Vis & Vlees

Is orgaanvlees gezond?

Microsoft Office Proplus 2019

Normaal €99,- tijdelijk slechts  €21,95

BESTEL HIER!

Orgaanvlees was ooit een geliefde en gewaardeerde voedselbron.

Tegenwoordig is de traditie van het eten van orgaanvlees enigszins uit de gratie geraakt.

In feite hebben veel mensen deze delen van een dier nog nooit gegeten en zouden de gedachte om dit te doen wel eens verontrustend kunnen vinden.

Orgaanvlees is echter behoorlijk voedzaam. In dit artikel wordt uitvoerig ingegaan op orgaanvlees en de gezondheidseffecten daarvan – zowel goed als slecht.

Wat is orgaanvlees?

Orgaanvlees, ook wel “slachtafval” genoemd, zijn de organen van dieren die door mensen als voedsel worden bereid en geconsumeerd.

De meest geconsumeerde organen zijn afkomstig van koeien, varkens, lammeren, geiten, kippen en eenden.

Vandaag de dag worden de meeste dieren geboren en opgevoed voor hun spierweefsel. Orgaanvlees wordt vaak over het hoofd gezien, waarbij het meeste vlees meestal wordt gegeten als biefstuk, drumstick of gemalen tot gehakt.

Maar jagers aten niet alleen maar spiervlees. Ze aten ook de organen, zoals hersenen, darmen en zelfs testikels. In feite waren de organen zeer gewaardeerd (1).

Orgaanvlees kan een geweldige aanvulling zijn op je voeding. Ze zitten vol met voedingsstoffen, zoals vitamine B12 en foliumzuur, en ze zijn ook een uitstekende bron van ijzer en eiwit.

Orgaanvlees verwijst naar de organen van dieren die als voedsel worden geconsumeerd. Het meest voorkomende orgaanvlees is afkomstig van koeien, varkens, lammeren, geiten, kippen en eenden.

Wat zijn de verschillende soorten?

De meest voorkomende soorten orgaanvlees zijn:

 • Lever: De lever is het ontgiftingsorgaan. Het is ook de voedzame krachtpatser van orgaanvlees en wordt soms aangeduid als “de multivitamine van de natuur”.
 • Tong: Tong is eigenlijk meer een spier. Het is een mals en smakelijk stuk vlees vanwege het hoge vetgehalte.
 • Hart: De rol van het hart is om bloed rond het lichaam te pompen. Het ziet er misschien niet eetbaar uit, maar het is eigenlijk mager en lekker.
 • Nieren: Net als mensen hebben zoogdieren twee nieren. Hun rol is om afval en gifstoffen uit het bloed te filteren.
 • Hersenen: Hersenen worden beschouwd als een delicatesse in vele culturen, en het is een rijke bron van omega-3 vetzuren.
 • Zwezerik: Zwezerik heeft een bedrieglijke naam, omdat ze niet zoet of een soort brood zijn. Ze zijn gemaakt van de thymusklier en alvleesklier.
 • Pens: Pens is de bekleding van de maag van dieren. De meeste pens is van vee en kan een erg taaie textuur hebben.

Er zijn veel verschillende soorten orgaanvlees, waaronder lever, tong, hart en nieren. De meeste worden genoemd naar hun orgaannaam, met uitzondering van zwezeriken en pens.

Orgaanvlees is zeer voedzaam

Het voedingsprofiel van orgaanvlees varieert enigszins, afhankelijk van de dierlijke bron en het orgaantype.

Maar de meeste organen zijn buitengewoon voedzaam. In feite bevatten de meeste meer voedingsstoffen dan spiervlees.

Ze zijn bijzonder rijk aan B-vitaminen, zoals vitamine B12 en foliumzuur. Ze zijn ook rijk aan mineralen, waaronder ijzer, magnesium, selenium en zink, en belangrijke vetoplosbare vitaminen zoals vitamine A, D, E en K.

Bovendien is orgaanvlees een uitstekende eiwitbron .

Bovendien levert dierlijk eiwit alle negen essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft om effectief te kunnen functioneren.

