Overige

7 Gezondheidsvoordelen van Manuka honing, gebaseerd op de wetenschap

Manuka honing is een soort honing die oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland komt.

Het wordt geproduceerd door bijen die de bloem Leptospermum scoparium, algemeen bekend als de manuka bush, bestuiven.

De antibacteriële eigenschappen van manuka honing zijn wat het onderscheidt van de traditionele honing.

Methylglyoxal is het actieve ingrediënt en waarschijnlijk verantwoordelijk voor deze antibacteriële effecten.

Bovendien heeft manuka honing antivirale, ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen.

In feite wordt het traditioneel gebruikt voor wondgenezing, het verzachten van keelpijn, het voorkomen van tandbederf en het verbeteren van de spijsvertering.

Hier zijn 7 op wetenschap gebaseerde voordelen voor de gezondheid van manuka honing.

1. Hulp bij wondgenezing

Sinds de oudheid wordt honing gebruikt voor de behandeling van wonden, brandwonden, zweren en steenpuisten (1).

In 2007 werd manuka honing goedgekeurd door de Amerikaanse FDA als optie voor de behandeling van wonden(2).

Honing biedt antibacteriële en anti-oxiderende eigenschappen, allemaal met behoud van een vochtig wondmilieu en een beschermende barrière, die microbiële infecties in de wond voorkomt.

Meerdere studies hebben aangetoond dat manuka honing de wondgenezing kan verbeteren, de regeneratie van weefsel kan versterken en zelfs de pijn kan verminderen bij patiënten die lijden aan brandwonden (3, 4).

Bijvoorbeeld, een twee weken durende studie onderzocht de effecten van het aanbrengen van een manuka honingverband op 40 mensen met niet-genezende wonden.

De resultaten toonden aan dat 88% van de wonden in omvang afnamen. Bovendien hielp het bij het creëren van een zuur wondmilieu, wat de wondgenezing ten goede komt (5).

Bovendien kan manuka honing helpen bij het genezen van diabetische zweren.

Een Saoedi-Arabische studie vond dat manuka honing wondverbanden, wanneer gebruikt in combinatie met conventionele wondbehandeling, genezen diabetische zweren effectiever dan de conventionele behandeling alleen (6).

Bovendien toonde een Griekse studie aan dat manuka honing wondverbanden de genezingstijd verminderden en de wonden desinfecteerden bij patiënten met diabetische voetzweren (7).

Een andere studie observeerde de effectiviteit van manuka honing in het genezen van ooglidwonden na een operatie. Ze vonden alle ooglidwonden goed genazen, ongeacht of de incisies werden behandeld met manuka honing of vaseline.

Echter, patiënten meldden dat littekens behandeld met manuka honing was minder stijf en aanzienlijk minder pijnlijk, in vergelijking met littekens behandeld met vaseline (8).

Tot slot, manuka honing is effectief bij de behandeling van wondinfecties veroorzaakt door antibiotica-resistente stammen, zoals Staphylococcus aureus (MRSA) (9, 10).

Daarom kan het regelmatig aanbrengen van manuka honing op wonden en infecties helpen bij het voorkomen van MRSA (11).

2. Bevordering van de mondhygiëne

Volgens het CDC heeft bijna 50% van de Amerikanen een of andere vorm van parodontale aandoening.

Om tandbederf te voorkomen en uw tandvlees gezond te houden, is het belangrijk om slechte orale bacteriën die plaquevorming kunnen veroorzaken tot een minimum te beperken.

Het is ook belangrijk om de goede mondbacteriën die verantwoordelijk zijn voor het gezond houden van uw mond niet volledig uit te roeien.

Onderzoeken hebben aangetoond dat manuka honing schadelijke orale bacteriën aanvalt die gepaard gaan met plakvorming, tandvleesontsteking en tandbederf.

Concreet heeft onderzoek aangetoond dat manuka honing met een hoge antibacteriële activiteit effectief is bij het remmen van de groei van schadelijke orale bacteriën zoals P. gingivalis en A. actinomycetemcomitans (12, 13).

Een studie onderzocht de effecten van het kauwen of zuigen op een honing kauwgom de vermindering van plaque en gingivitis bevordert. De honing kauwgom werd gemaakt van manuka honing en vergelijkbaar met een kauwgom honingsnoepje.

