Vis & Vlees

Is haring gezond?

Haring is het meest gegeten vissoort in Nederland: de haring! Heerlijk voor tussendoor uit de hand, of lekker op een broodje.

Zure of zoute haring, met of zonder uitjes, er is voor ieder wat wils. En wat helemaal mooi is: haring is erg gezond! Maar is dit wel zo? En waarom is haring dan zo gezond? Haring is een vette vissoort. Hierbij zullen sommigen denken dat dit ongezond zal zijn voor het lichaam door het hoge vetgehalte, maar niets is minder waar.

De vetten in de haring zijn goede vetten, die zelfs essentieel zijn voor het lichaam. Het voedingscentrum raad ook aan om minstens twee keer per week vis te eten, waarvan minstens één keer vette vis. Haring is daarvoor een goede keuze. Haring zit vol omega-3 vetzuren, die een gunstig effecten hebben op het hart en het bloedvatenstelsel. Daarnaast zorgen ze voor een goede groei van het lichaam en zijn ze goed voor onze hersenen, zenuwen, huid en ogen.

Voedingswaarde Haring per 100 gram

Haring bevat per 100 gram zo’n 16 gram vet, 18 gram proteïne en een flinke dosis vitamines. Er zitten zo’n 222 kcal in 100 gram haring. Dit zijn de vitamines die in haring zitten op een rijtje: Vitamine A, /B / B2 / B6 / B11 / B12 / C en vooral Vitamine D. Regelmatig een haring eten is dus erg gezond.

Wat is Hollandse Nieuwe

Eigenlijk is er niet één haringsoort, maar zijn er zeer vele. Ook in de Noordzee en in de Oostzee, waar het grootste deel van de Hollandse Nieuwe wordt gevangen. In deze zeeën leidt de haring ‘s-winters een heel sober bestaan. Hij eet niet en vermagert tot het voorjaar komt. Maar zo gauw de dagen weer langer gaan worden en het water weer wat warmer, begint plankton (het voedsel van de haring) te groeien.

De haring gaat dan in grote scholen op zoek naar  plankton om zich vanaf begin april tot half mei letterlijk moddervet te eten. Waar ze eerst nauwelijks vet hadden, groeit hun vetgehalte in korte tijd tot boven de 20%! Die hoeveelheid vet hebben ze hard nodig om in de zomer en het najaar hom en kuit te produceren. Maar voordat het zover komt wordt een deel van die volvette maatjesharing tussen half mei en half juli gevangen. Hollandse Nieuwe is dus niet – zoals vaak gedacht wordt – jonge haring, maar haring die zich bij wijze van spreken ‘vernieuwd’ heeft.