Specerijen & Kruiden

10 Kruiden die kunnen helpen hoge bloeddruk te verlagen

Hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, treft bijna de helft van alle Nederlandse volwassenen ( 1 ).

Het is de meest voorkomende vermijdbare risicofactor voor hart- en vaatziekten (2).

Dit artikel kijkt naar het wetenschappelijk onderzoek achter 10 kruiden en specerijen die kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk.

Beheren van hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk wordt gedefinieerd als het hebben van ten minste een van de volgende(2):

  • systolische bloeddruk (het hoogste getal) meer dan 130 mm Hg
  • diastolische bloeddruk (het onderste getal) boven 80 mm Hg
  • zowel systolische als diastolische waarden boven deze niveaus

U kunt de bloeddruk beheren met medicijnen, zoals angiotensine-converterende enzymen (ACE) remmers en calcium blokkers.

Veel dieet- en leefstijlveranderingen kunnen ook uw bloeddruk verlagen en uw risico op hartziekten verlagen.

In feite hebben studies aangetoond dat sommige kruiden en specerijen de bloeddruk kunnen verlagen, dus u kunt overwegen om deze ook aan uw dieet toe te voegen.

Zorg ervoor dat u met uw zorgverlener praat voordat u een van de volgende kruiden gebruikt.

Hieronder staan ​​10 kruiden die kunnen helpen de bloeddruk te verlagen.

U kunt hoge bloeddruk beheren met medicijnen, maar ook met veranderingen in voeding en levensstijl. Sommige kruiden en specerijen kunnen ook helpen de bloeddruk te verlagen.

1. Basilicum

Basilicum (Ocimum basilicum) is een smaakvol kruid dat in verschillende vormen verkrijgbaar is. Het is populair in de alternatieve geneeskunde omdat het rijk is aan verschillende krachtige verbindingen.

Zoete basilicum is rijk aan eugenol. Onderzoek heeft deze plantaardige antioxidant gekoppeld aan vele gezondheidsvoordelen, waaronder een verlaging van de bloeddruk (3).

Studies suggereren dat eugenol kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk door te fungeren als een natuurlijke calciumkanaal blokker.

Calciumblokkers voorkomen de beweging van calcium in het hart en de slagaderlijke cellen, waardoor de bloedvaten zich kunnen ontspannen(4).

Dierstudies hebben aangetoond dat zoete basilicumextracten de bloedvaten helpen ontspannen en het bloed verdunnen, wat op zijn beurt de bloeddruk helpt te verlagen(567).

Wetenschappers moeten echter meer onderzoek doen om te onderzoeken of basilicum helpt bij het verlagen van de bloeddruk in de mens.

Basilicum bevat verbindingen, zoals eugenol, die volgens dierstudies de bloeddruk kunnen helpen verlagen. 

Er is echter meer menselijk onderzoek nodig.

2. Peterselie

Peterselie (Petroselinum crispum) is een populair kruid in de Amerikaanse, Europese en Midden-Oosterse keuken. Het is inheems in het Middellandse Zeegebied en heeft een indrukwekkend voedingsprofiel.

Peterselie bevat een verscheidenheid aan verbindingen, zoals vitamine C en carotenoïden in de voeding, die de bloeddruk kunnen verlagen (8).

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat carotenoïde antioxidanten de bloeddruk verlagen en LDL (slechte) cholesterol verlagen, een risicofactor voor hartaandoeningen (8).

Dierstudies hebben aangetoond dat peterselie zowel de systolische als de diastolische bloeddruk verlaagt door te werken als een calciumkanaalblokker – een soort medicijn dat helpt bij het ontspannen en verwijden van de bloedvaten (9).

Er is echter beperkt menselijk onderzoek naar peterselie en bloeddruk. Meer onderzoek op dit gebied is nodig om de effecten ervan beter te begrijpen.

Peterselie bevat een verscheidenheid aan verbindingen, zoals vitamine C en carotenoïden in de voeding, die kunnen helpen de bloeddruk te verlagen. 

Er is echter meer menselijk onderzoek nodig om deze effecten te bevestigen.

