Overige

Wat u moet weten over etherische kruidnagelolie

Kruidnagelolie is een essentiële olie die wordt gewonnen uit kruidnagelbomen. De kruidnagelboom, bekend onder de naam Syzygium aromaticum, komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, hoewel je hem tegenwoordig ook op andere plaatsen aantreft.

Kruidnagelolie wordt geproduceerd door de gedroogde bloemknoppen die van de kruidnagelboom worden verzameld, te destilleren. Andere delen van de boom, zoals de stam en de bladeren, kunnen ook worden gebruikt.

Kruidnagelolie, die in kleur varieert van kleurloos tot lichtgeel en een sterk, kruidig aroma heeft, wordt al eeuwenlang gebruikt in een verscheidenheid van toepassingen.

In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijke voordelen van deze olie en hoe je het thuis kunt gebruiken.

Wat zijn de voordelen van etherische olie van kruidnagel?

Kruidnagelolie wordt van oudsher gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder:

 • als antimicrobieel middel, om bacteriën te helpen doden
 • als pijnstiller bij aandoeningen zoals kiespijn en spierpijn
 • voor spijsverteringsproblemen
 • om ademhalingsaandoeningen zoals hoest en astma te verlichten

Hoewel er veel verschillende chemische stoffen in kruidnagelolie zijn geïdentificeerd, is een stof genaamd eugenol één van de hoofdbestanddelen.

Zoals veel essentiële oliën, hebben onderzoekers gewerkt aan het evalueren van de potentiële gezondheidsvoordelen van kruidnagelolie en zijn componenten. Laten we eens wat dieper ingaan op wat het onderzoek tot nu toe heeft opgeleverd.

Antimicrobiale activiteit

In een studie uit 2012 ontdekten onderzoekers dat kruidnagelolie het vermogen had om stafylokok bacteriën te doden in een vloeibare cultuur en in een biofilm. Een biofilm is een gemeenschap van bacteriën die samenleven, afgeschermd door een beschermende, slijmerige film.

De meeste antibiotica zijn niet effectief in het doordringen in de biofilm en het doden van stafylokok bacteriën, maar volgens deze studie lijkt kruidnagelolie dat wel te kunnen.

Een Onderzoek uit 2017 keek naar de antischimmelactiviteit van verschillende essentiële oliën. Van de geteste oliën was kruidnagelolie het meest effectief in het stoppen van de groei van een reeks schimmels met een milieuoorsprong.

In een Studie uit 2005, onderzochten onderzoekers het effect van eugenol, een belangrijk bestanddeel van kruidnagelolie, op de gist Candida albicans. Deze gist kan schimmelinfecties veroorzaken, zoals voetschimmel, mondschimmel en vaginale schimmelinfecties.

Volgens de auteurs van de studie had eugenol het vermogen om de gist te doden, zowel in cultuur als in een rattenmodel.

Een 2018 studie onderzocht keek naar het effect van essentiële oliën op een verscheidenheid aan bacteriën die infecties van de luchtwegen veroorzaken, zoals longontsteking en griep.

Hoewel de effecten lager waren dan de geteste antibiotica, had kruidnagelolie wel antibacteriële activiteit wanneer het werd toegevoegd aan vloeibare cultuur of als damp werd ingebracht.

Kruidnagelolie kan effectief zijn bij het stoppen van de groei van sommige soorten bacteriën en schimmels.

Tandheelkundige toepassingen

In 2012, onderzoekers onderzocht het effect van kruidnagelolie op de tanderosie van tanden door zure dranken, zoals appelsap. Tanderosie kan leiden tot gaatjes.

Volgens de studie waren kruidnagelolie en zijn moleculen effectief in het voorkomen van tanderosie, wat de auteurs doet geloven dat kruidnagelolie op een vergelijkbare manier kan werken als fluoride bij het voorkomen van gaatjes.

Een studie uit 2016 testte 10 natuurlijke plantaardige producten om te zien hoe effectief ze waren tegen organismen die mondholtes veroorzaken. Kruidnagelolie bleek het meest effectief te zijn in het remmen van gaatjes veroorzakende organismen.

Een Studie uit 2006 vergeleek het pijnstillende vermogen van kruidnagelgel en benzocaïne.

