Specerijen & Kruiden

12 Gezondheidsvoordelen en toepassingen van Salie

Salie is een basiskruid in verschillende keukens over de hele wereld.

De andere namen zijn onder andere gewone salie, tuinsalie en Salvia officinalis . Het behoort tot de muntfamilie, naast andere kruiden zoals oregano, rozemarijn, basilicum en tijm (1).

Salie heeft een sterk aroma en een aardse smaak, daarom wordt het meestal in kleine hoeveelheden gebruikt. Toch zit het boordevol belangrijke voedingsstoffen en verbindingen.

Salie wordt ook gebruikt als een natuurlijk reinigingsmiddel, pesticide en ritueel voorwerp bij het verbranden of ontsmetten bij spiritualiteit.

Dit groene kruid is vers, gedroogd of in olievorm verkrijgbaar – en heeft talloze gezondheidsvoordelen.

Hier zijn 12 verrassende gezondheidsvoordelen van salie.

1. Rijk aan verschillende voedingsstoffen

Salie bevat een gezonde dosis vitamines en mineralen.

Een theelepel (0,7 gram) gemalen salie bevat (2):

 • Calorieën: 2
 • Eiwit: 0,1 gram
 • Koolhydraten: 0,4 gram
 • Vet: 0,1 gram
 • Vitamine K: 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid(ADH)
 • IJzer: 1,1% van de ADH
 • Vitamine B6: 1,1% van de ADH
 • Calcium: 1% van de ADH
 • Mangaan: 1% van de ADH

Zoals u kunt zien, bevat een kleine hoeveelheid salie 10% van uw dagelijkse vitamine K- behoefte (2).

Salie bevat ook kleine hoeveelheden magnesium, zink, koper en vitamine A, C en E.

Bovendien bevat dit aromatische kruid cafeïnezuur, chlorogeenzuur, rozemarijnzuur, ellaginezuur en rutine – die allemaal een rol spelen bij de gunstige gezondheidseffecten(3).

Omdat het in kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd, levert salie slechts minuscule hoeveelheden koolhydraten, calorieën, eiwitten en vezels.

Salie is rijk aan voedingsstoffen – vooral vitamine K – ondanks dat het weinig calorieën bevat. 

Een theelepel (0,7 gram) bevat 10% van uw dagelijkse vitamine K-behoefte.

2. Vol met antioxidanten

Antioxidanten zijn moleculen die helpen het afweersysteem van je lichaam te versterken, door het neutraliseren van potentieel schadelijke vrije radicalen die in verband worden gebracht met chronische ziekten (4).

Salie bevat meer dan 160 verschillende polyfenolen, chemische verbindingen op plantaardige basis die als antioxidanten in je lichaam werken (5).

Chlorogeenzuur, cafeïnezuur, rozemarijnzuur, ellaginezuur en rutine – allemaal gevonden in salie – worden in verband gebracht met indrukwekkende gezondheidsvoordelen, zoals een lager risico op kanker en een verbeterde hersenfunctie en geheugen(13).

Een studie toonde aan dat het tweemaal daags drinken van 1 kopje (240 ml) saliethee de antioxidantafweer aanzienlijk verhoogde. Het verlaagde ook zowel het totale cholesterol als het ‘slechte’ LDL-cholesterol, evenals het ‘goede’ HDL-cholesterol (6).

Salie zit vol met antioxidanten die in verband worden gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder een verbeterde hersenfunctie en een lager risico op kanker.

3. Kan de mondgezondheid ondersteunen

Salie heeft antimicrobiële effecten, die microben kunnen neutraliseren die tandplak bevorderen.

In één onderzoek bleek een mondwater op basis van salie effectief de Streptococcus mutans-bacterie te doden, die berucht is voor het veroorzaken van gaatjes(7, 8).

In een reageerbuisstudie bleek een essentiële olie op basis van salie de verspreiding van Candida albicans, een schimmel die ook gaatjes kan veroorzaken, te doden en tegen te gaan (910).

Een recensie merkte op dat salie keelinfecties, tandabcessen, geïnfecteerd tandvlees en mondzweren kan behandelen. Er is echter meer menselijk onderzoek nodig om uitgebreide aanbevelingen te doen ( 11 ).

Salie heeft antimicrobiële eigenschappen die microben kunnen doden die de groei van tandplak bevorderen.

4. Kan symptomen van de menopauze verlichten

Tijdens de menopauze ervaart uw lichaam een natuurlijke afname van het hormoon oestrogeen. Dit kan een hele reeks onaangename symptomen veroorzaken.

Symptomen zijn onder meer opvliegers, overmatig zweten, vaginale droogheid en prikkelbaarheid.

