Specerijen & Kruiden

10 Gezondheidsvoordelen van kardemom, ondersteund door wetenschap

Kardemom is een specerij met een intense, lichtzoete smaak die sommige mensen vergelijken met munt.

Het komt oorspronkelijk uit India, maar is vandaag de dag wereldwijd verkrijgbaar en wordt gebruikt in zowel zoete als hartige recepten.

De zaden, oliën en extracten van kardemom worden verondersteld indrukwekkende medicinale eigenschappen te hebben en worden al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde( 1 , 2 ).

Hier zijn 10 gezondheidsvoordelen van kardemom, ondersteund door de wetenschap.

1. Antioxiderende en diuretische eigenschappen kunnen de bloeddruk verlagen

Kardemom kan nuttig zijn voor mensen met een hoge bloeddruk.

In één studie gaven onderzoekers drie gram kardemompoeder per dag aan 20 volwassenen die nieuw gediagnosticeerd werden met hoge bloeddruk. Na 12 weken was de bloeddruk aanzienlijk gedaald tot het normale bereik (3).

De veelbelovende resultaten van deze studie kunnen in verband worden gebracht met de hoge gehaltes aan antioxidanten in kardemom. In feite was de antioxidantenstatus van de deelnemers aan het einde van de studie met 90% gestegen. Antioxidanten zijn in verband gebracht met een lagere bloeddruk (34).

Onderzoekers vermoeden ook dat het kruid de bloeddruk kan verlagen vanwege het diuretische effect, wat betekent dat het plassen kan bevorderen om water te verwijderen dat zich ophoopt in je lichaam, bijvoorbeeld rond je hart.

Van kardemom extract is aangetoond dat het het urineren verhoogt en de bloeddruk bij ratten verlaagt (5).

Kardemom kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk, waarschijnlijk door zijn antioxidanten en diuretische eigenschappen.

2. Kunnen kankerbestrijdingsmiddelen bevatten

De verbindingen in kardemom kunnen helpen bij de bestrijding van kankercellen.

Studies bij muizen hebben aangetoond dat kardemompoeder de activiteit van bepaalde enzymen die helpen bij het bestrijden van kanker kan verhogen (67).

Het kruid kan ook het vermogen van de natuurlijke killercellen om tumoren aan te vallen versterken (8).

In één onderzoek stelden onderzoekers twee groepen muizen bloot aan een stof die huidkanker veroorzaakt en voedden ze één groep 500 mg gemalen kardemom per kg (227 mg per pond) gewicht per dag (7).

Na 12 weken kreeg slechts 29% van de groep die de kardemom at kanker, vergeleken met meer dan 90% van de controlegroep (7).

Onderzoek naar menselijke kankercellen en kardemom geeft vergelijkbare resultaten aan. Eén studie toonde aan dat een bepaalde verbinding in het kruid de vermenigvuldiging van mondkankercellen in reageerbuisjes tegenhield(9).

Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, zijn deze studies alleen uitgevoerd op muizen of in reageerbuizen. Menselijk onderzoek is nodig voordat er sterkere claims kunnen worden gemaakt.

Bepaalde verbindingen in kardemom kunnen kanker bestrijden en de groei van tumoren in muizen en reageerbuizen stoppen. Menselijk onderzoek is nodig om te valideren of deze resultaten ook van toepassing zijn op mensen.

3. Kan beschermen tegen chronische ziekten dankzij ontstekingsremmende effecten

Kardemom is rijk aan verbindingen die ontstekingen kunnen bestrijden.

Ontsteking ontstaat wanneer uw lichaam wordt blootgesteld aan vreemde stoffen. Een acute ontsteking is noodzakelijk en heilzaam, maar een langdurige ontsteking kan leiden tot chronische ziekten(101112).

Antioxidanten die in overvloed in kardemom voorkomen, beschermen de cellen tegen schade en voorkomen dat er een ontsteking ontstaat(13).

Een studie vond dat kardemomextract in doses van 50-100 mg per kg (23-46 mg per pond) lichaamsgewicht effectief was in het remmen van ten minste vier verschillende ontstekingsstoffen bij ratten (14).