Onderzoekers ontdekten dat deelnemers die werden getest met ofwel kruidnagelolie ofwel benzocaïne significant lagere pijnscores hadden dan de placebogroep. Dit bracht de auteurs van de studie tot de overtuiging dat kruidnagelolie effectief kan zijn als plaatselijk verdovingsmiddel.

Essentiële olie van kruidnagel kan helpen gaatjes te voorkomen en pijn in de mond te verlichten.

Huidtoepassingen

In 2017, onderzoekers testte kruidnagelolie om te zien of het, wanneer het op de huid werd aangebracht, enig effect had op chronische jeuk. Uit het onderzoek bleek dat kruidnagelolie, in vergelijking met petroleumolie, de jeuk aanzienlijk verlichtte.

Een studie uit 2007  vergeleek het topisch gebruik van kruidnagelolie crème bij de behandeling van anale fissuren met ontlasting verzachters en lignocaine crème.

Na 3 maanden stelden de onderzoekers bij 60 procent van de mensen in de kruidnageloliegroep genezing vast, tegenover slechts 12 procent in de groep met ontlastingverzachters en lignocaïne.

Wanneer kruidnagelolie op de huid wordt aangebracht, kan het effectief zijn bij het verlichten van jeuk en het bevorderen van genezing.

Eigenschappen tegen kanker

Een studie uit 2014 keek naar het effect dat kruidnagelolie had op een lijn van menselijke borstkankercellen in vitro, wat betekent dat de cellen werden getest in een schaal of reageerbuis. De onderzoekers ontdekten dat kruidnagelolie, in bepaalde hoeveelheden, giftig was voor de kankercellen.

In een andere in vitro onderzoek, ontdekten onderzoekers dat kruidnagelolie de groei van verschillende kanker cellijnen stopte, met inbegrip van maar niet beperkt tot borst-, baarmoederhals-, en darmkanker. Kruidnagelextract verhoogde ook de celdood en verstoorde de celdeling in een darmkankercellijn.

In een reageerbuis lijkt kruidnagelolie effectief te zijn in het doden van kankercellen of het stoppen van hun groei. Verder onderzoek is echter nodig om de antikanker eigenschappen van kruidnagelolie te onderzoeken.

Hoe te gebruiken

Er zijn verschillende manieren waarop je kruidnagelolie thuis kunt gebruiken. Hier zijn enkele suggesties:

Spray

Het gebruik van de olie als spray is een makkelijke manier om de kruidige geur van kruidnagel aan een kamer toe te voegen. Of misschien wilt u gebruik maken van de antimicrobiële eigenschappen van kruidnagelolie en het gebruiken als een mild ontsmettingsmiddel. Zo maak je een kruidnagelspray:

 1. Voeg enkele druppels kruidnagelolie toe aan water. De National Association for Holistic Aromatherapy (NAHA) stelt 10 tot 15 druppels per ons water voor.
 2. Omdat essentiële oliën niet oplossen in water, kun je ook een dispergeermiddel zoals solubol aan de oplossing toevoegen.
 3. Zorg ervoor dat u het flesje goed schudt voordat u het verstuift.

Verspreiding

Net als bij verstuiven kan een verstuiver helpen het kruidnagelaroma door de ruimte te verspreiden. Volg bij het verstuiven van kruidnagelolie zorgvuldig de instructies die bij uw verstuiver zijn geleverd.

Wanneer u kruidnagelolie verstuift of verspreidt, moet u ervoor zorgen dat de ruimte goed geventileerd is.

Uitwendig

Er zijn een paar manieren om kruidnagelolie op uw huid aan te brengen als u het wilt gebruiken om pijn te verlichten, wonden te genezen of jeuk te verlichten:

 • Massage-oliën. Verdun kruidnagelolie in dragerolie , zoals jojoba, kokos of olijfolie. De NAHA stelt voor om 15 druppels kruidnagelolie per ons dragerolie te gebruiken om een ​​oplossing van 2,5 procent te creëren.
 • Crèmes, scrubs of lotions. Verdun kruidnagelolie in een ongeparfumeerd product, zoals een lotion of gezichtscrème. De NAHA raadt een verdunning van 1 tot 2,5 procent aan voor de normale huid en een verdunning van 0,5 tot 1 procent voor de gevoelige huid.

