Specerijen & Kruiden

Wat is moederkruid en werkt het bij migraine?

Moederkruid ( Tanacetum parthenium ) is een bloeiende plant van de Asteraceae familie.

De naam komt van het Latijnse woord febrifugia , wat ‘koortsverlager’ betekent. Traditioneel werd moederkruid gebruikt om koorts en andere ontstekingsaandoeningen te behandelen.

Sommige mensen noemen het zelfs de ‘middeleeuwse aspirine’ (1).

Moederkruid bevat een verscheidenheid aan actieve stoffen, zoals flavonoïden en vluchtige oliën. Het belangrijkste bestanddeel is echter parthenolide, dat in de bladeren van de plant wordt aangetroffen.

Studies tonen aan dat parthenolide mogelijk de oorzaak is van de meeste mogelijke gezondheidsvoordelen van moederkruid (1).

Dit artikel geeft een overzicht van moederkruid en vertelt u of het effectief is tegen migraine.

De relatie tussen moederkruid en migraine

Al eeuwenlang nemen mensen moederkruid om migraine te behandelen.

Migraine is een matige tot ernstige hoofdpijn die één kant van het hoofd treft. Ze gaan meestal gepaard met kloppende, pulserende of bonzende pijn (2).

In reageerbuisstudies hielpen verbindingen in moederkruid – zoals parthenolide en tanetine – de productie van prostaglandines te stoppen, dit zijn moleculen die ontstekingen bevorderen (1).

Andere reageerbuisstudies tonen aan dat parthenolide de serotonine-receptoren kan remmen, voorkomt dat bloedplaatjes ontstekingsmoleculen vrijgeven, de bloedvaten in de hersenen niet verwijdend worden (vasodilatatie) en gladde spierkrampen tegengaat(13).

Al deze factoren zijn in verband gebracht met migraine (45).

Studies bij mensen naar moederkruid en migraine laten echter gemengde resultaten zien.

In een review van 6 onderzoeken onder in totaal 561 mensen, toonden 4 onderzoeken aan dat moederkruid hielp de frequentie en intensiteit van migraine te verminderen , terwijl 2 onderzoeken geen effect vonden.

Bovendien toonden de 4 onderzoeken die een gunstig effect rapporteerden aan dat het slechts iets effectiever was dan een placebo (6).

In een onderzoek onder 170 deelnemers hadden degenen die moederkruid gebruikten bijvoorbeeld slechts 0,6 minder migraine per maand dan mensen in de placebogroep (7).

Op basis van het huidige onderzoek blijkt dat koortsvogels slechts in geringe mate effectief zijn tegen migraine. Er zijn meer menselijke studies nodig om goede conclusies te kunnen trekken.

Huidig ​​onderzoek toont aan dat moederkruid slechts iets effectiever zijn dan een placebo bij de behandeling en preventie van migraine. Meer studies zijn nodig om tot een conclusie te komen.

Andere potentiële voordelen

Naast de behandeling van migraine kan moederkruid andere potentiële gezondheidsvoordelen hebben:

  • Anti-kanker effecten: Uit reageerbuisonderzoeken blijkt dat verbindingen in moederkruid bepaalde kankercellen kunnen remmen (89, 1011).
  • Pijnstilling: Ontstekingsremmende eigenschappen van moederkruid kunnen de pijn helpen verlichten (12).
  • Gemoedstoestand: In onderzoeken bij muizen hielp moederkruid de symptomen van angst en depressie te verminderen. Er zijn echter geen menselijke studies over dit onderwerp beschikbaar (13).
  • Behandeling van rosacea: Actuele crèmes met parthenolide-vrije koortsvlek extracten kunnen helpen bij de behandeling van acne rosacea door ontstekingen te verminderen. Parthenolide kan de huid irriteren en wordt daarom uit de plaatselijke crèmes verwijderd(1415).

Moederkruid kan verschillende andere potentiële voordelen voor de gezondheid bieden. Het wordt geassocieerd met het verstrekken van pijnverlichting, het verbeteren van de stemming, het verbeteren van rosacea en het tegengaan van kanker.

Mogelijke bijwerkingen

Moederkruid wordt over het algemeen als veilig beschouwd met weinig gemelde bijwerkingen (6).

In studies is echter alleen gekeken naar de effecten op het lichaam op korte termijn. Langetermijneffecten (langer dan vier maanden) zijn niet onderzocht.

In sommige gevallen kan moederkruid bijwerkingen veroorzaken zoals buikpijn, brandend maagzuur, diarree, obstipatie, misselijkheid , duizeligheid, vermoeidheid en menstruele veranderingen optreden(1).

Zwangere vrouwen moeten het gebruik van moederkruid vermijden, omdat dit vroege weeën kan veroorzaken. Bovendien is onderzoek om ervoor te zorgen dat het veilig is voor vrouwen die borstvoeding geven onvoldoende (1).

Mensen met allergieën voor ambrosia of andere verwante planten uit de plantenfamilies Asteraceae of Compositae – zoals madeliefjes, goudsbloemen en chrysanten – moeten dit ook vermijden.

Het is het beste om eerst uw arts te raadplegen, omdat het supplement een wisselwerking kan hebben met bepaalde medicijnen, met name bloedverdunners en levermedicatie.

Moederkruid is over het algemeen veilig met weinig bijwerkingen, maar sommige mensen moeten het vermijden. Als u zich zorgen maakt, kunt u het beste met uw arts spreken.

Dosering en aanbevelingen

Vanaf nu is er geen officiële aanbevolen dosis voor moederkruid.

Studies hebben echter aangetoond dat het nemen van 100-300 mg moederkruid-supplement met 0,2-0,4% parthenolide tussen 1-4 keer per dag migraine kan behandelen (1).

Moederkruid is ook verkrijgbaar als vloeibare extracten of tincturen, die meestal worden gebruikt om artritis te verlichten . Het bewijs om het voor dit doel aan te bevelen is echter onvoldoende (16).

Houd er rekening mee dat moederkruid niet geschikt is voor sommige mensen en voor degenen die bepaalde medicijnen gebruiken. Als u zich zorgen maakt, neem dan contact op met uw arts.

Hoewel een officiële aanbevolen dosering voor moederkruid niet beschikbaar is, lijkt 100-300 mg van een supplement met 0,2-0,4% parthenolide 1-4 keer per dag het meest effectief te zijn bij de behandeling of preventie van migraineaanvallen.

Belangrijkste punten

Moederkruid ( Tanacetum parthenium ) wordt vaak gebruikt als een natuurlijke behandeling voor migraine.

Toch laat huidig ​​onderzoek zien dat het maar iets effectiever is dan een placebo. Er zijn meer menselijke studies nodig.

Moederkruid is ook in verband gebracht met pijnverlichting, anti-kanker eigenschappen , verbeterde gemoedstoestand en verminderde acne rosacea.

Dit supplement is over het algemeen veilig voor de meeste mensen, maar als u zich zorgen maakt, kunt u het beste uw arts raadplegen voordat u het probeert.(bron)