Een andere studie bij ratten toonde aan dat het eten van kardemompoeder een verminderde leverontsteking veroorzaakt door het eten van een dieet met veel koolhydraten en vet(15).

Hoewel er niet zo veel studies zijn naar de ontstekingsremmende effecten van kardemom bij de mens, toont onderzoek aan dat supplementen de antioxidantstatus met wel 90% kunnen verhogen (3).

De antioxidanten in kardemom kunnen helpen om cellen te beschermen tegen schade en om ontstekingen in het lichaam te vertragen en te voorkomen.

4. Kan helpen bij spijsverteringsproblemen, waaronder zweren

Kardemom wordt al duizenden jaren gebruikt om te helpen bij de spijsvertering.

Het wordt vaak gemengd met andere geneeskrachtige kruiden om het ongemak, de misselijkheid en het braken te verlichten( 1 ).

De meest onderzochte eigenschap van kardemom, aangezien het betrekking heeft op het verlichten van maagproblemen, en heeft mogelijk het vermogen om zweren te genezen .

In een studie werden ratten gevoed met extracten van kardemom, kurkuma en sembung blad in heet water alvorens te worden blootgesteld aan hoge doses aspirine om maagzweren te induceren. Deze ratten ontwikkelden minder zweren in vergelijking met ratten die alleen aspirine kregen(16).

Een gelijkaardige studie bij ratten vond dat kardemomextract alleen al zou kunnen voorkomen of de omvang van maagzweren met ten minste 50% verminderen.

In feite was kardemomextract bij doses van 12,5 mg per kg (5,7 mg per pond) lichaamsgewicht effectiever dan een veelgebruikt medicijn tegen maagzweren (17).

Onderzoek met behulp van reageerbuisjes suggereert ook dat kardemom kan beschermen tegen Helicobacter pylori, een bacterie die verband houdt met de ontwikkeling van de meeste maagzweren(18).

Meer onderzoek is nodig om te weten of het kruid hetzelfde effect zou hebben tegen maagzweren bij de mens.

Kardemom kan bescherming bieden tegen spijsverteringsproblemen en het is aangetoond dat het aantal en de omvang van maagzweren bij ratten vermindert.

5. Kan een slechte adem behandelen en gaatjes voorkomen

Het gebruik van kardemom om slechte adem te behandelen en de mondhygiëne te verbeteren is een oude remedie.

In sommige culturen is het gebruikelijk om je adem te verfrissen door na een maaltijd hele kardemompeulen te eten( 1 ).

Zelfs de kauwgom fabrikant Wrigley gebruikt het kruid in een van zijn producten.

De reden waarom kardemom kan leiden tot een frisse adem kan te maken hebben met het vermogen om gewone mondbacteriën te bestrijden (19).

Uit één onderzoek bleek dat kardemomextracten effectief zijn in de bestrijding van vijf bacteriën die gaatjes in het gebit kunnen veroorzaken. In sommige gevallen verhinderden de extracten de groei van de bacterie met maximaal 2,08 cm( 20 ).

Aanvullend onderzoek toont aan dat kardemomextract het aantal bacteriën in speekselmonsters met 54% kan verminderen( 21 ).

Al deze onderzoeken zijn echter uitgevoerd in reageerbuizen, waardoor het onduidelijk is hoe de resultaten op de mens van toepassing kunnen zijn.

Kardemom wordt vaak gebruikt om slechte adem te behandelen en is een onderdeel van sommige kauwgom. Dit komt omdat kardemom in staat is om gewone mondbacteriën te doden en gaatjes te voorkomen.

6. Kan antibacteriële effecten hebben en infecties behandelen

Kardemom heeft ook een antibacteriële werking buiten de mond en kan infecties behandelen.

Onderzoek toont aan dat kardemomextracten en etherische oliën verbindingen hebben die verschillende veel voorkomende bacteriestammen bestrijden (22232425).

In een proefbuisstudie werd de impact van deze extracten op medicijnresistente stammen van Candida, een gist die schimmelinfecties kan veroorzaken, onderzocht. De extracten konden de groei van sommige stammen met 0,99-1,49 cm (26).

