Overige

7 bewezen gezondheidsvoordelen van pure chocolade

Pure chocolade zit vol met voedingsstoffen die uw gezondheid positief kunnen beïnvloeden.

Gemaakt van het zaad van de cacaoboom is het een van de beste bronnen van antioxidanten op de planeet.

Studies tonen aan dat pure chocolade (niet de suikerhoudende troep) uw gezondheid kan verbeteren en het risico op hartziekten kan verlagen.

Dit artikel geeft een overzicht van 7 gezondheidsvoordelen van pure chocolade of cacao die door de wetenschap worden ondersteund.

1. Zeer voedzaam

Als u pure chocolade van hoge kwaliteit met een hoog cacaogehalte koopt, dan is het eigenlijk heel voedzaam.

Hij bevat een behoorlijke hoeveelheid oplosbare vezels en zit vol met mineralen.

Een reep pure chocolade van 100 gram met 70-85% cacao bevat ( 1 ):

  • 11 gram vezels
  • 67% van de ADH voor ijzer
  • 58% van de ADH voor magnesium
  • 89% van de ADH voor koper
  • 98% van de ADH voor mangaan
  • Het bevat ook veel kalium, fosfor, zink en selenium

Natuurlijk is 100 gram (3,5 ons) een vrij grote hoeveelheid en niet iets wat je dagelijks zou moeten consumeren. Al deze voedingsstoffen komen ook met 600 calorieën en matige hoeveelheden suiker.

Daarom kan pure chocolade het beste met mate worden geconsumeerd.

Het vetzuurprofiel van cacao en donkere chocolade is ook uitstekend. De vetten zijn meestal verzadigd en enkelvoudig onverzadigd, met kleine hoeveelheden meervoudig onverzadigd vet.

Het bevat ook stimulerende middelen zoals cafeïne en theobromine, maar houdt je ’s nachts waarschijnlijk niet wakker omdat de hoeveelheid cafeïne erg klein is in vergelijking met koffie.

Pure chocolade van hoge kwaliteit is rijk aan vezels, ijzer, magnesium, koper, mangaan en een paar andere mineralen.

2. Krachtige bron van antioxidanten

ORAC staat voor “zuurstofradicaalabsorptievermogen.” Het is een maat voor de antioxiderende activiteit van voedingsmiddelen.

In principe stellen onderzoekers een stel vrije radicalen (slecht) af tegen een monster van een voedingsmiddel en zien hoe goed de antioxidanten in het voedsel de radicalen kunnen “ontwapenen”.

De biologische relevantie van ORAC-waarden wordt in twijfel getrokken, omdat deze in een reageerbuis worden gemeten en mogelijk niet hetzelfde effect hebben in het lichaam.

Het is echter het vermelden waard dat rauwe, onbewerkte cacaobonen tot de hoogst scorende voedingsmiddelen behoren die zijn getest.

Pure chocolade zit vol met organische stoffen die biologisch actief zijn en functioneren als antioxidant. Hieronder vallen onder andere polyfenolen, flavanolen en catechinen.

Eén studie toonde aan dat cacao en pure chocolade meer antioxidanten, polyfenolen en flavanolen bevatten dan alle andere geteste vruchten, waaronder bosbessen en acai-bessen2 ).

Cacao en pure chocolade hebben een breed scala aan krachtige antioxidanten. In feite hebben ze veel meer dan de meeste andere voedingsmiddelen.

3. Kan de bloedstroom verbeteren en de bloeddruk verlagen

De flavanolen in pure chocolade kunnen het endotheel, de voering van de slagaders, stimuleren om stikstofmonoxide (NO) te produceren (3).

Een van de functies van NO is het sturen van signalen naar de slagaders om te ontspannen, wat de weerstand tegen de bloedstroom verlaagt en daardoor de bloeddruk verlaagt.

Veel gecontroleerde studies tonen aan dat cacao en pure chocolade de bloedstroom kunnen verbeteren en de bloeddruk kunnen verlagen, hoewel de effecten meestal mild zijn(4567).

Eén studie bij mensen met een hoge bloeddruk toonde echter geen effect, dus neem dit alles met een korreltje zout(8).

De bioactieve stoffen in cacao kunnen de bloedstroom in de slagaders verbeteren en een kleine maar statistisch significante daling van de bloeddruk veroorzaken.

4. Verhoogt HDL en beschermt LDL tegen oxidatie

Het consumeren van pure chocolade kan een aantal belangrijke risicofactoren voor hartziekten verbeteren.

In een gecontroleerde studie bleek dat cacaopoeder het geoxideerde LDL-cholesterol bij mannen aanzienlijk verlaagt. Het verhoogde ook HDL en verlaagde de totale LDL voor mensen met een hoog cholesterolgehalte (9).

Geoxideerd LDL betekent dat het LDL (“slecht” cholesterol) heeft gereageerd met vrije radicalen.

Dit maakt het LDL-deeltje zelf reactief en in staat om andere weefsels te beschadigen, zoals het slijmvlies van de slagaders in je hart.

