Specerijen & Kruiden

7 Verrassende gezondheidsvoordelen van Jalapeños

Jalapeños zijn pittige chilipepers uit de hete peperfamilie.

Ze zijn klein, groen of rood van kleur en redelijk pittig.

Jalapeños worden veel gebruikt in de Mexicaanse keuken, maar zijn wereldwijd populair.

Ze zitten ook boordevol voedingsstoffen en hebben veel voordelen voor de gezondheid.

Dit artikel geeft een overzicht van de voordelen van het eten van jalapeños, bespreekt hun mogelijke bijwerkingen en stelt manieren voor om ze toe te voegen aan uw eten.

1. Rijk aan voedingsstoffen

Jalapeños bevatten weinig calorieën en bevatten veel vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten.

Een rauwe jalapeño bevat het volgende ( 1 ):

 • Calorieën: 4
 • Vezels: 0,4 gram
 • Vitamine C: 10% van de ADH
 • Vitamine B6: 4% van de ADH
 • Vitamine A: 2% van de ADH
 • Vitamine K: 2% van de ADH
 • Foliumzuur: 2% van de ADH
 • Mangaan: 2% van de ADH

Zoals de meeste soorten fruit en groenten, zijn jalapeñopepers een goede bron van vezels . Eén peper levert 2% van de ADH voor een persoon die 2.000 calorieën per dag verbruikt.

Jalapeños bevatten ook veel vitamine C en vitamine B6.

Vitamine C is een antioxidant die schade door vrije radicalen bestrijdt en uw huid gezond en stevig houdt, terwijl vitamine B6 een essentiële voedingsstof is die betrokken is bij meer dan 140 lichamelijke reacties (2345).

Eén van de meest unieke verbindingen in jalapeños is capsaïcine, een alkaloïde die pepers hun karakteristieke pittige eigenschappen geeft en verantwoordelijk is voor veel van hun gezondheidsvoordelen.

Jalapeños zijn laag in calorieën en een goede bron van vezels, vitamine C en vitamine B6. Ze bevatten ook een verbinding genaamd capsaïcine, die hen hun hete smaak geeft.

2. Kan gewichtsverlies bevorderen

Jalapeños kan u helpen gewicht te verliezen door uw stofwisseling te stimuleren, de vetverbranding te verhogen en uw eetlust te verminderen (6).

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat capsaïcine en andere soortgelijke verbindingen, capsaïcinoïden genaamd, de stofwisseling met 4-5% per dag kunnen stimuleren, waardoor het gemakkelijker wordt om af te vallen (78).

Naast het stimuleren van de stofwisseling, is aangetoond dat capsaïcinoïde supplementen het buikvet en de eetlust vermindert, zodat mensen 50-75 minder calorieën per dag eten (6910).

Al deze factoren helpen verklaren waarom het regelmatig consumeren van pepers geassocieerd wordt met een significant verminderd risico op overgewicht of obesitas in de loop van de tijd (11).

Hoewel dit onderzoek veelbelovend is, is het belangrijk op te merken dat veel van deze onderzoeken de effecten van capsaïcine of chilipepers niet alleen van jalapeños in het algemeen hebben onderzocht.

Onderzoek suggereert dat jalapeños en andere pittige pepers gewichtsverlies kunnen bevorderen door de stofwisseling te stimuleren, de vetverbranding te verhogen en de eetlust te verminderen.

3. Kan kanker bestrijden

Laboratoriumstudies hebben aangetoond dat capsaïcine sterke anti-kanker eigenschappen heeft en in staat is om meer dan 40 soorten kankercellen te doden zonder de normale cellen te beschadigen (121314).

Capsaïcine bestrijdt kanker door (15161718):

 • Het stoppen van de groei en deling van kankercellen
 • Het vertragen van de vorming van nieuwe bloedvaten rond kankertumoren
 • Voorkomen dat kanker zich uitbreidt naar andere delen van het lichaam

Studies bij mensen hebben de voordelen tegen kanker die in laboratoriumstudies werden gevonden, echter niet gerepliceerd.

In feite hebben verschillende onderzoeken bij de mens aangetoond dat het regelmatig eten van pepers in verband staat met een hoger risico op kanker. Niet alle studies hebben dit verband echter aangetoond(19202122).

Ook blijkt dat dosering van belang is. Terwijl hoge doses capsaïcine de uitzaaiing van kanker lijken te vertragen, kunnen lage doses de uitzaaiing bevorderen (23).

Er zijn meer studies nodig om te bepalen hoe capsaïcine en pepers het risico op kanker bij de mens beïnvloeden.

Voorlopige studies suggereren dat capsaïcine kan helpen bij de bestrijding van kanker in hoge doses, maar meer onderzoek is nodig om te bepalen of dit geldt voor de mens.

4. Kan een natuurlijke pijnstiller zijn

Capsaïcine is een effectieve pijnstiller bij uitwendig gebruik (24).

HHet verzacht de pijn door het tijdelijk blokkeren van pijnreceptoren in het gebied waar het wordt toegepast. In het begin kan een branderig gevoel worden gevoeld, gevolgd door verdoofdheid en afwezigheid van pijn (25).