3. Selderijzaad

Selderijzaad (Apium graveolens) zijn een veelzijdige specerij die vol zit met verschillende voedingsstoffen, zoals ijzer, magnesium, mangaan, calcium en vezels.

Interessant is dat sommige onderzoeken suggereren dat selderijzaden kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk.

Een studie bij ratten onderzocht de effecten van selderijzaadextract op de bloeddruk.

De studie ontdekte dat selderijzaadextract de bloeddruk verlaagt bij ratten met een reeds bestaande hoge bloeddruk – maar niet bij ratten die een normale bloeddruk hadden(10).

Onderzoekers hebben gesuggereerd dat verbindingen in selderijzaadextract kunnen helpen de bloeddruk te verlagen door op te treden als een natuurlijke calciumkanaalblokker.

Bovendien is selderijzaad een goede bron van voedingsvezels, die in verband wordt gebracht met een lagere bloeddruk( 11 ,12).

Dat gezegd hebbende, zijn er slechts enkele studies over selderijzaad en bloeddruk. Wetenschappers moeten meer menselijk onderzoek doen op dit gebied.

Dierlijk onderzoek suggereert dat selderijzaad de bloeddruk kan verlagen. Dit kruid kan effectief zijn dankzij de vezel en de werking als een natuurlijke calciumkanaalblokker. Er zijn meer onderzoeken nodig.

4. Chinese kattenklauw

Mensen gebruiken al lang de Chinese kattenklauw in de traditionele Chinese geneeskunde voor de behandeling van verschillende kwalen, waaronder hoge bloeddruk (13).

De wetenschappelijke naam is Uncaria rhynchophylla , en het wordt ook wel Gou-Teng of Chotoko genoemd.

Verwar het echter niet met de klauw van de kat (Uncaria tomentosa). Ondanks zijn gelijkaardige naam en uiterlijk heeft deze plant een andere oorsprong en andere chemische eigenschappen.

De Chinese katsklauw bevat verschillende verbindingen, zoals hirsutine en rhynchophylline. Dierstudies hebben aangetoond dat deze de bloeddruk kunnen verlagen door op te treden als natuurlijke calciumkanaalblokkers.

Bovendien kunnen deze verbindingen de bloedvaten stimuleren om stikstofmonoxide te produceren, een chemische verbinding die de bloedvaten helpt ontspannen en uitzetten (41415).

Dierstudies ondersteunen deze effecten en tonen aan dat het gebruik van Chinese kattenklauwextracten of de verbindingen daarvan de bloeddruk verlagen en de bloeddoorstroming bevorderen. Menselijke studies zijn echter nog beperkt op dit gebied(1316).

U kunt Chinese kattenklauw kopen bij geselecteerde natuurvoedingswinkels of online.

De Chinese katenklauw bevat verbindingen die kunnen fungeren als natuurlijke calciumkanaalblokkers en die de bloedvaten kunnen helpen ontspannen, volgens dierstudies. Er zijn meer menselijke studies nodig.

5. Bacopa monnieri

Bacopa monnieri is een kruid dat groeit in moerassige gebieden in Zuid-Azië. Beoefenaars van de ayurvedische geneeskunde gebruiken het om verschillende kwalen te behandelen, waaronder angst, geheugenproblemen en hoge bloeddruk (17).

In dierstudies hielp Bacopa monnieri zowel de systolische als de diastolische bloeddruk te verlagen door de bloedvaten te stimuleren om stikstofmonoxide vrij te geven (1819).

In een 12 weken durende studie bij 54 gezonde volwassenen werd gekeken naar de effecten van Bacopa monnieri op het geheugen, angst, depressie en de bloeddruk.

Hoewel het kruid de meeste mentale aspecten verbeterde, had het geen invloed op de bloeddruk(20).

Hoewel de bevindingen van dierstudies veelbelovend zijn, zijn de effecten van Bacopa monnieri op de bloeddruk bij mensen nog steeds onduidelijk. Wetenschappers moeten meer onderzoek doen naar de effecten van dit kruid.

