Overige

Rode gist rijst: Voordelen, bijwerkingen en dosering

Het is pas de laatste paar decennia in de schappen van apotheken te vinden, maar rode gist rijst wordt al honderden jaren gewaardeerd om zijn krachtige medicinale eigenschappen.

Als één van de beste natuurlijke middelen tegen een hoog cholesterolgehalte, is rode gist rijst één van de weinige natuurlijke supplementen die actieve ingrediënten bevat die vrijwel identiek zijn aan de ingrediënten die in voorgeschreven medicijnen worden gevonden.

De voordelen van rode gist rijst gaan verder dan het verlagen van het cholesterolgehalte. Onderzoek toont aan dat het ook een positief effect kan hebben op ontstekingen, het metabool syndroom, de bloedsuikerspiegel en meer.

Hier zijn de voordelen, bijwerkingen en doseringsadviezen voor rode gist rijst.

Wat is rode gist rijst?

Rode gist rijst is een soort gefermenteerde rijst die wordt geproduceerd met behulp van een specifieke soort schimmel.

Het wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde vanwege de krachtige gezondheidsbevorderende eigenschappen.

Rode gist rijst bevat de stof monacoline K – hetzelfde actieve ingrediënt dat wordt aangetroffen in voorgeschreven cholesterolverlagende medicijnen zoals lovastatine (1).

Om deze reden wordt het vaak gebruikt als een kosteneffectief alternatief voor dure medicijnen om het cholesterolgehalte te verlagen en de gezondheid van het hart te ondersteunen.

Onderzoek heeft ook andere gunstige effecten aangetoond, variërend van een afgenomen groei van kankercellen tot een verbeterde bloedsuikerspiegel en insulinespiegel.

Vandaag de dag wordt rode gist rijst verkocht als een vrij verkrijgbaar supplement dat helpt het cholesterolgehalte onder controle te houden en de algehele gezondheid te verbeteren.

Rode gist rijst wordt geproduceerd door rijst te fermenteren met een specifieke schimmelsoort. Het bevat hetzelfde werkzame bestanddeel als cholesterolverlagende medicijnen en is ook op andere voordelen onderzocht.

Kan de gezondheid van het hart bevorderen

Hartaandoeningen zijn een ernstige aandoening die miljoenen mensen treft en naar schatting verantwoordelijk is voor 31,5% van alle sterfgevallen in de wereld (2).

Een hoog cholesterolgehalte – één van de belangrijkste risicofactoren voor hartziekten – kan leiden tot vernauwing en verstijving van de slagaders, wat leidt tot een verhoogd risico op een hartaanval en beroerte (3).

Rode gist rijst wordt vaak gebruikt als een natuurlijke remedie om het cholesterolgehalte te helpen verlagen en de gezondheid van het hart te bevorderen, vaak met minder nadelige bijwerkingen dan voorgeschreven medicijnen die worden gebruikt om een hoog cholesterolgehalte te behandelen(4).

Een onderzoek bij 25 mensen toonde aan dat rode gist rijst het totale cholesterol verlaagde met gemiddeld 15% en het “slechte” LDL-cholesterol met 21% gedurende ongeveer twee maanden van behandeling(5).

Evenzo rapporteerde een acht weken durend onderzoek bij 79 mensen dat het tweemaal daags innemen van 600 mg rode gist rijst het “slechte” LDL-cholesterolgehalte aanzienlijk verlaagde, vergeleken met een controlegroep(6).

Bovendien bleek uit een overzicht van 21 onderzoeken dat rode gistrijst effectief was in het verlagen van de niveaus van totale en ‘slecht’ LDL-cholesterol, evenals triglyceriden en bloeddruk, in combinatie met statinegeneesmiddelen (7).

Onderzoeken tonen aan dat rode gist rijst kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen. Het kan ook triglyceriden en de bloeddruk verlagen wanneer het gecombineerd wordt met statines.

Kan helpen bij de behandeling van het metaboolsyndroom

Het metabool syndroom is een cluster van aandoeningen die uw risico op chronische aandoeningen, zoals hartaandoeningen, diabetes en beroertes, verhogen.

Enkele van de criteria voor het metabool syndroom zijn hoge bloeddruk, overtollig lichaamsvet, verhoogde bloedsuikerspiegel en veranderingen in het cholesterol- of triglyceridengehalte(8).