Capsaïcine lotions en pleisters worden vaak gebruikt om de pijn te verlichten die veroorzaakt wordt door het gordelroosvirus, diabetische zenuwpijn en chronische spier- en gewrichtspijn(26272829).

In een studie ondervonden oudere volwassenen met reumatische artritis een pijnvermindering van 57% na het aanbrengen van een capsaïcine crème op hun gewrichten. Dit was significant effectiever dan de placebo crème(29).

Naast het aanbrengen van capsaïcine op de huid, kan het gebruikt worden als een neusspray om de migraine pijn te verlichten (3031).

Hoewel capsaïcine bevattende lotions en sprays effectief kunnen zijn bij de behandeling van pijn, is het onduidelijk of het eten van jalapeños of het aanbrengen ervan op de huid hetzelfde effect heeft.

Producten die capsaïcine bevatten kunnen helpen de pijn te verlichten bij uitwendig gebruik, maar het is niet bekend of jalapeñopepers vergelijkbare effecten hebben.

5. Kan helpen om maagzweren te voorkomen

Maagzweren kunnen worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder (32):

 • Groei van H. pylori- bacteriën in de maag
 • Hoge concentraties maagzuur
 • Lage bloedstroom naar de maag
 • Te veel NSAID-pijnstillers gebruiken
 • Alcohol drinken
 • Roken
 • Stress

Hoewel algemeen wordt aangenomen dat pittig voedsel zoals jalapeños maagzweren kan veroorzaken of verergeren, heeft onderzoek aangetoond dat dit onjuist is(32).

In feite kan de capsaïcine in pepers de maag in de eerste plaats beschermen tegen het ontwikkelen van zweren.

Het kan dit effect hebben door het verminderen van de maagontsteking bij mensen met H. pylori en zelfs het helpen doden van de infectie. Het is echter niet duidelijk of de hoeveelheid capsaïcine in jalapeños groot genoeg is om dit effect te hebben(333435).

Pepers kunnen ook helpen bij het verminderen van de maagschade die wordt veroorzaakt door overmatig gebruik van NSAID-pijnstillers en alcohol, waardoor de vorming van zweren vanaf het begin kan worden voorkomen (3637).

Hoewel algemeen wordt aangenomen dat pittig voedsel maagzweren kan verergeren, suggereert onderzoek dat capsaïcine de maag kan beschermen tegen zweren.

6. Help infecties te bestrijden

Kruiden en specerijen worden al lang gebruikt bij het koken om bederf en voedselvergiftiging te voorkomen(38).

De verbindingen die in pittige pepers worden gevonden zijn vooral krachtig bij het vertragen van de groei van gewone, door voedsel overgedragen bacteriën en gisten (394041).

Peper-extracten kunnen zelfs voorkomen dat cholerabacteriën gifstoffen produceren, waardoor mogelijk de impact van deze dodelijke door voedsel overgedragen ziekte wordt verminderd (42).

Naast voedselvergiftiging suggereert nieuw onderzoek dat capsaïcine andere soorten infecties kan helpen voorkomen, zoals keelontsteking, bacterieel tandbederf en chlamydia(43444546).

Het is echter belangrijk om op te merken dat bij al deze onderzoeken gebruik werd gemaakt van peper-extracten, niet van hele pepers en dat deze werden uitgevoerd in reageerbuizen, niet bij de mens.

Deze vroege studies suggereren dat pepers sterke antimicrobiële eigenschappen kunnen hebben, en er is toekomstig onderzoek gaande om te bepalen of ze kunnen worden gebruikt als natuurlijke conserveringsmiddelen of medicijnen.

Jalapeños en andere pittige pepers bevatten verbindingen die de groei van schadelijke bacteriën en gisten kunnen voorkomen die besmettelijke ziekten veroorzaken

7. Kan uw hart gezond houden

Enkele van de grootste risicofactoren voor hartaandoeningen zijn diabetes, een hoog cholesterolgehalte en een hoge bloeddruk.

Capsaïcine kan de impact van deze factoren helpen verminderen en kan helpen om uw hart gezond te houden (4748).

Het eten van 5 gram chilipepers voor een koolhydraatrijke maaltijd helpt de bloedsuikers te stabiliseren en voorkomt de grote pieken die na de maaltijd ontstaan(4950).

Van capsaïcine is ook aangetoond dat het cholesterol- en lipidengehalte bij dieren verlaagt, maar er zijn geen onderzoeken uitgevoerd bij mensen (5152).

Dierstudies suggereren ook dat capsaïcine kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk door het ontspannen van de bloedvaten, maar er is geen onderzoek gedaan om aan te tonen of dit waar is bij mensen (53).

Over het algemeen suggereert vooronderzoek dat capsaïcine en pepers gunstig kunnen zijn voor de gezondheid van het hart, maar er zijn meer menselijke studies nodig.

Capsaïcine en pepers blijken gunstige effecten te hebben op de bloedsuikers, het cholesterolgehalte en de bloeddruk, maar er is meer menselijk onderzoek nodig.

