Groenten

7 Krachtige gezondheidsvoordelen van koolraap

Koolraap is een knolgewas dat behoort tot het geslacht Brassica , waarvan de leden informeel bekend staan ​​als kruisbloemige groenten.

Het is rond met een bruin-witte kleur en lijkt op een raap. In feite wordt het vaak aangeduid als een kruising tussen een raap en een kool.

De koolraap is een basisproduct van de Noord-Europese keuken en staat ook bekend onder de namen ‘Zweed’ en ‘Zweedse raap’.

Ze zijn buitengewoon voedzaam en staan ​​bekend om hun gehalte aan antioxidanten.

Hier zijn 7 gezondheids- en voedingsvoordelen van koolrapen.

1. Voedzaam en caloriearm

De koolraap is een uitstekende bron van voedingsstoffen.

Een middelgrote koolraap (386 gram) levert (1):

 • Calorieën: 143
 • Koolhydraten: 33 gram
 • Eiwit: 4 gram
 • Vet: 0,5 gram
 • Vezels: 9 gram
 • Vitamine C: 107% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid(ADH)
 • Kalium: 35% van de ADH
 • Magnesium: 18% van de ADH
 • Calcium: 17% van de ADH
 • Vitamine E: 7% van de ADH

Zoals u kunt zien, zijn koolrapen een uitstekende bron van kalium, calcium, magnesium, en vitamine E en C. Ze bevatten ook een matige hoeveelheid foliumzuur, een B-vitamine die belangrijk is voor de stofwisseling, eiwitsynthese, en DNA replicatie(2).

Verder leveren koolrapen kleine hoeveelheden fosfor en selenium. Fosfor is een belangrijk mineraal voor de energieproductie en de gezondheid van de botten, terwijl selenium essentieel is voor de reproductieve gezondheid (34).

Koolrapen zijn een rijke bron van calcium, magnesium, kalium, en vitamine C en E. Ze zijn ook een goede bron van foliumzuur en leveren kleine hoeveelheden fosfor en selenium.

2. Rijk aan antioxidanten

Koolrapen zijn een uitstekende bron van antioxidanten, waaronder vitamine C en E.

Vitamine C is een antioxidant die vrije radicalen neutraliseert, dit zijn schadelijke stoffen die cellen beschadigen en tot oxidatieve stress leiden wanneer de niveaus in uw lichaam te hoog worden. Vitamine C speelt ook een sleutelrol bij de gezondheid van het immuunsysteem, de opname van ijzer en de synthese van collageen (5).

Vitamine E is een vetoplosbare antioxidant die ook celschade bestrijdt en helpt een gezond celmembraan te behouden (6).

Interessant is dat vitamine C en E nauw samenwerken. Nadat vitamine E is uitgeput, helpt vitamine C het te regenereren, waardoor deze antioxidanten je cellen kunnen blijven beschermen(56).

Koolrapen bevatten ook grote hoeveelheden glucosinolaten, dat zijn verbindingen met antioxiderende eigenschappen. Het is aangetoond dat ze ontstekingen verminderen en mogelijk zelfs uw risico op hartaandoeningen en darm-, prostaat- en borstkanker verlagen (789,101112).

Koolrapen zijn een goede bron van glucosinolaten en vitamine C en E. Dit zijn ziektebestrijdende verbindingen die je lichaam helpen beschermen tegen oxidatieve stress.

3. Kan vroegtijdige veroudering voorkomen

Het eten van een maaltijd met veel antioxidanten kan helpen vroegtijdige veroudering te voorkomen.

Veel tekenen van veroudering kunnen worden tegengegaan door de omgeving en uw voeding, maar ook door het verminderen van ontstekingsbevorderende activiteiten, zoals roken en blootstelling aan de zon (13).

Vitamine C is een krachtige antioxidant die voorkomt in koolraap en vrije radicalen in je huid helpt neutraliseren die worden veroorzaakt door vervuiling en schade door ultraviolet (UV) licht (14).

Het speelt ook een belangrijke rol bij de synthese van collageen, een belangrijk eiwit dat je huid sterk houdt. UV-blootstelling kan collageen beschadigen, en vitamine C speelt een rol bij zowel de aanmaak van collageen als de bescherming ervan(1415).

Antioxidanten bekend als glucosinolaten kunnen ook een beschermende rol spelen bij huidveroudering(16).

Uit een recente studie op 3D-modellen van de menselijke huid bleek dat glucosinolaten hielpen beschermen tegen UV-schade. Meer onderzoek is echter nodig (16).

Koolrapen bevatten van nature veel vitamine C, dat je huid beschermt tegen UV-schade en de synthese van collageen bevordert. Andere antioxidanten in koolrapen spelen mogelijk ook een beschermende rol bij huidveroudering.

