Overige

16/8 Intermittent Fasting: Een beginners gids

Vasten wordt al duizenden jaren beoefend en is een hoofdbestanddeel in veel verschillende religies en culturen over de hele wereld.

Vandaag de dag geven nieuwe varianten van vasten een nieuwe draai aan deze eeuwenoude gewoontes.

16/8 intermittent fasting is één van de meest populaire vormen van vasten. Voorstanders beweren dat het een makkelijke, handige en duurzame manier is om gewicht te verliezen en de algehele gezondheid te verbeteren.

Dit artikel bespreekt 16/8 intermittent fasting, hoe het werkt en of het geschikt is voor jou.

Wat is 16/8 intermitterend vasten?

16/8 intermittent fasting houdt in dat de consumptie van eten en calorierijke dranken beperkt wordt tot een vast tijdsbestek van 8 uur per dag en dat men zich de resterende 16 uur onthoudt van eten.

Deze cyclus kan zo vaak worden herhaald als je wilt – van slechts een of twee keer per week tot elke dag, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

16/8 intermittent fasting is de laatste jaren enorm in populariteit gestegen, vooral onder mensen die willen afvallen en vet verbranden.

Terwijl andere diëten vaak strikte regels en voorschriften stellen, is 16/8 intermittent fasting gemakkelijk te volgen en kan het echte resultaten opleveren met minimale inspanning.

Het wordt over het algemeen beschouwd als minder beperkend en flexibeler dan veel andere dieetplannen en kan gemakkelijk worden ingepast in zowat elke levensstijl.

Naast gewichtsverlies zou 16/8 intermittent fasting ook de bloedsuikerspiegel beter onder controle houden, de hersenfunctie verbeteren en de levensverwachting te verlengen.

Bij 16/8 intermittent fasting wordt overdag gedurende 8 uur gegeten en gedurende de resterende 16 uur gevast. Het kan helpen bij gewichtsverlies, het verbeteren van de bloedsuikerspiegel, het stimuleren van de hersenfunctie en het verlengen van de levensverwachting.

Hoe te beginnen

16/8 intermittent fasting is eenvoudig, veilig en duurzaam.

Om te beginnen kies je een periode van acht uur en beperk je je voedselinname tot die tijdsperiode

Veel mensen geven de voorkeur aan eten tussen 12.00 en 20.00 uur, omdat dit betekent dat je alleen ’s nachts hoeft te vasten en het ontbijt overslaat, maar nog steeds een evenwichtige lunch en avondeten kunt eten, samen met een paar snacks gedurende de dag.

Anderen kiezen ervoor om tussen 9.00 en 17.00 uur te eten, zodat er genoeg tijd is voor een gezond ontbijt rond 9.00 uur, een normale lunch rond 12.00 uur en een lichte vroege avondmaaltijd of snack rond 16.00 uur, voordat je met vasten begint.

Je kunt echter experimenteren en het tijdstip kiezen dat het beste in je schema past.

Om de potentiële gezondheidsvoordelen van je dieet te maximaliseren, is het bovendien belangrijk om je tijdens de eetperioden te houden aan voedzame, volwaardige voedingsmiddelen en dranken.

Het aanvullen van voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen kan helpen om uw dieet af te ronden en u in staat te stellen de vruchten te plukken die dit regime te bieden heeft.

Probeer elke maaltijd te balanceren met een goede variëteit aan gezonde, volwaardige voedingsmiddelen, zoals:

  • Fruit: appels, bananen, bessen, sinaasappels, perziken, peren, etc.
  • Groenten: broccoli, bloemkool, komkommers, bladgroenten, tomaten, etc.
  • Volkorengranen: Quinoa, rijst, haver, gerst, boekweit, etc.
  • Gezonde vetten: olijfolie, avocado’s en kokosolie
  • Eiwitbronnen: vlees, gevogelte, vis, peulvruchten, eieren, noten, zaden enz.

Het drinken van calorievrije dranken zoals water en ongezoete thee en koffie, zelfs tijdens het vasten, kan ook helpen om je eetlust onder controle te houden en je gehydrateerd te houden.

Aan de andere kant kan eetbuien of overdreven gebruik van junkfood de positieve effecten van 16/8 intermittent fasting teniet doen en uiteindelijk meer kwaad dan goed doen voor je gezondheid.

Om met 16/8 intermittent fasting te beginnen, kies je een periode van acht uur en beperk je je voedselinname tot die tijdspanne. Zorg ervoor dat je tijdens de eetperiode evenwichtig en gezond eet.

Voordelen van 16/8 Intermittent Fasting

16/8 Intermittent Fasting is een populair dieet omdat het gemakkelijk te volgen, flexibel en op de lange termijn vol te houden is.