Verschillende studies hebben aangetoond dat rode gist rijst kan helpen bij de behandeling van sommige van deze risicofactoren en kan worden gebruikt als een natuurlijke behandeling om te helpen bij de preventie ervan (9).

Eén van de meest goed gedocumenteerde effecten is het vermogen om cholesterol te verlagen. Onderzoek toont aan dat het zowel het totale als het LDL-cholesterolgehalte effectief kan verlagen (56).

Een ander klein onderzoek van 18 weken toonde aan dat een supplement met rode gist rijst de bloedsuikerspiegel, de insulinespiegel en de systolische bloeddruk (het hoogste getal van een meting) kon verlagen bij mensen met het metabool syndroom(10).

Bovendien werd in een acht weken durend onderzoek gekeken naar de effecten van rode gist rijst op muizen die een vetrijk dieet kregen in vergelijking met een controlegroep. Hieruit bleek dat rode gist rijst in staat was om stijgingen in het cholesterolgehalte en het lichaamsgewicht te voorkomen (11).

Menselijke en dierlijke studies tonen aan dat rode gist rijst kan helpen bij het terugdringen van verschillende risicofactoren voor het metabool syndroom, waaronder hoge cholesterolwaarden, bloeddruk en bloedsuikerspiegel, evenals overtollig lichaamsgewicht.

Kan ontstekingen verminderen

Ontsteking is een normale immuunrespons die uw lichaam moet beschermen tegen acute infecties en vreemde indringers.

Aanhoudende ontsteking wordt echter geacht bij te dragen aan chronische aandoeningen zoals diabetes, kanker en hartziekten (12).

Studies tonen aan dat suppletie met rode gist rijst kan helpen ontstekingen te verminderen en een betere gezondheid op de lange termijn te bevorderen.

Een onderzoek bij 50 mensen met het metabool syndroom toonde bijvoorbeeld aan dat het nemen van een supplement met rode gist rijst en olijf extract de niveaus van oxidatieve stress – een belangrijke oorzaak van chronische ontsteking – tot 20% verlaagde (13).

Evenzo bleek uit een onderzoek dat het geven van rode-gistextract aan ratten met nierschade de niveaus van specifieke eiwitten die betrokken zijn bij ontstekingen in het lichaam verlaagde(14).

Menselijke en dierlijke studies tonen aan dat rode gist rijst het niveau van oxidatieve stress en ontsteking in het lichaam kan helpen verlagen.

Kan kankerwerende eigenschappen hebben

Hoewel het huidige onderzoek beperkt is tot dier- en reageerbuisstudies, zijn er aanwijzingen dat rode gist rijst kan helpen de groei en verspreiding van kankercellen te verminderen.

Eén studie heeft aangetoond dat het geven van roodgistrijstpoeder aan muizen met prostaatkanker het tumorvolume aanzienlijk verminderde in vergelijking met een controlegroep (15).

Evenzo toonde een reageerbuisstudie aan dat het behandelen van prostaatkankercellen met rode gist rijst in staat was om de groei van kankercellen in grotere mate te verminderen dan lovastatine, een cholesterolverlagend medicijn met anti-kanker effecten(16).

Er is echter meer onderzoek nodig om de effecten van rode gist rijst op andere soorten kanker bij mensen te evalueren.

In het bijzonder moeten verdere studies worden gedaan om te bepalen hoe de potentiële anti-kanker effecten van rode gist rijst de algemene bevolking kunnen beïnvloeden.

Uit dier- en proefbuisonderzoek is gebleken dat rode gist rijst kan helpen de groei en verspreiding van prostaatkankercellen te verminderen, maar er ontbreekt onderzoek bij mensen om deze effecten te bevestigen.

Veel supplementen bevatten minimaal Monacoline K

Monacoline K is de actieve stof in rode gist rijst die vaak wordt geëxtraheerd en gebruikt in cholesterolverlagende statines en medicijnen.

Het wordt meestal toegeschreven aan het merendeel van de gezondheidsvoordelen die worden toegeschreven aan rode gist rijst, met name met betrekking tot de cholesterolverlagende eigenschappen.

