Overige

Honing en kaneel: een krachtige remedie of een grote mythe?

Microsoft Office Proplus 2019

Normaal €99,- tijdelijk slechts  €21,95

BESTEL HIER!

Honing en kaneel zijn twee natuurlijke ingrediënten met meerdere voordelen voor de gezondheid.

Sommige mensen beweren dat wanneer deze twee ingrediënten worden gecombineerd, ze bijna elke ziekte kunnen genezen.

Hoewel er bewijs is dat elk van deze ingrediënten een aantal medicinale toepassingen heeft, lijken verschillende beweringen over het mengsel van honing en kaneel te mooi om waar te zijn.

Dit artikel geeft een overzicht van de voordelen van honing en kaneel, waarbij feit en fictie van elkaar worden gescheiden.

Natuurlijke ingrediënten voor een betere gezondheid

Honing is een zoete vloeistof die door bijen wordt geproduceerd. Het wordt al eeuwenlang zowel als voedingsmiddel als als medicijn gebruikt.

Tegenwoordig wordt het het meest gebruikt bij het koken en bakken, of als zoetstof in dranken.

Ondertussen is kaneel een specerij die afkomstig is van de schors van de Cinnamomum- boom.

Mensen oogsten en drogen de schors, die zich krult tot wat algemeen bekend staat als kaneelstokjes. U kunt kaneel als hele stokjes kopen, vermalen tot een poeder of als een extract.

Zowel honing als kaneel hebben op zichzelf al meerdere voordelen voor de gezondheid. Sommige mensen gaan er echter van uit dat het combineren van de twee nog gunstiger is.

In 1995 publiceerde een Canadese tabloid een artikel met een lange lijst van aandoeningen die genezen konden worden door een mengsel van honing en kaneel.

Sindsdien zijn de gewaagde beweringen over de combinatie van honing en kaneel vermenigvuldigd.

Hoewel deze twee ingrediënten tal van gezondheidstoepassingen hebben, worden niet alle beweringen over het combineren van de twee ondersteund door de wetenschap.

Honing en kaneel zijn ingrediënten die zowel als voedingsmiddel als medicijn kunnen worden gebruikt. Niet alle beweringen over honing en kaneel worden echter door onderzoek ondersteund.

Voordelen van kaneel

Kaneel is een populaire specerij bij het koken en bakken en kan ook als supplement worden ingenomen.

Er zijn twee hoofdtypen :

 • Cassia kaneel. Ook wel bekend als Chinese kaneel, deze soort is het meest populaire type in supermarkten. Het is minder duur, van lagere kwaliteit dan Ceylon kaneel, en heeft een aantal potentiële bijwerkingen.
 • Ceylon kaneel. Dit type staat bekend als “echte kaneel”. Het is veel moeilijker te vinden dan Cassia kaneel en heeft een iets zoetere smaak.

De gezondheidsvoordelen van kaneel zijn gekoppeld aan actieve verbindingen in de etherische olie.

De meest bestudeerde kaneelverbinding is kaneelaldehyde, en dat geeft kaneel zijn kruidige smaak en aroma ( 1 ).

Hier zijn enkele van de meest indrukwekkende voordelen van kaneel :

 • Kan ontstekingen verminderen. Langdurige ontsteking verhoogt het risico op chronische ziekten. Studies tonen aan dat kaneel kan helpen om ontstekingen te verminderen (23).
 • Kan helpen bij de behandeling van neurodegeneratieve ziekten. Enkele studies met proefbuisjes suggereren dat kaneel kan helpen bij het vertragen van de progressie van de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer. Deze resultaten moeten worden bevestigd in menselijke studies(4567).
 • Kan helpen beschermen tegen kanker. Uit enkele dier- en proefbuisonderzoeken is gebleken dat kaneel de groei en reproductie van kankercellen helpt voorkomen. Deze resultaten moeten echter worden bevestigd met menselijke studies (89).

