Specerijen & Kruiden

11 Indrukwekkende gezondheidsvoordelen van saffraan

Saffraan is de duurste specerij ter wereld – met 1 pond (450 gram) kost tussen de 500 en 5.000 dollar.

De reden voor de forse prijs is de arbeidsintensieve oogstmethode, waardoor de productie duur is.

Saffraan wordt met de hand geoogst van de Crocus sativus bloem, algemeen bekend als de “saffraan krokus”. De term “saffraan” is van toepassing op de draadachtige structuren van de bloem, oftewel het stigma.

Het is afkomstig uit Griekenland, waar het vereerd werd om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Mensen zouden saffraan eten om het libido te verbeteren, de stemming te stimuleren en het geheugen te verbeteren(1).

Hier zijn 11 indrukwekkende gezondheidsvoordelen van saffraan.

1. Een krachtig antioxidant

Saffraan bevat een indrukwekkende verscheidenheid aan plantaardige stoffen die fungeren als antioxidanten – moleculen die uw cellen beschermen tegen vrije radicalen en oxidatieve stress.

Opmerkelijke saffraan antioxidanten zijn onder andere crocine, crocetine, safranal en kaempferol (2).

Crocine en crocetine zijn carotenoïde pigmenten en verantwoordelijk voor de rode kleur van saffraan. Beide verbindingen kunnen antidepressieve eigenschappen hebben, de hersencellen beschermen tegen progressieve schade, de ontsteking verbeteren, de eetlust verminderen en helpen bij het gewichtsverlies(23).

Safranal geeft saffraan zijn uitgesproken smaak en aroma. Onderzoek toont aan dat het kan helpen uw stemming, geheugen en leervermogen te verbeteren en uw hersencellen te beschermen tegen oxidatieve stress(4).

Ten slotte wordt kaempferol gevonden in bloemblaadjes van saffraanbloemen. Deze verbinding is in verband gebracht met gezondheidsvoordelen, zoals verminderde ontsteking, eigenschappen tegen kanker en antidepressiva (25).

Saffraan

is rijk aan plantaardige stoffen die fungeren als antioxidanten, zoals crocine, crocetine,

safranal, en kaempferol. Antioxidanten helpen uw cellen te beschermen tegen

oxidatieve stress.

2. Kan de stemming verbeteren en depressieve symptomen behandelen

Saffraan heeft de bijnaam “sunshine spice”.

Dat komt niet alleen door zijn aparte kleur, maar ook omdat het je stemming kan opfleuren.

In een overzicht van vijf onderzoeken waren saffraan supplementen significant effectiever dan placebo’s bij de behandeling van symptomen van milde tot matige depressie (6).

Andere studies vonden dat het nemen van 30 mg saffraan per dag net zo effectief was als Fluoxetine, Imipramine en Citalopram – conventionele behandelingen voor depressie. Daarnaast ondervonden minder mensen bijwerkingen van saffraan in vergelijking met andere behandelingen(789).

Bovendien lijken zowel de saffraanblaadjes als het draadachtige stigma effectief te zijn tegen milde tot matige depressies (110).

Hoewel deze bevindingen veelbelovend zijn, zijn langere menselijke studies met meer deelnemers nodig voordat saffraan kan worden aanbevolen als een behandeling voor depressie.

Saffraan kan helpen bij de behandeling van symptomen van een milde tot matige depressie, maar meer studies zijn nodig zijn voordat er definitieve aanbevelingen kunnen worden gedaan.

3. Kan kankerbestrijdende eigenschappen bezitten

Saffraan is rijk aan antioxidanten, die helpen om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren. Schade door vrije radicalen is in verband gebracht met chronische ziekten, zoals kanker(11).

In studies met proefbuisjes is aangetoond dat saffraan en zijn verbindingen de kankercellen van de dikke darm selectief doden of hun groei onderdrukken, terwijl de normale cellen ongedeerd blijven(12).

Dit effect is ook van toepassing op huid, beenmerg, prostaat, long, borst, baarmoederhals en verschillende andere kankercellen (13).

Bovendien hebben tests met proefbuisjes aangetoond dat crocine – de belangrijkste antioxidant in saffraan – kankercellen gevoeliger kan maken voor chemotherapie(14).