4. Bevordert de darmgezondheid

Koolrapen zijn een uitstekende bron van vezels.

Een middelgrote koolraap (386 gram) levert 9 gram vezels, dat is 24% en 36% van de aanbevolen dagelijkse vezelinname voor respectievelijk mannen en vrouwen (1).

Ze zijn rijk aan onoplosbare vezels, die niet oplossen in water. Dit type vezel bevordert de stoelgang en geeft de ontlasting meer volume. Vezels voeden ook gezonde darmbacteriën, wat een gezond microbioom bevordert(17).

Een vezelrijke voeding is gekoppeld aan vele gezondheidsvoordelen, zoals een verlaagd risico op darmkanker, hartaandoeningen en diabetes type 2(1819).

Koolrapen zijn een rijke bron van vezels, die gezonde bacteriën in uw darmen voeden en uw risico op darmkanker, hart-en vaatziekten, en diabetes type 2 kunnen verlagen.

5. Kan helpen bij het afvallen

Het toevoegen van koolrapen aan je voeding kan helpen bij het afvallen.

Deze knolgewas is zeer vezelrijk en duurt langer om te verteren, waardoor je langer een vol gevoel houdt. Dit kan overeten en uiteindelijk gewichtstoename voorkomen(20).

Bovendien wordt een vezelrijke voeding geassocieerd met een grotere diversiteit aan darmbacteriën. Recent onderzoek heeft aangetoond dat dit verband belangrijk is voor het voorkomen van gewichtstoename op de lange termijn(21).

Ten slotte kan het eten van voedingsrijke, caloriearme voeding zoals koolraap ongezonde voedingsmiddelen vervangen, die vaak veel calorieën, vet en suiker bevatten. Zo kan koolraap een gezond lichaamsgewicht bevorderen (22).

Het consumeren van koolraap kan helpen bij het afvallen door de volheid te verhogen en overeten te helpen voorkomen.

6. Rijk aan kalium

Koolrapen zijn een rijke bron van kalium, dat vele belangrijke rollen speelt in je lichaam en is vooral belangrijk voor de gezondheid van het hart(23).

Een middelgrote koolraap (386 gram) levert 1180 mg kalium, wat 35% van uw dagelijkse behoefte aan deze voedingsstof dekt (1).

Kalium is belangrijk voor zenuwsignalen en het samentrekken van spieren. Het werkt ook nauw samen met natrium om de vochtbalans te reguleren, wat belangrijk is voor het behoud van een gezonde bloeddruk( 24 ).

Mensen met een kaliumrijke voeding hebben vaak een lager risico op beroertes, hoge bloeddruk en hartaandoeningen (252627).

Koolrapen bevatten van nature veel kalium, een mineraal dat de vochtbalans, de zenuwsignalen en de bloeddruk reguleert. Een kaliumrijke voeding wordt in verband gebracht met een lager risico op beroerte en hartaandoeningen.

7. Gemakkelijk toe te voegen aan uw voeding

Koolraap kan op veel verschillende manieren worden bereid en is het hele jaar door verkrijgbaar, waardoor het een gemakkelijke groente is om aan uw voeding toe te voegen.

Je kunt koolraap rauw eten of koken zoals je aardappelen kookt, maar zorg ervoor dat je de schil schilt, omdat deze groenten meestal een beschermende waslaag hebben. Ondertussen kunnen de bladeren worden toegevoegd aan salades of soepen.

Koolrapen hebben een aangename zoete en licht bittere smaak. Je kunt ze op verschillende manieren aan maaltijden toevoegen, waaronder:

 • gekookt en gepureerd
 • in frietjes gesneden en gebakken
 • geroosterd in de oven
 • toegevoegd aan een soep
 • in dunne plakjes gesneden en aan een stoofschotel toegevoegd
 • rauw geraspt in een salade

Door hun veelzijdige smaak en bereidingswijze kunnen koolrapen in de meeste recepten aardappelen, wortelen, rapen en andere knolgewassen vervangen.

Koolrapen zijn het hele jaar door overal verkrijgbaar. Ze kunnen worden gekookt, gepureerd, gebakken, geroosterd of rauw worden gegeten.

Tot slot

Koolraap is een hartige groente boordevol vezels, vitaminen en antioxidanten.

Ze bevorderen het gevoel van verzadiging, wat gewichtstoename kan voorkomen. Bovendien bevatten ze krachtige bestanddelen die helpen ontstekingen te bestrijden, vroegtijdige veroudering te voorkomen en worden ze in verband gebracht met een verlaagd risico op verschillende vormen van kanker.

Als je creatief wilt zijn in de keuken, zijn koolrapen een geweldig ingrediënt om mee te experimenteren. Ze zijn heerlijk en gemakkelijk toe te voegen aan vele recepten.(bron)