Sommigen hebben ook gesuggereerd dat kaneel een natuurlijke behandeling kan zijn voor aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD), prikkelbare darm syndroom (IBS), premenstrueel syndroom (PMS), polycystische eierstok syndroom (PCOS), en voedselvergiftiging.

Er is echter niet voldoende bewijs om deze claims te onderbouwen.

Kaneel is één van de gezondste specerijen ter wereld. Beide soorten kaneel hebben voordelen voor de gezondheid, maar kaneel van Ceylon is de betere keuze als je het regelmatig gaat consumeren.

Voordelen van honing

Naast het feit dat honing een gezonder alternatief is voor tafelsuiker, heeft het verschillende medicinale toepassingen.

Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle soorten gelijk zijn.

De meeste voordelen van honing worden geassocieerd met actieve stoffen die het meest geconcentreerd zijn in ongefilterde honing van hoge kwaliteit.

Hier zijn enkele door de wetenschap ondersteunde voordelen van honing :

 • Kan een effectief hoestmiddel zijn. Een studie vond dat honing was effectiever in het onderdrukken van nachtelijke hoest dan dextromethorfan, het actieve ingrediënt in de meeste hoestsiropen. Toch is er meer onderzoek nodig(10).
 • Een krachtige behandeling voor wonden en brandwonden. Uit een overzicht van zes studies blijkt dat het aanbrengen van honing op de huid een krachtige behandeling is voor wonden (1112).

Honing wordt ook beschouwd als een slaapmiddel, een geheugenversterker, een natuurlijk afrodisiacum, behandeling voor gistinfecties en een natuurlijke manier om plak op je tanden te verminderen, maar deze beweringen worden niet ondersteund door de wetenschap.

Honing heeft verschillende voordelen voor de gezondheid die verband houden met de antioxiderende werking en de antibacteriële eigenschappen.

Zowel de honing als de kaneel kunnen bepaalde gezondheidsvoorwaarden ten goede komen.

De theorie is dat als zowel honing als kaneel op zichzelf kunnen helpen, het combineren van de twee een nog sterker effect moet hebben.

Studies hebben aangetoond dat de gezondheidsvoordelen van honing en kaneel vergelijkbaar zijn. Beide zijn bijvoorbeeld gunstig op de volgende gebieden:

Kan het risico op hartaandoeningen verkleinen

Een mengsel van honing en kaneel kan het risico op hartziekten verlagen, omdat het kan helpen om verschillende risicofactoren te verkleinen.

Dit zijn onder andere verhoogde LDL (slechte) cholesterol en triglyceriden.

Hoge bloeddruk en een laag HDL-(goed)-cholesterolgehalte zijn bijkomende factoren die uw risico op de ziekte kunnen verhogen.

Interessant is dat honing en kaneel een positief effect kunnen hebben op al deze factoren.

Studies hebben aangetoond dat het consumeren van honing het LDL (slechte) cholesterolgehalte met 6-11% verlaagt en het triglyceridengehalte met maar liefst 11%. Honing kan ook HDL (goede) cholesterol verhogen met ongeveer 3% (1314151617).

Een meta-analyse toonde aan dat een dagelijkse dosis kaneel het totale cholesterol met gemiddeld 16 mg/dL verlaagde, LDL (slechte) cholesterol met 9 mg/dL, en triglyceriden met 30 mg/dL. Er was ook een lichte stijging van het HDL (goede) cholesterolgehalte (18).

Hoewel ze niet samen zijn bestudeerd, is aangetoond dat kaneel en honing afzonderlijk een bescheiden daling van de bloeddruk veroorzaken. Dit onderzoek werd echter uitgevoerd bij dieren (2192021).

Bovendien zijn beide voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten, die meerdere voordelen hebben voor het hart. Polyfenol antioxidanten verbeteren de doorbloeding van het hart en voorkomen bloedstolsels, waardoor het risico op een hartaanval en een beroerte afneemt (19).