U kunt Bacopa monnieri kopen in natuurvoedingswinkels en online. Het is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder poeder en capsules.

Dieronderzoek suggereert dat het kruid 

Bacopa monnieri de bloedvaten kan helpen verwijden en ontspannen, waardoor de bloeddruk wordt verlaagd. 

Menselijk onderzoek is echter tegenstrijdig en beperkt.

6. Knoflook

Knoflook is rijk aan vele stoffen die je hart kunnen helpen.

Met name knoflook bevat zwavelverbindingen, zoals allicine, die kunnen helpen de bloedstroom te verhogen en de bloedvaten te ontspannen. Gezamenlijk kunnen deze factoren helpen de bloeddruk te verlagen(2122).

Een overzicht van 12 onderzoeken bij meer dan 550 mensen met een hoge bloeddruk toonde aan dat het nemen van knoflook de systolische en diastolische bloeddruk met respectievelijk 8,3 mm Hg en 5,5 mm Hg verlaagt.

Deze verlaging was vergelijkbaar met de effecten van bloeddrukmedicatie(23).

Een 24 weken durende studie bij 30 mensen toonde aan dat 600-1.500 mg knoflookextract net zo effectief was bij het verlagen van de bloeddruk als het medicijn Atenolol(24).

Knoflook bevat verbindingen, zoals allicine, waarvan is aangetoond dat ze helpen om de bloedvaten te ontspannen en de doorbloeding te bevorderen. Gezamenlijk kunnen deze factoren helpen de bloeddruk te verlagen.

7. Tijm

Tijm is een smaakvol kruid vol met tal van gezonde stoffen.

Rozemarijnzuur is zo’n verbinding. Onderzoek heeft het in verband gebracht met vele voordelen, zoals een verminderde ontsteking en bloedsuikerspiegel, en een verhoogde doorbloeding. Het kan ook helpen de bloeddruk te verlagen(2526).

Dierstudies hebben aangetoond dat het innemen van rosmarijnzuur de systolische bloeddruk aanzienlijk heeft helpen verlagen door het remmen van het angiotensine-converterend enzym (2728).

ACE is een molecuul dat de bloedvaten vernauwt en de bloeddruk verhoogt. Het afremmen ervan kan dus de bloeddruk verlagen.

Andere dierstudies hebben aangetoond dat het innemen van tijmextract risicofactoren voor hartziekten vermindert, zoals totaal cholesterol, LDL (slechte) cholesterol, triglyceriden en bloeddruk(2930).

Dat gezegd hebbende, is er beperkt menselijk onderzoek naar tijm en bloeddruk. Wetenschappers moeten meer onderzoek doen naar deze effecten bij de mens.

Tijm bevat krachtige verbindingen, zoals rozemarijnzuur, die in dierstudies de bloedvaten lijken te helpen ontspannen. Onderzoekers moeten echter meer onderzoeken bij mensen doen.

8. Kaneel

Kaneel is een aromatische specerij die afkomstig is van de binnenschors van bomen van het geslacht Cinnamomum .

Mensen gebruiken het al eeuwenlang in de traditionele geneeskunde voor de behandeling van hartaandoeningen, waaronder hoge bloeddruk.

Hoewel het niet helemaal duidelijk is hoe kaneel de bloeddruk verlaagt, suggereert dierlijk onderzoek dat het kan helpen om de bloedvaten te verwijden en te ontspannen (31).

Een overzicht van 9 studies, waaronder 641 deelnemers, toonde aan dat het innemen van kaneel de systolische en diastolische bloeddruk met respectievelijk 6,2 mm Hg en 3,9 mm Hg verlaagt.

Dit effect was sterker wanneer mensen gedurende 12 weken consequent kaneel innamen(32).

Bovendien werd in een overzicht van 3 studies, waaronder 139 deelnemers met diabetes type 2 gekeken naar de effecten van het gebruik van kaneel.

Degenen die 500-2.400 mg kaneel per dag innamen gedurende 12 weken ondervonden een gemiddelde verlaging van 5,39 mm Hg in systolische bloeddruk en 2,6 mm Hg in diastolische bloeddruk(33).

