Dranken

5 Manieren waarop kamille thee uw gezondheid ten goede komt

Kamille thee is een populaire drank die ook een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen biedt.

Kamille is een kruid dat afkomstig is van de margrietachtige bloemen van de Asteraceae plantenfamilie. Het wordt al eeuwenlang gedronken als een natuurlijke behandeling voor verschillende gezondheidsproblemen.

Om kamille thee te maken, worden de bloemen gedroogd en vervolgens in heet water gegoten.

Veel mensen genieten van kamille thee als een cafeïnevrij alternatief voor zwarte of groene thee en om zijn aardse, ietwat zoete smaak.

Bovendien zit kamille thee vol met antioxidanten die een rol kunnen spelen bij het verlagen van het risico op verschillende ziekten, waaronder hartaandoeningen en kanker.

Kamille heeft ook eigenschappen die de slaap en spijsvertering kunnen bevorderen.

Dit artikel zal 5 mogelijke gezondheidsvoordelen van het drinken van kamille thee bespreken.

1. Kan de slaapkwaliteit verbeteren

Kamille heeft een aantal unieke eigenschappen die de kwaliteit van uw slaap ten goede kunnen komen.

Het bevat apigenine, een antioxidant die zich bindt aan bepaalde receptoren in uw hersenen die slaperigheid kunnen bevorderen en slapeloosheid, of het chronische onvermogen om te slapen kunnen verminderen (12).

In een studie rapporteerden postnatale vrouwen die gedurende twee weken kamille thee dronken een betere slaapkwaliteit in vergelijking met een groep die geen kamille thee dronk. Ze hadden ook minder symptomen van depressie, wat vaak in verband wordt gebracht met slaapproblemen (3).

Een andere studie toonde aan dat mensen die gedurende 28 dagen tweemaal daags 270 mg kamille-extract consumeerden, 1/3 minder wakker werden ’s nachts en 15 minuten sneller in slaap vielen dan degenen die het extract niet consumeerde (4).

Deze bevindingen zijn veelbelovend, maar meer studies zijn nodig om de omvang van de effecten van kamille thee op de slaap te bepalen. Desalniettemin is het drinken van kamille thee voor het slapen gaan zeker het proberen waard als je moeite hebt om in slaap te vallen of te blijven.

Kamille bevat antioxidanten die de slaperigheid kunnen bevorderen, en van het drinken van kamille thee is aangetoond dat het de algehele slaapkwaliteit verbetert.

2. Kan de spijsvertering bevorderen

Een goede spijsvertering is uiterst belangrijk voor uw algehele gezondheid.

Beperkt bewijs suggereert dat kamille effectief kan zijn voor het bevorderen van een betere spijsvertering door het verkleinen van het risico op bepaalde gastro-intestinale aandoeningen.

Een paar studies hebben aangetoond dat kamille-extract kan beschermen tegen diarree bij muizen. Dit wordt toegeschreven aan de ontstekingsremmende eigenschappen (56).

Een andere studie bij ratten wees uit dat kamille helpt bij het voorkomen van maagzweren, omdat het de zuurgraad in de maag kan verlagen en de groei van bacteriën kan remmen die bijdragen aan de ontwikkeling van maagzweren (7).

Ondanks deze bevindingen is er meer onderzoek bij mensen nodig om de rol van kamille bij de spijsvertering te bevestigen.

Niettemin zijn er veel anekdotische beweringen dat het drinken van kamille thee verzachtend is voor de maag. Traditioneel wordt het gebruikt om verschillende spijsverteringskwalen te behandelen, waaronder misselijkheid en winderigheid (1).

Kamille thee kan beschermen tegen diarree, maagzweren, misselijkheid en winderigheid, waarschijnlijk door de ontstekingsremmende effecten.

3. Kan beschermen tegen bepaalde vormen kanker

De antioxidanten in kamille zijn in verband gebracht met een lagere kans op bepaalde vormen van kanker.

Kamille bevat de antioxidant apigenine. In reageerbuisstudies is aangetoond dat apigenine kankercellen bestrijdt, vooral die van de borst, het spijsverteringskanaal, huid, prostaat en de baarmoeder (8910).

Bovendien werd in een onderzoek onder 537 mensen vastgesteld dat degenen die 2-6 keer per week kamille thee dronken aanzienlijk minder kans hadden om schildklierkanker te ontwikkelen dan degenen die geen kamille thee dronken (11).

Deze bevindingen zijn veelbelovend, maar er is meer hoogwaardig, menselijk onderzoek nodig om een conclusie te kunnen trekken over de rol van kamille thee bij kankerpreventie.

Kamille thee bevat het antioxidant apigenine, dat kan helpen ontstekingen te verlagen en het risico op verschillende vormen van kanker te verkleinen.

4. Kan de bloedsuikerspiegel ten goede komen

Het drinken van kamille thee kan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel.

De ontstekingsremmende eigenschappen kunnen schade aan de cellen van uw alvleesklier voorkomen, die optreedt wanneer uw bloedsuikerspiegel chronisch verhoogd is (1).

De gezondheid van uw alvleesklier is uiterst belangrijk, omdat deze insuline produceert, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het verwijderen van suiker uit uw bloed(1).