Honing en kaneel kunnen ook helpen bij het voorkomen van hartaandoeningen, omdat ze beide ontstekingen verminderen. Chronische ontsteking is een belangrijke factor in de ontwikkeling van hartaandoeningen (222).

Kan helpen bij wondgenezing

Zowel honing als kaneel hebben goed gedocumenteerde genezende eigenschappen die kunnen helpen bij de behandeling van huidinfecties wanneer het mengsel plaatselijk wordt aangebracht.

Honing en kaneel hebben elk de mogelijkheid om bacteriën te bestrijden en ontstekingen te verminderen, wat twee eigenschappen zijn die zeer belangrijk zijn als het gaat om het genezen van de huid(2324).

Bij het aanbrengen op de huid is honing met succes gebruikt om brandwonden te behandelen. Het kan ook diabetes-gerelateerde voetzweren behandelen, een zeer ernstige complicatie van de aandoening (1225).

Kaneel kan enkele extra voordelen bieden bij het genezen van wonden, dankzij de sterke antibacteriële eigenschappen.

Diabetes gerelateerde voetzweren hebben een groot risico om geïnfecteerd te raken met antibiotica-resistente bacteriën. Uit een onderzoek met proefbuisjes is gebleken dat kaneelolie helpt bij de bescherming tegen antibiotica-resistente bacteriën (2627).

In deze studie werd echter kaneelolie gebruikt, die veel geconcentreerder is dan de kaneel in poedervorm die je in de supermarkt kunt vinden. Er is geen bewijs dat kaneel in poedervorm hetzelfde effect zou hebben.

Kan helpen bij het beheersen van diabetes

Het is goed gedocumenteerd dat het regelmatig consumeren van kaneel goed is voor mensen met diabetes. Het kan ook helpen bij het voorkomen van diabetes(282930).

Talrijke studies hebben aangetoond dat kaneel de nuchtere bloedsuikerspiegel bij mensen met de aandoening verlaagt (282931323334).

Eén van de manieren waarop kaneel de bloedsuikerspiegel verlaagt is door het verhogen van de insulinegevoeligheid. Kaneel maakt de cellen gevoeliger voor het hormoon insuline en helpt de suiker van het bloed naar de cellen te bewegen (30).

Honing heeft ook enkele potentiële voordelen voor mensen met diabetes. Studies hebben aangetoond dat honing minder invloed heeft op de bloedsuikerspiegel dan suiker(35).

Bovendien kan honing LDL (slechte) cholesterol en triglyceriden verlagen bij mensen met diabetes, terwijl het HDL (goede) cholesterolgehalte wordt verhoogd (1315).

Honing en kaneel kunnen relatief gezonder zijn dan tafelsuiker om je thee te zoeten. Honing is echter nog steeds hoog in koolhydraten, dus mensen met diabetes moeten het met mate gebruiken.

Boordevol antioxidanten

Zowel honing als kaneel zijn uitstekende bronnen van antioxidanten, die meerdere voordelen hebben voor de gezondheid(363738).

Antioxidanten zijn stoffen die je beschermen tegen onstabiele moleculen, vrije radicalen genaamd, die je cellen kunnen beschadigen.

Honing is rijk aan fenol antioxidanten, die in verband worden gebracht met een verlaagd risico op hartaandoeningen (39).

Kaneel is ook een krachtige antioxidant. In vergelijking met andere kruiden staat kaneel bovenaan qua antioxidantgehalte ( 1 ,4041).

Het consumeren van honing en kaneel samen kan je een krachtige dosis antioxidanten geven.

De combinatie van honing en kaneel kan enkele voordelen bieden, zoals het verbeteren van de gezondheid van uw hart, het behandelen van wonden en het helpen beheersen van diabetes.

Onbewezen beweringen over honing en kaneel

Het concept van het combineren van twee krachtige ingrediënten om een nog krachtiger middel te creëren is zinvol.

Geen enkele studie heeft echter aangetoond dat de combinatie van honing en kaneel een wondermiddel is dat meerdere kwalen geneest.

