Dranken

8 Voordelen van Hibiscus thee

Hibiscus thee is een kruidenthee die gemaakt wordt door delen van de hibiscusplant in kokend water te laten weken.

Het heeft een bittere tot zure smaak smaak die vergelijkbaar is met die van cranberry’s en kan zowel warm als koud gedronken worden.

Er zijn enkele honderden soorten hibiscus die variëren door de locatie en het klimaat waarin ze groeien, maar Hibiscus sabdariffa wordt het meest gebruikt om hibiscus thee te maken.

Onderzoek heeft een reeks gezondheidsvoordelen in verband met het drinken van hibiscus thee aan het licht gebracht, waaruit blijkt dat het de bloeddruk kan verlagen, bacteriën kan bestrijden en zelfs gewichtsverlies kan tegengaan.

Dit artikel geeft een overzicht van 8 voordelen van het drinken van hibiscus thee.

1. Boordevol met antioxidanten

Antioxidanten zijn moleculen die helpen bij de bestrijding van verbindingen die vrije radicalen worden genoemd en die schade aan uw cellen veroorzaken.

Hibiscus thee is rijk aan krachtige antioxidanten en kan daarom helpen bij het voorkomen van schade en ziekte veroorzaakt door de opbouw van vrije radicalen.

In een studie bij ratten heeft hibiscus extract het aantal antioxidanten enzymen verhoogd en de schadelijke effecten van vrije radicalen tot 92% gereduceerd(1).

Een andere studie bij ratten had vergelijkbare bevindingen, waaruit bleek dat delen van de hibiscusplant, zoals de bladeren, krachtige antioxiderende eigenschappen bezitten (2).

Houd er echter rekening mee dat dit dierstudies waren die geconcentreerde doses hibiscus extract gebruikten. Meer studies zijn nodig om te bepalen hoe antioxidanten in hibiscus thee de mens kunnen beïnvloeden.

Uit dierstudies is gebleken dat hibiscus extract antioxiderende eigenschappen heeft. Aanvullende studies zijn nodig om te bepalen hoe dit zich kan vertalen naar de mens.

2. Kan helpen de bloeddruk te verlagen

Eén van de meest indrukwekkende en bekende voordelen van hibiscus thee is dat het de bloeddruk kan verlagen.

Na verloop van tijd kan een hoge bloeddruk het hart extra belasten en verzwakken. Hoge bloeddruk gaat ook gepaard met een verhoogd risico op hartaandoeningen(3).

Verschillende studies hebben aangetoond dat hibiscus thee zowel de systolische als de diastolische bloeddruk kan verlagen.

In één studie kregen 65 mensen met een hoge bloeddruk hibiscus thee of een placebo. Na zes weken hadden degenen die hibiscus thee dronken een aanzienlijke verlaging van de systolische bloeddruk, vergeleken met de placebo(4).

Op dezelfde manier bleek uit een onderzoek in 2015 van vijf studies dat hibiscus thee zowel de systolische als de diastolische bloeddruk met respectievelijk 7,58 mmHg en 3,53 mmHg verlaagde (5).

Hoewel hibiscus thee een veilige en natuurlijke manier kan zijn om de bloeddruk te verlagen, wordt het niet aanbevolen voor mensen die hydrochloorthiazide gebruiken, een type diureticum dat wordt gebruikt om hoge bloeddruk te behandelen, omdat het kan interageren met het medicijn(6).

Sommige studies hebben aangetoond dat hibiscus thee de systolische en diastolische bloeddruk kan verlagen. Het moet echter niet worden genomen met hydrochloorthiazide om een interactie te voorkomen.

3. Kan helpen het bloedvetgehalte te verlagen

Naast het verlagen van de bloeddruk, hebben sommige studies aangetoond dat hibiscus thee kan helpen bij het verlagen van het vetgehalte in het bloed, wat een andere risicofactor is voor hartziekten.

In één studie kregen 60 mensen met diabetes ofwel hibiscus thee ofwel zwarte thee. Na een maand kregen mensen die hibiscus thee dronken een verhoogd “goed” HDL-cholesterol en een verlaagd totaal cholesterol, “slecht” LDL-cholesterol en triglyceriden(7).