Kaneel is gemakkelijk te verwerken in maaltijden. Geconcentreerde kaneelsupplementen zijn een andere optie.

Kaneel lijkt de bloedvaten te verwijden en te ontspannen, wat de bloeddruk kan helpen verlagen.

9. Gember

Gember is ongelooflijk veelzijdig en een klassieker in de alternatieve geneeskunde.

Mensen gebruiken het al eeuwenlang om veel aspecten van de gezondheid van het hart te verbeteren, zoals de bloedsomloop, het cholesterolgehalte en de bloeddruk (34).

Zowel menselijke als dierlijke studies hebben aangetoond dat het nemen van gember de bloeddruk op verschillende manieren verlaagt. Het werkt als een natuurlijke calciumkanaalblokker en natuurlijke ACE-remmer(3536).

Calcium kanaalblokkers en ACE-remmers zijn soorten bloeddrukmedicatie.

Uit een studie bij meer dan 4.000 mensen bleek dat degenen die de meeste gember consumeerden – 2-4 gram per dag – het laagste risico hadden op het ontwikkelen van hoge bloeddruk (37).

Gember is heerlijk en gemakkelijk te verwerken in uw dieet bij de maaltijd. U kunt ook online gember supplementen kopen. Deze zijn meer geconcentreerd.

Gember lijkt de bloeddruk te verlagen door als een natuurlijke calciumkanaalblokker te werken en de bloedvaten te verwijden.

10. Kardemom

Kardemom is een heerlijke specerij met een licht zoete, intense smaak. Het zit boordevol verschillende antioxidanten die de bloeddruk kunnen helpen verlagen.

Een 12 weken durend onderzoek bij 20 volwassenen bij wie pas de diagnose hoge bloeddruk werd gesteld, toonde aan dat het dagelijks innemen van 3 gram kardemompoeder de bloeddruk significant verlaagde, waardoor deze dicht bij het normale bereik kwam (38).

Onderzoek met reageerbuisjes en dieren suggereren dat kardemom kan helpen de bloeddruk te verlagen door te fungeren als een natuurlijke calciumkanaalblokker en diureticum (39).

Een diureticum is een verbinding die helpt bij het verwijderen van waterophoping door te plassen.

Hoewel deze bevindingen veelbelovend zijn, is het onderzoek op dit gebied nog vrij nieuw. Daarom moeten wetenschappers aanvullende studies uitvoeren om de effecten van kardemom bij de mens verder te onderzoeken.

Kardamom is eenvoudig te verwerken in uw kook- of bakproces. U kunt ook een kardemomsupplement of -extract nemen onder begeleiding van uw zorgverlener.

Dierlijk en menselijk onderzoek suggereren dat kardemom kan helpen de bloeddruk te verlagen door te fungeren als een natuurlijke calciumkanaalblokker en diureticum. Toch zijn er meer menselijke onderzoeken nodig.

Tot slot

Hoge bloeddruk is de meest voorkomende, te voorkomen risicofactor voor hartziekten. Het treft bijna de helft van alle Nederlandse volwassenen.

De beste manier om hoge bloeddruk te beheersen is door een combinatie van de juiste medicijnen, een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging en het aangaan van een gezonde levensstijl.

Dat gezegd hebbende, zijn er verschillende veelbelovende kruiden en specerijen die u kunt opnemen in uw dieet dat kan helpen uw bloeddruk te verlagen.

Ze omvatten basilicum, peterselie, selderijzaad, Chinese kattenklauw, Bacopa monnieri , knoflook, tijm, kaneel, gember en kardemom, om er maar een paar te noemen.

Houd er rekening mee dat veel kruiden en specerijen kunnen interageren met gewone bloedverdunners en dat veel van de hierboven besproken extracten en supplementen onvoldoende veiligheidsonderzoek ontbreekt.

Raadpleeg daarom altijd een zorgverlener over welke kruiden en specerijen u overweegt op te nemen in uw dieet, en stop nooit met een medicijn zonder deze eerst te overleggen (Bron)