Tandheelkundig

Heb je kiespijn? Kruidnagelolie op uw zere tand deppen kan helpen de pijn te verlichten totdat u naar de tandarts kunt gaan. Volg deze stappen om kruidnagelolie te gebruiken bij kiespijn:

 1. Verdun een paar druppels kruidnagelolie in een eetbare dragerolie, zoals olijfolie of kokosolie.
 2. Dep een schoon watje in de oplossing en laat het intrekken.
 3. Breng het watje op de zere tand aan en vermijd daarbij contact met uw tandvlees. Het kan een paar minuten duren voordat u verlichting voelt.
 4. Indien nodig elke 2 uur opnieuw aanbrengen.

Als u irritatie of ongemak ervaart bij het aanbrengen van kruidnagelolie op een tand, stop dan met het gebruik ervan.

Zijn er bijwerkingen?

Er zijn een aantal mogelijke bijwerkingen van kruidnagelolie waar u zich bewust van moet zijn.

Huidirritatie

Kruidnagelolie kan bij sommige mensen huidirritatie veroorzaken. Als u bezorgd bent over uw gevoeligheid voor kruidnagelolie, test het dan eerst. Doe dit door een kleine hoeveelheid verdunde kruidnagelolie op de binnenkant van uw elleboog aan te brengen.

Als u tekenen van huidirritatie ziet, zoals roodheid, jeuk of zwelling, gebruik kruidnagelolie dan niet plaatselijk.

Allergie

Hoewel het zelden voorkomt, is het mogelijk een allergische reactie te krijgen op kruidnagelolie of de bestanddelen daarvan. Zorg ervoor dat u de tekenen en symptomen van anafylaxie, een mogelijk levensbedreigende allergische reactie, kent:

 • uitslag of netelroos, die jeukende kan zijn
 • ademhalingsmoeilijkheden
 • piepende ademhaling of hoesten
 • beklemd gevoel in de keel of moeite met slikken
 • spijsverteringsproblemen zoals braken, diarree of krampen
 • flauwvallen

Interacties met medicijnen

Vermijd het gebruik van kruidnagelolie als u een van de volgende soorten medicatie gebruikt:

Specifieke gezondheidsvoorwaarden

Vermijd het gebruik van kruidnagelolie als:

 • u recent een zware operatie heeft ondergaan
 • u een maagzweer heeft
 • u een bloedingsstoornis heeft , zoals hemofilie

Waar u op moet letten bij het kopen van kruidnagelolie

U kunt kruidnagelolie online of in natuurvoedingswinkels of reformwinkels kopen. Volg de onderstaande tips om de beste kwaliteit kruidnagelolie te vinden:

 • Ken de wetenschappelijke naam. Deze moet op het etiket van het product staan. Voor kruidnagelolie is dat Syzygium aromaticum. Een synoniem voor kruidnagelolie dat u ook kunt tegenkomen is Eugenia cariophylata.
 • Zoek naar een zuiverheidsverklaring. Probeer 100 procent kruidnagel etherische olie te kopen. Als er andere ingrediënten in zitten, moeten die op het etiket vermeld staan.
 • Wees op je hoede voor marketing hype en product claims. Etherische oliën worden niet op dezelfde manier gereguleerd door de Food and Drug Administration (FDA) als geneesmiddelen. Wees op uw hoede voor olie waarvan beweerd wordt dat het een specifieke aandoening kan behandelen of genezen.
 • Zorg ervoor dat de olie in een donkere glazen fles zit. Licht kan essentiële oliën beschadigen en donker glas helpt het licht buiten te houden.
 • Als het mogelijk is, ruik het dan voordat je het koopt. Kruidnagelolie heeft een unieke geur. Als het niet ruikt zoals je zou verwachten, koop het dan niet.

Tot slot

Van oudsher wordt kruidnagelolie gebruikt om spijsverteringsproblemen te verlichten, pijn te verlichten, en te helpen bij aandoeningen van de luchtwegen. Onderzoek heeft uitgewezen dat kruidnagelolie voordelen kan hebben bij tandheelkundige en uitwendige toepassingen, bij de behandeling van infecties en zelfs bij de bestrijding van kanker.

Zoals met elke essentiële olie, moet u kruidnagelolie veilig gebruiken. Bespreek het altijd met uw arts als u vragen of zorgen heeft voordat u kruidnagelolie gebruikt.(bron)