Het is ook handig, omdat het kan bezuinigen op de hoeveelheid tijd en geld die je elke week moet besteden aan het koken en bereiden van maaltijden.

Op het gebied van gezondheid wordt 16/8 intermittent fasting in verband gebracht met een lange lijst van voordelen, waaronder:

  • Verhoogd gewichtsverlies: Niet alleen helpt het beperken van je inname tot een paar uur per dag om calorieën in de loop van de dag te verminderen, maar studies tonen ook aan dat vasten het metabolisme kan stimuleren en gewichtsverlies kan verhogen (12).
  • Verbeterde bloedsuikerspiegel: Intermittent fasting blijkt de nuchtere insulinespiegel tot 31% te verlagen en de bloedsuikerspiegel met 3-6% te verlagen, waardoor het risico op diabetes mogelijk afneemt (2).
  • Verhoogde levensverwachting: Hoewel het bewijs bij mensen beperkt is, hebben sommige dierstudies aangetoond dat intermittent fasting de levensverwachting kan verlengen (34).

16/8 intermittent fasting is gemakkelijk te volgen, flexibel en handig. Dierlijke en menselijke studies suggereren dat het gewichtsverlies kan verhogen, de bloedsuikerspiegel kan verbeteren, de hersenfunctie kan verbeteren en de levensverwachting kan verlengen.

Nadelen van 16/8 intermittent fasting

16/8 intermittent fasting heeft veel voordelen voor de gezondheid, maar het heeft ook een aantal nadelen en is niet voor iedereen geschikt.

Het beperken van de inname tot slechts acht uur per dag kan ertoe leiden dat sommige mensen tijdens de eetperioden meer gaan eten dan normaal, in een poging om de uren van het vasten goed te maken.

Dit kan leiden tot gewichtstoename, spijsverteringsproblemen en de ontwikkeling van ongezonde eetgewoonten.

16/8 intermitterend fasting kan ook op korte termijn negatieve bijwerkingen hebben als je er net mee begint, zoals honger, zwakte en vermoeidheid – hoewel deze vaak verdwijnen als je eenmaal een routine hebt gevonden.

16/8 intermitterend fasting kan ook op korte termijn negatieve bijwerkingen hebben als je er net mee begint, zoals honger, zwakte en vermoeidheid – hoewel deze vaak verdwijnen als je eenmaal een routine hebt gevonden(5).

Er zijn echter meer studies bij mensen nodig om de effecten van intermittent fasting op de reproductieve gezondheid te evalueren.

Begin in ieder geval geleidelijk en overweeg te stoppen of uw arts te raadplegen als u zich zorgen maakt of negatieve symptomen ervaart.

Beperking van de dagelijkse voedselinname kan leiden tot zwakte, honger, verhoogde voedselconsumptie en gewichtstoename. Dierstudies tonen aan dat intermitterend fasting een verschillend effect kan hebben op mannen en vrouwen en zelfs de vruchtbaarheid kan verstoren.

Is 16/8 intermittent fasting iets voor jou?

16/8 intermittent fasting kan een duurzame, veilige en gemakkelijke manier zijn om je gezondheid te verbeteren als het gecombineerd wordt met een voedzaam dieet en een gezonde levensstijl.

Het moet echter niet worden gezien als een vervanging voor een evenwichtig, goed afgerond dieet rijk aan volwaardige voedingsmiddelen. Niet te vergeten, je kunt nog steeds gezond zijn, zelfs als intermittent fasting niet voor jou werkt.

Hoewel 16/8 intermittent fasting over het algemeen als veilig wordt beschouwd voor de meeste gezonde volwassenen, moet je met je arts overleggen voordat je het probeert, vooral als je een onderliggende gezondheidstoestand hebt.

Dit is belangrijk als je medicijnen neemt of diabetes, lage bloeddruk of een geschiedenis van eetstoornissen hebt.

Intermittent fasting wordt ook afgeraden voor vrouwen die zwanger proberen te worden, zwanger zijn of borstvoeding geven.

Als u zich zorgen maakt of nadelige bijwerkingen ondervindt tijdens het vasten, raadpleeg dan uw arts.

Tot slot

16/8 intermittent fasting houdt in dat u slechts gedurende 8 uur eet en de resterende 16 uur vast.

Het kan gewichtsverlies ondersteunen en de bloedsuikerspiegel, hersenfunctie en levensverwachting verbeteren.

Eet gezond tijdens de eetperiode en drink calorievrije dranken zoals water of ongezoete thee en koffie.

Het is het beste om met je arts te overleggen voordat je intermittent fasting probeert, vooral als je een onderliggende gezondheidsaandoening hebt.(bron)