Specerijen & Kruiden

10 Op bewijsmateriaal gebaseerde gezondheidsvoordelen van kaneel

Kaneel is een heerlijk specerij.

Het wordt al duizenden jaren geroemd om zijn geneeskrachtige eigenschappen.

De moderne wetenschap heeft nu bevestigd wat mensen al eeuwen weten.

Hier zijn 10 gezondheidsvoordelen van kaneel die worden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

1. Kaneel is rijk aan een stof met krachtige medicinale eigenschappen

Kaneel is een specerij die is gemaakt van de binnenschors van bomen die wetenschappelijk bekend staan ​​als Cinnamomum .

Het wordt door de geschiedenis heen gebruikt als een ingrediënt, dat teruggaat tot het Oude Egypte. Vroeger was het zeldzaam en waardevol en werd het beschouwd als een geschenk dat geschikt was voor koningen.

Tegenwoordig is kaneel goedkoop, verkrijgbaar in elke supermarkt en als ingrediënt in verschillende voedingsmiddelen en recepten.

Er zijn twee belangrijke soorten kaneel (1):

  • Ceylon kaneel: Ook bekend als “echte” kaneel.
  • Cassia-kaneel: De meest voorkomende kaneelsoort vandaag de dag en wat mensen over het algemeen “kaneel” noemen.

Kaneel wordt gemaakt door de stammen van kaneelbomen af te snijden. Vervolgens wordt de binnenste schors eruit gehaald en worden de houtachtige delen verwijderd.

Als het droogt, vormt het stroken die omkrullen tot rollen, die kaneelstokjes worden genoemd. Deze stokjes kunnen worden vermalen tot kaneelpoeder.

De uitgesproken geur en smaak van kaneel zijn te danken aan het olieachtige gedeelte, dat zeer hoog is in het samengestelde cinnamaldehyde (2).

Wetenschappers geloven dat deze verbinding verantwoordelijk is voor de meeste krachtige effecten van kaneel op de gezondheid en de stofwisseling.

Kaneel is een populaire specerij. Het heeft een hoog gehalte aan kaneelaldehyde, wat verantwoordelijk wordt geacht voor het grootste deel van de gezondheidsvoordelen van kaneel.

2. Kaneel zit boordevol antioxidanten

Antioxidanten beschermen uw lichaam tegen oxidatieve schade veroorzaakt door vrije radicalen.

Kaneel zit vol met krachtige antioxidanten, zoals polyfenolen (345).

In een studie die de antioxidant activiteit van 26 kruiden vergeleek, werd kaneel als duidelijke winnaar uit de bus gekomen, zelfs hoger dan “superfoods” zoals knoflook en oregano(6).

In feite is het zo krachtig dat kaneel gebruikt kan worden als een natuurlijk conserveringsmiddel voor voedingsmiddelen (7).

Kaneel bevat grote hoeveelheden zeer krachtige polyfenol antioxidanten.

3. Kaneel heeft ontstekingsremmende eigenschappen

Ontsteking is ongelooflijk belangrijk.

Het helpt uw lichaam om infecties te bestrijden en weefselschade te herstellen.

Een ontsteking kan echter een probleem worden wanneer deze chronisch is en gericht tegen uw lichaamseigen weefsel.

Kaneel kan in dit verband nuttig zijn. Studies tonen aan dat dit specerij en zijn antioxidanten krachtige ontstekingsremmende eigenschappen hebben (89).

De antioxidanten in kaneel hebben een ontstekingsremmende werking, wat het risico op ziekte kan verlagen.

4. Kaneel kan het risico op hartziekte verkleinen

Kaneel is in verband gebracht met een verlaagd risico op hartziekten, ’s werelds meest voorkomende oorzaak van vroegtijdig overlijden.

Bij mensen met diabetes type 2 is aangetoond dat 1 gram of ongeveer een halve theelepel kaneel per dag een gunstig effect heeft op de bloedmarkers.

Het verlaagt het totale cholesterolgehalte, het “slechte” LDL-cholesterol en de triglyceriden, terwijl het “goede” HDL-cholesterol stabiel blijft (10).