Salie werd van oudsher gebruikt om symptomen van de menopauze te verminderen(12).

Men denkt dat verbindingen in salie oestrogeenachtige eigenschappen hebben, waardoor ze zich kunnen binden aan bepaalde receptoren in de hersenen om het geheugen te helpen verbeteren en opvliegers en overmatig zweten te helpen behandelen (13).

In één onderzoek verminderde dagelijks gebruik van een salie supplement het aantal en de intensiteit van opvliegers aanzienlijk gedurende acht weken(14).

Salie kan helpen bij het verminderen van de intensiteit en frequentie van overgangssymptomen, zoals opvliegers en prikkelbaarheid.

5. Kan de bloedsuikerspiegel verlagen

De bladeren van gewone salie worden van oudsher gebruikt als middel tegen diabetes.

Onderzoek bij mensen en dieren wijst uit dat het kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen.

In een studie verlaagde salie-extract de bloedsuikerspiegel bij ratten met diabetes type 1 door een specifieke receptor te activeren. Wanneer deze receptor wordt geactiveerd, kan het helpen overtollige vrije vetzuren in het bloed op te ruimen, wat op zijn beurt de insulinegevoeligheid verbetert(1516).

Uit een andere studie bij muizen met diabetes type 2 bleek dat saliethee werkt als metformine – een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven om de bloedsuikerspiegel te beheersen bij mensen met dezelfde ziekte (17).

Bij mensen is aangetoond dat saliebladextract de bloedsuikerspiegel verlaagt en de insulinegevoeligheid verbetert met een vergelijkbaar effect als rosiglitazon, een ander medicijn tegen diabetes (18).

Er is echter nog niet genoeg bewijs om salie aan te bevelen als diabetesbehandeling. Meer onderzoek bij mensen is nodig.

Hoewel salie de bloedsuikerspiegel kan verlagen door de insulinegevoeligheid te verhogen, is er meer onderzoek bij mensen nodig.

6. Kan geheugen en hersengezondheid ondersteunen

Salie kan uw hersenen en geheugen op verschillende manieren helpen ondersteunen.

Ten eerste zit het vol met verbindingen die kunnen fungeren als antioxidanten, waarvan is aangetoond dat ze het afweersysteem van je hersenen bufferen (1920).

Het lijkt ook de afbraak van de chemische boodschapper acetylcholine (ACH) te stoppen, die een rol speelt in het geheugen. Het ACH-niveau lijkt te dalen bij de ziekte van Alzheimer(2122).

In een studie gebruikten 39 deelnemers met milde tot matige Alzheimer gedurende vier maanden dagelijks 60 druppels (2 ml) van een salie-extract supplement of een placebo.

Degenen die het salie-extract namen, presteerden beter op tests die geheugen, probleemoplossing, redenering en andere cognitieve vaardigheden.

Bij gezonde volwassenen bleek salie in lage doses het geheugen te verbeteren. Hogere doses verhoogden ook de stemming en verhoogden alertheid, kalmte en tevredenheid(23).

Bij zowel jongere als oudere volwassenen lijkt salie het geheugen en de hersenfunctie te verbeteren(2425).

Studies tonen aan dat salie het geheugen, de hersenfunctie en de symptomen van de ziekte van Alzheimer kan verbeteren.

7. Kan ‘slecht’ LDL-cholesterol verlagen

Studies tonen aan dat salie het geheugen, de hersenfunctie en de symptomen van de ziekte van Alzheimer kan verbeteren. (26).

Een hoog “slecht” LDL-cholesterol is een belangrijke risicofactor voor hartaandoeningen en treft één op de drie Amerikanen(27).

Salie kan helpen het “slechte” LDL-cholesterol te verlagen, dat zich kan ophopen in uw slagaders en mogelijk schade kan veroorzaken.

In één onderzoek verlaagde het tweemaal daags drinken van saliethee het “slechte” LDL-cholesterol en het totale bloedcholesterol, terwijl het “goede” HDL-cholesterol na slechts twee weken steeg (6).

VVerschillende andere studies bij mensen illustreren een vergelijkbaar effect met salie-extract (282930).

Het is aangetoond dat de inname van salie en salieproducten de “slechte” LDL-cholesterolwaarden verlaagt en de “goede” HDL-cholesterolwaarden verhoogt.

8. Kan beschermen tegen bepaalde vormen van kanker

Kanker is een belangrijke doodsoorzaak waarbij cellen abnormaal groeien.

Interessant is dat dier- en reageerbuisstudies aantonen dat salie bepaalde soorten kanker kan bestrijden, waaronder die van de mond, dikke darm, lever, baarmoederhals, borst, huid en nieren (31323334353637383940).

