Specerijen & Kruiden

Kun je laurierblaadjes eten?

Laurierblaadjes zijn een veelgebruikt kruid dat veel koks gebruiken bij het maken van soepen en stoofschotels of het smoren van vlees.

Ze geven een subtiele, kruidige smaak aan gerechten, maar in tegenstelling tot andere culinaire kruiden, wordt het meestal aanbevolen om laurierblaadjes te verwijderen voordat u een gerecht serveert.

Sommige mensen denken dat het komt omdat ze giftig zijn als ze worden gegeten. Dat is niet helemaal waar, maar er zijn een paar redenen waarom je misschien geen laurierblaadjes wilt eten.

Dit artikel vertelt je alles wat je moet weten over laurierblaadjes.

Wat is een laurierblad?

Laurierblaadjes, ook bekend als laurier of zoete laurier, zijn afkomstig van de Laurus nobilis- plant, een houtachtige struik afkomstig uit de Middellandse Zee (123).

Ze staan ​​bekend om hun subtiele aroma en smaak, die afkomstig zijn van hun essentiële oliën. Ze worden smaakvoller naarmate ze ouder worden, en die smaak wordt geëxtraheerd met stoom en warmte (12, 3).

De bladeren kunnen bitter zijn als je er in bijt, maar wanneer je ze toevoegt aan een slowcooking recept, zoals een soep of stoofpot, geven ze een rijke, kruidige, houtachtige smaak en aroma aan uw gerecht.

Laurierbladeren lijken op bladeren van de groenblijvende struik die bekend staat als Engelse of kersenlaurier. De planten zijn echter zeer verschillend, en de laatste kunnen giftig zijn als ze worden gegeten (4).

Culinaire laurierbladeren zijn ovaal en ongeveer 7,6 cm lang. Ze zijn diep generfd en hebben gladde maar golvende randen. Glanzend en donkergroen als ze vers zijn, de laurierbladeren worden meer olijfkleurig als ze gedroogd worden (13).

Laurierblaadjes zijn een mediterraan kruid dat wordt gebruikt om soepen, stoofschotels of ander langzaam gestoofd voedsel te bereiden. Ze smaken niet bepaald lekker als je ze gewoon eet, maar als je ze tijdens het koken gebruikt, kunnen ze een lekkere kruidensmaak aan je gerecht toevoegen.

Belangrijkste reden om ze te verwijderen

Interessant is dat uit laboratoriumonderzoek naar de etherische oliën in laurierbladeren is gebleken dat ze giftig kunnen zijn voor sommige schadelijke ziekteverwekkers, waaronder bepaalde bacteriestammen en schimmels(35).

Ze zijn echter niet giftig voor mensen en erg veilig om mee te koken. Ze worden ook al lang in de volksgeneeskunde gebruikt vanwege hun antimicrobiële eigenschappen en andere gezondheidsvoordelen ( 2 , 5 ).

Technisch gezien kunnen ze worden gegeten. Hun zeer stijve en leerachtige bladeren worden echter niet zachter tijdens het koken en hun randen kunnen zelfs scherp zijn.

Ze kunnen dus verstikkingsgevaar opleveren als u ze inslikt.

Er zijn ook meldingen van mensen die een laurierblad in hun keel of slokdarm krijgen, evenals meldingen van een laurierblad dat darmperforatie veroorzaakt (67).

Je kunt ze pletten, maar ze zullen waarschijnlijk nog steeds een korrelige textuur hebben. Dat is de belangrijkste reden waarom de meeste recepten suggereren om ze in hun geheel te gebruiken en de laurierblaadjes te verwijderen voor het serveren van het gerecht.

Als je vergeet en per ongeluk probeert om een ​​heel of groot stuk laurierblad op te eten, is het misschien het beste om het uit te spugen.

Laurierblaadjes zijn volledig veilig om mee te koken, maar door hun textuur zijn ze bijna niet te kauwen. Het grootste gevaar van het eten van laurierblaadjes is dat je zou kunnen stikken of ergens in je spijsverteringsstelsel zou kunnen blijven steken.

Hoe te koken met laurierblaadjes

Laurierblaadjes drogen zeer goed, en aangezien hun smaak intensiever wordt gedurende enkele weken nadat ze geplukt en gedroogd zijn, is dat hoe ze meestal verkocht worden. Soms kun je ze echter vers vinden in de groenteafdeling.

Als je wilt experimenteren met laurierblaadjes, is de gemakkelijkste manier om ze te gebruiken door een of twee hele bladeren door een soep, stoofpot of stoofvocht te gooien. Laat het samen met vlees, groenten of bouillon sudderen , en het zal het voedsel een milde kruidensmaak geven.

U kunt ook een heel laurierblad toevoegen aan zoutoplossing bij het maken van ingemaakte groenten.

Door ze heel te laten, zijn ze gemakkelijker te zien en te verwijderen voordat je het gerecht serveert. Als je kleinere stukjes laurierblaadjes gebruikt, doe ze dan in een thee-ei om ze gemakkelijker te kunnen verwijderen.

Laurierblaadjes zijn ook een klassiek ingrediënt in een kruidenmix genaamd ‘bouquet garni’,wat Frans is voor ‘gegarneerd boeket’. Het is een bundel kruiden die met een touwtje aan elkaar is gebonden en aan een bouillon of saus wordt toegevoegd om de smaak te versterken.

Als je je geen zorgen wilt maken over het per ongeluk inslikken van een laurierblad, of als je het wilt gebruiken in een kruidenmix, koop dan gemalen laurierblad en gebruik het zoals elk ander gedroogd, poedervormig kruid .

Hoe u ze ook besluit te gebruiken, bewaar ze niet te lang.

Gedroogde laurierbladeren zijn ongeveer 12 maanden houdbaar. Als je verse bladeren vindt of je teelt je eigen bladeren, kun je ze drogen en in een luchtdichte verpakking bewaren. Je kunt de verse bladeren ook tot 1 jaar invriezen.

Het toevoegen van verse of gedroogde laurierblaadjes aan uw kookvocht kan de smaak van uw gerecht verbeteren. Gebruik ze in hun geheel en verwijder ze voor het opdienen, of koop in plaats daarvan gemalen laurierpoeder.

Tot slot

Of je ze nu laurierbladeren, laurier of zoete laurier noemt, dit mediterrane kruid is een veel voorkomend ingrediënt in soepen, stoofschotels of gesmoord vlees.

Het is aan te raden om de hele bladeren of stukjes blad te verwijderen voor het eten. Het is echter niet omdat ze giftig zijn, maar omdat ze een verstikkingsgevaar kunnen vormen.

Als je je zorgen maakt dat je er per ongeluk een doorslikt, doe het kruid dan in een thee-ei of maak een boeket garni-bundel met laurierblaadjes en andere verse kruiden, want met beide opties zijn ze gemakkelijker te verwijderen.(bron)