Hoewel deze bevindingen uit reageerbuisjes onderzoek veelbelovend zijn, zijn de anti-kanker effecten van saffraan bij de mens slecht bestudeerd en is er meer onderzoek nodig.

Saffraan bevat veel antioxidanten, die kunnen helpen kankercellen te doden en normale cellen ongedeerd te laten. Er is echter meer menselijk onderzoek nodig.

4. Kan PMS-symptomen verminderen

Premenstrueel syndroom (PMS) is een term die fysieke, emotionele en psychologische symptomen beschrijft die zich voordoen voor het begin van een menstruatieperiode.

Studies tonen aan dat saffraan kan helpen bij de behandeling van PMS-symptomen.

Bij vrouwen van 20-45 jaar was het dagelijks innemen van 30 mg saffraan effectiever dan een placebo bij het behandelen van PMS-symptomen, zoals prikkelbaarheid, hoofdpijn , onbedwingbare trek en pijn (15).

Een andere studie toonde aan dat het simpelweg 20 minuten ruiken van saffraan hielp om PMS-symptomen zoals angstgevoelens en verlaagde niveaus van het stresshormoon cortisol te verminderen (16).

Zowel het eten als het ruiken van saffraan lijkt te helpen bij het behandelen van PMS symptomen, zoals prikkelbaarheid, hoofdpijn, onbedwingbare trek, pijn en angst.

5. Kan fungeren als afrodisiacum

Afrodisiaca zijn voedingsmiddelen of supplementen die helpen je libido te verhogen.

Studies hebben aangetoond dat saffraan afrodiserende eigenschappen kan hebben – vooral bij mensen die antidepressiva innemen.

Het nemen van 30 mg saffraan per dag gedurende vier weken heeft bijvoorbeeld de erectiele functie van een placebo bij mannen met een antidepressivum-gerelateerde erectiestoornis aanzienlijk verbeterd(17).

Bovendien toonde een analyse van zes onderzoeken aan dat het nemen van saffraan de erectiele functie, het libido en de algehele tevredenheid significant verbeterde, maar niet de sperma-kenmerken (18).

Bij vrouwen met een laag seksueel verlangen als gevolg van het nemen van antidepressiva, verminderde 30 mg saffraan per dag gedurende vier weken de geslachtsgerelateerde pijn en verhoogde seksuele begeerte en vochtigheid, in vergelijking met een placebo(19).

Saffraan kan afrodiserende eigenschappen hebben voor zowel mannen als vrouwen en kan vooral mensen helpen

die antidepressiva gebruiken.

6. Kan de eetlust verminderen en helpen bij het afvallen

Snacken is een veel voorkomende gewoonte waardoor u het risico loopt om ongewenst aan te komen.

Volgens onderzoek kan saffraan tussendoortjes helpen voorkomen door je eetlust te verminderen.

In een studie van acht weken voelden vrouwen die saffraan supplementen innamen zich beduidend voller, snackte minder vaak en verloor aanzienlijk meer gewicht dan vrouwen in de placebogroep(20).

In een andere studie van acht weken hielp het nemen van een saffraan extract supplement de eetlust, de body mass index (BMI), de tailleomvang en de totale vetmassa aanzienlijk te verminderen(3).

Wetenschappers zijn echter niet zeker hoe saffraan de eetlust in bedwang houdt en helpt bij het gewichtsverlies. Een theorie is dat saffraan je stemming verhoogt, wat op zijn beurt je verlangen om te snoepen vermindert(20).

Van saffraan is aangetoond dat het tussendoortjes vermindert en uw eetlust remt. Deze

gedragingen kunnen u op hun beurt 

helpen om af te vallen.

7-10. Andere mogelijke gezondheidsvoordelen

Saffraan is in verband gebracht met andere gezondheidsvoordelen die nog niet uitgebreid zijn bestudeerd:

 1. Kan risicofactoren voor hart- en vaatziekten verminderen: Dier-
  en reageerbuisstudies geven aan dat de antioxiderende eigenschappen van saffraan het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verlagen en voorkomen dat bloedvaten en slagaders verstopt raken (212223).
 2. Kan de bloedsuikerspiegel verlagen: Saffraan kan de bloedsuikerspiegel verlagen en de insulinegevoeligheid verhogen – zoals te zien is in reageerbuisstudies en muizen met diabetes(2425).
 3. Kan het gezichtsvermogen verbeteren bij volwassenen
  met leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD):
   Saffraan lijkt
  het gezichtsvermogen te verbeteren bij volwassenen met AMD en beschermt tegen
  schade door vrije radicalen , die verband houdt met AMD (262728).
 4. Kan het geheugen verbeteren bij volwassenen met de ziekte van
  Alzheimer:
   De antioxiderende eigenschappen van saffraan kunnen de cognitie verbeteren bij volwassenen met de ziekte van Alzheimer (29).