Een portie van 100 gram gekookte runderlever levert ( 2 ):

 • Calorieën: 175
 • Eiwit: 27 gram
 • Vitamine B12: 1.386% van de ADH
 • Koper: 730% van de ADH
 • Vitamine A: 522% van de ADH
 • Riboflavine: 201% van de ADH
 • Niacine: 87% van de ADH
 • Vitamine B6: 51% van de ADH
 • Selenium: 47% van de ADH
 • Zink: 35% van de ADH
 • IJzer: 34% van de ADH

Orgaanvlees is voedzaam. Ze zijn een goede bron van ijzer en eiwit en zitten vol met vitamine A, B12 en foliumzuur, naast vele andere belangrijke voedingsstoffen.

Voordelen van het toevoegen van orgaanvlees aan uw maaltijd

Het eten van orgaanvlees heeft verschillende voordelen:

 • Uitstekende bron van ijzer: Vlees bevat heemijzer, dat in hoge mate biologisch beschikbaar is, dus het wordt beter door het lichaam opgenomen dan niet-heem-ijzer uit plantaardig voedsel (34).
 • Houdt u langer vol : Veel studies hebben aangetoond dat eiwitrijke maaltijden de eetlust kunnen verminderen en het gevoel van volheid kunnen vergroten. Ze kunnen ook het gewichtsverlies bevorderen door het verhogen van uw stofwisseling(567).
 • Kan helpen om de spiermassa te behouden: Orgaanvlees is een bron van hoogwaardige eiwitten, die belangrijk zijn voor de opbouw en het behoud van spiermassa (8910).
 • Geweldige bron van choline: Orgaanvlees is een van ’s werelds beste bronnen van choline, een essentiële voedingsstof voor de gezondheid van de hersenen, spieren en lever waar veel mensen niet genoeg van krijgen(1112).
 • Goedkopere stukken vlees en minder afval: Orgaanvlees is geen populair stuk vlees, dus je kunt het vaak tegen een goedkope prijs kunt krijgen. Het eten van deze delen van het dier vermindert ook de voedselverspilling.

Orgaanvlees heeft een aantal voordelen, waaronder een betere ijzeropname en het helpen beheersen van de eetlust en het behouden van spiermassa. Ook zijn deze delen van een dier vaak goedkoper in te kopen en kunnen ze helpen bij het verminderen van voedselverspilling.

Verhoogt orgaanvlees het cholesterol?

Orgaanvlees is rijk aan cholesterol, ongeacht de dierlijke bron.

Een 100 gram hersenen van rund bevat 1033% van de ADH voor cholesterol, terwijl nier en lever respectievelijk 239% en 127% bevatten( 2 , 13 , 14 ).

Velen associëren cholesterol met verstopte slagaders, medicatie en hartziekten.

Cholesterol wordt echter geproduceerd door uw lever, die de productie van cholesterol in uw lichaam reguleert op basis van uw inname van cholesterol via de voeding (15).

Wanneer u cholesterolrijk voedsel eet, reageert uw lever door minder te produceren. Daarom hebben voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte slechts een gering effect op uw totale bloedcholesterolgehalte (1617).

Bovendien heeft de hoeveelheid cholesterol uit voeding een gering effect op uw risico op hartziekten (1819).

In een recente analyse werd gekeken naar 40 prospectieve onderzoeken naar de consumptie van cholesterol via de voeding en naar het gezondheidsrisico. De conclusie was dat voedingscholesterol niet significant gelinkt is aan een hartaandoening of een beroerte bij gezonde volwassenen (20).

Toch lijkt er een subgroep van individuen te zijn – ongeveer 30% van de bevolking – die gevoelig is voor voedingscholesterol. Voor deze mensen kan het consumeren van cholesterolrijk voedsel een verhoging van het totale cholesterolgehalte veroorzaken (1921).

De meeste orgaanvleessoorten bevatten een grote hoeveelheid cholesterol. Het consumeren van cholesterolrijk voedsel is echter niet direct gekoppeld aan een hoger cholesterolgehalte in het bloed of aan het risico op hart- en vaatziekten.

Nadelen van het eten van orgaanvlees

Er zijn niet veel nadelen aan het opnemen van orgaanvlees in je voeding.

Toch kunnen sommige mensen kwetsbaarder zijn voor hoge innames en moeten ze hun consumptie beperken.

Mensen met jicht moeten de inname matigen

Jicht is een veel voorkomende vorm van artritis.

Het wordt veroorzaakt door hoge niveaus van urinezuur in het bloed, waardoor gewrichten gezwollen en gevoelig worden.

Purines in de voeding vormen urinezuur in het lichaam. Orgaanvlees is bijzonder hoog in purines, dus het is belangrijk om deze voedingsmiddelen met mate te eten als je jicht hebt(22).