Volgens de FDA moeten producten op basis van rode gist rijst die monacoline K bevatten als een geneesmiddel worden beschouwd, waardoor ze aan strengere regels zijn onderworpen dan standaard vrij verkrijgbare supplementen (17).

Sinds 1998 heeft de FDA actie ondernomen tegen verschillende bedrijven die rode gist rijst extract verkopen, waarbij ze opmerkte dat het illegaal is om deze producten als supplementen op de markt te brengen in de VS.

In de afgelopen jaren zijn er een aantal rode gistrijst supplementen opgedoken, waarvan er vele de FDA-voorschriften omzeilen door slechts sporen van monacoline K te bevatten.

Het blijft echter onduidelijk hoe effectief deze producten werkelijk zijn en of ze dezelfde voordelen voor de gezondheid hebben als echte rode gist rijst (17).

Veel producten die als rode gist rijst op de markt worden gebracht, bevatten minimale hoeveelheden van het actieve ingrediënt, monacoline K, om de strenge FDA-regelgeving te omzeilen.

Kan bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken

Ondanks de lange lijst van voordelen van rode gist rijst, kan suppletie met rode gist rijst ook bijwerkingen hebben.

Maagdarmklachten zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid en maagpijn zijn enkele van de meest voorkomende bijwerkingen van rode gist rijst.

In extremere gevallen kan het ook leiden tot spierproblemen, leververgiftiging en allergische reacties, vergelijkbaar met de bijwerkingen van voorgeschreven cholesterolverlagende medicijnen (1).

Daarom is het belangrijk om je aan de aanbevolen dosering te houden en bij een gerenommeerde winkelier te kopen om er zeker van te zijn dat je de best mogelijke kwaliteit krijgt.

Omdat er nog weinig onderzoek is gedaan naar de veiligheid van rode gist rijst op de lange termijn, wordt het ook niet aanbevolen voor mensen die momenteel statines gebruiken of vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Als u nadelige symptomen bemerkt na het nemen van rode gist rijst, overweeg dan om uw dosering te verlagen of het gebruik te staken en raadpleeg een betrouwbare arts uit de gezondheidszorg.

Rode gist rijst kan gastro-intestinale problemen, allergische reacties, leververgiftiging en spierproblemen veroorzaken. Het wordt niet aanbevolen voor mensen die statines gebruiken of vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Aanbevolen dosering

Rode gist rijst is verkrijgbaar in capsule- of tabletvorm en vaak geformuleerd in combinatie met andere ingrediënten, zoals CoQ10, nattokinase of omega-3 vetzuren.

Deze supplementen zijn overal verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels, apotheken en via online retailers.

Doses variërend van 200-4,800 mg zijn onderzocht in klinische onderzoeken, die doorgaans ongeveer 10 mg totaal monacoline bevatten (18).

De meeste grote supplementenmerken op de markt raden over het algemeen aan om 1.200-2.400 mg per dag te nemen, verdeeld over twee tot drie doses.

Gezien het risico op nadelige bijwerkingen en de veiligheidsrisico’s van rode gist rijst extract, kunt u het beste met uw arts overleggen om de beste dosering voor u te bepalen.

Rode gist rijst is overal verkrijgbaar in zowel capsule- als tabletvorm. Het is onderzocht in doses variërend van 200-4.800 mg, maar de meeste supplementen adviseren 1.200-2.400 mg per dag voor de beste resultaten.

Tot slot

Rode gist rijst kan de gezondheid van het hart ondersteunen en het cholesterolgehalte, ontstekingen, de groei van kankercellen en risicofactoren van het metabool syndroom verminderen.

Het kan gastro-intestinale problemen, allergische reacties, levertoxiciteit en spierproblemen veroorzaken en wordt niet aanbevolen voor mensen die statines nemen of vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

De meeste supplementen bevelen 1.200-2.400 mg per dag aan. Veel producten die vandaag de dag op de markt zijn, bevatten echter minimale hoeveelheden van het actieve bestanddeel, waardoor de gezondheidsvoordelen van rode rijstextract mogelijk teniet worden gedaan.

Nauwe samenwerking met uw arts en het selecteren van een hoogwaardig supplement van een gerenommeerd merk is de beste manier om te profiteren van de unieke voordelen die dit krachtige ingrediënt te bieden heeft.(bron)