Meer recentelijk is in een grote overzichtsstudie geconcludeerd dat een dosis kaneel van slechts 120 mg per dag deze effecten kan hebben. In deze studie verhoogde kaneel ook het “goede” HDL-cholesterolgehalte(11).

In dierstudies is aangetoond dat kaneel de bloeddruk verlaagt (3).

In combinatie met al deze factoren kan het risico op hartaandoeningen drastisch worden verlaagd.

Kaneel kan enkele belangrijke risicofactoren voor hartziekten verbeteren, waaronder cholesterol, triglyceriden en bloeddruk.

5. Kaneel kan de gevoeligheid voor het hormoon insuline verbeteren

Insuline is één van de belangrijkste hormonen die de stofwisseling en het energieverbruik reguleren.

Het is ook essentieel voor het transporteren van de bloedsuiker van uw bloedbaan naar uw cellen.

Het probleem is dat veel mensen resistent zijn tegen de effecten van insuline.

Dit staat bekend als insulineresistentie, een kenmerk van ernstige aandoeningen zoals het metaboolsyndroom en diabetes type 2.

Het goede nieuws is dat kaneel de insulineresistentie drastisch kan verlagen, waardoor dit belangrijke hormoon zijn werk kan doen (1213).

Door de insulinegevoeligheid te verhogen kan kaneel de bloedsuikerspiegel verlagen, zoals besproken in het volgende hoofdstuk.

Van kaneel is aangetoond dat het de gevoeligheid voor het hormoon insuline aanzienlijk verhoogt.

6. Kaneel verlaagt de bloedsuikerspiegel en heeft een krachtig antidiabetisch effect

Kaneel staat bekend om zijn bloedsuikerverlagende eigenschappen.

Naast de gunstige effecten op de insulineresistentie kan kaneel de bloedsuikerspiegel verlagen door verschillende andere mechanismen.

Ten eerste is aangetoond dat kaneel de hoeveelheid glucose vermindert die na een maaltijd in je bloedbaan terechtkomt

Het doet dit door in te grijpen in tal van spijsverteringsenzymen, die de afbraak van koolhydraten in je spijsverteringskanaal vertragen(1415).

Ten tweede kan een verbinding in kaneel inwerken op de cellen door het nabootsen van insuline(1617).

Dit verbetert de opname van glucose door je cellen aanzienlijk, hoewel het veel langzamer werkt dan insuline zelf.

Tal van menselijke studies hebben de anti-diabetische effecten van kaneel bevestigd en laten zien dat het de nuchtere bloedsuikerspiegel met 10-29% kan verlagen (181920).

De effectieve dosis is doorgaans 1–6 gram of ongeveer 0,5–2 theelepels kaneel per dag.

Van kaneel is aangetoond dat het de nuchtere bloedsuikerspiegel verlaagt, met een krachtig anti-diabetisch effect bij 1-6 gram of 0,5-2 theelepels per dag.

7. Kaneel kan een gunstig effect hebben op neurodegeneratieve ziekten

Neurodegeneratieve ziekten worden gekenmerkt door een progressief verlies van de structuur of functie van hersencellen.

De ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson zijn twee van de meest voorkomende soorten.

Twee verbindingen die gevonden worden in kaneel lijken de opbouw van een eiwit genaamd tau in de hersenen te remmen, wat een van de kenmerken is van de ziekte van Alzheimer (212223).

In een studie bij muizen met de ziekte van Parkinson hielp kaneel bij de bescherming van neuronen, genormaliseerde neurotransmitter niveaus en verbeterde motorische functie(24).

Deze effecten moeten verder worden bestudeerd bij de mens.

Het is aangetoond dat kaneel in dierstudies tot verschillende verbeteringen leidt voor de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Het ontbreekt echter aan menselijk onderzoek.

8. Kaneel kan beschermen tegen kanker

Kanker is een ernstige ziekte die wordt gekenmerkt door ongecontroleerde celgroei.

