Dranken

8 Verrassende gezondheidsvoordelen van rozenbottelthee

Rozenbottelthee is een kruidenthee die gemaakt wordt van de pseudovruchten van de rozenplant.

Het heeft een delicate, bloemige smaak die licht zoet is met een uitgesproken wrange nasmaak.

Rozenbottels, die net onder de bloemblaadjes van de roos zitten, zijn klein, rond en meestal rood of oranje.

Er zijn honderden soorten rozenplanten, maar onderzoek naar rozenbottels heeft zich geconcentreerd op de pseudo-vruchten van de Rosa canina plant (1).

Rozenbottels zijn in verband gebracht met tal van voordelen, waaronder verbeterde immuniteit, gezondheid van het hart, gewichtsverlies, en huidveroudering.

Hier zijn 8 gezondheidsvoordelen van het drinken van rozenbottelthee.

1. Rijk aan antioxidanten

Antioxidanten zijn stoffen die celbeschadiging beschermen of verminderen die wordt veroorzaakt door moleculen die vrije radicalen worden genoemd.

Het consumeren van voedingsmiddelen en dranken rijk aan antioxidanten kan beschermen tegen chronische aandoeningen zoals hart-en vaatziekten, kanker, en type 2 diabetes(2).

In een onderzoek naar de antioxidant inhoud van zes vruchten extracten, bleek rozenbottel de hoogste antioxidant inhoud te hebben( 3 ).

Meer specifiek is gevonden dat het hoge niveaus van polyfenolen , carotenoïden en vitamine C en E bevat, die allemaal krachtige antioxiderende eigenschappen hebben (14).

De hoeveelheden van deze antioxidanten in rozenbottels kunnen sterk variëren, afhankelijk van de plantensoort, de tijd van de oogst en de hoogte waarop de plant is gegroeid(45).

Interessant is dat planten uit hoger gelegen gebieden over het algemeen een hoger gehalte aan antioxidanten hebben (4).

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat gedroogde rozenbottels mogelijk minder antioxidanten bevatten dan verse soorten( 6 ).

Omdat rozenbottelthee van beide gemaakt kan worden, krijg je wellicht meer antioxidanten binnen door verse rozenbottels te gebruiken in plaats van gedroogde exemplaren of theezakjes.

Rozenbottels zijn rijk aan antioxidanten die kunnen helpen beschermen tegen celschade door vrije radicalen. Hoewel de exacte hoeveelheid per plant verschilt, is aangetoond dat verse rozenbottels meer antioxidanten bevatten dan gedroogde.

2. Kan een gezond immuunsysteem ondersteunen

Eén van de meest indrukwekkende voordelen van rozenbottels is hun hoge concentratie aan vitamine C.

Hoewel de exacte hoeveelheid per plant varieert, is aangetoond dat rozenbottels een van de hoogste vitamine C-gehaltes van alle groenten en fruit hebben (14).

Vitamine C speelt vele essentiële rollen in je immuunsysteem, waaronder (78910):

  • het stimuleren van de productie van witte bloedcellen, lymfocyten genaamd, die uw lichaam tegen infectie beschermen.
  • verbetering van de functie van lymfocyten.
  • helpt de beschermende barrière van uw huid tegen ziekteverwekkers van buitenaf te behouden.

Naast vitamine C bevatten rozenbottels een hoog gehalte aan polyfenolen en vitamine A en E, die allemaal uw immuunsysteem helpen versterken en beschermen(11121314).

Hoewel dieronderzoek suggereert dat suppletie met geconcentreerd rozenbottelextract de immuunfunctie kan verbeteren, ontbreekt menselijk onderzoek(10).

Vergeleken met andere vruchten en groenten, bieden rozenbottels één van de hoogste gehaltes aan vitamine C. Deze vitamine, samen met andere stoffen in rozenbottelthee, helpt bij het versterken en beschermen van uw immuunsysteem.

3. Kan beschermen tegen hart-en vaatziekten

Vanwege de hoge concentratie antioxidanten, kan rozenbottelthee de gezondheid van het hart ten goede komen.

Studies suggereren een verband tussen vitamine C inname en het risico op hart-en vaatziekten.

Een overzicht van 13 studies toonde aan dat suppletie met ten minste 500 mg vitamine C per dag werd geassocieerd met een significante daling van LDL (slecht) cholesterol en triglyceriden in het bloed, twee risicofactoren voor hartziekten (15).

Bovendien hebben observationele studies een verband gelegd tussen onvoldoende inname van vitamine C en een verhoogd risico op overlijden door hartaandoeningen(16).

Rozenbottels zijn ook rijk aan flavonoïden. Van deze antioxidanten is aangetoond dat ze de bloeddruk verlagen bij mensen met een verhoogde bloeddruk en de bloedstroom naar het hart verbeteren(17).

Een 6 weken durend onderzoek bij 31 volwassenen met obesitas toonde aan dat degenen die een drankje met 40 gram rozenbottelpoeder per dag consumeerden een significant betere bloeddruk en LDL (slecht) cholesterolgehalte hadden, vergeleken met de controlegroep (18).