Na hun drie dagelijkse maaltijden kregen de deelnemers de opdracht om 10 minuten te kauwen of te zuigen op honing kauwgom of om op een suikervrije kauwgom te kauwen.

De honingkauwgroep toonde een aanzienlijke vermindering van de plaque en gingivaalbloedingen, in vergelijking met degenen die de suikervrije kauwgom kauwden (14).

Het idee van het consumeren van honing voor een goede mondhygiëne lijkt misschien contra-intuïtief, want je hebt waarschijnlijk te horen gekregen dat het consumeren van te veel snoepjes kan leiden tot gaatjes.

Echter, in tegenstelling tot snoep en geraffineerde suiker, manuka honing heeft krachtige antibacteriële effecten maken het onwaarschijnlijk om bij te dragen aan gaatjes of tandbederf.

3. Kalmerend effect op een zere keel

Als je last hebt van keelpijn, kan manukahoning helpen om wat verlichting te brengen.

De antivirale en antibacteriële eigenschappen kunnen de ontsteking verminderen en de bacteriën die pijn veroorzaken aanvallen.

Niet alleen valt manuka honing schadelijke bacteriën aan, het bedekt ook de binnenkant van de keel voor een kalmerend effect.

Een recente studie bij patiënten die een chemotherapiebehandeling voor hoofd- en halskanker ondergaan, observeerde de effecten van het consumeren van manuka honing op Streptococcus mutans, een soort bacterie die verantwoordelijk is voor keelpijn.

Interessant is dat onderzoekers een significante afname van Streptococcus mutans vonden nadat ze manuka honing hadden geconsumeerd(15) .

Bovendien vermindert manuka honing schadelijke orale bacteriën die mucositis, een veel voorkomende bijwerking van bestraling en chemotherapie, veroorzaken. Mucositis resulteert in ontsteking en pijnlijke ulceraties van de slijmvliezen langs de slokdarm en het spijsverteringskanaal (16).

Al geruime tijd worden verschillende soorten honing aangeprezen als natuurlijke hoest bestrijdingsmiddelen.

In feite is een studie vond honing was zo effectief als een gemeenschappelijke hoest suppressant (17).

Hoewel manuka honing werd niet gebruikt in deze studie, is het waarschijnlijk net zo effectief in het onderdrukken van hoest.

4. Helpen bij het voorkomen van maagzweren

Maagzweren zijn een van de meest voorkomende ziekten die de mens treffen (18).

Het zijn zweren die zich vormen op het slijmvlies van de maag en die buikpijn, misselijkheid en een opgeblazen gevoel veroorzaken.

H. pylori is een veel voorkomende bacteriesoort die verantwoordelijk is voor het merendeel van de maagzweren.

Onderzoek suggereert dat manuka honing kan helpen bij de behandeling van maagzweren veroorzaakt door H. pylori.

Bijvoorbeeld, een proefbuisstudie onderzocht de effecten op biopsies van maagzweren veroorzaakt door H. pylori. De resultaten waren positief en impliceren dat manuka honing een nuttig antibacterieel middel is tegen H. pylori (19).

Echter, een kleine twee weken durende studie in 12 personen die nam 1 eetlepel manuka honing door de mond dagelijks toonde aan dat het niet H. pylori bacterie te verminderen (20) .

Er is dus meer onderzoek nodig om het vermogen om maagzweren veroorzaakt door H. pylori te behandelen volledig te beoordelen.

Maagzweren kunnen ook worden veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik.

Toch heeft een studie bij ratten aangetoond dat manuka honing heeft geholpen bij het voorkomen van door alcohol veroorzaakte maagzweren (18).

5. Verbetert de spijsverteringssymptomen

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een veel voorkomende spijsverteringsaandoening.

De bijbehorende symptomen zijn onder andere constipatie, diarree, buikpijn en onregelmatige stoelgang.

Interessant is dat onderzoekers hebben ontdekt dat het regelmatig consumeren van manuka honing kan helpen om deze symptomen te verminderen.

Manuka honing is bewezen dat het de antioxidant status te verbeteren en de ontsteking te verminderen bij ratten met zowel PDS en ulceratieve colitis, een soort van inflammatoire darmziekte (21).

Het is ook aangetoond dat het stammen van Clostridium difficile aanvalt.

Clostridium difficile, vaak C. diff genoemd, is een soort bacteriële infectie die ernstige diarree en darmontsteking veroorzaakt.

