Fruit

Rode pepers 101: Voedingsfeiten en gezondheidseffecten

Pepers (Capsicum annuum) zijn de vruchten van peperplanten van Capsicum, die bekend staan om hun hete smaak.

Ze behoren tot de nachtschadefamilie, verwant aan paprika’s en tomaten. Er zijn veel soorten rode pepers, zoals cayennepeper en jalapeño.

Rode pepers worden voornamelijk gebruikt als specerij en kunnen worden gekookt of gedroogd en in poedervorm worden gebruikt. Poedervormige, rode pepers staan bekend als paprika.

Capsaïcine is de belangrijkste bioactieve plantaardige stof in rode pepers, die verantwoordelijk is voor hun unieke, scherpe smaak en veel van hun voordelen voor de gezondheid.

Dit artikel vertelt u alles wat u moet weten over rode pepers.

Voedingswaarde rode pepers

De voedingswaarde voor 1 eetlepel (15 gram) rauwe, verse rode rode pepers zijn (1):

 • Calorieën: 6
 • Water: 88%
 • Eiwit: 0,3 gram
 • Koolhydraten: 1,3 gram
 • Suiker: 0,8 gram
 • Vezels: 0,2 gram
 • Vet: 0,1 gram

Pepers leveren wat koolhydraten en bieden een kleine hoeveelheid eiwitten en vezels.

Vitamines en mineralen

Rode pepers zijn rijk aan verschillende vitaminen en mineralen.

Maar omdat ze slechts in kleine hoeveelheden worden gegeten, is hun bijdrage aan uw dagelijkse inname miniem. Deze pittige vruchten hebben een hoge kwaliteit (2):

 • Vitamine C. Rode pepers hebben een zeer hoog gehalte aan deze krachtige antioxidant, die belangrijk is voor de wondgenezing en het immuunsysteem.
 • Vitamine B6B6 is een familie van B-vitamines en speelt een rol in de energiestofwisseling.
 • Vitamine K1. Ook bekend als phylloquinone, vitamine K1 is essentieel voor de bloedstolling en gezonde botten en nieren.
 • Kalium. Kalium is een essentieel voedingsmineraal dat verschillende functies vervult en kan het risico op hartziekten verlagen wanneer het in voldoende hoeveelheden wordt geconsumeerd.
 • Koper. Vaak ontbreekt het in de westerse voeding, koper is een essentieel spoorelement, belangrijk voor sterke botten en gezonde neuronen.
 • Vitamine A. Rode pepers hebben een hoog gehalte aan bètacaroteen, dat door uw lichaam wordt omgezet in vitamine A.

Rode pepers zijn rijk aan verschillende vitaminen en mineralen, maar worden meestal in kleine hoeveelheden gegeten – ze dragen dus niet noemenswaardig bij aan uw dagelijkse inname van micronutriënten.

Andere plantaardige stoffen

Rode pepers zijn een rijke bron van hete capsaïcine.

Ze bevatten ook een zeer hoog gehalte aan antioxiderende carotenoïden, die in verband worden gebracht met tal van gezondheidsvoordelen.

Dit zijn de belangrijkste bioactieve plantenstoffen in rode pepers (34567,8910):

 • Capsanthine. De belangrijkste carotenoïde in rode pepers – tot 50% van het totale carotenoïdegehalte – capsanthine is verantwoordelijk voor hun rode kleur. Zijn krachtige antioxiderende eigenschappen kunnen kanker bestrijden.
 • Violaxanthine. De belangrijkste carotenoïde antioxidant in gele pepers, violaxanthine is verantwoordelijk voor 37-68% van het totale carotenoïdegehalte.
 • Luteïne. Het meest overvloedig in groene (onrijpe) pepers, neemt het luteïnegehalte af met de rijping. Een hoge consumptie van luteïne is gekoppeld aan een verbeterde gezondheid van de ogen.
 • Capsaïcine. Een van de meest bestudeerde plantaardige stoffen in rode pepers, capsaïcine is verantwoordelijk voor hun scherpe (hete) smaak en veel van hun gezondheidseffecten.
 • Sinapinezuur. Ook bekend als sinapinezuur, heeft deze antioxidant een verscheidenheid aan potentiële voordelen voor de gezondheid.
 • Ferulinezuur. Net als sinapinezuur is ferulinezuur een antioxidant die kan helpen beschermen tegen verschillende chronische ziekten.