Saffraan is gekoppeld aan verschillende andere mogelijke voordelen voor de gezondheid, zoals verbeterde

risico op hart- en vaatziekten, bloedsuikerspiegel, gezichtsvermogen en geheugen. Maar meer

studies zijn nodig om sterkere conclusies te trekken.

11. Gemakkelijk toe te voegen aan uw maaltijd

In kleine doses heeft saffraan een subtiele smaak en aroma en past goed bij hartige gerechten, zoals paella, risotto’s en andere rijstgerechten.

De beste manier om de unieke smaak van saffraan eruit te halen is door de draden in heet – maar niet kokend – water te weken. Voeg de draden en de vloeistof toe aan uw recept om een diepere, rijkere smaak te verkrijgen.

Saffraan is gemakkelijk verkrijgbaar bij de meeste specialiteiten winkels en kan worden gekocht als draden of in poedervorm. Het is echter het beste om de draden te kopen, omdat ze u meer veelzijdigheid geven en minder kans hebben om te worden vervalst.

Hoewel saffraan de duurste specerij ter wereld is, is een kleine hoeveelheid vaak genoeg en heb je niet meer nodig dan een snuifje in je recepten. In feite kan het gebruik van te veel saffraan uw recepten een overheersende medicinale smaak geven.

Bovendien is saffraan verkrijgbaar in supplementvorm.

Saffraan heeft een subtiele smaak en aroma, wat het makkelijk maakt om aan je maaltijd toe te voegen. Het combineert goed met hartige gerechten en moet worden gedrenkt in warm water om een diepere smaak. Als alternatief kunt u saffraan kopen in de vorm van een supplement om zijn

voordelen.

.

Risico’s, voorzorgsmaatregelen en dosering

Saffraan is over het algemeen veilig met weinig tot geen bijwerkingen.

In standaard kook hoeveelheden lijkt saffraan geen nadelige gevolgen te hebben voor de mens.

Als voedingssupplement kunnen mensen veilig tot 1,5 gram saffraan per dag innemen. Er is echter aangetoond dat slechts 30 mg saffraan per dag voldoende is om de voordelen voor de gezondheid te benutten (71730).

Aan de andere kant kunnen hoge doses van 5 gram of meer toxische effecten hebben. Zwangere vrouwen moeten hoge doses vermijden, omdat dit een miskraam kan veroorzaken(3132).

Zoals met elk supplement, moet u uw arts raadplegen voordat u saffraan in supplementvorm inneemt.

Een ander probleem met saffraan – vooral saffraanpoeder – is dat het kan worden vervalst met andere ingrediënten, zoals bieten, roodgeverfde zijdevezels, kurkuma en paprika. Vervalsing vermindert de kosten voor fabrikanten, want echte saffraan is duur om te oogsten(33).

Daarom is het belangrijk om saffraan te kopen van een gerenommeerd merk om er zeker van te zijn dat u een authentiek product krijgt. Als de saffraan te goedkoop lijkt, is het het beste om het te vermijden.

In normale doses is saffraan over het algemeen veilig met weinig tot geen bijwerkingen. Zorg ervoor dat u saffraan koopt van een gerenommeerd merk of winkel om een

vervalst product te vermijden.

Tot slot

Saffraan is een krachtige specerij met een hoog gehalte aan antioxidanten.

Het is gekoppeld aan voordelen voor de gezondheid, zoals een verbeterde stemming, libido en seksuele functie, evenals verminderde PMS-symptomen en verbeterd gewichtsverlies.

Het beste van alles is dat het voor de meeste mensen over het algemeen veilig is en gemakkelijk aan uw eten kan worden toegevoegd. Probeer saffraan in uw favoriete gerechten op te nemen om te profiteren van de mogelijke gezondheidsvoordelen of koop een supplement online.(bron)