel lijkt de hoeveelheid glucose die na een maaltijd in uw darmen wordt opgenomen te verminderen, wat de bloedsuikerspiegel verder kan verbeteren (35363738).

Op dezelfde manier kan het regelmatig toevoegen van kleine hoeveelheden gember aan uw maaltijd helpen om de nuchtere bloedsuikerspiegel tot wel 12% te verlagen (27).

Een kleine, dagelijkse dosis gember kan ook het hemoglobinegehalte A1C met maximaal 10% verlagen – een marker voor langdurige bloedsuikerspiegel (27).

Het bewijs is echter slechts gebaseerd op een paar studies, en er is meer onderzoek nodig om deze waarnemingen te bevestigen.

Het is vermeldenswaard dat de meeste gouden melk recepten worden gezoet met honing of ahornsiroop. Bloedsuikerverlagende voordelen, als die er al zijn, zijn waarschijnlijk alleen aanwezig bij het drinken van ongezoete varianten.

Kaneel en gember, twee belangrijke ingrediënten van gouden melk, kunnen de bloedsuikerspiegel verlagen en de insulinegevoeligheid verbeteren. Meer onderzoek is echter nodig.

7. Kan uw risico op kanker verminderen

Kanker is een ziekte die wordt gekenmerkt door ongecontroleerde celgroei.

Naast conventionele behandelingen wordt er steeds meer gezocht naar alternatieve remedies tegen kanker. Interessant is dat sommige onderzoeken suggereren dat de specerijen die in gouden melk worden gebruikt in dit opzicht enkele voordelen kunnen bieden.

Sommige reageerbuisstudies schrijven bijvoorbeeld anti-kanker eigenschappen toe aan 6-gingerol, een stof die in grote hoeveelheden wordt aangetroffen in rauwe gember (3940).

Evenzo melden laboratorium- en dierstudies dat verbindingen in kaneel de groei van kankercellen kunnen helpen verminderen (414243).

Curcumine, het actieve ingrediënt in kurkuma, kan ook geïsoleerde kankercellen in een reageerbuis doden en de groei van nieuwe bloedvaten in tumoren voorkomen, waardoor hun vermogen zich uit te breiden wordt beperkt (4445).

Het bewijs voor de kankerbestrijdende voordelen van gember, kaneel en curcumine bij mensen blijft echter beperkt.

Bovendien zijn de onderzoeksresultaten tegenstrijdig en is het onduidelijk hoeveel van elk ingrediënt moet worden geconsumeerd om mogelijk deze voordelen te bereiken (46474849).

Onderzoeken wijzen uit dat kaneel, gember en kurkuma enige bescherming tegen kanker kunnen bieden. De resultaten zijn echter tegenstrijdig en aanvullend onderzoek is nodig.

8. Heeft antibacteriële, antivirale en schimmelwerende eigenschappen

In India wordt gouden melk vaak gebruikt als huismiddeltje tegen verkoudheid. In feite wordt de gele drank aangeprezen om zijn immuunversterkende eigenschappen.

Onderzoek in reageerbuisjes wijst uit dat curcumine antibacteriële, antivirale en schimmelwerende eigenschappen heeft die infecties kunnen helpen voorkomen en bestrijden (50).

Hoewel de resultaten van reageerbuisstudies veelbelovend zijn, is er momenteel geen bewijs dat gembermelk infecties bij mensen vermindert.

Bovendien kunnen verbindingen in verse gember de groei van sommige bacteriën remmen. Gemberextract kan het menselijke respiratoire syncytiële virus (HRSV) bestrijden, een veel voorkomende oorzaak van infecties van de luchtwegen (515253).

Ook blijkt uit laboratoriumtests dat cinnamaldehyde, de actieve stof in kaneel, de groei van bacteriën kan voorkomen. Bovendien kan het helpen bij de behandeling van infecties van de luchtwegen veroorzaakt door schimmels (5455).

De ingrediënten in gouden melk hebben ook sterke antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen die uw immuunsysteem kunnen versterken (55).

De ingrediënten die worden gebruikt om gouden melk te maken hebben antibacteriële en antivirale eigenschappen die uw lichaam kunnen beschermen tegen infecties. Hun antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen kunnen ook uw immuunsysteem versterken.

9. Gember en kurkuma kunnen de spijsvertering verbeteren

Chronische indigestie, ook bekend als dyspepsie, wordt gekenmerkt door pijn en ongemak in het bovenste deel van uw maag.

Een vertraagde maaglediging is een mogelijke oorzaak van indigestie. Gember één van de ingrediënten van gouden melk, kan helpen deze aandoening te verlichten door de maagontlediging te versnellen bij mensen die aan dyspepsie lijden(57).