Het antioxidantgehalte van rijpe (rode) pepers is veel hoger dan dat van onrijpe (groene) pepers (3).

Rode pepers zijn rijk aan antioxidante plantaardige stoffen die in verband worden gebracht met verschillende voordelen voor de gezondheid. Het meest opvallend is capsaïcine, dat verantwoordelijk is voor de scherpe (hete) smaak van pepers.

Gezondheidsvoordelen van rode pepers

Ondanks hun brandende smaak worden rode pepers al lang beschouwd als een gezonde specerij.

Pijnbestrijding

Capsaïcine, de belangrijkste bioactieve plantensamenstelling in pepers, heeft enkele unieke eigenschappen.

Het bindt zich met pijnreceptoren, dit zijn zenuwuiteinden die pijn voelen. Dit veroorzaakt een branderig gevoel, maar veroorzaakt geen echte brandwonden.

Toch kan een hoge consumptie van pepers (of capsaïcine) uw pijnreceptoren na verloop van tijd ongevoelig maken, waardoor uw vermogen om de brandende smaak van pepers aan te voelen afneemt.

Het maakt deze pijnreceptoren ook ongevoelig voor andere vormen van pijn, zoals brandend maagzuur veroorzaakt door zure reflux.

Een studie vond dat wanneer 2,5 gram rode pepers dagelijks werden gegeven aan mensen met brandend maagzuur, de pijn verergerde aan het begin van de 5 weken durende behandeling, maar in de loop van de tijd verbeterde het (11).

Dit wordt ondersteund door een andere kleine 6 weken durende studie die aantoont dat 3 gram pepers per dag het brandend maagzuur bij mensen met zure reflux verbetert ( 12 ).

Het ongevoeligheidseffect lijkt niet permanent te zijn, en één studie merkte op dat het 1-3 dagen nadat de consumptie van capsaïcine was gestopt, werd teruggedraaid(13).

Gewichtsverlies

Zwaarlijvigheid is een ernstige gezondheidstoestand die het risico op veel chronische ziekten verhoogt, zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

Er zijn aanwijzingen dat capsaïcine gewichtsverlies kan bevorderen door de eetlust te verminderen en de vetverbranding te verhogen (1415).

In feite tonen studies aan dat 10 gram rode peper de vetverbranding bij zowel mannen als vrouwen aanzienlijk kan verhogen(161718192021).

Capsaïcine kan ook de calorie-inname verminderen. Een studie bij 24 mensen die regelmatig pepers consumeren, ontdekte dat het innemen van capsaïcine voor de maaltijd leidt tot een verminderde calorie-inname (22).

Een andere studie observeerde een significante vermindering in eetlust en calorie-inname alleen bij mensen die niet regelmatig pepers consumeerden(23).

Niet alle onderzoeken hebben aangetoond dat pepers effectief zijn. Andere studies zagen geen significante effecten op de calorie-inname of de vetverbranding (242526).

Ondanks het wisselend bewijs lijkt het erop dat regelmatige consumptie van rode pepers of capsaïcine supplementen kan helpen bij gewichtsverlies in combinatie met andere gezonde leefstijlstrategieën(14).

Maar pepers zijn op zichzelf waarschijnlijk niet erg effectief. Bovendien kan de tolerantie voor de effecten van capsaïcine zich in de loop van de tijd ontwikkelen, waardoor de effectiviteit ervan wordt beperkt (15).