Zwangere vrouwen moeten op hun inname letten

Orgaanvlees is een rijke bron van vitamine A, vooral lever. Tijdens de zwangerschap speelt vitamine A een essentiële rol in de groei en ontwikkeling van de foetus.

De National Institutes of Health bevelen echter een maximale inname van 10.000 IE vitamine A per dag aan, aangezien overmatige inname in verband is gebracht met ernstige geboorteafwijkingen en afwijkingen ( 23 ,24).

Dergelijke geboorteafwijkingen zijn onder andere hart-, ruggenmerg- en neuraalbuisafwijkingen, afwijkingen aan de ogen, oren en neus, en afwijkingen in het spijsverteringskanaal en de nieren( 25 ).

Een studie meldde dat zwangere moeders die meer dan 10.000 IE vitamine A per dag uit de voeding consumeren een 80% hoger risico hebben op een kind met een geboorteafwijking, in vergelijking met moeders die 5.000 IE of minder per dag consumeren( 25 ).

Daarom is het belangrijk om uw inname van orgaanvlees tijdens de zwangerschap te controleren, vooral als u supplementen met vitamine A inneemt.

Bezorgdheid over de gekkekoeienziekte

De gekkekoeienziekte, officieel bekend als boviene spongiforme encefalopathie (BSE), tast de hersenen en het ruggenmerg van runderen aan.

De ziekte kan zich naar de mens verspreiden via eiwitten die prionen worden genoemd en die worden aangetroffen in besmette hersenen en ruggenmerg. Het veroorzaakt een zeldzame hersenziekte die de nieuwe variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (vCJD) wordt genoemd (26).

Gelukkig is er een dramatische afname van het aantal gevallen van gekkekoeienziekte sinds de invoering van een voederverbod in 1996. Dit verbod maakte het illegaal om vlees en vee aan veevoer toe te voegen (27).

In de VS mag hersenvlees van risicovolle runderen en runderen met tekenen van BSE niet in de voedselvoorziening komen. Andere landen hebben soortgelijke maatregelen genomen (28).

In de meeste landen is het risico op de ontwikkeling van vCJD door besmette runderen zeer laag. Als je je echter zorgen maakt, kun je voorkomen dat je de hersenen en de ruggenmerg van het vee opeet.

Zwangere vrouwen en mensen met jicht moeten met mate orgaanvlees eten. Gekke koeienziekte kan een zeldzame hersenziekte bij de mens veroorzaken, maar de gerapporteerde gevallen zijn in het afgelopen decennium dramatisch gedaald.

Het ontwikkelen van een smaak voor orgaanvlees

Orgaanvlees wordt steeds populairder in verfijnde restaurants vanwege hun sterke en unieke smaken.

Omdat het enige tijd kan duren om een smaak voor orgaanvlees te ontwikkelen, kan het beter zijn om te beginnen met de mildere smaak van organen zoals tong en hart.

U kunt ook proberen om lever en nieren te vermalen en te combineren met runder- of varkenshakvlees in gerechten zoals Bolognese.

U kunt ze ook toevoegen aan een langzaam gegaarde stoofpot met ander vlees, zoals lamsschenkel. Dit kan u helpen om geleidelijk aan een smaak voor deze sterkere smaken te ontwikkelen.

Orgaanvlees heeft een sterke en uitgesproken smaak waar je misschien even aan moet wennen. Het combineren van organen met meer vertrouwd spiervlees kan je helpen om je aan de smaak aan te passen.

Tot slot

Orgaanvlees is een rijke bron van vele vitaminen en mineralen die moeilijk te verkrijgen zijn uit andere voedingsmiddelen.

Als u graag vlees eet, kan het de moeite waard zijn om wat spiervlees te vervangen door orgaanvlees.

Het levert niet alleen wat extra voeding op, het is ook prettig voor de portemonnee en goed voor het milieu.(bron)

Microsoft Office Proplus 2019

Normaal €99,- tijdelijk slechts  €21,95

BESTEL HIER!
close-link

Microsoft Visio 2019 Professional

BEPERKT AANTAL OP= OP VAN €139,-VOOR €29,95
SHOP NOW
Geen maandelijkse of jaarlijkse kosten aan verbonden.
close-link
Microsoft Office 2021 en 2019 voor PC en MAC, Office 365 Family, Adobe, Windows 10 Pro, VMWare Workstation licenties nu tot 80% aan voordeel!! 
NAAR AANBIEDINGEN