Onderzoek toont verder aan dat kurkuma, een ander ingrediënt dat wordt gebruikt om gouden melk te maken, kan helpen bij het verminderen van indigestiesymptomen. Kurkuma kan ook de vertering van vet verbeteren door de productie van gal tot 62% te verhogen (58).

Tot slot blijkt uit onderzoek dat kurkuma kan helpen een goede spijsvertering te behouden en opvlammingen te voorkomen bij mensen met colitis ulcerosa, een ontstekingsaandoening van de spijsvertering die leidt tot zweren in de darmen(5960).

Gember en kurkuma, twee ingrediënten in gouden melk, kunnen helpen bij het verlichten van indigestie. Kurkuma kan ook helpen de symptomen te verlichten bij mensen met colitis ulcerosa.

10. Calcium en vitamine D dragen bij aan sterkere botten

Gouden melk kan bijdragen aan een sterk skelet.

Zowel koemelk als verrijkte plantaardige melk zijn over het algemeen rijk aan calcium en vitamine D – twee voedingsstoffen die essentieel zijn voor de opbouw en het behoud van sterke botten (61).

Als uw voeding te weinig calcium bevat, begint uw lichaam calcium uit uw botten te verwijderen om het normale calciumgehalte in uw bloed te handhaven. Na verloop van tijd maakt dit uw botten zwak en broos, waardoor uw risico op botaandoeningen toeneemt, zoals osteopenie en osteoporose( 62 ).

Vitamine D draagt bij aan sterkere botten door het vermogen van uw darmen om calcium uit uw voeding op te nemen te verbeteren. Een laag vitamine D-gehalte in uw lichaam kan dus leiden tot zwakke en broze botten, zelfs als uw voeding rijk is aan calcium ( 62 ).

Hoewel koemelk van nature calcium bevat en vaak verrijkt is met vitamine D, zijn niet alle plantaardige melkproducten rijk aan deze twee voedingsstoffen.

Als u uw gouden melk liever maakt met een plantaardige melk, kies er dan een die verrijkt is met zowel calcium als vitamine D voor meer botversterkende voordelen.

Gouden melk kan rijk zijn aan calcium en vitamine D, afhankelijk van de melk die je gebruikt. Beide voedingsstoffen dragen bij aan een sterk skelet, waardoor je minder risico loopt op botaandoeningen, zoals osteopenie en osteoporose.

Hoe maak je gouden melk

Gouden melk is gemakkelijk thuis te maken. Voor een enkele portie gouden melk of ongeveer een kopje, volg je gewoon dit recept:

Ingrediënten:

  • 1/2 kop (120 ml) ongezoete melk naar keuze
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 klein stukje geraspte verse gember of 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1/2 theelepel kaneelpoeder
  • 1 snufje gemalen zwarte peper
  • 1 theelepel honing of ahornsiroop (optioneel)

Bereidingswijze:

Om de gouden melk te maken, meng je alle ingrediënten in een kleine sauspan of pan en breng je het aan de kook. Zet het vuur laag en laat het ongeveer 10 minuten sudderen of tot het geurig en smaakvol is. Zeef de drank door een fijne zeef in mokken en maak het af met een snufje kaneel.

Gouden melk kan ook van tevoren worden gemaakt en tot vijf dagen in de koelkast worden bewaard. Verwarm het dan gewoon opnieuw voordat je het drinkt.

Gouden melk is gemakkelijk thuis te maken volgens bovenstaand recept. Meng gewoon de ingrediënten in een pan of pan en verwarm ze voor een heerlijke en gezonde drank.

Tot slot

Gouden melk is een heerlijke drank boordevol antioxidanten die een scala aan gezondheidsvoordelen kan bieden, variërend van gezondere hersenen en hart tot sterkere botten, verbeterde spijsvertering en een lager risico op ziekten.

Om van de meeste gezondheidsvoordelen te genieten, gebruik je liefst een melk met zowel calcium als vitamine D en beperk je de hoeveelheid honing of siroop die je aan je drankje toevoegt.

Hoewel de resultaten van proefbuisonderzoek veelbelovend zijn, is er momenteel geen bewijs dat gouden melk infecties bij mensen vermindert.

Bovendien kunnen bestanddelen in verse gember de groei van sommige bacteriën remmen. Gemberextract kan het menselijke respiratoire syncytiële virus (HRSV) bestrijden, een veel voorkomende oorzaak van infecties van de luchtwegen(515253).

Ook blijkt uit laboratoriumtests dat cinnamaldehyde, de actieve stof in kaneel, de groei van bacteriën kan voorkomen. Bovendien kan het helpen bij de behandeling van infecties van de luchtwegen veroorzaakt door schimmels (5455).

De ingrediënten in gouden melk hebben ook sterke antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen die uw immuunsysteem kunnen versterken (55).(bron)