Pepers worden in verband gebracht met verschillende voordelen voor de gezondheid. Ze kunnen gewichtsverlies bevorderen wanneer ze gecombineerd worden met andere gezonde levensstijlstrategieën en kunnen helpen de pijn te verlichten die veroorzaakt wordt door zure reflux.

Mogelijke nadelen

Pepers kunnen nadelige effecten hebben bij sommige mensen, en veel mensen houden niet van het branderige gevoel dat ze geven.

Brandend gevoel

Pepers staan bekend om hun hete, brandende smaak.

De verantwoordelijke stof is capsaïcine, die zich bindt aan pijnreceptoren en een intens branderig gevoel veroorzaakt.

Om deze reden is de verbinding oleoresine capsaïcine uit pepers het belangrijkste ingrediënt in peppersprays (27).

In grote hoeveelheden veroorzaakt het ernstige pijn, ontsteking, zwelling en roodheid (28).

Na verloop van tijd kan regelmatige blootstelling aan capsaïcine ervoor zorgen dat bepaalde pijnneuronen ongevoelig worden voor verdere pijn.

Maagpijn en diarree

Het eten van pepers kan bij sommige mensen darmklachten veroorzaken.

De symptomen kunnen zijn: buikpijn, een branderig gevoel in de darm, krampen en pijnlijke diarree.

Dit komt vaker voor bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Chili kan de symptomen tijdelijk verergeren bij mensen die niet gewend zijn om het regelmatig te eten (293031).

Om deze reden willen mensen met PDS misschien hun consumptie van pepers en ander pittig voedsel beperken.

Risico op kanker

Kanker is een ernstige ziekte die wordt gekenmerkt door abnormale celgroei.

Het bewijs voor de effecten van peper op kanker is wisselend.

Proefbuis- en dierstudies geven aan dat capsaïcine, een plantaardig bestanddeel in pepers, het risico op kanker kan verhogen of verlagen(32).

Waarnemingsstudies bij mensen koppelen de consumptie van peper aan een verhoogd risico op kanker, vooral van de galblaas en de maag (3334).

Daarnaast is rode chilipoeder geïdentificeerd als een risicofactor voor mond- en keelkanker in India(35).

Houd er rekening mee dat waarnemingsstudies niet kunnen bewijzen dat pepers kanker veroorzaken, alleen dat mensen die veel pepers aten een grotere kans hadden om het te krijgen.

Verdere studies zijn nodig om te bepalen of de inname van veel pepers of capsaïcine supplementen veilig zijn op de lange termijn.

Pepers zijn niet voor iedereen goed. Ze veroorzaken een branderig gevoel en kunnen bij sommige mensen maagpijn en diarree veroorzaken. Sommige studies associëren de consumptie van pepers met een verhoogd risico op kanker.

Conclusie

Pepers zijn een populaire specerij in vele delen van de wereld en staan bekend om hun hete, scherpe smaak.

Ze zijn rijk aan vitamines, mineralen en verschillende unieke plantaardige stoffen.

Deze omvatten capsaïcine, de stof die ervoor zorgt dat je mond brandt. Capsaïcine is gekoppeld aan verschillende voordelen voor de gezondheid, maar ook aan negatieve effecten.

Aan de ene kant kan het helpen bij het bevorderen van gewichtsverlies en het verlichten van pijn wanneer het regelmatig wordt geconsumeerd.

Aan de andere kant veroorzaakt het een branderig gevoel, wat voor veel mensen onaangenaam is, vooral degenen die niet gewend zijn aan het eten van pepers. Het is ook gekoppeld aan spijsverteringsproblemen.

Het is belangrijk om op je eigen tolerantie te letten bij het eten van pepers. Het gebruik ervan als een specerij kan gezond zijn, maar degenen die last hebben van de spijsvertering moeten deze vermijden.(Bron)