Mogelijke bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen

Hoewel het eten van jalapeños wordt geassocieerd met vele veelbelovende voordelen voor de gezondheid, zijn er ook enkele mogelijke bijwerkingen.

De meest voorkomende bijwerking is een tijdelijk branderig gevoel in de mond na het eten. Afhankelijk van de pittigheid van de peper kan deze reactie variëren van licht tot ernstig.

Voor mensen met een lage tolerantie voor pittig voedsel zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die de reacties op jalapeños kunnen verminderen (545556):

 • Voorkom littekens: Zoek naar gladde jalapeñopepers zonder kleine bruine lijntjes, want littekens duiden op een pittigere peper.
 • Gebruik handschoenen: Het dragen van handschoenen bij het hanteren van pepers kan voorkomen dat de pittige bestanddelen worden overgebracht naar andere gevoelige delen van uw lichaam, zoals uw ogen.
 • Verwijder vliezen: Verwijder de witte vliezen in de jalapeño voordat u ermee kookt, aangezien de vliezen de hoogste concentratie capsaïcine hebben.
 • Drink melk: Als het branderige gevoel te sterk wordt, kan het drinken van volle koemelk de pijn tijdelijk helpen verminderen.

Minstens één studie heeft aangetoond dat capsaïcine het maagzuur kan verergeren, dus mensen met reflux kunnen jalapeños willen vermijden als ze symptomen veroorzaken (57).

Mensen met het prikkelbare darmsyndroom kunnen ook na het eten van pittige pepers onaangename symptomen ervaren, vooral als ze geen regelmatig onderdeel van hun eten zijn. Veel voorkomende bijwerkingen zijn buikpijn, verbranding, kramp en diarree (585960).

Daarnaast kunnen gedroogde pepers en kruiden besmet zijn met aflatoxine, een soort schimmel die onder bepaalde omstandigheden op bepaalde voedingsmiddelen groeit. Het selecteren van bestraalde specerijen kan helpen om uw blootstelling te beperken(6162).

De meest voorkomende bijwerking van het eten van jalapeños is een tijdelijk branderig gevoel in de mond, maar eenvoudige stappen kunnen worden genomen om het te verminderen. Mensen met brandend maagzuur, PDS of aflatoxine gevoeligheid zouden pepers kunnen willen vermijden om de symptomen te voorkomen.

Hoe voeg je Jalapenos toe aan je voeding?

Jalapeños kunnen rauw, gekookt, gerookt (ook wel chipotle pepers genoemd), gedroogd en zelfs in poedervorm worden gegeten.

Onderzoek toont aan dat er weinig tot geen verlies is van capsaïcinoïden tijdens het droogproces en dat er slechts een matige vermindering is van het roken of inmaken, zodat het nuttig kan zijn om jalapeños in al hun vormen te consumeren ( 63 , 64 ).

Jalapeños kan worden genoten:

 • Rauw in salades, salsa’s, chutneys of guacamoles
 • Doordrenkt met pittige chili-oliën
 • Gekookt in hoofdgerechten
 • Ingemaakt, als een specerij
 • Gerookt, als chipotle-pepers
 • Gemengd tot smoothies
 • Gebakken in maïsbrood of eiergerechten
 • Gevuld met vlees, kaas of pilafs

Volgens schattingen verbruikt de gemiddelde persoon die in de Verenigde Staten of Europa woont ongeveer 1,5 mg capsaïcinoïden per dag.

De consumptie van capsaïcinoïden is veel hoger (tussen 25-200 mg per dag) in landen als India, Indonesie, Thailand en Mexico, waar koken met pepers gebruikelijker is(65).

Onderzoek toont aan dat mensen die regelmatig rode pepers eten een 12% lager risico hebben op de dood door welke oorzaak dan ook, zelfs wanneer ze de controle hebben over andere factoren, dus het kan gunstig zijn voor mensen om meer pittige pepers toe te voegen aan hun eten (66).

Over het algemeen geldt dat hoe pittiger de peper, hoe meer gezondheidsbevorderende capsaïcine het bevat, maar recenter onderzoek wijst ook op een gezondheidsvoordeel voor niet-pittige capsaïcinoïde verbindingen ( 67 ).

apeños kan op verschillende manieren gegeten worden, waaronder rauw, gekookt, gerookt (ook bekend als chipotle pepers), gedroogd en zelfs in poedervorm.

Conclusie

Jalapeños zijn een veelzijdige en voedzame vrucht die op verschillende manieren kan worden genoten.

Ze bevatten capsaïcine, een stof die waarschijnlijk verantwoordelijk is voor veel van hun gezondheidsvoordelen, waaronder gewichtsverlies, pijnbestrijding, verbeterde hartgezondheid en een lager risico op zweren.

Hoewel ze veilig zijn voor de meesten, kunnen ze een tijdelijk branderig gevoel in de mond en ongemakkelijke darmklachten veroorzaken bij sommigen.

Als u van pittig eten houdt en geen bijwerkingen ondervindt, kan jalapeños een gezonde aanvulling zijn op uw voeding.(bron)