In deze studies onderdrukken extracten van salie niet alleen de groei van kankercellen, maar stimuleren zij ook de celdood.

Hoewel dit onderzoek bemoedigend is, zijn er studies bij mensen nodig om te bepalen of salie effectief is bij de bestrijding van kanker bij mensen.

Testbuis- en dieronderzoek suggereren dat salie bepaalde kankercellen kan bestrijden, maar onderzoek bij mensen is nodig.

9-11. Andere mogelijke gezondheidsvoordelen

Salie en zijn verbindingen worden in verband gebracht met verschillende andere gezondheidsvoordelen.

Deze voordelen zijn echter niet uitgebreid onderzocht.

 1. Kan diarree verlichten: Verse salie is een traditionele remedie tegen diarree. Testbuis- en dierstudies toonden aan dat het verbindingen bevat die diarree kunnen verlichten door uw darmen te ontspannen( 41 , 42 ).
 2. Kan de gezondheid van de botten ondersteunen: Vitamine K, die salie in grote hoeveelheden bevat, speelt een rol bij de gezondheid van de botten. Een tekort aan deze vitamine wordt in verband gebracht met het dunner worden van de botten en botbreuken ( 2 ,43).
 3. Kan huidveroudering tegengaan : Verschillende reageerbuisonderzoeken suggereren dat verbindingen van salie kunnen helpen tekenen van veroudering, zoals rimpels, tegen te gaan (4445).

Salie is in verband gebracht met andere mogelijke gezondheidsvoordelen, zoals het verlichten van diarree, het ondersteunen van de gezondheid van de botten en het tegengaan van huidveroudering.

12. Gemakkelijk toe te voegen aan uw gerecht

Salie is er in verschillende vormen en kan op verschillende manieren worden gebruikt.

Verse salieblaadjes hebben een sterke aromatische smaak en kunnen het beste spaarzaam worden gebruikt in gerechten.

Hier zijn enkele manieren waarop u verse salie aan uw gerecht kunt toevoegen:

 • Bestrooi als garnering op soepen.
 • Meng tot een vulling in gebraden gerechten.
 • Combineer gehakte bladeren met boter om salieboter te maken.
 • Voeg gehakte bladeren toe aan tomatensaus.
 • Serveer het met eieren in een omelet.

Gedroogde salie heeft vaak de voorkeur van koks en wordt gemalen, ingewreven of in hele bladeren.

Hier zijn enkele manieren waarop u gedroogde salie kunt gebruiken:

 • Als een rub voor vlees.
 • Als smaakmaker voor geroosterde groenten .
 • Gecombineerd met aardappelpuree of pompoen voor een meer aardse smaak.

U kunt ook salieproducten kopen, zoals saliethee en salie-extract supplementen.

Salie is ongelooflijk veelzijdig en gemakkelijk toe te voegen aan soepen, stoofschotels en gebakken gerechten. Het is vers, gedroogd of gemalen verkrijgbaar.

Heeft het bijwerkingen?

Salie wordt beschouwd als veilig zonder gerapporteerde bijwerkingen (46).

Sommige mensen zijn echter bezorgd over thujon, een stof die in gewone salie zit. Uit dieronderzoek is gebleken dat hoge doses thujon giftig kunnen zijn voor de hersenen(47).

Dat gezegd hebbende, is er geen goed bewijs dat thujon giftig is voor mensen(48).

Bovendien is het bijna onmogelijk om giftige hoeveelheden thujon binnen te krijgen via voedsel. Het drinken van te veel saliethee of het innemen van essentiële oliën van salie – wat sowieso vermeden moet worden – kan echter wel toxische effecten hebben.

Beperk voor de zekerheid de consumptie van saliethee tot 3-6 kopjes per dag (47).

Als je je zorgen maakt over de thujon in gewone salie, dan kun je in plaats daarvan gewoon Spaanse salie consumeren, omdat die geen thujon bevat(46).

Salie is veilig om te eten en heeft geen gerapporteerde bijwerkingen, hoewel het consumeren van essentiële oliën van salie of te veel saliethee in verband kan worden gebracht met nadelige effecten.

Tot slot

Salie is een kruid met verschillende veelbelovende gezondheidsvoordelen.

Het bevat veel antioxidanten en kan de mondgezondheid ondersteunen, de hersenfunctie ondersteunen en de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte verlagen.

Dit groene kruid is ook gemakkelijk toe te voegen aan bijna elk hartig gerecht. Het kan vers, gedroogd of als thee worden gedronken.(bron)