C. diff wordt vaak behandeld met antibiotica. Echter, een recente studie heeft de effectiviteit van manuka honing op C. diff stammen waargenomen.

Manuka honing gedood C. diff cellen, waardoor het een mogelijk effectieve behandeling (22).

Het is belangrijk op te merken dat de bovenstaande studies waargenomen manuka honing invloed op bacteriële infecties in ratten en reageerbuis studies.

Verder onderzoek is nodig om tot een volledige conclusie te komen met betrekking tot de invloed ervan op bacteriële infecties van de darm.

6. Kan Symptomen van Cystic Fibrosis behandelen

Cystische fibrose is een erfelijke aandoening die de longen beschadigt en ook het spijsverteringsstelsel en andere organen kan aantasten.

Het beïnvloedt de cellen die slijm produceren, waardoor het slijm abnormaal dik en plakkerig wordt. Dit dikke slijm verstopt de luchtwegen en kanalen, waardoor het moeilijk is om te ademen.

Helaas komen infecties van de bovenste luchtwegen vrij vaak voor bij mensen met taaislijmziekte.

Het is aangetoond dat Manuka honing bacteriën bestrijdt die infecties van de bovenste luchtwegen veroorzaken.

Pseudomonas aeruginosa en Burkholderia spp. zijn twee veel voorkomende bacteriën die ernstige infecties van de bovenste luchtwegen kunnen veroorzaken, vooral bij kwetsbare bevolkingsgroepen.

In een studie werd de effectiviteit van manuka honing tegen deze bacteriën waargenomen bij mensen met taaislijmziekte.

De resultaten gaven aan dat het hun groei remt en werkt in combinatie met een antibioticumkuur (23).

Daarom hebben de onderzoekers geconcludeerd dat manuka honing een belangrijke rol kan spelen bij de behandeling van infecties van de bovenste luchtwegen, vooral bij mensen met taaislijmziekte.

7. Behandeling van acne

Acne wordt meestal veroorzaakt door hormonale veranderingen, maar het kan ook een reactie zijn op slechte voeding, stress of bacteriegroei in verstopte poriën.

De antimicrobiële activiteit van manuka honing, wanneer deze wordt gebruikt in combinatie met een laag-pH product, wordt vaak op de markt gebracht om acne te bestrijden.

Manuka honing kan helpen om uw huid vrij te houden van bacteriën, wat het genezingsproces van acne zou kunnen versnellen.

Gezien zijn ontstekingsremmende eigenschappen, zou manuka honing ook de ontsteking verminderen die gepaard gaat met acne.

Toch is er zeer beperkt onderzoek naar manuka honing het vermogen om acne te behandelen.

Echter, een studie onderzocht de effecten van kanuka honing, die antibacteriële eigenschappen vergelijkbaar met die van manuka honing heeft. Het bleek dat kanuka honing was net zo effectief als antibacteriële zeep op het verbeteren van acne (24).

Verder onderzoek is nodig om van manuka honing een nuttig huismiddeltje tegen acne te maken.

Is Manuka Honing veilig?

Voor de meeste mensen is manuka honing veilig om te consumeren.

Echter, sommige mensen moeten een arts raadplegen voordat ze het gebruiken, inclusief:

  • Mensen met diabetes. Alle soorten honing heeft een hoog gehalte aan natuurlijke suiker. Daarom kan het consumeren van manuka honing invloed hebben op de bloedsuikerspiegel.
  • Die allergisch zijn voor honing of bijen. Die allergisch zijn voor honing of bijen of voor andere soorten honing of bijen kan een allergische reactie optreden na het inslikken of aanbrengen van manuka honing.

Tot slot

Manuka honing is een unieke soort honing.

De meest opvallende eigenschap is het effect op de wondverzorging en de genezing.

Manuka honing heeft ook antibacteriële, antivirale en anti-inflammatoire eigenschappen die kunnen helpen bij de behandeling van tal van kwalen, waaronder Prikkelbare Darm Syndroom, maagzweren, parodontale aandoeningen en de bovenste luchtwegen infecties.

Verder onderzoek is gerechtvaardigd om de gunstige eigenschappen ervan te ondersteunen.

Alles bij elkaar genomen is manuka honing waarschijnlijk een effectieve behandelingsstrategie die het genezingsproces kan versnellen wanneer het wordt gebruikt in combinatie met meer conventionele therapieën. (Bron)

Write A Comment