Overige

Werkt Oscillococcinum tegen griep? Een objectief overzicht

Oscillococcinum heeft zich de laatste jaren verzekerd van een plaats als één van de beste vrij verkrijgbare supplementen om de symptomen van griep te behandelen en te verminderen.

De doeltreffendheid ervan wordt echter in twijfel getrokken door zowel onderzoekers als gezondheidsdeskundigen.

In dit artikel leest u of Oscillococcinum echt de griep kan behandelen.

Wat is Oscillococcinum?

Oscillococcinum is een homeopathisch preparaat dat gewoonlijk wordt gebruikt om griepverschijnselen te verlichten.

Het werd in de jaren 1920 ontwikkeld door de Franse arts Joseph Roy, die geloofde dat hij een soort “oscillerende” bacterie had ontdekt bij mensen met de Spaanse griep.

Hij beweerde ook dezelfde bacteriestam te hebben waargenomen in het bloed van mensen met andere aandoeningen, waaronder kanker, herpes, waterpokken en tuberculose.

Oscillococcinum werd samengesteld met behulp van een actief ingrediënt dat uit het hart en de lever van een bepaalde eendensoort werd geëxtraheerd en verschillende malen werd verdund.

Aangenomen wordt dat het preparaat specifieke bestanddelen bevat die de symptomen van griep kunnen helpen bestrijden. Maar hoe het werkt, blijft onduidelijk.

Hoewel de effectiviteit van Oscillococcinum zeer omstreden blijft, wordt het wereldwijd veel gebruikt als een natuurlijk middel tegen griepachtige symptomen, zoals lichaamspijn, hoofdpijn, rillingen, koorts en vermoeidheid( 1 ).

Oscillococcinum is een homeopathisch preparaat gemaakt van een ingrediënt dat wordt gewonnen uit het hart en de lever van een bepaalde eendensoort. Het wordt verondersteld te helpen bij de behandeling van de symptomen van griep.

Het is sterk verdund

Eén van de belangrijkste bezwaren tegen Oscillococcinum is de manier waarop het wordt gemaakt.

Het preparaat is verdund tot 200C, een maat die vaak wordt gebruikt in de homeopathie.

Dit betekent dat het mengsel wordt verdund met één deel eendenorgaan op 100 delen water.

Dit verdunningsproces wordt vervolgens 200 keer herhaald totdat er in het eindproduct nauwelijks nog een spoor van het actieve bestanddeel over is.

Verdunning in de homeopathie wordt verondersteld de potentie van een preparaat te verhogen (2).

Helaas is het onderzoek naar de werkzaamheid van deze ultraverdunde stoffen en de vraag of ze een gunstig effect hebben op de gezondheid nog beperkt(34).

Oscillococcinum wordt sterk verdund tot er nauwelijks een spoor van het actieve bestanddeel in het eindproduct overblijft.

Bacteriën veroorzaken geen griep

Een ander probleem met Oscillococcinum is dat het werd ontwikkeld op basis van de overtuiging dat een specifieke bacteriestam griep veroorzaakt.

Deze bacteriestam zou ook zijn aangetroffen in het hart en de lever van een eendensoort, en is daarom gebruikt in de formulering van Oscillococcinum.

De arts die Oscillococcinum heeft ontwikkeld, geloofde ook dat dit type bacterie nuttig zou kunnen zijn bij de behandeling van vele andere aandoeningen, waaronder kanker, herpes, mazelen en waterpokken.

Wetenschappers weten nu echter dat griep wordt veroorzaakt door een virus en niet door een bacterie (5).

Bovendien wordt geen van de andere aandoeningen die met Oscillococcinum zouden kunnen worden behandeld, veroorzaakt door bacteriële stammen.

Daarom is het onduidelijk hoe effectief Oscillococcinum kan zijn, gezien het feit dat het is gebaseerd op theorieën waarvan inmiddels is bewezen dat ze onjuist zijn.

Oscillococcinum werd ontwikkeld op basis van het idee dat een bepaalde bacteriestam influenza veroorzaakt. Tegenwoordig is echter bekend dat niet bacteriën, maar virale infecties griep veroorzaken.

Meer onderzoek nodig naar de werkzaamheid

Studies naar de effectiviteit van Oscillococcinum hebben wisselende resultaten opgeleverd.