Aanvullend proefbuisonderzoek wees uit dat etherische oliën en extracten van kardemom net zo effectief zijn als, en soms zelfs effectiever dan, standaardmedicijnen tegen E. coli en Staphylococcus, bacteriën die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken (23).

Proefbuisstudies hebben ook aangetoond dat kardemom etherische oliën de bacterie Salmonella bestrijden die leidt tot voedselvergiftiging en Campylobacter die bijdraagt aan maagontsteking (2425).

Bestaande studies naar de antibacteriële effecten van kardemom hebben alleen gekeken naar geïsoleerde bacteriestammen in laboratoria. Daarom is het bewijs momenteel niet sterk genoeg om te beweren dat het kruid hetzelfde effect zou hebben bij de mens.

De etherische oliën en extracten van kardemom kunnen effectief zijn tegen verschillende bacteriestammen die bijdragen aan schimmelinfecties, voedselvergiftiging en maagproblemen. Er is echter alleen onderzoek gedaan in reageerbuizen en niet in mensen.

7. Kan de ademhaling en het zuurstofgebruik verbeteren

Verbindingen in kardemom kunnen helpen de luchtstroom naar uw longen te verhogen en de ademhaling te verbeteren.

Bij gebruik in de aromatherapie kan kardemom een verkwikkende geur geven die het vermogen van uw lichaam om zuurstof te gebruiken tijdens het sporten verbetert( 27 ).

In een onderzoek werd een groep deelnemers gevraagd om de essentiële olie van kardemom een minuut te inhaleren voordat ze met tussenpozen van 15 minuten op een loopband gaan lopen. Deze groep had een significant hogere zuurstofopname in vergelijking met de controlegroep( 27 ).

Een andere manier waarop kardemom de ademhaling en het zuurstofgebruik kan verbeteren is door de luchtweg te ontspannen. Dit kan vooral nuttig zijn bij de behandeling van astma.

Uit een studie bij ratten en konijnen bleek dat injecties met kardemom-extract de luchtpassage in de keel zouden kunnen ontspannen. Als het extract een vergelijkbaar effect heeft bij mensen met astma, kan het voorkomen dat hun ontstoken luchtwegen worden beperkt en hun ademhaling wordt verbeterd( 28 ).

Kardemom kan de ademhaling verbeteren door een betere zuurstofopname te stimuleren en de luchtwegen naar de longen bij mens en dier te ontspannen.

8. Kan de bloedsuikerspiegel verlagen

Bij inname in poedervorm kan kardemom de bloedsuikerspiegel verlagen.

Uit een studie bleek dat het voeden van ratten met een vetrijk, koolhydraatrijk dieet (HFHC) ervoor zorgde dat hun bloedsuikerspiegel langer hoog bleef dan wanneer ze een normaal dieet kregen (15).

Wanneer ratten op het HFHC-dieet kardemompoeder kregen, bleef hun bloedsuikerspiegel niet langer verhoogd dan de bloedsuikerspiegel van ratten op een normaal dieet (15).

Het poeder kan echter niet hetzelfde effect hebben bij mensen met diabetes type 2.

In een studie bij meer dan 200 volwassenen met deze aandoening, werden de deelnemers verdeeld in groepen die alleen zwarte thee of zwarte thee namen met drie gram kaneel, kardemom of gember per dag gedurende acht weken (29).

De resultaten toonden aan dat kaneel, maar niet kardemom of gember, de bloedsuikerspiegel verbeterde (29).

Om het effect van kardemom op de bloedsuikerspiegel bij mensen beter te begrijpen, zijn meer studies nodig.

Een studie over ratten suggereert dat kardemom kan helpen om de hoge bloedsuikerspiegel te verlagen, maar er zijn meer hoogwaardige menselijke studies nodig.

9. Andere potentiële gezondheidsvoordelen van kardemom

Naast de bovengenoemde gezondheidsvoordelen kan kardemom ook op andere manieren goed zijn voor uw gezondheid.

