Specerijen & Kruiden

8 Wetenschappelijk onderbouwde voordelen van nootmuskaat

Nootmuskaat is een populaire specerij gemaakt van de zaden van Myristica fragrans, een tropische groenblijvende boom die inheems is in Indonesië(1).

Het kan worden gevonden in de vorm van hele zaden, maar wordt meestal verkocht als een gemalen kruid.

Het heeft een warme, licht nootachtige smaak en wordt vaak gebruikt in desserts en curry’s, maar ook in dranken zoals glühwein en chai thee.

Hoewel het vaker wordt gebruikt voor de smaak dan voor de voordelen voor de gezondheid, bevat nootmuskaat een indrukwekkend scala aan krachtige verbindingen die kunnen helpen bij het voorkomen van ziekten en het bevorderen van uw algehele gezondheid.

Dit artikel geeft een overzicht van 8 wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen van nootmuskaat.

1. . Bevat krachtige antioxidanten

Hoewel klein van formaat, zijn de zaden waaruit nootmuskaat afkomstig is, rijk aan plantaardige verbindingen die fungeren als antioxidanten in je lichaam (1).

Antioxidanten zijn verbindingen die uw cellen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Dit zijn moleculen die een ongepaard elektron hebben, waardoor ze onstabiel en reactief zijn(2).

Wanneer het gehalte aan vrije radicalen in uw lichaam te hoog wordt, ontstaat er oxidatieve stress. Het wordt geassocieerd met het ontstaan en de progressie van veel chronische aandoeningen, zoals bepaalde kankers en hart- en neurodegeneratieve aandoeningen(3).

Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen, voorkomen cellulaire schade en houden het niveau van de vrije radicalen onder controle.

Nootmuskaat bevat een overvloed aan antioxidanten, waaronder plantaardige pigmenten zoals cyanidinen, essentiële oliën, zoals fenylpropanoïden, terpenen en fenolische verbindingen, waaronder protocatechuische, ferulische en caffeïnezuur(1).

Een dierlijk onderzoek toonde aan dat het consumeren van nootmuskaat extract celbeschadiging voorkwam bij ratten die behandeld werden met isoproterenol, een medicijn waarvan bekend is dat het ernstige oxidatieve stress veroorzaakt.

Ratten die het nootmuskaat extract niet kregen, ondervonden aanzienlijke weefselschade en celdood als gevolg van de behandeling. Ratten die het nootmuskaat extract kregen, ondervonden deze effecten daarentegen niet(4).

Uit onderzoek met proefbuisjes is ook gebleken dat nootmuskaat extract krachtige antioxiderende effecten heeft tegen vrije radicalen (5678).

Nootmuskaat is rijk aan antioxidanten, waaronder fenolverbindingen, etherische oliën en plantaardige pigmenten, die allemaal helpen bij het voorkomen van cellulaire schade en kunnen beschermen tegen chronische ziekten.

2. Heeft ontstekingsremmende eigenschappen

Chronische ontsteking is gekoppeld aan veel ongunstige gezondheidsklachten, zoals hartziekten, diabetes en artritis(9).

Nootmuskaat is rijk aan ontstekingsremmende stoffen die monoterpenen worden genoemd, waaronder sabine, terpineol en pinene. Deze kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in uw lichaam en zijn gunstig voor mensen met een ontstekingsaandoening(1).

Bovendien heeft het brede scala aan antioxidanten in het kruid, zoals cyanidinen en fenolverbindingen ook krachtige ontstekingsremmende eigenschappen (110).

In een studie werden ratten geïnjecteerd met een ontstekingsremmende oplossing en vervolgens werd er nootmuskaatolie aan toegevoegd. Ratten die de olie consumeerden ondervonden een aanzienlijke vermindering van de ontsteking, ontstekingsgerelateerde pijn en zwelling van de gewrichten (11).

Van nootmuskaat wordt gedacht dat het de ontsteking vermindert door enzymen te remmen die de ontsteking bevorderen (1112).

Er zijn echter meer studies nodig om de ontstekingsremmende effecten bij de mens te onderzoeken.

Nootmuskaat kan de ontsteking verminderen door bepaalde ontstekingsenzymen te remmen. Er is meer onderzoek nodig om de mogelijke effecten ervan bij de mens te onderzoeken.

3. Kan het libido stimuleren

Sommige dierstudies tonen aan dat nootmuskaat de zin in seks en prestaties kan verbeteren .