Eén onderzoek bij 455 mensen toonde bijvoorbeeld aan dat Oscillococcinum in staat was de frequentie van luchtweginfecties te verminderen (6).

Ander onderzoek toonde echter aan dat het niet bijzonder effectief is, vooral als het gaat om de behandeling van griep.

Een overzicht van zes studies meldde geen significant verschil tussen Oscillococcinum en een placebo in de preventie van griep (7).

Een ander onderzoek van zeven studies had vergelijkbare bevindingen en toonde aan dat Oscillococcinum niet effectief was in het voorkomen van griep.

De resultaten suggereerden dat Oscillococcinum in staat was om de duur van griep te verminderen, maar gemiddeld slechts met minder dan zeven uur (8).

Onderzoek naar de effecten van dit homeopathische preparaat is nog beperkt, en de meeste studies worden beschouwd als van lage kwaliteit met een hoog risico op vertekening.

Studies van hoge kwaliteit met een grote steekproefomvang zijn nodig om te bepalen hoe Oscillococcinum griepsymptomen kan beïnvloeden.

Eén studie wees uit dat Oscillococcinum in staat was de frequentie van luchtweginfecties te verminderen, maar uitgebreide reviews laten een minimaal voordeel zien bij de behandeling van griep.

Het kan een placebo-effect hebben

Hoewel onderzoek naar de effectiviteit van Oscillococcinum wisselende resultaten heeft opgeleverd, suggereren sommige studies dat het een placebo effect kan hebben.

In één onderzoek van zeven studies werd bijvoorbeeld geen bewijs gevonden dat Oscillococcinum effectief griep kan voorkomen of behandelen.

Onderzoekers merkten echter wel op dat mensen die Oscillococcinum gebruikten, de behandeling eerder effectief vonden(8).

Ander onderzoek suggereert dat veel van de voordelen van homeopathische preparaten zoals Oscillococcinum kunnen worden toegeschreven aan een placebo-effect in plaats van aan de medicatie zelf(9).

Maar vanwege de tegenstrijdige bevindingen over de effectiviteit van Oscillococcinum, is meer onderzoek nodig om te bepalen of het mogelijk een placebo-effect heeft.

Sommige onderzoeken suggereren dat Oscillococcinum en andere homeopathische preparaten een placebo-effect kunnen hebben.

Het is veilig met minimaal risico op bijwerkingen

Hoewel het nog onduidelijk is of Oscillococcinum de symptomen van griep kan verlichten, hebben studies bevestigd dat het in het algemeen veilig is en kan worden gebruikt met een minimaal risico op bijwerkingen.

In feite is Oscillococcinum volgens een recensie al meer dan 80 jaar op de markt en heeft het een uitstekend veiligheidsprofiel door het ontbreken van gerapporteerde bijwerkingen op de gezondheid(10).

Er zijn enkele meldingen van patiënten die angio-oedeem, een vorm van ernstige zwelling, kregen na het nemen van Oscillococcinum. Het is echter onduidelijk of dit veroorzaakt werd door het preparaat of dat er andere factoren in het spel kunnen zijn geweest (11).

Bedenk ook dat Oscillococcinum in veel landen, waaronder de VS, wordt verkocht als voedingssupplement en niet als geneesmiddel.

Daarom wordt het niet gereguleerd door de FDA en is het niet gebonden aan dezelfde normen als conventionele medicijnen in termen van veiligheid, kwaliteit en effectiviteit.

Oscillococcinum wordt over het algemeen als veilig beschouwd en is in verband gebracht met zeer weinig bijwerkingen. Het wordt echter op de meeste landen verkocht als een voedingssupplement, dat niet zo streng gereguleerd is als andere medicijnen.

Tot slot

Oscillococcinum is een homeopathisch preparaat dat wordt gebruikt om griepverschijnselen te behandelen.

Vanwege de twijfelachtige wetenschap achter het product en een gebrek aan onderzoek van hoge kwaliteit, blijft de effectiviteit ervan controversieel.

Het kan eerder een placebo-effect hebben dan echte geneeskrachtige eigenschappen.

Toch wordt het beschouwd als veilig met minimale bijwerkingen.

Als u merkt dat het voor u werkt, kunt u Oscillococcinum veilig innemen wanneer de griep u teistert.(bron)