Studies bij ratten hebben aangetoond dat de hoge antioxidantenniveaus in het kruid zowel leververgroting als angst en zelfs gewichtsverlies kunnen voorkomen:

  • Leverbescherming: Kardamomextract kan verhoogde leverenzymen, triglyceriden en cholesterolniveaus verlagen. Ze kunnen ook voorkomen dat de leververgroting en het gewicht van de lever, die het risico op een vette leverziekte vermindert ( 30 ,313233).
  • Angst: Een studie bij ratten suggereert dat kardemomextract angstig gedrag kan voorkomen. Dit kan komen doordat lage bloedwaarden van antioxidanten in verband zijn gebracht met de ontwikkeling van angst en andere stemmingsstoornissen (3435, 36).
  • Gewichtsverlies: Een studie bij 80 vrouwen met overgewicht en obesitas heeft een verband gevonden tussen kardemom en een licht verminderde tailleomvang. Echter, rattenstudies over gewichtsverlies en het kruid hebben geen significante resultaten gevonden(1537)

Het aantal studies over het verband tussen kardemom en deze potentiële voordelen is beperkt en wordt meestal op dieren uitgevoerd.

Bovendien zijn de redenen waarom het kruid kan helpen bij het verbeteren van de levergezondheid, angst en gewicht nog onduidelijk.

Een beperkt aantal studies suggereert dat kardemom supplementen de tailleomvang kunnen verminderen en angstig gedrag en vette lever kunnen voorkomen. De redenen voor deze effecten zijn onduidelijk, maar kunnen te maken hebben met het hoge gehalte aan antioxidanten van het kruid.

10. Veilig voor de meeste mensen en overal verkrijgbaar

Kardemom is over het algemeen veilig voor de meeste mensen.

De meest voorkomende manier om kardemom te gebruiken is bij het koken of bakken. Het is zeer veelzijdig en wordt vaak toegevoegd aan Indiase curries en stoofschotels, maar ook aan ontbijtkoek, brood en andere gebakken producten.

Het gebruik van kardemom supplementen, extracten en etherische oliën zal waarschijnlijk vaker voorkomen in het licht van de veelbelovende resultaten van onderzoek naar het medicinale gebruik ervan.

Momenteel is er echter geen aanbevolen dosis voor het kruid, aangezien de meeste studies op dieren zijn uitgevoerd. Het gebruik van supplementen moet door een gezondheidsprofessional worden gecontroleerd.

Bovendien is het mogelijk dat kardemom supplementen niet geschikt zijn voor kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

De meeste supplementen bevelen 500 mg kardemompoeder of -extract één of twee keer per dag aan.

De FDA reguleert geen supplementen, dus zorg ervoor dat u merken kiest die door een derde partij zijn getest als u wordt aangemoedigd om kardemomsupplementen te proberen door een zorgverlener.

Als u geïnteresseerd bent in het proberen van kardemom, vergeet dan niet dat het toevoegen van het kruid aan uw voedsel de veiligste manier kan zijn.

Het gebruik van kardemom in de keuken is voor de meeste mensen veilig. Kardamom supplementen en -extracten zijn niet grondig onderzocht en mogen alleen onder begeleiding van een zorgverlener worden ingenomen.

Tot slot

Kardemom is een oude remedie die veel medicinale eigenschappen kan hebben.

Het kan de bloeddruk verlagen, de ademhaling verbeteren en helpen bij het gewichtsverlies.

Bovendien tonen dier- en proefbuisstudies aan dat kardemom kan helpen bij het bestrijden van tumoren, het verbeteren van de angst, het bestrijden van bacteriën en het beschermen van uw lever, hoewel het bewijs in deze gevallen minder sterk is.

Er bestaat echter weinig of geen menselijk onderzoek voor een aantal gezondheidsclaims in verband met het kruid. Er zijn meer studies nodig om aan te tonen of en hoe de resultaten van vooronderzoek van toepassing zijn op de mens.

Toch kan het toevoegen van kardemom aan uw maaltijden een veilige en effectieve manier zijn om uw gezondheid te verbeteren.

Kardamom extracten en -supplementen kunnen ook voordelen bieden, maar moeten met voorzichtigheid en onder toezicht van een arts worden genomen.(Bron)