Specerijen & Kruiden

Heeft te veel kurkuma bijwerkingen?

Kurkuma is een populaire gele specerij die afkomstig is uit Zuid-Azië. Het is een essentieel ingrediënt in veel Indiase gerechten.

Het wordt ook geconsumeerd voor zijn gezondheidsvoordelen. Supplementen van kurkuma of curcumine – het belangrijkste actieve ingrediënt – komen steeds vaker voor.

Sommige mensen maken zich echter zorgen over de mogelijke bijwerkingen van hooggedoseerde kurkuma en curcumine supplementen. In dit overzicht wordt het bewijsmateriaal onderzocht.

Wat is kurkuma?

Kurkuma, ook bekend onder de wetenschappelijke naam Curcuma longa, is een oude Indiase specerij, geneeskrachtig kruid en voedingskleurstof in de gemberfamilie.

De wortelstelen, die wortelstokken worden genoemd, zijn helder geel of oranje. Ze zijn meestal gedroogd en vermalen tot poeder, en zijn rijk aan curcuminoïden, plantaardige verbindingen die verantwoordelijk zijn voor de karakteristieke kleur van kurkuma.

Kurkuma is een essentieel ingrediënt in Indiase curries, waarvan de smaak wordt beschreven als bitter en gepeperd. Bijna alle kurkuma ter wereld wordt in India verbouwd en geconsumeerd.

Het bestaat voornamelijk uit koolhydraten, voornamelijk zetmeel en vezels. Zoals alle specerijen bevat kurkuma echter tal van plantaardige verbindingen en voedingsstoffen.

De belangrijkste actieve stoffen in kurkuma zijn de curcuminoïden. Zij zijn verantwoordelijk voor de oranje-gele kleur van kurkuma en de meeste voordelen voor de gezondheid.

De meest bestudeerde curcuminoïde is curcumine, die ongeveer 3% van de kurkuma kan uitmaken (1).

Bovendien bevatten commerciële kurkuma of curcumine poeders meestal additieven. Deze bevatten onder andere siliciumdioxide, een antiklontermiddel dat klontering voorkomt.

Sommige goedkope kurkumapoeders kunnen ook illegale additieven bevatten die niet op de etiketten staan. Kurkuma-vervalsing wordt hieronder nader besproken.

Kurkuma is een populaire, geel-oranje specerij. Het wordt ook gebruikt als voedingskleurstof en als voedingssupplement. De samenstelling curcumine wordt geacht verantwoordelijk te zijn voor de meeste van zijn gezondheidsvoordelen.

Waarom eten mensen kurkuma?

Kurkuma wordt gebruikt als een specerij en voedingskleurstof, waarbij zowel de smaak als de kleur aan het voedsel wordt toegevoegd.

Maar het wordt ook geconsumeerd voor zijn gezondheidsvoordelen, die allemaal worden toegeschreven aan curcumine, het belangrijkste actieve ingrediënt.

Curcumine supplementen hebben de volgende voordelen, om er maar een paar te noemen:

  • Verminderde ontsteking: Chronische ontsteking wordt geassocieerd met vele ziekten. Studies tonen aan dat curcumine supplementen het niveau van de ontstekingsmarkers kunnen verlagen (2).
  • Verbeterde antioxidantstatus: Chronische ontsteking wordt geassocieerd met vele ziekten. Studies tonen aan dat curcumine supplementen het niveau van de ontstekingsmarkers kunnen verlagen(3).
  • Verbeterde bloedvatfunctie: Studies suggereren dat curcumine supplementen de dilatatie van de bloedvaten kunnen bevorderen, waardoor de bloedstroom toeneemt en de bloeddruk daalt(45).
  • Verminderd risico op hartaanvallen: Ze kunnen ook het risico op een hartaanval verlagen, mogelijk door hun ontstekingsremmende werking (6).

Naast het gebruik van kurkuma als specerij en voedingskleurstof, eten mensen het voor zijn gezondheidsvoordelen.

Bijwerkingen van kurkuma en curcumine

Zowel kurkuma als curcumine, de belangrijkste werkzame stof, worden over het algemeen als veilig beschouwd en hebben geen ernstige bijwerkingen(78).

Toch kunnen sommige mensen bijwerkingen ondervinden als ze ze in grote hoeveelheden als supplementen innemen.

Kurkuma

Kurkuma bevat ongeveer 2% oxalaat. Bij hoge doses kan dit bijdragen aan nierstenen bij gevoelige personen (9).

Bovendien zijn niet alle commerciële kurkuma poeders zuiver. Sommige zijn versneden met goedkopere en mogelijk giftige ingrediënten die niet op het etiket staan.

Studies hebben aangetoond dat commerciële kurkumapoeders vulstoffen kunnen bevatten zoals cassavezetmeel of gerst, tarwe- of roggemeel(10).