De onderzoekers suggereerden echter dat deze gunstige effecten gedeeltelijk te wijten kunnen zijn aan het hoge vezelgehalte van het poeder, dat niet aanwezig is in rozenbottelthee.

Hoewel rozenbottels antioxidanten bevatten waarvan is aangetoond dat ze beschermen tegen hartaandoeningen, is er meer onderzoek nodig naar de effectiviteit van rozenbottelthee in het bijzonder.

4. Kan helpen bij het afvallen

Onderzoek suggereert dat rozenbottelthee kan helpen bij het afvallen.

Studies tonen aan dat rozenbottels van de Rosa canina plant rijk zijn aan een antioxidant genaamd tiliroside, die mogelijk vetverbrandende eigenschappen heeft.

In een 8 weken durend onderzoek bij muizen die vatbaar zijn voor obesitas, kregen muizen met een vetrijk dieet met 1% Rozenbottelextract aanzienlijk minder lichaamsgewicht en buikvet dan dieren die het supplement niet kregen (19).

Menselijk onderzoek laat vergelijkbare resultaten zien. In een 12 weken durende studie bij 32 volwassenen met overgewicht, verminderde het dagelijks innemen van 100 mg Rozenbottelextract significant het lichaamsgewicht en buikvet, vergeleken met de placebogroep(20).

Het huidige onderzoek is echter beperkt tot de effecten van geconcentreerd Rozenbottelextract – niet van thee. Er zijn meer studies bij mensen nodig om de relatie tussen rozenbottelthee en afvallen te evalueren.

Sommige studies bij muizen en mensen wijzen op een verband tussen Rozenbottelextract en vermindering van lichaamsgewicht en buikvet. Toch is er meer onderzoek specifiek naar Rozenbottelthee nodig.

5. Kan beschermen tegen diabetes type 2

Hoewel het exacte mechanisme onduidelijk is, suggereren sommige onderzoeken dat rozenbottels kunnen beschermen tegen type 2 diabetes.

In een studie bij muizen die een vetrijk dieet volgden, verminderde suppletie met rozenbottelpoeder gedurende 10-20 weken de bloedsuikerspiegel, de nuchtere insulinespiegel en de groei van vetcellen in de lever – drie risicofactoren voor type 2 diabetes(21).

In een andere studie verlaagde Rozenbottelextract de nuchtere bloedsuikerspiegel aanzienlijk bij ratten met diabetes (22).

In een studie bij volwassenen met obesitas had het dagelijks supplementeren met rozenbottelpoeder echter geen significante effecten op de nuchtere glucosespiegels of insulinegevoeligheid. Deze resultaten golden zowel voor mensen met een gezonde als met een verminderde bloedsuikerspiegel (20).

Net als bij het afvallen, is het huidige onderzoek beperkt tot rozenbottelextract, en zijn er meer studies nodig naar de relatie tussen rozenbottelthee en het risico op diabetes type 2.

Hoewel studies bij knaagdieren erop wijzen dat Rozenbottelextract een antidiabetische werking heeft, is deze relatie bij mensen nog niet bevestigd. Bovendien zijn er meer studies nodig waarbij specifiek rozenbottelthee wordt gebruikt.

6. Kan ontstekingen en pijn verminderen

Rozenbottelthee bevat veel verbindingen met ontstekingsremmende effecten, waaronder polyfenolen en galactolipiden (123).

Galactolipiden zijn de belangrijkste vetsoorten in celmembranen. Recentelijk zijn ze bestudeerd vanwege hun sterke ontstekingsremmende eigenschappen en het potentieel om gewrichtspijn te verminderen(124).

In een overzicht van drie studies bleek dat suppletie met rozenbottel de gewrichtspijn bij mensen met osteoartritis aanzienlijk verminderde. Bovendien hadden degenen die rozenbottel kregen twee keer zoveel kans om een verbetering van de pijn te rapporteren, vergeleken met de placebogroep (24).

Een ander onderzoek van 4 maanden bij 100 mensen met artrose toonde aan dat degenen die dagelijks 5 gram Rozenbottelextract innamen aanzienlijk minder pijn en een grotere beweeglijkheid van de heupgewrichten ervoeren, vergeleken met de controlegroep(25).

In feite meldde 65% van de deelnemers in de rozenbottelgroep enige vermindering van de pijn (25).

Rozenbottelextract zou ook kunnen helpen bij reumatoïde artritis, hoewel het onderzoek beperkt is, en studies van hoge kwaliteit bij mensen ontbreken(1).

Houd in gedachten dat onderzoek naar de ontstekingsremmende voordelen van Rozenbottels zich heeft gericht op geconcentreerd extract in plaats van thee.

Rozenbottelthee is rijk aan ontstekingsremmende bestanddelen, waaronder galactolipiden. Onderzoek heeft een verband aangetoond tussen Rozenbottelextract en verminderde pijn bij artritis. Toch zijn er meer studies met rozenbottelthee nodig om deze resultaten te bevestigen.

7. Kan huidveroudering tegengaan

Collageen is het meest voorkomende eiwit in je lichaam en verantwoordelijk voor de elasticiteit van je huid.