In één studie hebben mannelijke ratten die een hoge dosis nootmuskaatextract (227 mg per pond of 500 mg per kg lichaamsgewicht) kregen, een aanzienlijke toename van de seksuele activiteit en de seksuele prestatietijd ervaren in vergelijking met een controlegroep(13).

Een gelijkaardige studie toonde aan dat het geven van dezelfde hoge dosis nootmuskaat extract aan mannelijke muizen hun seksuele activiteit significant verhoogde in vergelijking met een controlegroep (14).

Onderzoekers weten nog steeds niet precies hoe het kruid het libido verhoogt. Sommigen vermoeden dat deze effecten te wijten zijn aan het vermogen om het zenuwstelsel te stimuleren, samen met het hoge gehalte aan krachtige plantaardige bestanddelen(13).

In de traditionele geneeskunde, zoals het Unani-systeem dat in Zuid-Azië wordt gebruikt, wordt nootmuskaat gebruikt voor de behandeling van seksuele stoornissen. Onderzoek naar de effecten op de seksuele gezondheid van de mens ontbreekt echter(1415).

Sommige dierproeven suggereren dat hoge doses nootmuskaat het libido en de seksuele prestaties kunnen verbeteren. Toch ontbreekt het aan menselijk onderzoek op dit gebied.

4. Heeft antibacteriële eigenschappen

Het is aangetoond dat nootmuskaat een antibacteriële werking heeft tegen potentieel schadelijke bacteriestammen.

Bacteriën zoals S treptococcus mutans en Aggregatibacter actinomycetemcomitans kunnen gaatjes en tandvleesaandoeningen veroorzaken.

In een proefbuisstudie werd aangetoond dat nootmuskaat extract krachtige antibacteriële effecten heeft tegen deze en andere bacteriën, waaronder Porphyromonas gingivalis. Van deze bacteriën is bekend dat ze gaatjes en tandvleesontstekingen veroorzaken(16).

Er is ook vastgesteld dat muskaatnoot de groei van schadelijke stammen van de E. coli-bacterie, zoals O157, remt die ernstige ziekten en zelfs de dood kan veroorzaken bij de mens(117).

Hoewel het duidelijk is dat nootmuskaat antibacteriële eigenschappen heeft, zijn er meer menselijke studies nodig om te bepalen of het bacteriële infecties kan behandelen of om bacteriegerelateerde orale gezondheidsproblemen bij de mens te voorkomen.

Onderzoeken aan de hand van reageerbuisjes tonen aan dat nootmuskaat een antibacteriële werking heeft tegen potentieel schadelijke bacteriën, waaronder E. coli en Streptococcus-mutans.

5–7. Kan verschillende gezondheidsproblemen ten goede komen

Hoewel het onderzoek beperkt is, suggereren studies dat nootmuskaat de volgende effecten kan hebben:

  1. Kan de gezondheid van het hart ten goede komen. Dierstudies tonen aan dat het nemen van hoge dosis nootmuskaatsupplementen risicofactoren voor hartziekten vermindert, zoals een hoog cholesterolgehalte en een hoog triglyceridengehalte, hoewel menselijk onderzoek ontbreekt(18).
  2. Kan de stemming verbeteren. Knaagdierstudies hebben aangetoond dat nootmuskaat extract significante antidepressieve effecten veroorzaakte bij zowel muizen als ratten. Studies zijn nodig om te bepalen of nootmuskaat extract hetzelfde effect heeft bij de mens (1920).
  3. Kan de bloedsuikerspiegel verbeteren. Een studie bij ratten toonde aan dat de behandeling met een hoge dosis nootmuskaat extract de bloedsuikerspiegel significant verlaagde en de alvleesklierfunctie verbeterde (21).

Deze gezondheidseffecten zijn echter alleen getest bij dieren die hoge doses nootmuskaat extract gebruiken.

Menselijke studies zijn nodig om te bepalen of hoge doses supplementen van het kruid veilig en effectief zijn bij de mens.

Volgens dierlijk onderzoek kan nootmuskaat helpen de stemming te verbeteren, de bloedsuikercontrole te verbeteren en de risicofactoren voor hartaandoeningen te verminderen. Studies bij de mens zijn nodig om deze potentiële voordelen voor de gezondheid verder te onderzoeken.

8. Is veelzijdig en lekker

Dit populaire kruid heeft een verscheidenheid aan toepassingen in de keuken. U kunt het alleen gebruiken of combineren met andere kruiden, zoals kardemom, kaneel en kruidnagel.