Kaneel is op grote schaal bestudeerd voor het mogelijke gebruik bij de preventie en behandeling van kanker.

Over het algemeen is het bewijs beperkt tot proefbuisjes en dierstudies, die suggereren dat kaneel extracten bescherming kunnen bieden tegen kanker (2526272829).

Het werkt door de groei van kankercellen en de vorming van bloedvaten in tumoren te vertragen en lijkt giftig te zijn voor kankercellen, wat de dood van cellen veroorzaakt.

Een studie bij muizen met darmkanker onthulde dat kaneel een krachtige activator is van ontgiftende enzymen in de dikke darm en beschermt tegen verdere groei van kanker (30).

Deze bevindingen werden ondersteund door experimenten met reageerbuisjes, die aantoonden dat kaneel beschermende antioxidantreacties activeert in menselijke dikke darmcellen(31).

Of kaneel enig effect heeft op mensen moet in gecontroleerde onderzoeken worden bevestigd.

Dier- en proefbuis onderzoeken geven aan dat kaneel een beschermende werking kan hebben tegen kanker.

9. Kaneel helpt bij het bestrijden van bacteriële en schimmelinfecties

Cinnamaldehyde, één van de belangrijkste actieve componenten van kaneel, kan verschillende soorten infecties helpen bestrijden.

Het is aangetoond dat kaneelolie effectief is bij de behandeling van luchtweginfecties die worden veroorzaakt door schimmels.

Het kan ook de groei van bepaalde bacteriën remmen, waaronder Listeria en Salmonella (3233).

Het bewijs is echter beperkt en tot nu toe is niet aangetoond dat kaneel infecties elders in het lichaam vermindert.

De antimicrobiële effecten van kaneel kunnen ook helpen om tandbederf te voorkomen en slechte adem te verminderen (3435).

Cinnamaldehyde heeft antischimmel- en antibacteriële eigenschappen, die infecties kunnen verminderen en helpen bij het bestrijden van tandbederf en slechte adem.

10. Kaneel kan helpen bij de bestrijding van het HIV-virus

HIV is een virus dat je immuunsysteem langzaam afbreekt, wat uiteindelijk kan leiden tot AIDS, als het niet wordt behandeld.

Van kaneel uit Cassia-variëteiten wordt gedacht dat het helpt in de strijd tegen HIV-1, de meest voorkomende stam van het HIV-virus bij de mens (3637).

Een laboratoriumonderzoek naar HIV-geïnfecteerde cellen toonde aan dat kaneel de meest effectieve behandeling was van alle 69 onderzochte medicinale plante (38).

Menselijke proeven zijn nodig om deze effecten te bevestigen.

Studies met proefbuisjes hebben aangetoond dat kaneel kan helpen bij de bestrijding van HIV-1, het belangrijkste type HIV-virus bij de mens.

Het is beter om Ceylon (“echte” kaneel) te gebruiken

Niet alle kaneel is hetzelfde.

De Cassia-variëteit bevat aanzienlijke hoeveelheden van een verbinding die coumarine wordt genoemd en waarvan wordt aangenomen dat deze in grote hoeveelheden schadelijk is.

Alle kaneel zou voordelen voor de gezondheid moeten hebben, maar Cassia kan in grote doses problemen veroorzaken als gevolg van het gehalte aan coumarine.

Ceylon (“echte” kaneel) is in dit opzicht veel beter, en studies tonen aan dat het veel lager is in coumarine dan de Cassia variëteit (39).

Helaas is de meeste kaneel die in de supermarkten wordt verkocht is de goedkopere Cassia-variëteit.

Mogelijk kunt u Ceylon in sommige reformwinkels vinden.

Tot slot

Uiteindelijk is kaneel één van de lekkerste en gezondste specerijen ter wereld.

Het kan de bloedsuikerspiegel verlagen, risicofactoren voor hartziekten verkleinen en heeft een overvloed aan andere indrukwekkende voordelen voor de gezondheid.

Zorg ervoor dat u Ceylon kaneel krijgt of houd u aan kleine doses als u de Cassia variëteit gebruikt.(bron)