Het eten van kurkuma dat tarwe-, gerst- of roggemeel bevat, zal negatieve symptomen veroorzaken bij mensen met een glutenintolerantie of coeliakie.

Sommige kurkumapoeders kunnen ook twijfelachtige voedingskleurstoffen bevatten, die worden toegevoegd om de kleur te verbeteren wanneer kurkumapoeders worden verdund met meel.

Een veel gebruikte voedingskleurstof in India is metanilgeel, ook wel zuurgeel 36 genoemd. Dierstudies tonen aan dat metanilgeel kanker en neurologische schade kan veroorzaken wanneer het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd (111213).

Hoewel de toxische effecten van metanilgeel niet zijn onderzocht bij de mens, is het in de Verenigde Staten en Europa illegaal om het te gebruiken.

Sommige kurkumapoeders kunnen ook veel lood bevatten, een zwaar metaal dat bijzonder giftig is voor het zenuwstelsel(1415).

Zuivere kurkuma wordt voor de meeste mensen als veilig beschouwd. Kurkumapoeders kunnen echter soms worden versneden met goedkope vulstoffen, zoals tarwezetmeel en twijfelachtige voedingskleurstoffen. Ze kunnen zelfs lood bevatten.

Curcumine

Curcumine supplementen worden als veilig beschouwd en er zijn geen schadelijke bijwerkingen gemeld bij lage doses.

Een studie bij 10 volwassenen vond dat het innemen van 490 mg curcumine per dag gedurende een week geen bijwerkingen veroorzaakte(16).

Andere studies toonden aan dat het nemen van doses van 1.200-2.100 mg curcumine per dag gedurende 2-6 weken niet leidde tot duidelijke bijwerkingen(1718).

Toch kan een klein deel van de mensen bij hogere doses lichte bijwerkingen ondervinden. Deze kunnen onder andere zijn:

  • Spijsverteringsproblemen: Mensen kunnen lichte spijsverteringsproblemen ervaren zoals een opgeblazen gevoel, zure reflux, winderigheid en diarree bij dagelijkse doses van meer dan 1.000 mg (1920).
  • Hoofdpijn en misselijkheid: Doses van 450 mg of hoger kunnen bij een klein aantal mensen hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken(2021).
  • Huiduitslag: Mensen hebben een huiduitslag gemeld na het nemen van een dosis van 8.000 mg curcumine of meer, maar dit lijkt zeer zeldzaam te zijn (20).

Extreem hoge doses van 1.170 mg per pond (2.600 mg/kg) lichaamsgewicht per dag gedurende 13 weken of tot twee jaar, kunnen enkele ernstige bijwerkingen veroorzaken bij ratten.

Deze omvatten een toename van de omvang van de lever, vacht, maagzweren, ontstekingen en een verhoogd risico op darm- of leverkanker(22).

De dosis maakt echter het gif. Er is momenteel geen bewijs dat lagere hoeveelheden curcumine ernstige bijwerkingen bij de mens veroorzaken wanneer ze in korte tijd worden ingenomen, hoewel menselijke studies over de effecten op lange termijn ontbreken.

Hoge doses curcumine kunnen bij sommige mensen milde bijwerkingen veroorzaken, maar ze worden over het algemeen als veilig beschouwd. De langetermijneffecten van het gebruik van curcumine bij mensen zijn onbekend.

Hoe veel is te veel?

Er zijn geen officiële aanbevelingen voor de inname van kurkuma en het maximaal toelaatbare innameniveau is niet vastgesteld.

Als algemene regel geldt echter dat u de doseringsaanbevelingen die u op de supplementetiketten vindt, niet mag overschrijden.

Aan de andere kant zijn er enkele officiële richtlijnen voor de inname van curcumine.

Het Gezamenlijk Comité van deskundigen voor levensmiddelenadditieven van de FAO/WHO (JECFA) heeft de aanvaardbare inname via de voeding vastgesteld op 1,4 mg per pond (3 mg/kg) lichaamsgewicht per dag( 23 ).

Voor een man van 178 pond (81 kg) zou dit zich vertalen in 239 mg per dag.

Eén review concludeerde echter dat doses van 3.600-8.000 mg per dag geen ernstige bijwerkingen veroorzaken. Een andere studie toonde aan dat enkelvoudige doses van 12.000 mg goed verdragen werden(2024).

Er zijn geen officiële richtlijnen voor de inname van kurkuma, maar de aanvaardbare inname voor curcumine is 1,4 mg per pond (3 mg/kg) lichaamsgewicht.

Tot slot

Kurkuma en curcumine supplementen lijken geen ernstige bijwerkingen te hebben.

Sommige mensen kunnen echter bij hoge doses vatbaar zijn voor licht ongemak, zoals hoofdpijn of diarree.

Houd er rekening mee dat kurkuma van lage kwaliteit kan worden versneden met goedkope vulstoffen, zoals tarwezetmeel wat negatieve symptomen zal veroorzaken bij mensen met glutenintolerantie.