Het heeft een warme, zoete smaak en wordt daarom vaak toegevoegd aan desserts, zoals taarten, gebak, koekjes, brood, fruitsalades en pudding.

Het werkt ook goed in hartige gerechten op basis van vlees, zoals varkenskarbonades en lamscurry.

Nootmuskaat kan worden bestrooid over zetmeelrijke groenten zoals zoete aardappelen, boternotenpompoen en pompoen om een diepe, interessante smaak te creëren.

Bovendien kunt u het toevoegen aan warme of koude dranken, zoals appelcider, warme chocolademelk, chai thee, kurkuma en smoothies.

Als je hele nootmuskaat gebruikt, rasp het dan met een rasp met kleinere gaatjes. Vers geraspte nootmuskaat is heerlijk op vers fruit, havermout of yoghurt.

Nootmuskaat heeft een warme, zoete smaak die goed samengaat met veel verschillende zoete en hartige gerechten.

Voorzichtigheid

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat nootmuskaat in kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd, kan de inname ervan in hoge doses schadelijke bijwerkingen veroorzaken.

Het bevat de stoffen myristicine en safrole. Wanneer ze in grote hoeveelheden worden ingenomen kunnen ze symptomen veroorzaken zoals hallucinaties en verlies van spiercoördinatie.

Interessant is dat nootmuskaat soms recreatief wordt ingenomen om hallucinaties te veroorzaken en een ” high ” gevoel te veroorzaken. Het wordt vaak gemengd met andere hallucinogene middelen, wat het risico op gevaarlijke bijwerkingen verhoogt( 22 ).

In de periode 2001-2011 werden alleen al in de Amerikaanse staat Illinois 32 gevallen van toxiciteit van nootmuskaat gemeld. Maar liefst 47% van deze gevallen was gerelateerd aan opzettelijke inname door mensen die nootmuskaat gebruiken voor de psychoactieve effecten( 22 ).

Myristicine, het hoofdbestanddeel van de essentiële olie die in nootmuskaat wordt gevonden en die krachtige psychoactieve eigenschappen heeft, zou verantwoordelijk zijn voor deze toxische effecten (23).

Er zijn gevallen van nootmuskaatvergiftiging gemeld bij mensen die 5 gram nootmuskaat hebben ingenomen, wat overeenkomt met ongeveer 0,5-0,9 mg myristicine per pond (1-2 mg per kg) lichaamsgewicht( 24 ).

De giftigheid van nootmuskaat kan ernstige symptomen veroorzaken, zoals een snelle hartslag, misselijkheid, desoriëntatie, braken en agitatie. Het kan zelfs leiden tot de dood in combinatie met andere drugs(2526).

Bovendien hebben studies bij muizen en ratten aangetoond dat het innemen van hoge doses nootmuskaat supplementen op lange termijn leidt tot orgaanschade. Het is echter onduidelijk of mensen deze effecten ook zouden ervaren (272829).

Het is belangrijk om op te merken dat de toxische effecten van dit kruid verband houden met de inname van grote hoeveelheden nootmuskaat – niet de kleine hoeveelheden die normaal gesproken in de keuken worden gebruikt ( 24 ).

Om deze mogelijk schadelijke bijwerkingen te voorkomen, dient u het gebruik van grote hoeveelheden nootmuskaat te vermijden en het niet als een recreatieve drug te gebruiken.

Nootmuskaat kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, zoals hallucinaties, een snelle hartslag, misselijkheid, braken en zelfs de dood, wanneer het in grote hoeveelheden of in combinatie met andere recreatieve drugs wordt ingenomen.

Tot slot

Nootmuskaat is een specerij die in vele keukens wereldwijd wordt aangetroffen. Zijn warme, nootachtige smaak past goed bij veel voedingsmiddelen, waardoor het een populair ingrediënt is in zowel zoete als hartige gerechten.

Naast de vele culinaire toepassingen bevat nootmuskaat krachtige ontstekingsremmende plantaardige verbindingen die als antioxidant werken. Deze kunnen de stemming, de bloedsuikerspiegel en de gezondheid van het hart verbeteren, hoewel er meer onderzoek nodig is naar deze effecten bij de mens.

Wees voorzichtig met het genieten van deze kruiden in kleine hoeveelheden, want grote doses kunnen ernstige bijwerkingen veroorzaken.(Bron)