Van vitamine C is aangetoond dat het de collageensynthese bevordert en huidcellen beschermt tegen schade door de zon, die beide kunnen helpen om je huid er strakker en jeugdiger uit te laten zien. Omdat rozenbottelthee veel van deze vitamine bevat, kan het drinken ervan goed zijn voor je huid (26).

Daarnaast bevat rozenbottelthee de carotenoïde astaxanthine, die anti-verouderingseffecten kan hebben, omdat het de afbraak van collageen helpt te voorkomen (2728).

Andere carotenoïden in rozenbottelthee kunnen ook de gezondheid van de huid ten goede komen. Met name vitamine A en lycopeen staan erom bekend huidcellen te beschermen tegen schade door de zon(28).

Een 8 weken durend onderzoek bij 34 mensen toonde aan dat degenen die 3 gram rozenbottelpoeder per dag consumeerden minder kraaienpootjes en rimpels hadden, evenals een verbeterde huidvochtigheid en elasticiteit(27).

Het is echter onduidelijk of het drinken van rozenbottelthee hetzelfde effect zou hebben op de gezondheid van de huid(27).

Rozenbottelthee is rijk aan stoffen waarvan is aangetoond dat ze de huid beschermen tegen veroudering, waaronder vitamine C en carotenoïden. Hoewel rozebottelpoeder rimpels bleek te verminderen, is er meer onderzoek nodig om te bevestigen of het drinken van rozenbottelthee dezelfde voordelen zou bieden.

8. Makkelijk thuis te bereiden

Rozenbottelthee heeft een zure smaak die lijkt op die van groene appel en kan gemaakt worden van de pseudovruchten van elke rozenplant.

Toch is het aan te raden om geen rozenbottels te gebruiken van een plant die bespoten is met een pesticide die niet als veilig voor menselijke consumptie wordt bestempeld.

Rozenbottels zien eruit als miniatuur rode of oranje appels en zijn te vinden net onder de bloemblaadjes van rozen.

Verse rozenbottels kunnen worden gebruikt voor thee door ze eerst goed af te spoelen om vuil en restjes te verwijderen.

Doe vervolgens 4-8 rozenbottels in een kop (240 ml) gekookt water. Laat de thee 10-15 minuten trekken en verwijder dan de vruchten.

Gedroogde rozenbottels kunnen ook worden gebruikt. U kunt verse rozenbottels zelf drogen of voorgedroogde losse rozenbottelthee kopen.

Doe 1-2 theelepels gedroogde rozenbottels in een thee-ei en dompel ze onder in een kop (240 ml) gekookt water. Laat de thee 10-15 minuten trekken en verwijder dan het thee-ei.

Als je de thee te wrang vindt, kun je proberen een zoetstof zoals honing toe te voegen om de smaak in balans te brengen.

Rozenbottelthee smaakt heerlijk, zowel vers gebrouwen als ijskoud.

Rozenbottelthee kan thuis worden gezet met verse of gedroogde rozenbottels. Een zoetstof zoals honing wordt vaak toegevoegd om de wrange smaak te verzachten.

Voorzorgsmaatregelen

Van Rozenbottelthee is niet aangetoond dat het ernstige bijwerkingen heeft bij de meeste gezonde volwassenen. Sommige mensen moeten echter Rozenbottelthee vermijden.

De veiligheid en werkzaamheid van Rozenbottelthee zijn bijvoorbeeld niet onderzocht bij vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Het is het beste om met uw arts te overleggen voordat u deze thee probeert als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Daarnaast kan rozenbottelthee, vanwege het hoge gehalte aan vitamine C, bij sommige mensen het risico op nierstenen verhogen(29).

Tot slot, als u op dit moment lithium gebruikt – een medicijn dat wordt gebruikt om psychiatrische stoornissen te behandelen – is het raadzaam om rozenbottelthee te vermijden, omdat het diuretische effect de concentratie van lithium in uw lichaam kan verhogen, wat ernstige bijwerkingen kan veroorzaken (30).

Rozenbottelthee is over het algemeen veilig voor volwassenen, maar er is geen bewijs voor de veiligheid tijdens zwangerschap en borstvoeding. Daarnaast kan het bij sommige mensen het risico op nierstenen en lithiumvergiftiging verhogen.

Tot slot

Rozenbottelthee is een kruidenthee gemaakt van de pseudo-vruchten van rozenplanten. Het heeft een lichte bloemige smaak met een uitgesproken zuurheid.

Behalve dat het gemakkelijk thuis te bereiden is, heeft het veel potentiële voordelen.

Vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten kan rozenbottelthee uw immuunsysteem versterken, helpen bij gewichtsverlies, gewrichtspijn verminderen, een gezond uitziende huid ondersteunen en beschermen tegen hartaandoeningen en diabetes type 2.

Het bewijs voor veel van deze voordelen is echter beperkt tot studies naar rozenbottelextract, en het is onduidelijk hoeveel rozenbottelthee u moet drinken om deze effecten te ervaren.

Desalniettemin kan deze heerlijke drank een smaakmaker toevoegen aan uw voeding – het maakt niet uit of u het gedroogd koopt of vers maakt.(bron)