Een andere studie bij mensen met het metabool syndroom toonde aan dat het dagelijks innemen van 100 mg hibiscus extract geassocieerd werd met een verlaagd totaal cholesterol en een verhoogd “goed” HDL-cholesterol (8).

Andere onderzoeken hebben echter tegenstrijdige resultaten opgeleverd met betrekking tot de effecten van hibiscus thee op het cholesterolgehalte in het bloed.

In feite concludeerde een overzicht van zes onderzoeken met 474 deelnemers dat hibiscusthee het cholesterol- of triglyceridengehalte in het bloed niet significant verlaagde (9).

Bovendien zijn de meeste studies die een voordeel van hibiscus thee op het vetgehalte in het bloed aantonen, beperkt tot patiënten met specifieke aandoeningen zoals het metabool syndroom en diabetes.

Meer grootschalige studies die de effecten van hibiscus thee op het cholesterol- en triglyceridengehalte in het bloed onderzoeken, zijn nodig om de mogelijke effecten op de algemene bevolking te bepalen.

Sommige studies hebben aangetoond dat hibiscus thee het cholesterolgehalte in het bloed en de triglyceriden bij mensen met diabetes en metabool syndroom kan verlagen. Andere studies hebben echter tegenstrijdige resultaten opgeleverd. Er is meer onderzoek nodig bij de algehele bevolking.

4. Kan de levergezondheid verbeteren

Van het produceren van eiwitten tot het afscheiden van gal tot het afbreken van vet, uw lever is essentieel voor uw algehele gezondheid.

Interessant is dat studies hebben aangetoond dat hibiscus de gezondheid van de lever kan bevorderen en kan helpen om deze efficiënt te laten werken.

Een studie bij 19 mensen met overgewicht heeft aangetoond dat het innemen van hibiscus-extract gedurende 12 weken de leversteatose verbetert. Deze aandoening wordt gekenmerkt door de ophoping van vet in de lever, wat kan leiden tot leverfalen(10).

Een studie bij hamsters toonde ook de leverbeschermende eigenschappen van hibiscus-extract aan, waaruit bleek dat de behandeling met hibiscus-extract de markers van leverschade verminderde(11).

Een andere dierstudie meldde dat het geven van hibiscusextract aan ratten de concentratie van verschillende medicijnontgiftende enzymen in de lever met wel 65% verhoogde (12).

Deze onderzoeken beoordeelden echter allemaal de effecten van hibiscus-extract in plaats van hibiscus thee. Verder onderzoek is nodig om te weten hoe hibiscus thee de levergezondheid bij mensen beïnvloedt.

Studies bij mensen en dieren hebben aangetoond dat hibiscusextract de gezondheid van de lever ten goede kan komen door het verhogen van medicijnontgiftende enzymen en het verminderen van leverschade en leververvetting.

5. Kan gewichtsverlies bevorderen

Verschillende studies suggereren dat hibiscus thee geassocieerd kan worden met gewichtsverlies en beschermen tegen overgewicht.

Een studie gaf 36 deelnemers met overgewicht ofwel hibiscus-extract ofwel een placebo. Na 12 weken verminderde hibiscus-extract het lichaamsgewicht, het lichaamsvet, de body mass index en de heup-taille-verhouding (10).

Een dierlijke studie had soortgelijke bevindingen, met de melding dat het geven van overgewicht muizen hibiscus extract voor 60 dagen leidde tot een vermindering van het lichaamsgewicht(13).

Huidig onderzoek is beperkt tot studies die gebruik maken van geconcentreerde doses hibiscus extract. Meer studies zijn nodig om te bepalen hoe hibiscus thee het gewichtsverlies bij de mens kan beïnvloeden.

Enkele studies bij mens en dier hebben de consumptie van hibiscus-extract geassocieerd met een verminderd lichaamsgewicht en lichaamsvet, maar er is meer onderzoek nodig.

6. Bevat stoffen die kanker kunnen helpen voorkomen.

Hibiscus is rijk aan polyfenolen, verbindingen waarvan is aangetoond dat ze krachtige anti-kanker eigenschappen hebben(14).

Studies met proefbuisjes hebben indrukwekkende resultaten gevonden met betrekking tot het potentiële effect van hibiscus-extract op kankercellen.