Het is volkomen logisch dat cacao geoxideerd LDL verlaagt. Het bevat een overvloed aan krachtige antioxidanten die het wel in de bloedbaan brengen en de lipoproteïnen beschermen tegen oxidatieve schade(101112).

Pure chocolade kan ook de insulineresistentie verminderen, wat een andere veel voorkomende risicofactor is voor veel ziekten zoals hartziekten en diabetes (1314).

Pure chocolade verbetert een aantal belangrijke risicofactoren voor ziekte. Het verlaagt de gevoeligheid van LDL voor oxidatieve schade terwijl het de HDL verhoogt en de insulinegevoeligheid verbetert.

5. Kan het risico op hartziekten verminderen

De verbindingen in pure chocolade blijken zeer goed te beschermen tegen de oxidatie van LDL.

Op de lange termijn zou dit ervoor moeten zorgen dat er veel minder cholesterol in de slagaders terechtkomt, waardoor het risico op hart- en vaatziekten afneemt.

In feite blijkt uit een aantal observatiestudies voor de lange termijn een vrij drastische verbetering te zijn.

In een studie bij 470 oudere mannen bleek dat cacao het risico op overlijden door hartziekten met maar liefst 50% vermindert over een periode van 15 jaar(15).

Een andere studie toonde aan dat het eten van chocolade twee of meer keer per week het risico op verkalkte plaque in de slagaders verlaagt met 32%. Minder vaak chocolade eten had geen effect(16).

Nog een andere studie toonde aan dat het eten van donkere chocolade meer dan 5 keer per week het risico op hart- en vaatziekten met 57% verlaagt (17).

Deze drie onderzoeken zijn natuurlijk observationeel onderzoek, dus ze kunnen niet bewijzen dat het de chocolade was die het risico verminderde.

Omdat het biologische proces echter bekend is (lagere bloeddruk en geoxideerd LDL), is het aannemelijk dat regelmatig eten van pure chocolade het risico op hartaandoeningen kan verminderen.

Observationele studies tonen een drastische vermindering van het risico op hart- en vaatziekten aan bij degenen die de meeste chocolade consumeren.

6. Kan uw huid tegen de zon beschermen

De bioactieve bestanddelen in donkere chocolade kunnen ook geweldig zijn voor uw huid.

De flavonolen kunnen beschermen tegen beschadiging door de zon, de doorbloeding van de huid verbeteren en de huiddichtheid en hydratatie verhogen(18).

De minimale erythemale dosis (MED) is de minimale hoeveelheid UVB-stralen die nodig is om roodheid in de huid te veroorzaken 24 uur na blootstelling.

In een studie van 30 mensen is de MED meer dan verdubbeld na het consumeren van pure chocolade met een hoog gehalte aan flavanolen gedurende 12 weken (19).

Als u een strandvakantie gaat plannen, overweeg dan om in de voorafgaande weken en maanden pure chocolade te eten.

Studies tonen aan dat de flavanolen uit cacao de doorbloeding van de huid kunnen verbeteren en deze beschermen tegen beschadiging door de zon.

7. Kan de hersenfunctie verbeteren

Het goede nieuws is nog niet voorbij. Pure chocolade kan ook de functie van je hersenen verbeteren.

Een studie onder gezonde vrijwilligers toonde aan dat het eten van vijf dagen lang flavanol-cacao de bloedtoevoer naar de hersenen verbeterde (20).

Cacao kan ook de cognitieve functie bij ouderen met een verstandelijke beperking aanzienlijk verbeteren. Het kan de spreekvaardigheid en verschillende risicofactoren voor ziekten verbeteren(21).

Daarnaast bevat cacao stimulerende stoffen zoals cafeïne en theobromine, wat een belangrijke reden kan zijn waarom het de hersenfunctie op korte termijn kan verbeteren (22).

Cacao of pure chocolade kan de hersenfunctie verbeteren door de doorbloeding te verhogen. Het bevat ook stimulerende middelen zoals cafeïne en theobromine.

Tot slot

Er zijn aanzienlijke aanwijzingen dat cacao krachtige gezondheidsvoordelen kan bieden, omdat het vooral bescherming biedt tegen hartaandoeningen.

Dit betekent natuurlijk niet dat je elke dag veel chocolade moet consumeren. Het zit nog steeds vol met calorieën en is gemakkelijk te veel te eten.

Misschien moet u na het eten van wat chocolade proberen om er echt van te genieten. Als u de voordelen van cacao zonder de calorieën in chocolade wilt, overweeg dan om een warme cacao te maken zonder enige room of suiker.

Wees je er ook van bewust dat veel van de chocolade op de markt niet gezond is.

Pure chocolade bevat meestal wat suiker, maar de hoeveelheden zijn meestal klein en hoe donkerder de chocolade, hoe minder suiker hij zal bevatten.

Chocolade is een van de weinige voedingsmiddelen die geweldig smaken en tegelijkertijd aanzienlijke gezondheidsvoordelen bieden(Bron)