Bovendien worden veel van de voorgestelde toepassingen voor honing en kaneel niet door de wetenschap ondersteund.

Hier zijn enkele van de populaire maar onbewezen beweringen over honing en kaneel:

 • Bestrijdt allergiesymptomen. Er zijn enkele onderzoeken gedaan naar het vermogen van honing om allergiesymptomen te verminderen, maar het bewijs is zwak (4243).
 • Geneest verkoudheid. Honing en kaneel hebben sterke antibacteriële eigenschappen, maar de meeste verkoudheden worden veroorzaakt door virussen.
 • Behandelt acneHoewel de antibacteriële eigenschappen van beide ingrediënten gunstig kunnen zijn voor een acnegevoelige huid, hebben onderzoeken niet het vermogen van het mengsel om acne te behandelen onderzocht.
 • Helpt bij het afvallen. Een paar onderzoeken suggereren dat het vervangen van suiker door honing bijdraagt ​​aan minder gewichtstoename, maar er is geen bewijs dat honing en kaneel je helpen om af te vallen (4445).
 • Verlicht artritis pijnHoning en kaneel verminderen ontstekingen, maar er is geen bewijs dat het aanbrengen van deze voedingsmiddelen op uw huid ontstekingen in de gewrichten kan verminderen.
 • Kalmeert problemen met de spijsvertering. Er zijn beweringen dat honing je maag kan bedekken en dat beide ingrediënten bacteriële infecties in de darmen bestrijden. Deze beweringen worden echter niet ondersteund door onderzoek.

Honing en kaneel zijn beide gunstig voor de gezondheid, maar er is geen bewijs dat het combineren ervan hun effecten zal vermenigvuldigen.

Hoe u honing en kaneel gebruikt om uw gezondheid te verbeteren

De beste manier om honing in je voeding te gebruiken is als vervanging voor suiker.

Zorg ervoor dat u ongefilterde honing koopt, want de meeste van de sterk verwerkte honing in de schappen van de supermarkt biedt geen voordelen voor de gezondheid.

Wees echter voorzichtig met honing, want het bevat nog steeds veel suiker.

U moet zich er ook van bewust zijn dat kaneel een stof bevat die coumarine wordt genoemd en die in grote hoeveelheden giftig kan zijn. Het coumarinegehalte is veel hoger in Cassia-kaneel dan in Ceylon-kaneel (4647)

Het is het beste om Ceylon-kaneel te kopen, maar als je de Cassia-variant consumeert, beperk dan je dagelijkse inname tot 1/2 theelepel (0,5–2 gram). Je kunt veilig maximaal 1 theelepel (ongeveer 5 gram) Ceylon-kaneel per dag consumeren (46).

Om honing en kaneel te gebruiken voor de behandeling van een huidinfectie, mengt u honing met een kleine hoeveelheid kaneelolie en brengt u deze direct aan op de geïnfecteerde huid.

Honing en kaneel kunnen worden gegeten of op de huid worden aangebracht. Koop ongefilterde honing van hoge kwaliteit en kaneel van Ceylon om de grootste voordelen te behalen.

Tot slot

Honing en kaneel hebben elk meerdere voordelen voor de gezondheid, waarvan vele worden ondersteund door de wetenschap.

Beide ingrediënten zijn vooral nuttig voor het verbeteren van de gezondheid van uw hart en het genezen van infecties.

Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat het combineren van honing en kaneel een wondermiddel is.(bron)

Microsoft Office Proplus 2019

Normaal €99,- tijdelijk slechts  €21,95

BESTEL HIER!
close-link

Microsoft Visio 2019 Professional

BEPERKT AANTAL OP= OP VAN €139,-VOOR €29,95
SHOP NOW
Geen maandelijkse of jaarlijkse kosten aan verbonden.
close-link
Microsoft Office 2021 en 2019 voor PC en MAC, Office 365 Family, Adobe, Windows 10 Pro, VMWare Workstation licenties nu tot 80% aan voordeel!! 
NAAR AANBIEDINGEN