In een proefbuisstudie heeft hibiscus-extract de celgroei verstoord en de agressiviteit van mond- en plasmacelkankers verminderd(15).

Een andere test-buisstudie meldde dat hibiscusbladeren-extract de uitzaaiing van menselijke prostaatkankercellen verhinderde(16).

Hibiscus-extract heeft ook aangetoond dat het de maagkankercellen tot 52% remt in andere reageerbuisonderzoeken (17V18).

Houd er rekening mee dat dit proefbuisstudies waren waarbij hoge hoeveelheden hibiscus-extract werden gebruikt. Onderzoek bij mensen is nodig om het effect van hibiscus thee op kanker te evalueren.

Uit onderzoek met proefbuisjes is gebleken dat hibiscus-extract de groei en verspreiding van plasma-, mond-, prostaat- en maagkankercellen vermindert. Menselijke studies zijn nodig om het effect van hibiscus thee te evalueren.

7. Kan helpen bij het bestrijden van bacteriën

Bacteriën zijn eencellige micro-organismen die een verscheidenheid aan infecties kunnen veroorzaken, variërend van bronchitis tot longontsteking en urineweginfecties.

Naast het hebben van antioxidanten en anti-kanker eigenschappen, hebben sommige proefbuisonderzoeken aangetoond dat hibiscus kan helpen bij het bestrijden van bacteriële infecties.

In feite bleek uit één proefbuisstudie dat hibiscus-extract de activiteit van E. coli remt, een stam van bacteriën die symptomen als kramp, gas en diarree kan veroorzaken(19).

Een andere proefbuisstudie toonde aan dat het extract acht bacteriestammen bestreed en net zo effectief was als sommige medicijnen die gebruikt werden om bacteriële infecties te behandelen (20).

Er zijn echter geen onderzoeken bij mensen gedaan naar de antibacteriële effecten van hibiscus thee, dus het is nog steeds onduidelijk hoe deze resultaten zich kunnen vertalen naar de mens.

Uit onderzoek met proefbuisjes is gebleken dat hibiscus-extract bepaalde bacteriestammen kan bestrijden. Er is meer onderzoek nodig om te bepalen hoe hibiscus thee bacteriële infecties bij de mens kan beïnvloeden.

8. Smaakvol en gemakkelijk te maken

Naast de vele mogelijke voordelen voor de gezondheid is hibiscusthee heerlijk en gemakkelijk thuis te bereiden.

Voeg gewoon gedroogde hibiscusbloemen toe aan een theepot en giet er kokend water over. Laat het vijf minuten trekken, zeef het dan, zoet het indien gewenst en geniet ervan.

Hibiscus thee kan zowel warm als koud worden gedronken en heeft een bitter tot zure smaak die vergelijkbaar is met die van cranberries.

Om deze reden wordt het vaak gezoet met honing of op smaak gebracht met een scheutje limoensap om de zuurheid in evenwicht te brengen.

Gedroogde hibiscus kan worden gekocht bij uw plaatselijke reformwinkel of online. Hibiscusthee is ook verkrijgbaar in kant-en-klare theezakjes, die eenvoudig in heet water kunnen worden gedompeld.

Hibiscus thee kan gemaakt worden door hibiscusbloemen vijf minuten lang in kokend water te laten weken. Het kan zowel warm als koud gedronken worden en heeft een wrange smaak die vaak gezoet is met honing of op smaak gebracht met limoen.

Tot slot

Hibiscus thee is een soort kruidenthee met vele voordelen voor de gezondheid.

Het heeft ook een heerlijke, zure smaak en kan worden gemaakt en genoten van het comfort van uw eigen keuken.

Dierlijke en proefbuisonderzoeken hebben aangetoond dat hibiscus kan helpen bij gewichtsverlies, de gezondheid van hart en lever kan verbeteren en zelfs kan helpen bij de bestrijding van kanker en bacteriën.

Het grootste deel van het huidige onderzoek is echter beperkt tot proefbuis- en dierstudies waarbij hoge hoeveelheden hibiscus-extract worden gebruikt. Meer studies zijn nodig om te bepalen hoe deze voordelen van toepassing kunnen zijn op mensen die hibiscus thee drinken(Bron)