In een onderzoek onder 64 diabetici hadden degenen die acht weken lang dagelijks kamille thee dronken bij de maaltijd, een significant lagere gemiddelde bloedsuikerspiegel dan degenen die water dronken (12).

Bovendien suggereren verschillende dierstudies dat kamille thee de nuchtere bloedsuikerspiegel aanzienlijk kan verlagen, en het kan ook gunstig zijn voor het voorkomen van bloedsuikerpieken na het eten(131415).

Het meeste bewijs voor de rol van kamille thee bij de beheersing van de bloedsuikerspiegel is gebaseerd op resultaten van dierstudies. Niettemin zijn de bevindingen veelbelovend(16).

De ontstekingsremmende effecten van kamille thee kunnen de bloedsuikerspiegel bevorderen, vooral wanneer het wordt geconsumeerd bij een maaltijd.

5. Kan de gezondheid van het hart verbeteren

Kamille thee is rijk aan flavonen, een groep antioxidanten.

Flavonen zijn onderzocht op hun vermogen om de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen, wat belangrijke markers zijn voor het risico op hartaandoeningen(1718).

Uit een onderzoek onder 64 diabetes patiënten bleek dat degenen die kamille thee dronken bij de maaltijd opmerkelijke verbeteringen hadden in hun totale cholesterol, triglyceriden en “slechte” LDL-cholesterol, vergeleken met degenen die water dronken(12).

Er is meer onderzoek nodig om de rol van kamille thee bij het bevorderen van de hartgezondheid te bevestigen, maar het kan zeker geen kwaad om het in je dieet op te nemen.

Kamille is een geweldige bron van flavone antioxidanten die een rol kunnen spelen bij het verbeteren van de gezondheid van het hart.

Andere mogelijke gezondheidsvoordelen

De volgende gezondheidsvoordelen van kamille thee zijn meestal anekdotisch en worden niet ondersteund door wetenschappelijk onderzoek:

  • Verhoogt de gezondheid van het immuunsysteem: Kamille thee wordt vaak gepromoot als een strategie om verkoudheid te voorkomen en te behandelen, maar bewijs hiervoor ontbreekt. Er wordt ook gezegd dat het verzachtend werkt bij keelpijn (1).
  • Vermindert angst en depressie: Er is enig bewijs dat kamille de ernst van angst en depressie kan verminderen, maar dit is meestal gebaseerd op het gebruik als aromatherapie of het innemen als supplement (161920).
  • Verbetert de gezondheid van de huid: Er is gemeld dat het aanbrengen van kamille op de huid via cosmetische producten, zoals lotions, oogcrèmes en zepen, vochtinbrengend kan zijn en kan helpen bij het verminderen van huidontstekingen (62122).
  • Voorkomt botverlies: Sommigen beweren dat kamille thee een rol kan spelen bij het voorkomen van botverlies dat leidt tot aandoeningen als osteoporose. Het bewijs hiervoor is echter zwak(1).

Hoewel deze gezondheidsclaims niet bewezen zijn, wil dat niet zeggen dat ze onwaar zijn. Ze zijn gewoon nog niet onderzocht en dat kan in de toekomst wel gebeuren.

Er is momenteel geen sterk bewijs dat het drinken van kamille thee de gezondheid van het immuunsysteem, de botten en de huid verbetert. Bovendien is er geen onderzoek gedaan naar de rol van kamille thee bij angst en depressie.

Nadelige effecten van kamille thee

Het drinken van kamille thee is over het algemeen veilig voor de meeste mensen.

Er zijn meldingen geweest van kamilleallergieën, die het meest waarschijnlijk voorkomen bij personen die allergisch zijn voor planten uit de madeliefjesfamilie, zoals ambrosia en chrysanten (1).

Bovendien kunnen cosmetische producten die kamille bevatten irriterend zijn voor de ogen als ze er rechtstreeks mee in contact komen. Dit kan leiden tot bindvliesontsteking, wat een ontsteking van de oogwand is (1).

Het is ook belangrijk op te merken dat de veiligheid van het drinken van kamille thee niet is vastgesteld bij jonge kinderen, zwangere of borstvoeding gevende vrouwen en mensen met lever- of nieraandoeningen.

Desondanks zijn er geen meldingen van levensbedreigende bijwerkingen of toxiciteit door het drinken van kamille thee.

Hoewel een paar mensen allergisch kunnen zijn voor kamille, is het voor de meeste mensen veilig om te drinken. Negatieve bijwerkingen zijn uiterst zeldzaam.

Tot slot

Kamille thee is een gezonde drank.

Het is rijk aan een aantal krachtige antioxidanten die een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen kunnen hebben, waaronder het verkleinen van het risico op kanker en hartziekten.

Hoewel het onderzoek met betrekking tot kamille thee veelbelovend is, zijn er simpelweg niet genoeg studies geweest om een conclusie te trekken over de effecten op de gezondheid.

Veel van de studies met betrekking tot kamille thee zijn uitgevoerd bij dieren en in reageerbuizen, en de resultaten kunnen niet worden vertaald naar mensen.

Toch is kamille thee heel veilig om te drinken, en veel mensen drinken het graag vanwege de heerlijke smaak en het rustgevende aroma.

Als u de mogelijke voordelen van kamille thee wilt ontdekken, is het zeker de moeite waard om het in uw voeding op te nemen.(bron)